ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 1995
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Πρωτοβουλία ενάντια στην αποχαύνωση και το σκοταδισμό

Σήμα κινδύνου στέλνουν οι κομμουνιστές βουλευτές και καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική, που οξύνει την πολύμορφη κρίση στον τομέα του πολιτισμού

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με την καταγγελία (με τη μορφή επερώτησης) που κατέθεσε χθες στη Βουλή για τους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας και Θρησκευμάτων, θέτει επί τάπητος το πολλαπλό έγκλημα που συντελείται από τις πολιτικές δυνάμεις του δικομματισμού, σε βάρος του πολιτισμού μας ως εθνικού και κοινωνικού πλούτου του εργαζόμενου λαού και υπέρ των μεγιστάνων του πλούτου. Οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος, Γεράσιμος Αραβανής, Αντώνης Σκυλλάκος, Ορέστης Κολοζώφ, Στρατής Κόρακας,και Δήμος Κουμπούρης,χωρίς να αναλύουν εξαντλητικά όλες τις θεωρητικές πλευρές του θέματος Πολιτισμός και της ευθύνης της πολιτείας απέναντι σ' αυτόν, καταγγέλλουν μια σειρά επικίνδυνων - για τον πολιτισμό, τους εργάτες και αποδέκτες του - φαινομένων, που όλοι καθημερινά τα βιώνουμε, εθιζόμενοι σε έναν άνευ προηγουμένου εξανδραποδισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς μας (αρχαίας, νεότερης και λαϊκής), της σύγχρονης προοδευτικής δημιουργίας, των λαϊκών ηθικών και εθιμικών παραδόσεών μας, του δικαιώματος του λαού για πολιτιστική πληροφόρηση και αγωγή της ψυχής του.

Φαινόμενα, οφειλόμενα στην κυβέρνηση και στους ομολόγους της, αφού σε αγαστή συνεργασία προχωρούν ακάθεκτα, και όσον αφορά τον πολιτισμό, στις επιταγές των ηγεμόνων του Μάαστριχτ, με ξεπούλημα και εκχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο και του εθνικού πολιτιστικού πλούτου.

Η κυβέρνηση και οι εταίροι της στο γενικό ξεπούλημα του εθνικού - και πολιτιστικού - πλούτου μπορούν να υπερηφανεύονται για το ταχύτατο, "παραγωγικότατο", και μάλιστα εν ριπή οφθαλμού, αντιπολιτιστικό "έργο" τους. Τα σχέδια, κατά του πολιτισμού μας, που εξυφαίνονταν από την οχταετία του ΠΑΣΟΚ, βελτιώθηκαν από τη διάδοχη κυβέρνηση της ΝΔ και ρετουσαρίστηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση, εν "εθνική ομοψυχία", καθώς συνέβαλε "υπερβατικά" και η Πολιτική Ανοιξη. Στην αρχή, λειτούργησαν ως άγραφοι νόμοι και στη συνέχεια έγιναν και γραπτοί...

Ο πρώτος τομέας, που, από την εποχή της οχταετίας του ΠΑΣΟΚ, εκχωρήθηκε στο μεγάλο ελληνικό κεφάλαιο (το εποπτευόμενο εμμέσως από το πολυεθνικό με την πρωτοκαθεδρία του αμερικάνικου), ήταν αυτός των ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η σημερινή του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσαν και νομοθετικά την ασύδοτη κυριαρχία των μεγαλοκαναλαρχών σε βάρος της ευρύτερης έννοιας του πολιτισμού και του κοινωνικού του χαρακτήρα και προορισμού.

Το σωτήριον... "σοσιαλιστικόν" έτος του 1994, ήρθε η εκχώρηση βασικών πτυχών του Πολιτισμού: Προωθήθηκε η δημιουργία μουσείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παραχωρήθηκαν έργα σε αρχαιότητες και νεότερα μνημεία σε ιδιώτες μεγαλοεργολάβους. Ανατέθηκε (και με επιχορήγηση... άδηλου ακόμη ύψους), η ιδιωτικού δικαίου... ηλεκτρονική καταγραφή μεγάλου μέρους της αρχαιολογικής κληρονομιάς μας και η εκμετάλλευσή της με κινηματογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις. Στον, του Μεγάρου Μουσικής, πολλαπλών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων "αυθέντη", δωρίστηκε η - σε βάθος και πλάτος δημόσιας γης και σε βάθος και πλάτος δημόσιας πολιτιστικής περιουσίας - επέκταση του Μεγάρου Μεγάρου, με καταστροφή και του Πάρκου Ελευθερίας. Στο Μέγαρο Μουσικής, μπήκε "πατρικά" συνεταίρος ο όμιλος Λάτση και η ευρωτράπεζά του, για να διαφημίζεται εντός κι εκτός Ελλάδας με την "Καμεράτα", ορχήστρα που δημιουργήθηκε με χρήματα του λαού. Στο Μέγαρο Μουσικής, που θα πληρώνει ο λαός, αλλά θα δοξάζονται οι φοροαπαλλασσόμενοι "χορηγοί" του, ανατέθηκε η κηδεμονία - με το αζημίωτο - της μουσικής δημιουργίας, της μουσικής και γενικότερα καλλιτεχνικής παιδείας. Με τον πολυνόμο του πολιτικού "τρίο", που δημοσιεύτηκε εσπευσμένα (ΦΕΚ 27/12/94), οι κρατικές σκηνές άνοιξαν τις πύλες τους "στους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και του ιδιωτικού δικαίου", όπως προβλέπει το άρθρο 1, και χθες διορίστηκαν οι - "ημέτεροι" του υπουργού και των αφεντών του - διοικητικοί σύμβουλοι στις άλλοτε κρατικές σκηνές. Και καθώς υπόσχεται ο υπουργός Πολιτισμού, έπεται άλλο πολυνομοσχέδιο παραχώρησης και άλλων τομέων του πολιτισμού στη λαγνεία της ασύδοτης ιδιωτικής "πρωτοβουλίας".

Κυκλοφόρησε ο "Οδηγητής"

Κυκλοφόρησε το νέο φύλλο του "Οδηγητή" με κύριο τίτλο "Νεανικό αγωνιστικό "όχι" στις περικοπές και την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας" και κεντρικό θέμα τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών ενάντια στη λιτότητα και την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Στις σελίδες του "Οδηγητή", ανάμεσα στα άλλα, υπάρχει εκτενές αφιέρωμα στον κρατικό προϋπολογισμό και τι προβλέπει για το 1995, άρθρο του γραμματέα της ΓΣΕΕ Γιώργου Μαυρίκου σχετικά με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, αφιέρωμα στο Δεκέμβρη του 1944 καθώς και οι καθιερωμένες στήλες του "Οδηγητή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ