ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ατμόσφαιρα αντιπαράθεσης

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Η ατμόσφαιρα έντασης έχει, πλέον, γίνει καθημερινότητα στη Δυτική Οχθη ακόμα και όταν τα διαδραματιζόμενα γεγονότα δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σπουδαιότητα.

Οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας συνέλαβαν αργά το βράδυ της Πέμπτης αξιωματούχο της οργάνωσης "Φατάχ". Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η σύλληψη του αξιωματούχου αυτού, του οποίου το όνομα δε δόθηκε στη δημοσιότητα, έγινε στη Δυτική Οχθη, κοντά στην περιοχή του χωριού Καλκίλια. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο άτομο καταζητούνταν εδώ και εβδομάδες ως ύποπτο για συμμετοχή σε φόνους Παλαιστινίων που συνεργάστηκαν με τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας. Πρέπει, εδώ, να σημειωθεί ότι η "Φατάχ" είναι το στρατιωτικό σκέλος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Την ίδια ώρα, περίπου, που οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας ανακοίνωναν τη σύλληψη του Παλαιστίνιου αξιωματούχου, μεταδιδόταν από ραδιοφωνικό σταθμό συνέντευξη του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Στη συνέντευξη αυτή, ο Αραφάτ εξαπέλυσε ανοιχτές κατηγορίες κατά του Ισραήλ ότι προβάλλει συνεχώς εμπόδια ώστε να μην εφαρμοσθεί η συμφωνημένη πορεία διεύρυνσης της παλαιστινιακής αυτονομίας.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης αναφέρθηκε τόσο στο συνεχιζόμενο ισραηλινό εποικισμό της Δυτικής Οχθης όσο και στην αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για τη διεξαγωγή των παλαιστινιακών εκλογών. Αφού κατηγόρησε την ισραηλινή πλευρά ότι ενδιαφέρεται μόνο για τη δική της ασφάλεια, ο Αραφάτ υπογράμμισε ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί με το Ισραήλ απαγορεύει τη συνέχιση της πολιτικής του εποικισμού, τη δήμευση της παλαιστινιακής γης και την άφιξη νέων εποίκων.

Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, ο υπουργός Ενημέρωσης της Συρίας Μωχάμεντ Σάλμαν διέψευσε τις πληροφορίες που είχαν κατακλύσει τα ισραηλινά ΜΜΕ ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι, είχε μυστικές συνομιλίες με Σύρο μεγαλοεπιχειρηματία, μετά από έγκριση της συριακής κυβέρνησης. Ο Σύρος υπουργός, αφού χαρακτήρισε τις πληροφορίες αυτές κατασκευασμένες, τόνισε ότι τέτοιες συναντήσεις μεταξύ των 2 χωρών ούτε έγιναν ούτε πρόκειται ποτέ να γίνουν εκτός των πλαισίων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΓΑΛΛΙΑ
Μετατοπίσεις ενόψει εκλογών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Μάη στη Γαλλία μοιάζει να χάνει το ενδιαφέρον της καθώς το ποσοστό των προτιμήσεων που οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Εντουάρ Μπαλαντίρ είναι ολοένα και μεγαλύτερο, ενώ, παράλληλα, οι υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης τάσσονται, ο ένας μετά τον άλλο, στο πλευρό του "αγαπημένου" τους πρωθυπουργού, εγκαταλείποντας τον άλλον κυβερνητικό εταίρο και υποψήφιο πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

Ισως η πιο σημαντική προσχώρηση στο "στρατόπεδο" Μπαλαντίρ ήταν αυτή του υπουργού Εσωτερικών Σαρλ Πασκουά, η οποία ανακοινώθηκε μέσα από επιστολή του ιδίου στην εφημερίδα "Λε Μοντ". Η επιστολή του Πασκουά, η οποία δημοσιεύτηκε χτες, απευθύνεται στον Ζακ Σιράκ. Μέσα από τις στήλες της εφημερίδας, ο υπουργός Εσωτερικών εξηγεί στον Ζακ Σιράκ γιατί θεωρεί ότι είναι καλύτερο για τον τόπο να γίνει Πρόεδρος ο νυν πρωθυπουργός Εντουάρ Μπαλαντίρ. Ο Πασκουά, αφού θυμίζει στον Σιράκ ότι ήταν από τους στενούς συνεργάτες του κατά την υποψηφιότητα του δεύτερου το 1989, δηλώνει ξεκάθαρα ότι, στην παρούσα στιγμή, ο Μπαλαντίρ είναι ο πλέον κατάλληλος για να υποστηρίξει τις "γκωλικές ιδέες" του και να συσπειρώσει μια ευρεία πλειοψηφία του γαλλικού λαού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποστήριξη αυτή που ο Πασκουά προσφέρει στον Μπαλαντίρ, πιθανότατα, δεν είναι χωρίς αντάλλαγμα, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίζει άνοδο των πολιτικών μετοχών του με το αιτιολογικό ότι "έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας". Είναι, λοιπόν, σχεδόν βέβαιο ότι ο Πασκουά ευελπιστεί να γίνει Πρόεδρος ο νυν πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι θα είναι ο πιθανότερος υποψήφιος για την εγκαταλειμμένη πρωθυπουργική καρέκλα.

ΜΕΞΙΚΟ
Τα πράγματα "χοντραίνουν"

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Δυόμισι βδομάδες μετά την υποτίμηση του πέσος, οι Μεξικανοί αποφάσισαν να λύσουν τη σιωπή τους απέναντι στα μέτρα σκληρής λιτότητας του Προέδρου Ερνέστο Ζεντίγιο. Χτες το μεσημέρι, δεκάδες χιλιάδες Μεξικανοί, σχεδόν από κάθε κοινωνική τάξη, διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, αντιδρώντας στο νέο κύμα ακρίβειας που πλήττει βασικά είδη διατροφής και καταναλωτικά αγαθά.

"Οχι στη λιτότητα!", φώναζαν δυνατά οι Μεξικανοί διαδηλωτές. Πολλοί από αυτούς εξέφραζαν στους δημοσιογράφους την έντονη δυσαρέσκειά τους, σημειώνοντας, όπως η 20χρονη Λούρδες Ρέγιες, πως "τα χρήματα δεν επαρκούν πλέον ούτε για το γάλα των παιδιών της, καθώς η τιμή του αυξήθηκε σε ποσοστό 15% την τελευταία βδομάδα". Παρόμοιο κύμα ανατιμήσεων σαρώνει προϊόντα όπως η βενζίνη, το καύσιμο θέρμανσης, το γκάζι, το ηλεκτρικό ρεύμα...

Ενα από τα τμήματα της χτεσινής πορείας, που είχαν σχηματίσει νοικοκυρές, είχε τελική κατεύθυνση το Προεδρικό Μέγαρο. Οι διαδηλώτριες απαίτησαν να παραδώσουν στον Πρόεδρο Ζεντίγιο επιστολή με την οποία ζητούσαν τη διενέργεια έρευνας, προκειμένου να γίνουν φανεροί οι υπεύθυνοι της οικονομικής κρίσης. "Οι νέες θυσίες που μας ζητάτε να κάνουμε θα έχουν ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουμε την πείνα, το κρύο και την ανεργία", σημειώνεται στη σχετική επιστολή. Ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν περικλείσει το Προεδρικό Μέγαρο, εμπόδισαν την πρόσβαση των διαδηλωτριών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεταξύ τους μικροσυμπλοκές και ελαφροί τραυματισμοί γυναικών.

Εξίσου ηλεκτρισμένη κατάσταση επικρατεί στις νότιες πολιτείες του Μεξικού. Παρά την προσωρινή παράταση εκεχειρίας, που έδωσαν χτες οι εξεγερμένοι ινδιάνοι Μεξικανοί χωρικοί, η ένταση φαίνεται να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Πολλοί από τους μεγαλογαιοκτήμονες χρηματοδοτούν παραστρατιωτικές ομάδες, με σκοπό να αναχαιτίσουν τις κινητοποιήσεις των "Ζαπατίστας" και άλλων ομάδων εξεγερμένων χωρικών. Χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελ Ουνιβερσάλ" υπογράμμιζε ότι δυνάμεις παραστρατιωτικών έχουν φτάσει σε πολλές από τις πόλεις του νοτίου Μεξικού, οπλισμένοι με αυτόματα όπλα που υποτίθεται πως επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους μόνον άνδρες του ομοσπονδιακού μεξικανικού στρατού.

Στο μεταξύ, η επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης του Μεξικού προβληματίζει σοβαρά την κυβέρνηση Κλίντον, η οποία φαίνεται αποφασισμένη να προβεί σε μέτρα οικονομικής βοήθειας, αφού προηγουμένως καταφέρει να πείσει τους ρεπουμπλικανούς ηγέτες του Κογκρέσου. Πάντως, ο Πρόεδρος Κλίντον, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τους ηγέτες του Κογκρέσου, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τους τελευταίους να "κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Μεξικό, με την προϋπόθεση να μην επηρεαστεί ο προϋπολογισμός για την εφαρμογή της εσωτερικής πολιτικής".

ΚΟΥΡΔΟΙ
Ιδρυση εξόριστου Κοινοβουλίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Την ίδρυση εξορίστου Κοινοβουλίου στην Ευρώπη με στόχο την προώθηση του αγώνα του κουρδικού λαού ενάντια στην τουρκική κυριαρχία, σχεδιάζουν Κούρδοι πολιτικοί και αγωνιστές. Το σχέδιο έχει ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αγκυρας.

Τα σχέδια για την ίδρυση εξορίστου Κοινοβουλίου ανακοινώθηκαν στις Βρυξέλλες από ομάδα Κούρδων πολιτικών προσφύγων με επικεφαλής τον Ρεμζί Καρτάλ, πρώην βουλευτή του φιλο - κουρδικού "Κόμματος της Δημοκρατίας", που η Αγκυρα έθεσε εκτός νόμου την περασμένη άνοιξη. Στη συνέντευξη μετείχαν επίσης εκπρόσωποι του "Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν", πολιτικής πτέρυγας του ΡΚΚ στην Ευρώπη.

Ο Καρτάλ δε διευκρίνισε πού θα είναι η έδρα του Κοινοβουλίου, προσδιόρισε, πάντως, ότι η σύστασή του αναμένεται την ερχόμενη άνοιξη. Ο Καρτάλ πρόσθεσε ακόμη ότι όλοι οι Κούρδοι που βρίσκονται στην Ευρώπη θα μπορέσουν να ψηφίσουν για την εκλογή των μελών του Κοινοβουλίου, που θα είναι άμεση ή έμμεση. Τη διεξαγωγή των εκλογών θα αναλάβει επιτροπή από εκπροσώπους διαφόρων κουρδικών πολιτικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών οργανώσεων.

Στόχος του εξορίστου Κοινοβουλίου θα είναι, σε πρώτη φάση, η εκπροσώπηση των συμφερόντων των Κούρδων της Τουρκίας στις ξένες κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΟΑΣΕ), η υπεράσπιση των πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και πολιτιστικών συμφερόντων των Κούρδων του εξωτερικού καθώς και η επεξεργασία διαδικασίας για τον καθορισμό της κουρδικής ιθαγένειας. Σε δεύτερη φάση, το ίδιο Σώμα θα επιδιώξει να ενωθεί με τις "συνελεύσεις των επαρχιών του Κουρδιστάν που θα έχουν απελευθερωθεί για να δημιουργήσουν από κοινού το Εθνικό Κοινοβούλιο των Κούρδων".

Οι Κούρδοι αντιπρόσωποι έκλεισαν τη συνέντευξή τους, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Εξόριστης Βουλής των Κούρδων δεν είναι η απόσχιση από το τουρκικό κράτος αλλά "η ισότητα και η δημοκρατική ενότητα μεταξύ των δύο λαών", που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια "ομοσπονδιακού τύπου" λύση.

Είναι, ίσως, αυτονόητο το ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία προκάλεσε τη λυσσαλέα αντίδραση της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Φερχάτ Αταμάν δήλωσε στην Αγκυρα ότι μοναδικός σκοπός αυτού του Κοινοβουλίου είναι το τέλος της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας και κάλεσε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τις ΗΠΑ, να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση ενός τέτοιου Σώματος στο έδαφος τους.

Αλλά η μόνη χώρα που απάντησε άμεσα στο τουρκικό αίτημα ήταν οι ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Σέλι δήλωσε πως οι ΗΠα δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν "ένα Κοινοβούλιο όπου τον κύριο ρόλο θα διαδραματίζει η τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ".

"Το ΡΚΚ στερείται νομιμότητας και το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε κυβέρνηση που προσπαθεί να συστήσει", τόνισε. Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος δήλωσε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, του Ιράκ καθώς και όλων των χωρών της περιοχής όπου διαβιούν κουρδικοί πληθυσμοί. Πρόσθεσε, όμως, προς δυσαρέσκεια των αρχών της Αγκυρας, πως η χώρα της αναγνωρίζει την "πολιτιστική αυτοτέλεια του κουρδικού έθνους".

ΙΡΑΚ
Οι κυρώσεις παραμένουν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Παρά τις προσπάθειες της Γαλλίας και της Ρωσίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αργά το βράδυ της Πέμπτης, αποφάσισε να δοθεί παράταση στις οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράκ.

Σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών στη Νέα Υόρκη, την έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι κυρώσεις, που είχαν επιβληθεί στο Ιράκ από το 1990, θα επανεπιβληθούν ως έχουν, αφού δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου για άρση των κυρώσεων ή, τουλάχιστον, για μερική τροποποίησή τους.

Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, το δολάριο εξακολουθεί να πέφτει. Εχει ήδη σταθεροποιηθεί στα 98 - 99 γιεν. Προθάλαμος για τα 95;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ