ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Ο σ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ 100.000 δρχ., στη μνήμη των αδελφών του Θανάση, Δημοσθένη και Ελπιδοφόρου, που έπεσαν κάτω από τα δολοφονικά βόλια των Γερμανών και συνεργατών τους, του Δημήτρη που πέθανε από τις κακουχίες και βασανιστήρια των φυλακών, και της μητέρας του Βασιλικής που την ονόμαζαν μάνα των ανταρτών.
  • Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΕΧΡΑΚΗ - ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Γυθείου, στη μνήμη του συζύγου της Βαγγέλη Μπεχράκη, των αδελφών της Γιάννη και Ελένης, καθώς και του γαμπρού της Γιώργου Φασουράκη.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΤΣΙΡΓΙΑΝΑΚΗΣ 5.000 δρχ., μέσω ΝΕ Ρεθύμνου.
  • Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΧΙΖΑΣ 5.000 δρχ., μέσω της Επιτροπής ΚΚΕ των Ηλείων Αττικής, στη μνήμη των αγωνιστών της Κρέστενας.
  • Το Παρ/μα Λουτρακίου - Περαχώρας 40.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Λουτρακίου, στη μνήμη των 43 αγωνιστών της ΕΑ και του ΔΣΕ.
  • Σύντροφοι από τον Μαραθόκαμπο Σάμου 10.000 δρχ., στη μνήμη του συν. Αλέκου Κουτσοδόντη.
  • Οι ΝΙΚΟΣ και ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΡΔΑΣΗ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αγ. Δημητρίου, στη μνήμη της αδελφής τους Ηρώς Καρδάση. Επίσης τα ανίψια της ΒΑΣΙΛΗΣ και ΔΕΣΠΟΙΝΑ 10.000 δρχ.
  • Μέσω ΚΟ Θήβας: ΣΠΥΡΟΣ ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ 5.000 δρχ., στη μνήμη του αδελφού του Παντελή που εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του '44 με τους 200 της Καισαριανής. ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑ+ΔΚΙΤΗΣ, αντιστασιακός, 10.000 δρχ. σ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ 5.000 δρχ., στη μνήμη της αδελφής του Φλώρας, του γαμπρού του Σταύρου και των ξαδέλφων του Σταύρου, Χρήστου Γιάννη και όλων των πατριωτών του.
  • Μέσω ΚΟΒ Ν. Χαλκηδόνας: ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΝΙΚΟΣ 15.000 δρχ. ΤΣΩΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 10.000 δρχ. ΦΛΕΣΣΑΣ ΜΠΑΜΠΗΣ 5.000 δρχ.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ 25.000 δρχ.
  • Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ και η ΛΕΛΑ 7.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κ. Τούμπας στη μνήμη της Ζωής Αγιανίδου.
  • Μέσω ΚΟ Λάρισας: Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ελασσόνας 50.000 δρχ. ΑΛΕΞΗΣ ΝΑΝΟΥΛΗΣ 40.000 δρχ., στη μνήμη του αδελφού του Ευριπίδη που εκτελέστηκε από τους Γερμανούς και Αχιλλέα που σκοτώθηκε στον ΔΣΕ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ 10.000 δρχ., στη μνήμη του θείου του Αντώνη Δεβελέγκα και των γονιών του Δημήτρη και Ειρήνης. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΖΑΜΑΝΑΚΟΥ 10.000 δρχ. στη μνήμη του συζύγου της Γιώργου.
  • Ο ΖΑΛΟΥΚΗΣ 5.000 δρχ. Ο ΚΑΡΑΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, αντιστασιακός, 10.000 δρχ.
  • Ο ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αμφιάλης.
  • Η ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΓΙΩΡΓΟΣ, παλαίμαχος αγωνιστής, 15.000 δρχ.
  • Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΤΣΙΚΑΣ του Τριαντάφυλλου από την Κρανιά Ελασσόνας, 20.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών του ΔΣΕ του χωριού του.
  • Ο ΣΠΥΡΟΣ Χ. ΜΠΙΡΜΠΑΣ από Λαμπεία Ηλείας, 10.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών της ΕΑ, Αθανάσιου Γαλύφα, Πάνου Ζορμπά, Κώστα Νικολόπουλου, μέσω ΚΟΒ Αιγάλεω.
  • Η ΚΟΥΛΑ ΜΑΛΙΔΟΥ 5.000 δρχ., στη μνήμη των γονέων του, μέσω ΚΟΒ Κλωστοϋφαντουργών.
  • Ο ΣΑΚΗΣ ΞΕΝΟΣ 30.000 δρχ.
  • Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΗΤΟΣ 2.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.
  • Το Παρ/μα ΠΕΑΕΑ Δράμας 17.000 δρχ., μέσω ΚΟ Δράμας.
  • Η οικογένεια ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΛΩΡΟΥ 35.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Καμινίων.
  • Η σ. ΝΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΥ 100.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Κ. Χαλανδρίου, στη μνήμη εκείνου που τόσα ψέματα ειπώθηκαν και τόσες αλήθειες κρύφτηκαν, τον μεγάλο επαναστάτη Ιωσήφ Β. Στάλιν.
  • Φίλοι του Κόμματος από το χωριό Σορώνη Ρόδου 100.000 δρχ. μέσω της ΚΟΒ Σορώνης, για τη διάσωση του αρχείου του Κόμματος.
  • Η ΜΕΝΗ και ο Θ. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Πορφύρης) 100.000 δρχ., δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.
  • Μέσω ΝΕ Φθιώτιδας: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ και ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΙΒΑΡΑ από το Σκαλινό 100.000 δρχ., στη μνήμη των Κώστα Κεφαλά, Νίκου Ταχτικού. ΘΥΜΙΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 3.000 δρχ., στη μνήμη της γυναίκας του Μαρίας και άλλων συγγενών του. Το Παρ/μα ΠΕΑΕΑ Σπερχειάδος 60.000 δρχ., στη μνήμη όλων των αγωνιστών της ΕΑ.
  • Β. Μπ. από Αμερική, 100.000 δρχ., πρώτη δόση, μέσω ΚΟΒ Δικηγόρων στη μνήμη του αδελφού του Διονύση που χάθηκε το 1944.
  • Οι ΜΑΡΟΥΦΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ και ΣΠΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, μαθητές από τον Πειραιά, από χρήματα που μάζεψαν λέγοντας τα κάλαντα, πρόσφεραν 5.000 δρχ. για τη διάσωση του αρχείου.
  • Μέσω ΝΕ Ζακύνθου: ΦΑΡΡΑΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ 50.000 δρχ., στη μνήμη του πατέρα του Τιμόθεου Φαρραού. ΓΟΥΣΕΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 30.000 δρχ., στη μνήμη του πατέρα του Χαράλαμπου Γουσέτη. Σωματείο Εργαζομένων Ενωσης Αγροτικών Συν/σμών Ζακύνθου 50.000 δρχ. Μητρόπολη Ζακύνθου 100.000 δρχ., για τη διάσωση του αρχείου. ΞΕΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΖΑΡΗΣ 30.000 δρχ.
  • Μέσω ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής: Ο Γυναικείος Σύλλογος "Η ΚΥΨΕΛΗ" 25.000 δρχ. σ. ΜΑΤΙΝΑ ΣΚΕΝΤΕΡΗ 5.000 δρχ., στη μνήμη του πεθερού της Νίκου Σκέντερη.
"ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ" ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ

Είναι προφανές ότι στην Ουάσιγκτον εξυφαίνεται έντονη διπλωματική δραστηριότητα, που σαν στόχο έχει την επιβολή της "αμερικανικής ειρήνης" στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Σε αυτή τη δραστηριότητα, η ελληνική κυβέρνηση, από τις πρώτες μέρες που βρέθηκε στην εξουσία, είχε επενδύσει πολλές ελπίδες, οι οποίες πλέον αποδεικνύονται φρούδες. Σήμερα, είναι φανερό ότι τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή δε συμπίπτουν με τα ελληνικά. Πώς θα ήταν άλλωστε δυνατό κάτι τέτοιο;

***

Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση με τις επιλογές της επέτρεψε στην Ουάσιγκτον να μετατραπεί στο βασικό παράγοντα διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Οι ΗΠΑ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ελέγχουν αποφασιστικά τις εξελίξεις για κάθε ένα και όλα μαζί τα προβλήματα που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας: Το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το πρόβλημα των Σκοπίων και τα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις βρίσκονται κάτω από το στενό έλεγχο και την παρακολούθηση των Αμερικανών προεδρικών απεσταλμένων και διαμεσολαβητών. Κάτω από την υψηλή εποπτεία της Ουάσιγκτον, η οποία ασκεί απόλυτο έλεγχο στις κυβερνήσεις των Τιράνων και των Σκοπίων, υπαγορεύοντας και σ' αυτές, κινήσεις οι οποίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Είναι αφελές να υποστηρίξει κανείς ότι η παντοδυναμία της Ουάσιγκτον αμφισβητείται από τις κυβερνήσεις των Τιράνων και των Σκοπίων, οι οποίες "ανθίστανται" στις αμερικανικές πιέσεις και δεν προχωρούν σε διευθέτηση των διαφορών τους με την Ελλάδα, έστω και αν η ελληνική κυβέρνηση βαθμιαία μεταβάλλει προς το διαλλακτικότερο τη στάση της και στις δύο αυτές υποθέσεις. Κάτι άλλο κρύβεται πίσω από τη σθεναρή στάση των Τιράνων και των Σκοπίων και μόνο όποιος δεν το επιθυμεί δεν είναι σε θέση να το διαπιστώσει.

Τα δύο αυτά προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μοιάζουν να δημιουργήθηκαν, προκειμένου να αποτελέσουν "διαπραγματευτική σαβούρα" σε ένα διπλωματικό παζάρι μεγάλης σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα, που κύριο στόχο έχει τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Σαν διαπραγματευτική "σαβούρα", λοιπόν, χρησιμοποιούνται από την αμερικανική διπλωματία, η οποία πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να προσέλθει σε έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι λεονταρισμοί της Αθήνας, απέναντι στα Σκόπια και τα Τίρανα, υπονόμευσαν τις δυνατότητες της ελληνικής διπλωματίας να αντιμετωπίσει τα ουσιαστικά προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και να διεκδικήσει το σταθεροποιητικό της ρόλο για την περιοχή. Στην περίπτωση των ελληνοτουρκικών διαφορών, ίσχυσε και ισχύει η πάγια αντίληψη της Ουάσιγκτον που κυνικά έχει διατυπώσει ο Χ. Κίσιγκερ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ κάθε φορά που καλούνται να αναμειχθούν σε μία κρίση πρέπει να στηρίξουν τον ισχυρότερο των αντιδίκων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, την Τουρκία.

Παρά τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, το πιο πάνω αξίωμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής δεν ίσχυσε στις περιπτώσεις των ελληνοαλβανικών διαφορών και στο πρόβλημα των Σκοπίων. Οι ΗΠΑ είχαν και έχουν ανάγκη εδάφους επάνω στο οποίο εκδηλώνουν τις πιέσεις τους προς τις ελληνικές κυβερνήσεις.

***

Το παζάρι, στο οποίο οδηγεί η Ουάσιγκτον την ελληνική κυβέρνηση, είναι πλέον φανερό. Οσο η Αθήνα δεν "ανθίσταται" στην προώθηση των σχεδίων για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, τόσο ο Σ. Μπερίσα και ο Κ. Γκλιγκόροφ θα εμφανίζονται "αδιάλλακτοι" και τόσο η ελληνική κυβέρνηση θα διερωτάται ποια "υποχώρηση" πρέπει ακόμη να κάνει, προκειμένου να κλείσει κάποιο ανοιχτό μέτωπο.

Οσο κι αν προβληματιστεί η ελληνική κυβέρνηση, δε θα μπορέσει να βρει στάση, ικανή να προσφέρει ισορροπία, ανάμεσα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας, του (μικρο)κομματικού συμφέροντος και των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που εκδηλώνονται με ένταση στην περιοχή. Η αναζήτηση στάσης, που αποσκοπεί να εξυπηρετήσει όλους μαζί τους πιο πάνω όρους, καταδικάζει την ελληνική διπλωματία σε γονυπετή ικεσία κάποιων ή όλων των ισχυρών "προστατών" της χώρας. Δεν αφήνει όμως κανένα περιθώριο για κινήσεις αυτόνομες, οι οποίες θα παρείχαν στη χώρα τη δυνατότητα εξόδου από τη σοβαρή κρίση που σημαδεύει τα Βαλκάνια στο τέλος του αιώνα.

Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ

Τα δύο αυτά προβλήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μοιάζουν να δημιουργήθηκαν, προκειμένου να αποτελέσουν "διαπραγματευτική σαβούρα" σε ένα διπλωματικό παζάρι μεγάλης σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του Συντάγματος προς το συντηρητικότερο και πιο "συνεπές" στις επιταγές του Μάαστριχτ προτείνει η ΝΔ (σελίδα 9).

ΚΡΙΣΙΜΑ ερωτήματα και παρατηρήσεις, που αφορούν την όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς στον υποψήφιο επίτροπο αρμόδιο για θέματα βιομηχανικής πολιτικής (σελίδα 9).

ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ διαδικασίες και επιδίωξη να ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον επανακαθορισμό του τρόπου προμηθειών του δημοσίου σε μια μόνο συνεδρίαση άρχισε χτες η Βουλή τις εργασίες της μετά τις διακοπές των εορτών (σελίδα 6).

ΤΟ ΚΛΙΜΑ αυταρχισμού στα ΕΛΤΑ, που καλλιεργεί η διοίκηση του Οργανισμού, καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ. Επίσης οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ερωτώνται, τι μέτρα πρόκειται να πάρουν για τη βελτίωση των όρων εργασίας του προσωπικού (σελίδα 13).

ΜΕ ΑΔΕΙΑ χέρια, έφυγαν και από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι στη ΦΙΛΙΚΩΠΛΑΣΤ, που παραμένουν απλήρωτοι και μάλιστα με δικαστική κάλυψη της ασυδοσίας του εργοδότη! (σελίδα 12).

ΑΡΧΙΖΟΥΝ οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις των ναυτεργατών. Τι αιτήματα προβάλλει η ΠΝΟ, αλλά και τι ζητήματα θέτουν εκπρόσωποι των σωματείων (σελίδα 12).

ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Προεδρικό Διάταγμα για τις καρκινογόνες ουσίες στους εργασιακούς χώρους. Τι γίνεται, όμως, στην πράξη; (σελίδα 12).

ΜΕ ΠΡΟΦΑΝΗ στόχο την καλλιέργεια του εδάφους για επαναλειτουργία του ΑΗΣ Κερατσινίου, συναντήθηκαν χτες η νεοεκλεγμένη δημοτική αρχή της πόλης και εκπρόσωποι της ηγεσίας της ΕΤΕ - ΔΕΗ (σελίδα 18).

ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ στη Σόφια, καταγγέλλουν οι Ελληνες φοιτητές στη Βουλγαρία για αδιαφορία απέναντι στα συσσωρευμένα προβλήματά τους (σελίδα 18).

ΣΕ ΝΕΑ φάση ο αγώνας των μαθητών. Χτες άρχισαν τα μαθήματα, αλλά η επιχείρηση συκοφάντησης των κινητοποιήσεων συνεχίζεται (σελίδα 19).

ΓΕΝΙΚΕΣ συνελεύσεις των σπουδαστών ΤΕΙ. Επιθετική απάντηση των προέδρων των Ιδρυμάτων στις αντιδράσεις των πανεπιστημιακών για αναβάθμιση (σελίδα 19).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ τιμής και μνήμης του Νίκου Τεμπονέρα έγιναν την Κυριακή στην Πάτρα (σελίδα 19).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ χωρίς περιοριστικούς όρους, αφέθηκε ο ένας από τους δύο συλληφθέντες της γιάφκας Κουκακίου (σελίδα 20).

ΝΕΑ έξαρση ληστειών τραπεζών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αλλά η δημιουργία του ειδικού σώματος φύλαξης καθυστερεί αδικαιολόγητα. Στάση εργασίας αποφάσισαν οι τραπεζοϋπάλληλοι (σελίδα 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ