ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΚΕΝΗ
ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ
Περίεργη η σιωπή της κυβέρνησης

Ο ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΚΕΠΕΣΗΣ Α αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, ασχολείται σε σημείωμά του με τις πρόσφατες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις παραμονές της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, αλλά και με τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του ΔΣΕ και των θυμάτων του Εμφύλιου για τα χρονίζοντα προβλήματά τους. Προσθέτει ακόμα ότι μαζί με τα παραπάνω πολλά και πολύπλευρα είναι τα προβλήματα της παιδείας, που έκφρασή τους είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών (καταλήψεις σχολείων κλπ.) και συνεχίζει:

"Για τα προβλήματα αυτά άκουσα και τον αρμόδιο υπουργό - όχι μόνο μια φορά. Πολύ "ωραία" αλήθεια είναι τα λόγια του: Να αγκαλιάσουν τα σχολεία όλοι: Γονείς, κηδεμόνες, τοπική αυτοδιοίκηση... Ολοι - ενώ ο ίδιος "βγάζει την ουρά του απ' έξω"... Οπως τη βγάζει και η κυβέρνηση. Το ίδιο ακριβώς όπως έκανε και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, με τον κ. Σουφλιά.

Και για την αρνητική θέση του κ. Γεωργ. Παπανδρέου, στα προβλήματα της εκπαίδευσης, ας μην προσπαθήσει να δικαιολογηθεί για τις "μαύρες τρύπες" και με όσα οι οικονομικοί υπουργοί υποστηρίζουν για την ανάγκη μείωσης του πληθωρισμού κάτω από το 10% και τις γνωστές άλλες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κι ας μη μας πει ο κ. Υπουργός για το δημόσιο χρέος που ξεπερνά τα 33 τρισ. δραχμές. Ολα αυτά είναι γνωστά. Είναι, όμως, εξίσου γνωστό, ότι η πάμπτωχη Ελλάδα, αρνείται να ζητήσει από την πανίσχυρη οικονομικά Γερμανία την εξόφληση του ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ,που ανέρχεται σε πάνω από 14 δισ. δολάρια των ΗΠΑ. Το αρνήθηκε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και κάνει το ίδιο 13 μήνες τώρα, και η κυβέρνηση του κ. Α. Παπανδρέου...

Και αυτό παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των συνεργαζόμενων ΕΑΜογενών Ενώσεων και τις επανειλημμένες ερωτήσεις στη Βουλή του ΚΚΕ.

Αναρωτηθήκαμε επανειλημμένα και δημόσια μάλιστα (από τις στήλες του "Ριζοσπάστη" και την ΤV του "902"): Είναι μήπως οι κυβερνήσεις των Κ. Μητσοτάκη και Α. Παπανδρέου, περισσότερο φιλογερμανοί από τον Καγκελάριο Κολ;

Ο κ. Αγ. Αγγελόπουλος χαρακτήρισε περίεργη τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων. Και άκουσαν το χαρακτηρισμό αυτό του κ. Καθηγητή και Ακαδημαϊκού στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ και ο κ. Απ. Κακλαμάνης με τον κ. Γιάννη Αλευρά,όπως μεταξύ των άλλων και η κ. Βιργ. Τσουδερού της ΝΔ.

Πέρασαν από τότε δέκα περίπου μήνες. Δέκα μήνες από τότε που κυκλοφόρησε και το γνωστό βιβλίο του κ. καθηγητή, όπου τεκμηριωμένα πραγματεύεται το πρόβλημα. Και του κ. Πρωθυπουργού "καρφί δεν του καίγεται".Κι ας πηγαίνει η Οικονομία μας από το κακό στο χειρότερο, όπως πρόσφατα διαπίστωσε και ο Ξ. Ζολώτας. Και δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η οικονομία μας μπορεί να φτάσει στο "μη παρέκει".Εκεί που πριν από έναν αιώνα υποχρέωσε τον Χαρ. Τρικούπη να εξαγγείλει: "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν".

... Περίεργη, λοιπόν, η σιωπή της κυβέρνησης. ΔΕΝ είναι, όμως, λιγότερο περίεργη και η θέση 12 και περισσότερων τριτοβάθμιων Ενώσεων, όπως π.χ. των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΟΛΜΕ κλπ. Ολες - πλην της ΓΣΕΒΕΕ -, κώφευσαν, σε δυο επιστολές, που διαδοχικά τους απηύθυνε η ΠΕΑΕΑ, για το συντονισμό δράσης τους, για να πειθαναγκαστεί η κυβέρνηση Α. Παπανδρέου να διεκδικήσει από τη Γερμανία την εξόφληση του κατοχικού δανείου, για να πάρει μιαν ανάσα η οικονομία μας.

Δυστυχώς εξακολουθούν να σιωπούν. Λαλίστατη είναι και η σιωπή της σε όλη τη δραστηριότητά της. Ούτε απλή μνεία...

Αλήθεια, γιατί αυτή η ένοχη σιωπή; Ενδιαφέρονται, μήπως, περισσότερο για τα συμφέροντα των πολυεθνικών της Γερμανίας παρά για τα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας, των αγροτών, των συνταξιούχων.

Η σιωπή τους στο σοβαρό αυτό πρόβλημα μάς δίνει το δικαίωμα να το ισχυριστούμε".

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ