ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εγκαίνια ... αναβολής

"Απόλυτα ικανοποιημένος" δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Δ. Κρεμαστινός, στα εγκαίνια του άδειου τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του "Ευαγγελισμού"

Αδειο από νέο προσωπικό αλλά και σχεδόν από εξοπλισμό, εγκαινίασε χτες ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Δ. Κρεμαστινός το Τμήμα Επειγόντων Εξωτερικών Ιατρείων του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός". Την ώρα των εγκαινίων εργαζόμενοι και γιατροί είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο του νοσοκομείου και διαμαρτύρονταν για την ανεπάρκεια του υπάρχοντος νοσηλευτικού προσωπικού και την έλλειψη εξοπλισμού. "Αυτό το υπουργείο δεν είναι της υγείας. Είναι του χιλιάρικου και της κοροϊδίας" ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε.

Το τμήμα επρόκειτο να λειτουργήσει σήμερα, αλλά μετά από πιέσεις των εργαζομένων αναβλήθηκε για το Σάββατο 21 Γενάρη. "Δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να είναι εγκατεστημένα τα δύο νέα ακτινολογικά εργαστήρια, εφόσον δεν έχουν προσληφθεί τουλάχιστον 15-20 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού, εάν δε γίνουν ασκήσεις ετοιμότητας, δοκιμαστικής λειτουργίας του τμήματος. Οι σημερινές εκδηλώσεις με την παρουσία του υπουργού δεν είναι τίποτ' άλλο παρά φιέστες που θυμίζουν άλλες εποχές", δήλωσε ο γιατρός Ηλίας Σιώρας.Εύλογο το ερώτημα του Χάρη Ζαχαρόγιαννη,γιατρού του "Ευαγγελισμού" και μέλους του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά: "Με τέτοιες ελλείψεις μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο τμήμα μάχης;" Και πρόσθεσε: "Στο παλιό είχαμε έλλειψη χώρου. Είχαμε όμως δίπλα δίπλα το καρδιολογικό και το νευρολογικό. Η νοσηλεύτρια που έβλεπε το έμφραγμα, έβλεπε και το εγκεφαλικό. Τώρα, εκεί που πηγαίνουμε, είναι αλλού το καρδιολογικό, αλλού το νευρολογικό, και πηγαίνουμε πάλι με μία νοσηλεύτρια. Τίθεται θέμα επικινδυνότητας με τη λειτουργία των καινούριων εξωτερικών ιατρείων. Θέλουμε να δουλέψουμε στο μεγάλο χώρο, αλλά να εξασφαλιστούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα κάνουν το νοσοκομείο να λειτουργεί εύρυθμα, χωρίς να κινδυνεύουν οι ασθενείς". Την ίδια επισήμανση έκανε και ο Γιώργος Κωνσταντίνου,επιμελητής Α' και αναπληρωματικό μέλος της διοίκησης του νοσοκομείου. "Αυτή τη στιγμή, είπε, απλώς κάνουμε τα εγκαίνια, δεν έχει προσληφθεί προσωπικό. Θα δουλεύουμε με το προσωπικό που υπάρχει και στελεχώνει τα εξωτερικά ιατρεία τα παλιά, και χωρίς καμία υλικοτεχνική υποδομή. Υπάρχουν αρκετές ελλείψεις και δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μία σωστή υγειονομική περίθαλψη, όπως και στα παλιά ιατρεία". Η παρασκευάστρια Βάνα Κωστουράκη κατήγγειλε ότι δεν έγινε δεκτή καμία από τις προτάσεις που είχαν κάνει στη διοίκηση οι φορείς του νοσοκομείου. "Είναι μια φιέστα, είπε, και γίνεται για να δημιουργούνται εντυπώσεις και τίποτ' άλλο. Αν ενδιαφέρονταν, θα είχαν δόσει τα απαραίτητα κονδύλια για να λειτουργήσει σωστά και το νοσοκομείο, αλλά και όλα τα δημόσια νοσοκομεία".

Ικανοποιημένος ο υπουργός

Σαν μην κατάλαβε το μέγεθος των ελλείψεων καθώς και την αδυναμία λειτουργίας του τμήματος έδειξε ο υπουργός δηλώνοντας "απόλυτα ικανοποιημένος από την προσπάθεια αυτή".

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει το τμήμα χωρίς εξοπλισμό και προσωπικό, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα και δήλωσε φανερά ενοχλημένος ότι δεν είναι "θαυματοποιοί". "Δεν μπορείτε να με ρωτάτε το κατά πόσον είναι τέλειο - συνέχισε. Εμείς κάναμε το πρώτο βήμα, αυτό που βλέπετε. Θα λειτουργήσει σιγά σιγά και προοδευτικά διότι είναι κάτι το οποίο δεν υπήρχε, είναι αυτό που βλέπετε σήμερα, και είναι βέβαιο ότι σε τρεις μήνες θα είναι καλύτερο, σε έξι ακόμα καλύτερο και σε ένα χρόνο θα είναι τέλειο. Δεν μπορείτε, λοιπόν, να με ρωτάτε γιατί δεν είναι τέλειο στον πρώτο χρόνο". Αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων, δήλωσε ότι θα προσληφθούν 75 άτομα για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου σε προσωπικό, ενώ επανέλαβε τις γνωστές εξαγγελίες για 6.000 προσλήψεις πανελλαδικά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η ΠΟΕΔΗΝ

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία καταγγέλλει ως φιέστα τα χτεσινά εγκαίνια. "Οι υπηρεσίες υγείας - τονίζει - έχουν ανάγκη από κινήσεις ουσίας και εγρήγορση για σύγχρονη υποδομή και επαρκή στελέχωση ειδικά στα Τμήματα Επειγόντων, που δυστυχώς δε διαθέτουν τα "νέα" επείγοντα του "Ευαγγελισμού", γιατί το αποτέλεσμα δε δικαιώνει και δεν ανταποκρίνεται στο υψηλό κόστος της κατασκευής τους". Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το έργο που θα κόστιζε 319,7 εκατ. δραχμές αν είχε παραδοθεί στις 30 Ιούνη 1993, ξεπέρασε τελικά το ένα δισ. δραχμές χωρίς να είναι ακόμη έτοιμο να λειτουργήσει.

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

ΠΕΤΡΟΛΑ
Εγκληματικές μεθοδεύσεις

Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε άδεια στον Λάτση να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του αιματοβαμμένου διυλιστηρίου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του δίνει το "πράσινο" φως, επιτρέποντάς του να χτίσει για ...ασφάλεια ένα τοιχίο, στα σύνορα με την ΠΥΡΚΑΛ

Αδιαφορώντας για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων του Θριάσιου Πεδίου, η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Λάτση, ανοίγει το δρόμο για την επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ και ταυτόχρονα τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας!

Αυτό καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων της μοναδικής πολεμικής βιομηχανίας παραγωγής πυρομαχικών, που μόλις πριν λίγες μέρες πληροφορήθηκε από τη διοίκηση της ΠΥΡΚΑΛ ότι πρόκειται να ανεγερθεί διαχωριστικό τοιχίο, μετά από κυβερνητική εντολή, "για λόγους ασφαλείας" (!) κατά μήκος του κοινού ορίου ιδιοκτησίας των εγκαταστάσεων των δύο εταιριών. Οι εργασίες ανέγερσης του τοιχίου αναμένεται να ξεκινήσουν το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, αλλά οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν κάτι τέτοιο: "Θα αντιδράσουμε δυναμικά, θα μπούμε μπροστά στις μπουλντόζες. Δε θα αφήσουμε την περιοχή να γίνει πυροτέχνημα...", λένε χαρακτηριστικά.

Η εντολή της κυβέρνησης, που υπογράφτηκε στις 7/12/94 από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Βιομηχανίας Ενέργειας και Τεχνολογίας Αναστάσιο Μαντέλη, σαφέστατα δείχνει τις πραγματικές διαστάσεις αυτής της ιστορίας, αφού αναφέρει χαρακτηριστικά ότι επιβάλλεται η ανέγερση τοιχίου "προκειμένου να αυξηθεί ο βαθμός ασφάλειας των δύο βιομηχανικών μονάδων ανεξάρτητα από τυχόν επέκταση ή όχι των εγκαταστάσεών τους"... Μάλιστα στο ίδιο έγγραφο ο Α. Μαντέλης παρακαλεί (!) τη διοίκηση της ΠΥΡΚΑΛ "να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, ενημερώνοντας σχετικά και τους εργαζομένους της, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που προβάλλονται και εμποδίζεται η ανέγερση του τοιχίου, το οποίο αναντίρρητα θα βελτιώσει την ασφάλεια της περιοχής"...

"Δε θα το επιτρέψουμε"

Για το θέμα αυτό οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή, στις 15/11/1993, καταγγέλλοντας ότι ο Λάτσης επιχειρούσε κατ' επανάληψη να κατασκευάσει παράνομα το τοιχίο. "Από το 1989, όταν η εδαφική λωρίδα των 17 στρεμμάτων που χρησιμοποιείται σαν ζώνη ασφαλείας περιήλθε στην κυριότητα της ΠΕΤΡΟΛΑ, ο Λάτσης προσπαθεί να φτιάξει το τοιχίο σ' αυτή τη λωρίδα και πάντα με δική μας παρέμβαση σταματούσαν οι εργασίες. Το ίδιο θα κάνουμε και τη Δευτέρα", είπε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας, Αλέξανδρος Κοντούλης,ο οποίος ζήτησε να δεσμευτεί το υπουργείο Βιομηχανίας ότι δεν πρόκειται να γίνει καμιά επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ στην περιοχή. Επισήμανε ότι η ασφάλεια των δύο βιομηχανικών μονάδων και της περιοχής εξασφαλίζεται με την υποχρέωση της ΠΕΤΡΟΛΑ να δεχτεί την αξιοποίηση της λωρίδας αυτής σαν ζώνη ασφαλείας, όπως μέχρι σήμερα γίνεται, και όπως πολύ σωστά έχει υποχρεωθεί η ΠΥΡΚΑΛ - σε άλλη πλευρά των ορίων με την ΠΕΤΡΟΛΑ - να τηρεί ζώνη ασφαλείας δέκα στρεμμάτων. "Με υπερβάλλοντα ζήλο και αβασάνιστα προτείνεται μία λύση που ανοίγει καθαρά το δρόμο για εγκατάσταση νέων μονάδων που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την περιοχή του Θριασίου, ενώ θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη λειτουργία της ΠΥΡΚΑΛ", τόνισε ο Α. Κοντούλης.

Οι νέες μονάδες που φιλοδοξεί ο Λάτσης να εγκαταστήσει σ' αυτά τα 17 στρέμματα έχουν ήδη εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση "κατά παρέκκλιση,με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που έχει αριθμό αριθμό 154/14 - 12 - 1991. Πρόκειται για τρεις μονάδες: Μονάδα αναβάθμισης προϊόντων, ηλεκτροπαραγωγής και μονάδα αζώτου, η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ασφάλεια της περιοχής. Ωστόσο, οι προεργασίες για την επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ, όπως υπογραμμίζει ο Α. Κοντούλης, έχουν ήδη ξεκινήσει! Τρεις μήνες μετά την έκρηξη του 1992, που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς εργαζόμενους, ο Λάτσης έφτιαξε στη νεκρή ζώνη χημείο, ενώ πριν από έξι μήνες περίπου άρχισε να ισοπεδώνει τονχώρο με την πρόφαση ότι "θα φτιαχτεί γκαράζ αυτοκινήτων"...

Αλλο δήμαρχος, άλλο νομάρχης...

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΠΥΡΚΑΛ επισημαίνει ότι οι δεξαμενές της ΠΕΤΡΟΛΑ δεν τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας από την Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, ενώ οι γραμμές του τρένου διέρχονται διά μέσου των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου, χωρίς μέχρι σήμερα η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου να ευαισθητοποιηθεί για την ασφάλεια της περιοχής.

Για το θέμα αυτό ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Περικλής Παπαπέτρου, ο οποίος παλιότερα ως δήμαρχος Ελευσίνας ήταν κατά της ανεγέρσεως αυτού του τοιχίου, συμμερίζεται σήμερα τη θέση της κυβέρνησης, ότι δηλαδή επιβάλλεται να γίνει σύμφωνα με την Κοινοτική οδηγία SEVECO "σαν πρόσθετος όρος ασφαλείας". Ωστόσο, εκφράζει την άποψη ότι οι εργαζόμενοι της ΠΥΡΚΑΛ σωστά αντιδρούν και φοβούνται αφού υπάρχει ο κίνδυνος να περιοριστούν οι δραστηριότητες της εταιρίας για να διαφυλαχτεί το όριο ασφαλείας. "Αυτά όμως δεν είναι ζητήματα που δε λύνονται. Ας συσταθεί μια επιτροπή από τα αρμόδια υπουργεία (Βιομηχανίας, ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Αμυνας) και τα σωματεία εργαζομένων των δύο επιχειρήσεων και ας συζητήσει το θέμα, πριν προχωρήσει οποιοδήποτε έργο", τόνισε ο Π. Παπαπέτρου.

Η ΝΑΣ

Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Αντώνης Χοροζάνης,της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), τονίζει ότι η ανέγερση αυτού του τοιχίου αποδεικνύει πως οι ενέργειες του Λάτση δεν είναι τόσο "καθαρές", όπως ο ίδιος προσπαθεί να πείσει, αλλά εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια της περιοχής. "Οι πολίτες της Ελευσίνας σε δημοψήφισμα που έγινε πριν λίγα χρόνια είπαν, κατά συντριπτική πλειοψηφία "όχι" στην επέκταση των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ". Αυτή τη στιγμή όλες αυτές οι ενέργειες πάνε κόντρα στη θέληση του λαού αυτής της ήδη υποβαθμισμένης πόλης", υπογράμμισε ο Α. Χοροζάνης. Για να καταλήξει εκφράζοντας τη συμπαράσταση της ΝΑΣ στους εργαζόμενους και των δύο εταιριών που δικαιολογημένα ανησυχούν για την ασφάλειά τους.

Πτέρυγα σαν το γιοφύρι της Αρτας

Αυτή η πτέρυγα "Πατέρα" έχει καταντήσει σαν το γιοφύρι της Αρτας. Τόσο στην αποπεράτωσή της όσο και στα... εγκαίνιά της.

Οπως αποκάλυψε ο "Ρ" την 1 Οχτώβρη 1993, την πτέρυγα είχε ετοιμαστεί να εγκαινιάσει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Αλλά μια φωτιά στα μέσα του Σεπτέμβρη 1993 ανέβαλε τα εγκαίνια. Χάλασε τη μόστρα για τις ανάγκες, τότε, των προεκλογικών πλάνων.

Κι έτσι τώρα τη σκυτάλη των εγκαινίων παρέλαβε ο νυν υπουργός Δ. Κρεμαστινός. Αλλά και πάλι χάλασε η μόστρα της πασαρέλας με την παρουσία των εργαζομένων που έθεσαν τα προβλήματα της ουσιαστικής λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Αυτά παθαίνουν όσοι βιάζονται - και δε σπεύδουν βραδέως - για εγκαίνια στην πτέρυγα "Πατέρα"...

Πέρα απ' τη φαιδρή πλευρά υπάρχει και η ουσιαστική. Εκείνη που καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, για σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις που μένουν άθιχτες. Και υπάρχει και η ακόμη σοβαρότερη, της λειτουργίας των τμήματος με την απαραίτητη στελέχωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ