ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Μεγάλη σπουδή και άγχος έχει καταλάβει, το τελευταίο διάστημα, τα κόμματα που συμμετέχουν στο σύστημα εξουσίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Οι πολιτικές δυνάμεις, που στηρίζουν το δικομματισμό, έχουν αφήσει να διαχέεται η εντύπωση ότι ο επιδιωκόμενος "θεσμικός εκσυγχρονισμός", μέσω του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να βγει το πολιτικό σύστημα από τα αδιέξοδά του και την κρίση του, καθώς και για να ανταποκριθεί στις "σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις στο λυκαυγές του 21ου αιώνα".

Βέβαια, η αλήθεια ως συνήθως παρουσιάζεται αντεστραμμένη, με το κεφάλι προς τα κάτω. Οι ανάγκες του πολιτικού συστήματος και των συμφερόντων, που αυτό προστατεύει και υπηρετεί, εξυπηρετούνται πολύ καλά από το ισχύον Σύνταγμα, το οποίο έχει αναθεωρήσει μερικά το Σύνταγμα του 1975.

Η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία παρουσίασε πρώτη συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς και οι κατευθυντήριες γραμμές του πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, επιβεβαιώνουν το"μερικό" χαρακτήρα της επιδιωκόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος.

Ωστόσο, είναι προφανής η ανάγκη το νομικό εποικοδόμημα να παρακολουθήσει και να διευκολύνει τις εξελίξεις, που έχουν καταγραφεί στο "διεθνές περιβάλλον", αλλά και τις επιδιώξεις του πολιτικού συστήματος.

Οι δυνάμεις του δικομματισμού δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για το χαρακτήρα της προτεινόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος: Πρόκειται, ουσιαστικά, για προσαρμογή και "εναρμόνιση" των διατάξεων του Καταστατικού Χάρτη της χώρας, στις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αν αυτό είναι - και είναι - το έναυσμα, η αφορμή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, εξίσου φανερό είναι ότι οι εγχώριοι στυλοβάτες του "εγχειρήματος" δράττονται της ευκαιρίας για να διορθώσουν μερικές "ατέλειες" του ισχύοντος Συντάγματος και να το θωρακίσουν με νέες αντιδημοκρατικές και αυταρχικές διατάξεις.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος, βέβαια, θα αποτυπώνει και το πολιτικό κλίμα της εποχής, τη συναίνεση του δικομματισμού στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, καθώς και τη συμφωνία τους στα "θεσμικά μέσα" για την υλοποίησή της. Οι προτάσεις που έχουν δοθεί μέχρι τώρα στη δημοσιότητα το επιβεβαιώνουν.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, θα σφραγίσει το χαρακτήρα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος είναι υπαρκτή. Οχι όμως στην κατεύθυνση που επιχειρεί ο δικομματισμός, εννοείται ερήμην του λαού και σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Ακριβώς στον αντίποδά της.

Τα δικαιώματα και η προστασία - σε όλα τα επίπεδα - των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων, πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της αναθεώρησης.

Τι θα γίνει, π.χ., με την προστασία, μέσω του Συντάγματος, των ανέργων, των συνταξιούχων, των γυναικών κλπ. Τι θα γίνει με τα πολιτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων;

Παράλληλα, υπάρχουν μια σειρά σοβαρά ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τι θα γίνει με την αναβάθμιση της Βουλής και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της; Τι θα γίνει με την ασυδοσία των ΜΜΕ και την προστασία του πολίτη; Τι θα γίνει με τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής; Με την απονομή της Δικαιοσύνης και τη σχετική, βέβαια, ανεξαρτησία της; Τι θα γίνει με τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας; Με το δεύτερο και τρίτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ατέλειωτος ο... κατάλογος.

Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, την αναθεώρηση του Συντάγματος, στα χέρια των διαχειριστών των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας και τους απολογητές συνταγματολόγους.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
Αγωνιστικότητα και πίστη

Ανεβαίνει καθημερινά η στάθμη της αγωνιστικότητας και της πίστης για την κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η έδρα της ΚΕ και την αποκατάσταση του ιστορικού αρχείου του Κόμματος. Ηδη η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, που... συγγράφει κι αυτή, με τους αγώνες της, την ένδοξη ιστορία μας, υπερκάλυψε το πλάνο της κατά 103,85%.Αναλυτικότερα, οι πρώτες 20 Νομαρχιακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στο τελευταίο οικονομικό κλείσιμο ήταν: Αρτα 152%, ΑΕΙ Θεσσαλονίκης με 150%, Λάρισα 108%, Θεσσαλονίκη 106,4%, Γερμανία 100,2%, Ζάκυνθος 100%, Μαγνησία 100%, Φωκίδα 88,2%, Γιουγκοσλαβία 85,8%, Σέρρες 84,5%, Βοιωτία 82,2%, Τρίκαλα 82%, Ιωάννινα 81,3%, Αθήνα 73,9%, Λέσβος 71,6%, Εύβοια 70,4%, Εβρος 70%, ΑΕΙ Αθήνας 64,9%, Αχαφια 63,2% και Ρέθυμνο 61,6%.

Η εξόρμηση στη Φωκίδα

Για την πορεία της εξόρμησης στην περιοχή, ο Γιώργος Ιωσηφίδης,γραμματέας της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ, μας είπε:

"Εχουμε καθυστερήσει στο πλατύ άνοιγμα σε κόσμο πέρα από τις γραμμές μας. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να τονίσουμε. Αυτή είναι και η αδυναμία της Οργάνωσης να υπερκαλύψει το πλάνο της. Εχουμε έμπρακτες αποδείξεις ότι ο κόσμος (οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι), όλοι όσοι θίγονται από μια συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα και αφουγκράζονται το ΚΚΕ και οικονομικά το στηρίζουν. Ειδικά μετά τις καταστροφές του Οκτώβρη και τις τεράστιες ζημιές που έπαθε η έδρα της ΚΕ και το αρχείο του Κόμματος, συγκινούνται ευρύτερες μάζες και προσφέρουν την οικονομική τους ενίσχυση. Πιστεύουμε ότι με μια πανεξόρμηση θα μπορέσουμε και το υπόλοιπο του πλάνου να καλύψουμε, αλλά και να απευθυνθούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο".

Αναφερόμενος στην ανταπόκριση των μαζικών φορέων του νομού και τις πρωτοπόρες ΚΟΒ, ο Γιώργος Ιωσηφίδης τόνισε:

"Απευθυνθήκαμε σε 70 μαζικούς φορείς (σωματεία, αγροτικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς, επιστημονικούς συλλόγους κλπ.) και είχαμε - θα λέγαμε - ικανοποιητική ανταπόκριση. Βοηθήθηκε δε η Οργάνωση στο πιάσιμο του πλάνου κατά 76%. Πρώτα απ' όλα από την οικονομική προσφορά των ίδιων των κομματικών μελών που ήταν συγκινητική και πολλές φορές υπερέβαινε τις οικονομικές τους δυνατότητες. Πρωτοπόρες ΚΟΒ είναι οι εξής: Παραλίας με 112%, Γραβιάς - Καστελιά με 71% και Δελφών με 70%. Πρωτοπόροι σύντροφοι είναι η Ε. Αρμάου, ο Α. Γκούνης, ο Χ. Φουσέκης και ο Ν. Θάνος. Πιστεύουμε ότι αν αξιοποιήσουμε το γεγονός, που στην αρχή αναφέραμε, δηλαδή το πλατύ άνοιγμα σε κόσμο πέρα από μας, θα υπερκαλύψουμε το πλάνο μας, που θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ανεβασμένο σε σχέση με αυτό της εξόρμησης για τις ευρωεκλογές κατά 50%".

  • Η μαθήτρια της Δ Δημοτικού Αγίων Αναργύρων Ελένη Ηλία Μπλέτα ήρθε με τους γονείς της στο "Ριζοσπάστη" και πρόσφερε με όλη της την καρδιά στην Οικονομική Εξόρμηση τις 4.000 δραχμές που μάζεψε από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.
Συναυλία του Μ. Θεοδωράκη στη Θεσσαλονίκη

Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ ο Μίκης Θεοδωράκης θα δώσει συναυλία στη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 - 1 - 95,στις 8 μ.μ., στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο (Παλαί Ντε Σπορ) θα συμμετάσχουν ηΜαρία Φαραντούρη,ο Βασίλης Λέκκας,ο Μανώλης Μητσιάς και άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες.

Συντροφική αλληλεγγύη στον αγώνα διάσωσης του Αρχείου

Επιστολή συμπαράστασης του Πορτογαλικού ΚΚ το οποίο προσφέρει 10.000 δολάρια στον αγώνα διάσωσης

Στα πλαίσια του διεθνισμού και της συντροφικής αλληλεγγύης μεταξύ των ΚΚ, το Πορτογαλικό ΚΚ απέστειλε επιστολή στην ΚΕ του ΚΚΕ με την οποία ενημερώνει για τη δική του συμβολή στην οικονομική καμπάνια για την αποκατάσταση των ζημιών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην επιστολή του προς την ΚΕ του ΚΚΕ οΑλμπάνο Νούνες, μέλος του ΠΓ του Πορτογαλικού ΚΚ σημειώνει:

Αγαπητοί σύντροφοι,

Εχοντας υπόψη την καμπάνια που διεξάγει το Κόμμα σας για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ από τις πλημμύρες, το Κόμμα μας αποφάσισε να συμβάλει με το ποσό των 10.000 δολαρίων.

Κατανοούμε ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες καταστροφές, που και εμείς οι ίδιοι διαπιστώσαμε με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του Κόμματός μας στη χώρα σας.

Σας παρακαλούμε να εκλάβετε τη χειρονομία αυτή, σαν μια συμβολική έκφραση της αλληλεγγύης των κομμουνιστών της Πορτογαλίας προς τους Ελληνες συντρόφους.

Με αδελφικούς χαιρετισμούς

Για τη Γραμματεία της ΚΕ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Αλμπάνο Νούνες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ