ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα ΜΜΕ και ο ρόλος του "ΣΥΝ"

Παρακολουθώντας σε καθημερινή βάση τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, πολύ εύκολα θα διαπιστώσει οποιοσδήποτε την προνομιακή μεταχείριση του "ΣΥΝ" από τη μεγάλη πλειοψηφία τους. Βεβαίως, η προβολή του "ΣΥΝ" δεν είναι κάτι νέο. Το νέο βρίσκεται στο γεγονός ότι η προβολή αυτή έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, μετά τις δημοτικές εκλογές.

Το φαινόμενο τα στελέχη και οι απόψεις του "ΣΥΝ" να φιγουράρουν καθημερινά στα δελτία ειδήσεων, στις ενημερωτικές εκπομπές των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, στις στήλες πολλών εφημερίδων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αντανάκλαση, η αποτύπωση συγκεκριμένων επιλογών των οικονομικών συγκροτημάτων που τα κατέχουν. Συγκεκριμένα:

Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, που αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του πυρήνα του ντόπιου κεφαλαίου, καθώς και οι δυνάμεις του πολυεθνικού κεφαλαίου έχουν μια άμεση προτεραιότητα.

Οι δυνάμεις αυτές κατανοούν πλήρως ότι η σταθεροποίηση των εκσυγχρονισμών του πολιτικού συστήματος, που προωθούν, δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά και μόνο στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και στις "εκσυγχρονιστικές" δυνάμεις του δικομματισμού.

Αντιλαμβάνονται ότι για την εμπέδωση όχι μόνο της πολιτικής, αλλά κύρια της κοινωνικής συναίνεσης, για την απονεύρωση και την ουδετεροποίηση του μαζικού κινήματος, απαιτείται συνηγορία της "Αριστεράς". Αλλωστε η διεθνής εμπειρία έχει δείξει - σε ανάλογα εγχειρήματα - ότι προϋπόθεση επιτυχίας παρόμοιων "εκσυγχρονισμών" αποτελεί απαραίτητα η "αριστερή" επένδυσή τους, το "αριστερό" άλλοθί τους.

Τα... εχέγγυα για μια τέτοια "Αριστερά" τα έδωσε και τα δίνει ο "ΣΥΝ". Αυτή η "Αριστερά" δεν τους είναι απλά αδιάφορη. Αντίθετα, την επιζητούν, την προωθούν. Στηρίζουν και προβάλλουν τον "ΣΥΝ" γιατί τους βολεύει η γενικότερη παρέμβασή του.

Ο "θεσμικός εκσυγχρονισμός", που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνολικότερης πολιτικής του, βρίσκεται στον αντίποδα της λαϊκής δράσης και κινητοποίησης. Οι προτάσεις του για δημιουργία θεσμών επί παντός επιστητού, αυτή η άκρατη "θεσμολαγνία" του "ΣΥΝ", πάει "γάντι" στις δυνάμεις του κεφαλαίου, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο οποιοσδήποτε θεσμός χωρίς τη λαϊκή παρέμβαση εύκολα καταλήγει σε επίφαση δημοκρατικότητας, σε ωραιοποίηση των συντηρητικών επιλογών τους. Πολύ περισσότερο που το περιεχόμενο των θεσμών αυτών δε θίγει τις αιτίες των προβλημάτων. Για παράδειγμα η φιλολογία του "ΣΥΝ" για ειρήνη στα Βαλκάνια, για "μόνιμο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής" κλπ. κάθε άλλο παρά ενοχλητική είναι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών, στον ξένο παράγοντα, αφού αφήνει στο απυρόβλητο την αιτία των αιτιών της βαλκανικής κρίσης, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Στις εσωτερικές εξελίξεις οι ισχυροί οικονομικοί κύκλοι έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από το "ΣΥΝ", που βγάζει "λάδι" αυτούς και την κυβέρνηση, ανάγοντας τη λιτότητα κλπ. στην... ανικανότητα.

Είναι χαρακτηριστική η πολύ πρόσφατη τοποθέτηση του Ν. Κωνσταντόπουλου (3.1.95 "Αδέσμευτος Τύπος"): "Για μια ακόμα χρονιά θα επαναληφθούν και θα καταναλωθούν τρέχοντες χειρισμοί, γνώριμοι, δοκιμασμένοι και αποτυχημένοι από το παρελθόν. Ανίκανοι να αντιμετωπίσουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και τα προβλήματα των πολιτών!".

Ομως, όσο αναγκαίο περιτύλιγμα για τις επιλογές των δυνάμεων αυτών αποτελεί η πολιτική του "ΣΥΝ", άλλο τόσο οι δυνάμεις αυτές θεωρούν αναγκαία την "αυτονομία" του, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση. Η σταθερή ανοδική πορεία του ΚΚΕ και η δυναμική, που περικλείει η πολιτική του, ανησυχούν τα διεθνή και ντόπια κέντρα εξουσίας. Θεωρούν ότι η διατήρηση της τυπικής οργανωτικής αυτοτέλειας του "ΣΥΝ" μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα σχετικά με το ΚΚΕ. Να εμποδίσει τις αυξανόμενες "διαρροές" κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, να διοχετευτούν στο μοναδικό κόμμα που αντιστρατεύεται τις επιλογές τους, το ΚΚΕ.

Με άλλα λόγια η ισχυρή και ανοδική πορεία του ΚΚΕ υποχρεώνει πρώτα απ' όλα, τα ευρωπαϊκά κυρίως κέντρα, τα μεγάλα ντόπια οικονομικά συμφέροντα, αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αναστείλουν, σ' αυτή τη φάση, την από καιρό κυοφορούμενη ενσωμάτωση (και οργανωτική) του "ΣΥΝ" στο ΠΑΣΟΚ (δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος, "Μεγάλης Αριστεράς κλπ.). Αντίθετα, οι δυνάμεις αυτές επιζητούν την "αυτονομία" του φορέα και τη στηρίζουν (προβολή του σε ΜΜΕ), φοβούμενοι ότι σε διαφορετική περίπτωση θα κυριαρχήσει το ΚΚΕ στο χώρο της Αριστεράς.

Αυτός είναι, άλλωστε και ο λόγος, η βαθύτερη αιτία που τόσο απότομα ανακόπηκε η τεράστια προβολή των ζυμώσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και "ΣΥΝ", που αναπτύχθηκαν τις 2 πρώτες βδομάδες μετά τις δημοτικές εκλογές. Ζυμώσεις, αλλά και επανειλημμένες δηλώσεις εκατέρωθεν, που είχαν ως περιεχόμενο όχι μόνο την κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - "ΣΥΝ", αλλά και την οργανωτική ενοποίησή τους.Ζυμώσεις που η υλοποίησή τους δεν αναιρείται, αλλά μετατίθεται για το μέλλον. Αλλωστε η ιδεολογική ταύτιση των δυο φορέων είναι ήδη γεγονός, όπως άλλωστε γίνεται και διεθνώς με τον κοινό βηματισμό της κλασικής σοσιαλδημοκρατίας, με τη "Νέα Αριστερά".

Σ' αυτά τα πλαίσια, προσαρμόστηκε μετά τις δημοτικές εκλογές και η τακτική του "ΣΥΝ" έναντι του ΠΑΣΟΚ ("τακτική της προγραμματικής αντιπολίτευσης"), που όπως δηλώνεται ("Αυγή" 1.1.95) θα συνεχιστεί και το '95. Πρόκειται με άλλα λόγια για την τακτική του "μαζί και χώρια". Μια τακτική, που επιδιώκει μέσα από την οργανωτική αυτοτέλεια, να κρύψει την ιδεολογική ταύτιση με τη σοσιαλδημοκρατία και να παρουσιάσει το "ΣΥΝ" πολιτικά, ιδεολογικά ως αυτόνομο. Μια τακτική, που επιδιώκει από τη μια να καλλιεργήσει καλύτερα το έδαφος για το στρατηγικό στόχο, δηλαδή την κυβερνητική συνεργασία και αργότερα τη συγχώνευση ίσως με το ΠΑΣΟΚ, και από την άλλη να διατηρήσει την "αυτονομία" του φορέα, να ενισχύσει το ρόλο του αναχώματος.

Μια τακτική, που όπως τονίζει η απόφαση της Ολομέλειας του ΚΚΕ "παίζει ανάμεσα στη συμπολίτευση και αντιπολίτευση, ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος".

Μια τακτική, που μέσα από την προσφιλή μέθοδο της διολίσθησης, αποσκοπεί στον εγκλωβισμό αριστερών συνειδήσεων στο σοσιαλδημοκρατικό άρμα, στην παγίδευσή τους σε ένα πολιτικό δεκανίκι του συστήματος.

Μάκης Κοψίδης

Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Κοπή πίτας

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν πολλές ΚΟΒ του ΚΚΕ αυτό το διάστημα. Συγκεκριμένα:

  • Η ΚΟΒ Γαλατσίου σήμερα στις 7 μ.μ. στα γραφεία της (Βεφικου 45).
  • Η ΚΟΒ Κολοκοτρώνη στον Κορυδαλλό αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία της (Αθηνάς και Χαριλάου Τρικούπη, Κορυδαλλός).
  • Η ΚΟΒ Κέντρου Αιγάλεω αύριο Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της (Γρηγορίου Κυδωνιών 33).
  • H ΚΟΒ Νέου Κόσμου το Σάββατο 14-1-95 στις 6μ.μ. στα γραφεία της (Φρατζή 48).
  • Η ΚΟΒ Χαλκηδόνας Κιλικιανών την Κυριακή 15 - 1 - 95 στις 11 π.μ. στα γραφεία της (Π. Ράλλη 397).
  • Η ΚΟΒ Αλίμου την Κυριακή 15 - 1 - 95 στις 10.30 π.μ. στη θεατρική αίθουσα "Κάρολος Κουν" στο Θουκυδίδειο Γυμνάσιο Κάτω Καλαμακίου (Υψηλάντου και Προπυλαίων).
  • Οι ΚΟ Ευγένειας - Χαραυγής - Ανάστασης την Κυριακή 15 - 1 - 95,στις6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευγένειας (Βύρωνος και Πλάτωνος).
  • Οι ΚΟΒ Κολιάτσου και Οικοδόμων το Σάββατο 21 - 1 - 95 στις 5 μ.μ. στα γραφεία τους (Πατησίων 280).
Πολιτική εκδήλωση της ΝΕ Κέρκυρας

Η ΝΕ Κέρκυρας πραγματοποιεί πολιτική ομιλία - συζήτηση, με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ" τη Δευτέρα 16-1-95 στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, με ομιλητή τον Τάκη Τσίγκα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντή του "Ριζοσπάστη".

Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα περιοδεύσει αύριο Πέμπτη στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί στις 10 π.μ. με την διεύθυνση των Ναυπηγείων, με το σωματείο των εργαζομένων και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στους χώρους δουλιάς και θα μιλήσει με τους εργαζόμενους.

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια του ΚΜΕ

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) αποφάσισε την πραγματοποίηση των σεμιναρίων για την εκπαίδευση, τα οποία είχαν αναβληθεί λόγω της καταστροφής στο κτίριο του Περισσού, στις εξής ημερομηνίες:

1ο Σεμινάριο:

"Η εκπαίδευση σαν κοινωνικός καταμερισμός και κοινωνικός θεσμός", την Πέμπτη 19-1-95 και την Παρασκευή 20-1-95.

2ο Σεμινάριο:

"Εκπαίδευση και ελληνική κοινωνία" το τρίτο 10ήμερο του Φλεβάρη.

3ο Σεμινάριο:

"Προβλήματα εκπαιδευτικής πολιτικής" το τρίτο 10ήμερο του Μάρτη.

Συνεστιάσεις ΚΟΒ

Συνεστιάσεις, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για την αποκατάσταση των καταστροφών στην έδρα της ΚΕ και τη διάσωση των ιστορικών αρχείων του ΚΚΕ, πραγματοποιούν αυτό το διάστημα πολλές κομματικές οργανώσεις. Συγκεκριμένα:

  • Η ΚΟΒ Νταμαρακίων Αιγάλεω την Παρασκευή 13 - 1 - 95 στις 9 μ.μ. στην ταβέρνα ΑΡΚΑΔΙ (Θηβών και Κ. Βάρναλη, τηλ. 5392.263). Η τιμή συμμετοχής(στην οποία περιλαμβάνεται φαγητό και κρασί) είναι 2.500 δρχ.
  • Η ΚΟΒ Κέντρου Κερατσινίου την Παρασκευή 13 - 1 - 95 στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο "ΜΑΓΓΙΝΑ" (Λεωφ. Δημοκρατίας 65, Κερατσίνι).
  • Η ΚΟΒ Ελληνικού την Παρασκευή 13 - 1 - 95 στις 8.30 μ.μ. στο κέντρο"ΓΑΛΗΝΗ" (Ιασωνίδου και Αμαζόνων).
  • Η ΝΕ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 13 - 1 - 95 στο Music Hall "FLASH" στην Ανω Ηλιούπολη.
  • Οι ΚΟ Ανω Κυψέλης το Σάββατο 14 - 1 - 95 στην οικογενειακή ταβέρνα "Η ΖΩΗ" (Φαιδριάδων 87 - 91, Ανω Κυψέλη).
  • Η ΝΕ Πρέβεζας το Σάββατο 14 - 1 - 95 στις 8 μ.μ. στο κέντρο "ΔΕΙΛΙΝΑ".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ