ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ
Διώκεται και ο Αραβαντινός

Κατηγορείται ότι "έβγαλε" απ' τη φυλακή το μεγαλέμπορο ναρκωτικών, Αλέξανδρο Ζεκερίδη, σε συνεργασία με τον Φωτάκη...

Αραβαντινός και Φωτάκης κατηγορούνται ότι παραπλάνησαν τις δικαστικές αρχές, με πλαστό έγγραφο που υπέβαλαν, για να βγάλουν απ' τη φυλακή το μεγαλέμπορο ναρκωτικών, Αλέξανδρο Ζεκερίδη.

Εναντίον τους η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά, Καίτη Στουραφιτου,άσκησε χτες ποινική δίωξη για ψευδή βεβαίωση σε βαθμό κακουργήματος, ενώ δίωξη για ηθική αυτουργία στην πράξη αυτή, ασκήθηκε σε βάρος του Ζεκερίδη.Ο αρχιφύλακας Αθανάσιος Φωτάκης και ο υπαρχιφύλακας Αντώνης Αραβαντινός,των φυλακών Κορυδαλλού τότε, - προφυλακισμένος και σε διαθεσιμότητα αντίστοιχα σήμερα - υπέγραψαν, σύμφωνα με τη δικογραφία, στις 15 Νοέμβρη 1993, πρακτικό που συνέταξε ο επίσης κατηγορούμενος, εν ενεργεία σωφρονιστικός υπάλληλος, Γεώργιος Δανιήλ,γραφέας στη γραμματεία της φυλακής, με το οποίο: Οι τρεις βεβαίωναν ψευδώς ότι ο κρατούμενος Αλ. Ζεκερίδης, πριν ενάμιση περίπου χρόνο, μεταξύ 2 Ιούλη '92 και 2 Οκτώβρη '92, είχε πραγματοποιήσει ημερομίσθια στη φυλακή ως ηλεκτροσυγκολλητής, τα οποία δήθεν από παραδρομή δεν μπήκαν τότε στο φάκελό του,με αποτέλεσμα να μην έχουν υπολογιστεί στην ημερίδα του. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το πρακτικό στην πραγματικότητα προστέθηκε γιατί αυτές οι 67,5 επιπλέον μέρες εργασίας ήταν εκείνες που του έλειπαν από το σχετικό πίνακα υπολογισμού ποινής για να αποφυλακιστεί...

Μετά από αυτό ο Ζεκερίδης υπέβαλε στις 10 Γενάρη 1993 αίτηση αποφυλάκισης, κάνοντας χρήση του νόμου 2145/93,σύμφωνα με διάταξη του οποίου, εφόσον έχει εκτίσει το μισό της ποινής και το υπόλοιπο δεν υπερβαίνει τα δύο έτη, αυτή μπορεί να μετατραπεί σε χρηματική. Το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά,βάσει του πλαστού πρακτικού, έκανε δεκτή στις 14 Γενάρη την αίτηση Ζεκερίδη και μια μέρα μετά ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών, καταβάλλοντας 1,5 περίπου εκατομμύριο δραχμές,αποφυλακίστηκε. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ζεκερίδης εξέτιε ποινή φυλάκισης 3 ετών και 7 μηνών, που του είχε επιβάλει το Δευτεροβάθμιο Κακουργοδικείο Θεσσαλονίκης για επικίνδυνες σωματικές βλάβες, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία σε υπόθεση ναρκωτικών.

Επίσης, μια ακόμη δίωξη για παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε χτες σε βάρος του Α. Αραβαντινού, ο οποίος όντας αρχιφύλακας επέτρεψε στις 2 Φλεβάρη 1994 στο Ζεκερίδη, που είχε στο μεταξύ αποφυλακιστεί, να επισκεφτεί παράνομα στο αρχιφυλακείο (!) του Κορυδαλλού τους κρατούμενους Αλέξανδρο Κοσμόπουλο και Νίκο Χατζηλία.Οι δύο τελευταίοι, οι οποίοι κατηγορούνται για σωρεία εκβιάσεων και ξυλοδαρμών κρατουμένων και ήταν απ' τους φερόμενους ως αρχηγούς των φυλακών, φαίνεται πως δημιουργούσαν προβλήματα στον Αραβαντινό και ο Ζεκερίδης τους επισκέφτηκε - αν και κατά το νόμο δικαίωμα επισκέψεων έχουν μόνον συγγενείς μέχρι τρίτου βαθμού - για να... τους "επαναφέρει στην τάξη". Ετσι εξηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η περιβόητη τηλεφωνική συνομιλία Ζεκερίδη - Αραβαντινού, όπου ο τελευταίος ζητούσε απ' το μεγαλέμπορο ναρκωτικών να βοηθήσει, γιατί μόνος δεν μπορούσε να ελέγξει τους "δικούς" του.

Ο πρώην αρχιφύλακας αναμένεται να κληθεί τις επόμενες μέρες από την 4η τακτική ανακρίτρια Ιωάννα Κλάπα για να απολογηθεί.

Τέλος, τροποποιήθηκε χτες σε κακούργημα, από πλημμέλημα που ήταν, η δίωξη σε βάρος του Αθ. Φωτάκη για την επίθεση στις 25 Μάη 1994 εναντίον του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Αγγελή.Μετά από νέες καταθέσεις για την υπόθεση, η κατηγορία έγινε απόπειρα ανθρωποκτονίας αντί της αντίστασης από οπλοφορούντα...

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ

Βάσιμη αισιοδοξία

Μέσα σε αισιόδοξο για τη νέα χρονιά κλίμα έγινε την Κυριακή το πρωί στα γραφεία της ΚΟΑ η κοπή της πίτας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο Γραμματέας της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, εξέφρασε την ευχή να είναι το 1995 η χρονιά εκείνη που η οργάνωση θα αυξήσει τη δύναμή της μέσα στη νεολαία. Ευχή που, όπως επισήμανε, θα πραγματοποιηθεί με την ακούραστη δουλιά όλων. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας της νεολαίας ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό και να πληθύνουν οι φωνές αντίστασης ενάντια στο πνεύμα της συναίνεσης και της υποταγής που προσπαθεί να επιβάλει η εκπορευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση κυβερνητική πολιτική. Ο πλούσιος προβληματισμός που αναπτύχθηκε στη Σύνοδο του ΚΣ της ΚΝΕ για το πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική η παρέμβαση της ΚΝΕ, έκανε την αισιοδοξία να πατά γερά στη γη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ