ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σκέψεις για τη "μεταπολεμική" εξέλιξη

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Αν και ο πόλεμος στην Τσετσενία συνεχίζεται, στη Μόσχα όλο και πιο έντοναμπαίνει το ερώτημα για το τι θα γίνει στη Ρωσία μετά τη λήξη του. "Ελαφρός πανικός στο Γενικό Επιτελείο" είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της χτεσινής εφημερίδας "Ιζβέστια". Η εφημερίδα υποστηρίζει πως τα σενάρια για την υπαγωγή του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην αρμοδιότητα του Μπορίς Γιέλτσιν έγιναν γνωστά σε ανώτατα στελέχη του Γενικού Επιτελείου από την τηλεόραση. Στις 12 Γενάρη, η εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα" δημοσιεύει εκτενές άρθρο με τίτλο "Μας περιμένει στρατιωτικό πραξικόπημα", στο οποίο αναφέρεται πως στο στρατό ωριμάζουν αντικυβερνητικές διαθέσεις."Το πραξικόπημα θα είναι συγχρόνως και ενάντια στη διεφθαρμένη ηγεσία του στρατού", σημειώνεται στο άρθρο. Φαίνεται, λοιπόν, πως, πριν ακόμα καταλαγιάσει η τσετσενική κρίση, όλοι στρέφουν το βλέμμα τους στις εξελίξεις στη Μόσχα. Πολλοί παρατηρητές θεωρούν ως ενδεχόμενο πως το Κρεμλίνο θα επιχειρήσει αρχικά μια νέα εκκαθάριση στα ανώτατα κυβερνητικά στρώματα, ώστε να εκδιωχθούν ορισμένοι στους οποίους και θα φορτωθούν οι ευθύνες για τις μεγάλες απώλειες του ομοσπονδιακού στρατού, αλλά και η αδυναμία των σωμάτων ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών. Η αφαίρεση του Γενικού Επιτελείου από τις αρμοδιότητες του υπουργού Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ (που διαψεύστηκε, όμως, από Β. Κόστικοφ, εκπρόσωπο του Γιέλτσιν) θα μετατρέψει τον Γκρατσόφ από σημαντική σε διακοσμητική φιγούρα των διαδρόμων του Κρεμλίνου. Δεν αποκλείεται, επίσης, να γίνει μια ακόμα αναδιοργάνωση των μυστικών υπηρεσιών με την απομάκρυνση του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντικατασκοπίας Σεργκέι Στεπάσιν και τη δημιουργία μιας νέας ισχυρής μυστικής υπηρεσίας μ' επικεφαλής το στρατηγό Α. Καζακόφ, υπεύθυνο σήμερα της υπηρεσίας ασφαλείας του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν. Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, πως, παρά τις διαβεβαιώσεις των οικονομικών υπουργών, περικόπτονται κονδύλια από τις ήδη χαμηλές κοινωνικές δαπάνες, για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις δαπάνες του πολέμου στην Τσετσενία. Κονδύλια που, ούτως ή άλλως, έχουν αρκετές φορές μειωθεί από τότε που ήρθαν στην εξουσία οι αντισοσιαλιστικές δυνάμεις. Ενα τέτοιο παράδειγμα αυτών των περικοπών, εξαιτίας του πολέμου στην Τσετσενία, αναφέρει η εφημερίδα "Ιζβέστια", η οποία τονίζει ότι ματαιώθηκε το πρόγραμμα "Ζντορόβιε" (Υγεία) για τη βοήθεια των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Στο μεταξύ, στην Τσετσενία επαναλαμβάνεται περίπου η ίδια εικόνα. Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις εξαπέλυσαν χτες νέα σφοδρή επίθεση στο Γκρόζνι, βομβαρδίζοντας με το πυροβολικό το κέντρο και κυρίως τις νότιες συνοικίες της πόλης, όπου τις τελευταίες μέρες συγκεντρώνονται και ανασυντάσσονται οι τσετσενικές δυνάμεις. Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από το Γκρόζνι.

Ο υφυπουργός Αμυνας της Ρωσίας στρατηγός Μπορίς Γκρόμοφ και ο διοικητής της 14ης στρατιάς στη Μολδαβία στρατηγός Αλεξάντρ Λέμποντ άσκησαν και πάλι κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης στην κρίση της Τσετσενίας. Ο Λέμπεντ, μάλιστα, προειδοποίησε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή αυτή μπορεί να "εξελιχθεί σ' έναν πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο".

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καράσιν αντέδρασε στις δυτικές επικρίσεις κατά της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στην Τσετσενία. "Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε την απρεπή και βιαστική αντίδραση μιας σειράς πολιτικών παραγόντων και οργανώσεων, που, στην πράξη, ζητούν το πάγωμα της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία", τόνισε ο Καράσιν.

  • Τα ρωσικά στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό της το γενικό επιτελείο της τσετσενικής κυβέρνησης, που βρίσκεται πολύ κοντά στο μέγαρο του Προέδρου Τζοχάρ Ντουντάγεφ, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας.
Α+ΔΚΙΤΗ
Ο πρώτος νεκρός πεζοναύτης

ΠΟΡΤ - Ο - ΠΡΕΝΣ.-

Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με οδηγό φορτηγού που δε σταμάτησε σε σημείο ελέγχου, σκοτώθηκε Αμερικανός πεζοναύτης του εκστρατευτικού σώματος των ΗΠΑ στην Αϊτή. Ο πεζοναύτης ήταν ο πρώτος που έπεσε θύμα σύγκρουσης στην Αϊτή.

Το επεισόδιο συνέβη στην πόλη Γκονάβ (170 χλμ. από το Πορτ - Ο - Πρενς), κατά τη διάρκεια του οποίου έχασε τη ζωή του και ο Αϊτινός οδηγός.

ΔΑΝΙΑ
Φωνή υπέρ του "σκληρού πυρήνα"

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ(του Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ).-

Σύμφωνα με τον γνωστό στην Ελλάδα συντηρητικό πολιτικό Ουφε Ελεμαν - Γιένσεν, πρώην υπουργό των Εξωτερικών της Δανίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση που, ίσως, να έχει στους κόλπους της, μετά από μερικά χρόνια, 25 - 30 μέλη, πρέπει να αλλάξει τον τρόπο άσκησης των αποφάσεων. Δε γίνεται, λέει ο Γιένσεν, όλα αυτά τα κράτη να έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως σήμερα. Τα μικρότερα κράτη πρέπει να μειώσουν την εκπροσώπησή τους για να διευκολύνεται ο τρόπος άσκησης των αποφάσεων. Αλλιώς, φοβάται ότι οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, αν γίνουν μέλη της Ενωσης, θα μπορούν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις της Κοινότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν ο Ζακ Ντελόρ το 1992 πριν το δημοψήφισμα στη Δανία είχε εκφράσει αντίστοιχες απόψεις, είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στη Δανία.

Ο Λαμπέρτο Ντίνι, υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, ενώ εγκαταλείπει το Προεδρικό Μέγαρο του Κιριναλίου, όπου έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης

ΑΛΓΕΡΙΑ
Ειρηνευτική πρόταση

ΑΛΓΕΡΙ.-

Οι 8 μεγαλύτερες οργανώσεις της αλγερινής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του εκτός νόμου Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας (ΜΙΣ), κατέληξαν χτες σε μια χωρίς προηγούμενο συμφωνία.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε μετά από μία εβδομάδα συνομιλιών σε κτίριο της ρωμαιοκαθολικής ειρηνευτικής οργάνωσης στη Ρώμη, συνομιλίες τις οποίες η αλγερινή κυβέρνηση χαρακτήρισε ως παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις.

Μέσα από το τετρασέλιδο έγγραφο της συμφωνίας απευθύνεται έκκληση στη στρατοκρατούμενη αλγερινή κυβέρνηση για διεξαγωγή δημοκρατικού διαλόγου, που με τη σειρά του στη συνέχεια θα οδηγήσει σε πολυκομματικές εκλογές. Στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι θα πρέπει να απελευθερωθούν όλοι οι ηγέτες του ΜΙΣ καθώς και όλοι οι άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι ενώ παράλληλα θα πρέπει να απομακρυνθεί ο στρατός από την πολιτική σκηνή για να αρχίσει ο διάλογος. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης καλούν την κυβέρνηση του στρατηγού Ζερουάλ, η οποία είναι αρκετά απομονωμένη από τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο της Αλγερίας, να αποδεχθεί την πρότασή τους επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου είναι πλέον πολύ κοντά.

ΟΗΕ
Ανήσυχη συζήτηση για τα γιουγκοσλαβικά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. -

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζήτησε στη χτεσινή του σύνοδο την κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ιδιαίτερα το ζήτημα της απόφασης της Κροατίας για απομάκρυνση των δυνάμεων του ΟΗΕ από το έδαφος της όταν λήξει η θητεία τους. Το Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη τη διατήρηση του "καθεστώτος χαλαρών κυρώσεων" σε βάρος της νέας Γιουγκοσλαβίας.

Η απόφαση πάρθηκε με ψήφους 14 υπέρ έναντι μιας αποχής, αυτής της Ρωσίας. Η συζήτηση υπήρξε πολύωρη και έγινε μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, κυρίως όταν άγγιξε το ζήτημα της Κροατίας και της απόφασής της για απομάκρυνση των κυανοκράνων μετά τα τέλη του Μάρτη και των κινδύνων που μπορούν όλα αυτά να επισύρουν.

Η απόφαση που πάρθηκε δεν κάνει λόγο για την υπόθεση της Κροατίας και προβλέπει ότι οι κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο στη νέα Γιουγκοσλαβία θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για 100 μέρες ακόμη. Εξαιρούνται οι διεθνείς επικοινωνιακές γραμμές της χώρας, που λειτουργούν κανονικά, καθώς και οι αθλητικές και επιστημονικές συναντήσεις. Η μόνη νέα απαγόρευση που προστέθηκε στη χτεσινή απόφαση είναι η απαγόρευση της διέλευσης καυσίμων προς την Κροατία δίχως την εξασφάλιση προηγούμενης άδειας και από τις δυο κυβερνήσεις, του Βελιγραδίου και του Ζάγκρεμπ. Η βοσνιακή κυβέρνηση είχε πρόσφατα καταγγείλει ότι παρόμοια φορτία καταλήγουν στα χέρια των Σέρβων της Κράινα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ