ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Φόβοι μακρόχρονης εμπλοκής

Κινήσεις τακτικής για τον πλήρη αποκλεισμό του προεδρικού μεγάρου στο Γκρόζνι πραγματοποίησαν χτες τα ρωσικά στρατεύματα, που το πολιορκούν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Οδ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Στην αποστολή επίλεκτων στρατιωτικών δυνάμεων προσανατολίζεται πλέον η Μόσχα μπροστά στο τελευταίο στάδιο κατάληψης του Γκρόζνι. Σύμφωνα με πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ, θα μεταφερθούν στην Τσετσενία τμήματα πεζοναυτών και περίπου 5.000 άνδρες της μεραρχίας εσωτερικών δυνάμεων "Τζερζίνσκι", που εδρεύει κοντά στη Μόσχα. Στην περιοχή του Γκρόζνι καταφθάνουν και άλλες ενισχύσεις για την κατάληψη της πόλης. Μια φάλαγγα 40 αρμάτων μάχης διέσχισε επίσης τα σύνορα Ινγκουσετίας - Τσετσενίας και κατευθύνεται προς το Γκρόζνι.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, κινήσεις τακτικής για τον πλήρη αποκλεισμό του προεδρικού μεγάρου στο Γκρόζνι πραγματοποίησαν χτες τα ρωσικά στρατεύματα που πολιορκούν την πρωτεύουσα της Τσετσενίας. Οι ρωσικές μονάδες διέσχισαν τον ποταμό Σούνζα, περνώντας στη δεξιά όχθη της πόλης, με σκοπό να ανακόψουν το δρόμο που χρησιμοποιούν οι Τσετσένοι για τον ανεφοδιασμό τους. Το ρωσικό πυροβολικό επανέλαβε τους βομβαρδισμούς του Γκρόζνι μετά την εκπνοή της κατάπαυσης του πυρός, που είχε κηρύξει η Ρωσία υπό τον όρο οι ένοπλες ομάδες του Τζοχάρ Ντουντάγεφ να παραδώσουν τα όπλα, πράγμα που δεν έγινε δεκτό από την τσετσενική πλευρά. Οι βομβαρδισμοί ήταν εντατικοί και σφοδροί, ισοπεδώνοντας κτίρια στο κέντρο του Γκρόζνι. Σύμφωνα με Ρώσους δημοσιογράφους, οι βομβαρδισμοί, κυρίως του προεδρικού μεγάρου, έχουν και το στόχο να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο, που θα μπορούσε να ρίξει φως στις σχέσεις Μόσχας - Γκρόζνι από το 1991 μέχρι σήμερα και ιδίως στη σκοτεινή υπόθεση της παράδοσης τεράστιας ποσότητας όπλων και πυρομαχικών στον Ντουντάγεφ την άνοιξη του 1992. Για το θέμα αυτό δε σταματούν οι ανταλλαγές κατηγοριών στη Μόσχα ανάμεσα στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας. Σίγουρο είναι πως σχέση με την ιστορία αυτή είχαν τόσο ο Γκρατσόφ, όσο και ο Γεβγκένι Σάποσνικοφ, ο Γεγκόρ Γκαϊντάρ και, πιθανόν, ο ίδιος ο Μπορίς Γιέλτσιν. Πάντως, στη συνάντηση που είχε ο Γιέλτσιν με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν και τους προέδρους της Ανω και Κάτω Βουλής Βλαντίμιρ Σουμέικο και Ιβάν Ρίμπκιν αποφασίστηκε να συσταθεί επιτροπή, οι οποία θα διερευνήσει πού βρήκε ο Ντουντάγεφ τα τεράστια αποθέματα όπλων που φαίνεται να διαθέτει.

Απ' αυτές τις έρευνες δε γίνεται, βέβαια, πιο εύκολη η ζωή του τσετσενικού λαού, των Ρώσων στρατιωτικών που πολεμούν στο Γκρόζνι και των γονέων τους, που δοκιμάζουν μεγάλο δράμα. Η εφημερίδα "Μοσκόβσκιε Νόβοστι" δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της τα ονόματα 150 Ρώσων στρατιωτικών που έχουν αιχμαλωτιστεί από τους Τσετσένους. Στην Ανω Βουλή, σε συνεδρίαση μιας από τις επιτροπές της, έγιναν γνωστές οι απώλειες ως τα σήμερα των ρωσικών δυνάμεων: 394 νεκροί και πάνω από 1.000 τραυματίες.

Ο υπουργός Αμυνας στρατηγός Πάβελ Γκρατσόφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των ενόπλων δυνάμεων "Κράσναγια Ζβεζντά", τόνισε ότι ο πόλεμος είναι "ένας πραγματικός πόλεμος που θα διαρκέσει χρόνια", διαψεύδοντας τα όσα έχουν διαδοθεί ότι υποσχέθηκε "έναν πόλεμο - αστραπή". Ο Γκρατσόφ υπογράμμισε ότι "τα ρωσικά στρατεύματα συναντούν αντίσταση όχι μόνο στο Γκρόζνι, αλλά και σε ολόκληρο το έδαφος της Τσετσενίας". Από την άλλη μεριά, ο Βιατσεσλάβ Κόστικοφ, εκπρόσωπος του Μπορίς Γιέλτσιν, διέψευσε τη δήλωση του προέδρου της Ανω Βουλής Βλαντίμιρ Σουμέικο ότι το Γενικό Επιτελείο στρατού θα υπαχθεί απευθείας στον Πρόεδρο, διευκρινίζοντας ότι ήταν απλώς μια από τις ιδέες που συζητήθηκαν.

Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει το λαό, το καθεστώς Γιέλτσιν εδώ και καιρό έψαχνε να βρει "αριστερούς" παράγοντες για να τους εντάξει στην κυβέρνηση. Πριν από λίγες μέρες ο Γιέλτσιν κατόρθωσε να βρει ένα τέτοιο άτομο. Με διάταγμά του διόρισε υπουργό Δικαιοσύνης τον βουλευτή της κομμουνιστικής ομάδας στην Κρατική Δούμα Βαλεντίν Κοβαλιόφ. Σχετικά με το γεγονός αυτό, το Προεδρείο της ΚΕΕ του ΚΚΡΟ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "εφόσον διατηρείται η σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, δεν μπορεί να γίνει λόγος για συμμετοχή κομμουνιστών στη ρωσική κυβέρνηση, που ευθύνεται για την καταστροφή της χώρας". Επομένως, τονίζεται στην ανακοίνωση, "η ηγεσία του ΚΚΡΟ δεν έδωσε και ούτε θα μπορούσε να δώσει την έγκριση" για την υπουργοποίηση του Κοβαλιόφ και "θεωρεί αυτή την ενέργεια ως προσπάθεια δυσφήμισης της σταθερής και συνεπούς πολιτικής του ΚΚΡΟ κατά του σημερινού καθεστώτος". Για τη στάση του αυτή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΡΟ τον απέβαλε από τη σύνθεσή της και θα θέσει το ζήτημα της απομάκρυνσής του από τη θέση του αντιπροέδρου της Κρατικής Δούμας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ δήλωσε, σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι "France 3", ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα στείλει γραπτή διαμαρτυρία στη Μόσχα, επειδή δεν κράτησε την υπόσχεσή της για τη διατήρηση της εκεχειρίας και την έναρξη συνομιλιών για το μέλλον της Τσετσενίας. Στη Βόννη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ ζήτησε την ένταξη της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι αν η Ρωσία ήταν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ίσως να μην αντιδρούσε όπως αντέδρασε στην Τσετσενία.

ΕΚΚ - ΚΚΣΕ
Ζυμώσεις για το 30ό Συνέδριο

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Οδ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το 30ό Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης (ΕΚΚ - ΚΚΣΕ), αναφέρει στο πρώτο της φύλλο του 1995 η εφημερίδα "Γκλάσνοστ". Δημοσιεύει σύντομη ενημέρωση για τη συνεδρίαση και τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκέμβρη 1994. Σημειώνει πως ανατέθηκε στην Πολιτική Εκτελεστική Επιτροπή να δημιουργήσει ομάδες εργασίας για την προετοιμασία των ντοκουμέντων του 30ού Συνεδρίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ. Στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα αποφασιστεί ο τρόπος εκπροσώπησης των κομμάτων στο Συνέδριο, πρόβλημα που δημιουργεί σοβαρό εμπόδιο για τη σύγκλησή του. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας ζητάει η εκπροσώπηση να είναι αναλογική με βάση τα μέλη του κάθε κόμματος, ενώ το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Ρωσίας θεωρεί πως πρέπει όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν στο Συνέδριο με τον ίδιο βαθμό εκπροσώπησης.

Η εν λόγω εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, έκκληση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ προς τις ηγεσίες των κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας να προωθήσουν την ενότητα των Ρώσων κομμουνιστών και τη δημιουργία ενός ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας. Από αποσπάσματα της συζήτησης στη συνεδρίαση του ΠΣ της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, που δημοσιεύει η εφημερίδα, γίνεται φανερό πως αρχικά προτεινόταν να μετατραπεί το 30ό Συνέδριο του ΚΚΡΟ, που θα διεξαχθεί στις 21 Γενάρη στη Μόσχα, σε ενοποιητικό συνέδριο των Ρώσων κομμουνιστών. Η πρόταση αυτή αποκλείστηκε μετά την έντονη αντίδραση του Βίκτορ Τιούλκιν, πρώτου γραμματέα της ΚΕ του ΚΕΚΡ και του Αλεξέι Πριγκάριν, γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Ενωση των Κομμουνιστών, οι οποίοι τόνισαν ότι 5 κομμουνιστικά κόμματα της Ρωσίας, πλην του ΚΚΡΟ, έχουν ήδη δημιουργήσει ένα συντονιστικό όργανο, τη Ρωσική Κομμουνιστική Ενωση και έχουν εγκρίνει το Καταστατικό και την ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση αυτού του οργάνου. Κάλεσαν το ΚΚΡΟ να εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξής του στη Ρωσική Κομμουνιστική Ενωση.

ΚΚΡΟ
Συνέδριο με καταγγελία σχεδίων διαμελισμού της Ρωσίας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Συνέντευξη Τύπου για το 3ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ και τις εξελίξεις στην Τσετσενία παραχώρησαν την Τετάρτη στη Μόσχα ο πρόεδρος της ΚΕΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος Β. Κουπτσόφ, Α. Σαμπάνοφ και Α. Λουκιάνοφ. Αναφερόμενος στο 3ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ, ο Κουπτσόφ είπε πως θα διεξαχθεί στις 21 - 22 Γενάρη στη Μόσχα. Θα συμμετάσχουν 800 αντιπρόσωποι και προσκεκλημένοι, μεταξύ τους 100 νεολαίοι. Επίσης, θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες ρωσικών κομμάτων και αναμένεται η συμμετοχή πάνω από 40 ξένων αντιπροσωπειών κομμουνιστικών, σοσιαλιστικών και αριστερών κομμάτων. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συνεδρίου είναι: εισήγηση της απερχόμενης ΚΕΕ, Πρόγραμμα του κόμματος, τροποποιήσεις στο Καταστατικό, η δράση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εκλογή των καθοδηγητικών οργάνων. Ο Κουπτσόφ απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης στο κόμμα και επισήμανε πως τόσο το σχέδιο Προγράμματος, όσο και η δράση της ΚΕΕ υποστηρίχτηκαν απ' όλες τις οργανώσεις περιοχής του ΚΚΡΟ.

Με τη σειρά του, ο Ζιουγκάνοφ ανέφερε πως στο 3ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ θα έρθουν από το εξωτερικό μια σειρά ανώτατα στελέχη, γενικοί γραμματείς κομμουνιστικών και σοσιαλιστικών κομμάτων και θα είναι η μεγαλύτερη παρόμοια διεθνής συνάντηση από το 1991. Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και κυρίως με την τσετσενική κρίση, ο Ζιουγκάνοφ σημείωσε πως το κόμμα έχει ταχτεί υπέρ της άμεσης σύγκλησης κοινής συνεδρίασης της Ανω και Κάτω Βουλής, του Συμβουλίου Ασφαλείας, της κυβέρνησης και του προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, ώστε να βρεθεί ειρηνική διέξοδος από την κρίση. Σύμφωνα με τον Ζιουγκάνοφ, αυτή η συνεδρίαση είναι ικανή να σταματήσει την αιματοχυσία στην Τσετσενία. Ζήτησε να γίνει άμεση συνταγματική μεταρρύθμιση, που θα θέτει υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο τη δραστηριότητα της εκτελεστικής εξουσίας. Τόνισε ιδιαίτερα ότι, αν δεν ανακοπεί τώρα ο εδαφικός διαμελισμός της Ρωσίας, στο μέλλον θα χυθεί πολύ αίμα. "Οποιαδήποτε έκκληση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας, προφορικά ή γραπτά, είναι εγκληματική και θα πρέπει να διώκεται από το νόμο", τόνισε ο Ζιουγκάνοφ. Διευκρινίζοντας αυτή τη θέση του, έκανε μια σημαντική αποκάλυψη ότι, όταν ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΣΕ, είχε λάβει γνώση μυστικής έκθεσης για τα σχέδια ξένων δυνάμεων, τα οποία αρχικά προέβλεπαν τη διάλυση της ΕΣΣΔ και, στη συνέχεια, τη μετατροπή της Ρωσίας σε συνομοσπονδία, στην οποία θα εδρεύουν ξένες στρατιωτικές δυνάμεις. Υπογράμμισε πως ευθύνη για τη σημερινή τραγωδία έχουν όλοι οι παράγοντες του κόμματος "Δημοκρατική Επιλογή της Ρωσίας" και οι λεγόμενοι "δημοκράτες", άσχετα αν κάποιοι απ' αυτούς προσπαθούν να δικαιολογηθούν. Ευθύνη έχουν όσοι βοήθησαν να περάσει και υπερασπίστηκαν το σημερινό δικτατορικό Σύνταγμα, δηλαδή οι Γκαϊντάρ, Σαχράι, Γιακούνιν, Σάποσνικοφ, Σέινις, Βισενκόφ, Γιέλτσιν και Τσερνομίρντιν. Απαντώντας σε ερώτηση για τα αλληλοφαγώματα των "δημοκρατών" για την τσετσενική κρίση, τους ευχήθηκε "καλή όρεξη".

Τσετσένοι μαχητές σπεύδουν να καταλάβουν τις θέσεις τους στην διάρκεια

Τσετσένοι μαχητές σπεύδουν να καταλάβουν τις θέσεις τους στη διάρκεια ρωσικών βομβαρδισμών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ