ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Γενάρη 1995
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟ+ΔΚΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1995
Στα σκαριά νέες περικοπές δαπανών!
  • Ευρεία σύσκεψη χτες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δημιουργείται ειδικό όργανο ελέγχου και "συντονισμού" των ΔΟΥ.
  • Καθιερώνεται μηνιαίος έλεγχος των δαπανών κάθε υπουργείου από όργανα του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο τη διευκόλυνση των περικοπών...

Να... σφαγιάσει εκ νέου τις ήδη τσεκουρωμένες δαπάνες του δημοσίου, πριν απ' όλα τις κοινωνικές δαπάνες, προσανατολίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν καν ξεκινήσει η εκτέλεση του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 1995, προϋπολογισμού συνέχισης της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας!

Το θέμα της μεθόδευσης των περικοπών αυτών τίθεται "επιτακτικά" από τα κυβερνητικά επιτελεία, ενώ ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα της πολύωρης ευρείας σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες στο Γενικό Λογιστήριο με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Στα πλαίσια αυτά θα επισπευστεί φέτος η έκδοση της εγκυκλίου, που αποστέλλεται κάθε χρόνο από το υπουργείο Οικονομικών σ' όλες τις επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπουργεία, για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους κατά δυο τουλάχιστον μήνες!

Στην κατεύθυνση της περικοπής των δαπανών το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται: Πρώτο, στην καθιέρωση μηνιαίου τακτικού ελέγχου από τις δικές του υπηρεσίες όλων των δαπανών όλων των υπουργείων και εποπτευομένων απ' αυτά υπηρεσιών - οργανισμών.Στόχος; Να διαπιστωθεί "πού" πηγαίνουν οι δαπάνες, ώστε να "προκύψουν" τα περιθώρια νέων περικοπών το... 1996! Δεύτερο,στη δημιουργία ειδικού οργάνου "συντονισμού" των 300 Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.Στην ουσία, λόγος γίνεται για τον "έλεγχο", για το "κατέβασμα" της συγκεκριμένης πολιτικής και ελέγχου υλοποίησης των στόχων της κάθε ΔΟΥ μέσω του ελέγχου των εφόρων. Τρίτο,στο συνολικό διαχωρισμό των εφοριακών από το "σώμα" εκείνο που τους ελέγχει. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία και της λεγόμενης "οικονομικής αστυνομίας"... Με όλα αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου. Φυσικά, αφήνει για μια ακόμη φορά στο απυρόβλητο την ασυδοσία, τη "νόμιμη" φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου, βιομηχάνων και λοιπών μεγαλο-"επιχειρηματιών". Αντίθετα, προσανατολίζεται σε νέα αλλαγή των "κινήτρων"!

Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ
Νέα "προσπάθεια" μέσω Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Με την εισαγωγή μέρους - πιθανότητα σε ποσοστό 8 - 10% - του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα ξεκινήσει η νέα προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να ιδιωτικοποιήσει τον Οργανισμό μέσα στο 1995. Στη συνέχεια, και εφόσον όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, θα προωθηθεί η πώληση των μετοχών του ΟΤΕ και στο εξωτερικό.

Στην επιλογή αυτού του τρόπου ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ φαίνεται να καταλήγουν τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία. Χτες, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όπως είχε προαναγγείλει ο "Ρ", πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και του διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Π. Λάμπρου. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι προτάσεις - σενάρια πώλησης των μετοχών του ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκε η πρόταση για την ιδιωτικοποίηση μέσω της έκδοσης ομολόγων τύπου"Μπαλαντίρ" και επιλέχθηκε "ως προσφορότερη" η διαδικασία της εισαγωγής ενός ποσοστού μετοχών στη χρηματιστήριο Αθηνών και σε περίπτωση "επιτυχίας" να πωληθούν μετοχές και στα ξένα χρηματιστήρια. Ωστόσο, καμιά απόφαση δεν πάρθηκε σχετικά με τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης των μετοχών. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας υποστηρίζει ότι θα παρθούν μέτρα, προκειμένου να γίνει "διασπορά" των μετοχών και "ν' αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι μετοχές να αγοραστούν από τράπεζες", που να εκπροσωπούν μεγάλες εταιρίες. Σχετικά με τις αλλαγές στη διοίκηση του ΟΤΕ, η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει καν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Π. Λάμπρου με μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα.

Αν. Π.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε χτες ότι, τα επιτόκια των μεν

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε χτες ότι τα επιτόκια των μεν καταθέσεων ταμιευτηρίου Φυσικών και Νομικών Προσώπων, καθορίζονται από 1/1/95 σε 16,5%, των δε καταθέσεων από τρίμηνη προειδοποίηση σε 17%.

Οι πίνακες τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ακινήτων

Ο νέος πίνακας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των τιμών των ακινήτων που θα ισχύσουν το 1995, δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Ο πίνακας αυτός καταρτίστηκε με βάση την εξέλιξη του τιμαρίθμου των ετών 1980 - 1994 και αποσκοπεί στην εξεύρεση του φόρου αυτόματου υπερτιμήματος για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 1990 και εφαρμόζεται στις περιπτώσεις εκείνες όπου προκύπτει διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και της τιμής κτήσης του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Σαν τιμή κτήσης του ακινήτου λαμβάνεται η τιμή του συμβολαίου, η οποία πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Για το 1995 ο συντελεστής τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ορίστηκε ίσος με τη μονάδα, ενώ για το 1980 ίσος με 9,736. Αυτό σημαίνει ότι, αν πωληθεί ακίνητο που αποκτήθηκε το 1980, η τιμή κτήσης θα πολλαπλασιαστεί με τον ως άνω συντελεστή. Αν το αποτέλεσμα που προκύψει είναι μικρότερο από την τιμή πώλησης του ακινήτου, τότε στη διαφορά μεταξύ της τιμαριθμικά αναπροσαρμοσμένης τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης, θα υπολογιστεί ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ