ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ωμή επέμβαση!

Αυτή τη φορά η απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης στα εσωτερικά μιας μεγάλης συνδικαλιστικής οργάνωσης, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,έχει - εκτός των άλλων - δυο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά: ΠΡΩΤΟ, φέρει τη σφραγίδα της ωμότητας, που διακρίνει τον ίδιο τον υποκινητή της, δηλαδή το εφοπλιστικό κεφάλαιο. ΔΕΥΤΕΡΟ, διακρίνεται, στην εκτέλεσή της, από το "ταμπεραμέντο" Κατσιφάρα... Την Κυριακή βράδυ, λοιπόν, και ενώ το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά βρίσκεται σε εξέλιξη (την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα γίνεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων οργάνων), ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έστειλε στη διοίκηση της οργάνωσης επείγον τέλεξ, με το οποίο ζητά να πάρουν μέρος στο συνέδριο οι αντιπρόσωποι εφτά ναυτεργατικών ενώσεων που έχουν αποκλειστεί! Και έχουν αποκλειστεί, γιατί εδώ και χρόνια γράφουν στα παλιότερα των υποδημάτων τους τη θέληση των ναυτεργατών, καθώς και τις υποδείξεις του ΕΚΠ και της ΓΣΕΕ για την εναρμόνιση των καταστατικών τους με την απλή αναλογική και γενικότερα με την απαίτηση του εκδημοκρατισμού. Σ' αυτή τους τη συμπεριφορά δεν έχουν μόνο τις "πλάτες" των εφοπλιστών, για τα συμφέροντα των οποίων λειτουργούν, αλλά και τη στήριξη ΟΛΩΝ των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Απόδειξη, το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το χώρο, όπου έχουν βρικολακιάσει τα βασιλικά, τα μεταξικά και τα χουντικά διατάγματα. Απόδειξη, η εξαίρεση του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος από το νόμο 1264/82 για τον εκδημοκρατισμό των συνδικάτων, η εξαίρεση των ναυτεργατών από όλους τους νόμους, που ψηφίστηκαν έκτοτε για τους εργάτες της στεριάς (νόμος για την υγιεινή και την ασφάλεια κλπ.).

Τον περασμένο Ιούνη από τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Εργασίας κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή μια νομοθετική διάταξη, η οποία εμφανίστηκε σαν "ετεροχρονισμένη" πράξη εκδημοκρατισμού του χώρου. Η συγκεκριμένη ρύθμιση καταγγέλθηκε ως εκτρωματική και είναι, αφού ουσιαστικά εκείνο που κάνει είναι να συντηρεί τα νόθα καλπονοθευτικά συστήματα. Ορίζει, συγκεκριμένα, ότι η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων, αλλά και οι αντιπρόσωποί τους για τα συνέδρια της ΠΝΟ, θα συνεχίσουν να εκλέγονται με το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα! Οι αντιπρόσωποι, όμως, των ίδιων σωματείων προς το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, αλλά και οι αντιπρόσωποι της ΠΝΟ για τα συνέδρια της ΓΣΕΕ, θα εκλέγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής... Να σημειωθεί επιπλέον ότι οι αντιπρόσωποι της ΠΝΟ για τη ΓΣΕΕ δεν εκλέγονται, αλλά διορίζονται (!) από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, με βάση τον αριθμό των ψηφισάντων στα πρωτοβάθμια σωματεία! Η προθεσμία που έδινε η νομοθετική διάταξη στα ναυτεργατικά σωματεία για να υλοποιήσουν το σύστημα - "μαϊμού", ήταν ένα εξάμηνο και έληξε στις 6 Γενάρη, χωρίς αποτέλεσμα. Και έρχεται τώρα ο ίδιος ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας για να "νομιμοποιήσει" τη μη συμμόρφωση των εφτά σωματείων και μ' αυτό ακόμα το εξάμβλωμα! Και, μάλιστα, ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ! Προωθεί - λέει - σχετική τροπολογία που θα παρατείνει από ένα εξάμηνο σε ένα χρόνο την προθεσμία μέσα στην οποία οι εκλεκτοί των εφοπλιστών θα πρέπει να εφαρμόσουν το "μισό - μισό" εκλογικό σύστημα! Η εξωφρενική παρέμβαση δεν επιχειρεί να ανατρέψει μόνο τις αποφάσεις των οργάνων του ΕΚ Πειραιά. Σημαδεύει και στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, η οποία επίσης έχει αποφασίσει να αποκλείσει τους αντιπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, ως προϊόν νόθων διαδικασιών!

Το ΕΚΠ κατάγγειλε το νέο άθλο... Κατσιφάρα και μίλησε για "συμφέροντα και ύποπτες εξαρτήσεις, που ορθώνουν εμπόδια σε κάθε προσπάθεια εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος". Βαρύτατος, αλλά και σαφέστατος ο υπαινιγμός. Εξάλλου, τα γεγονότα όπως εξελίσσονται μιλάνε από μόνα τους. Την επομένη κιόλας της παρέμβασης Κατσιφάρα, την "πάσα" πήραν οι εκλεκτοί των εφοπλιστών, οι οποίοι - κατά την πάγια μέθοδό τους - προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο και επισείοντας το "σήμα" Κατσιφάρα, διεκδικούν από το δικαστήριο "διαβατήριο" για το συνέδριο του ΕΚΠ! Δε γνωρίζουμε αν θα βρεθεί (ξανά) δικαστής να τους το εξασφαλίσει. Πάντως, η απόφαση του ΕΚΠ είναι εντελώς σαφής και απαγορευτική για την ευόδωση των μεθοδεύσεων των εφοπλιστών και των εκτελεστικών τους οργάνων. Βέβαια, η υπόθεση του εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι και παραμένει μια ανοιχτή πρόκληση για όλους και πρώτα πρώτα για τους ίδιους τους ναυτεργάτες.

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κυβερνητική "ομπρέλα" στους νόθους

Και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, μετά την ωμή παρέμβαση Κατσιφάρα - εφοπλιστών, για τη νόθευση του συνεδρίου! ΔΕΣΚ: Να εκφραστεί και στην ψήφο των αντιπροσώπων η θέληση για μια αγωνιστική πορεία

Την πραξικοπηματική Κυριακάτικη (!) παρέμβαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Κατσιφάρα,ο οποίος με επείγον τέλεξ στο ΕΚ Πειραιά ζήτησε να πάρουν μέρος στο συνέδριο της Οργάνωσης οι αντιπρόσωποι εφτά ναυτεργατικών σωματείων (αποκλείστηκαν από την απερχόμενη διοίκηση σαν προϊόν νοθείας), ακολούθησε χτες η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των συγκεκριμένων σωματείων κατά του Εργατικού Κέντρου!Οι επικεφαλής των εφτά σωματείων, που αποτελούν τους εκλεκτούς των εφοπλιστών στο συνδικαλιστικό κίνημα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, διεκδικούν να νοθεύσουν τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του ΕΚ Πειραιά και των αντιπροσώπων του για τη ΓΣΕΕ που γίνονται την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα, παίρνοντας μέρος σ' αυτές. Η απαίτηση των 7 σωματείων, αλλά και η κοινή πραξικοπηματική παρέμβαση κυβέρνησης - εφοπλιστών, στις εκλογικές διαδικασίες του ΕΚΠ, έρχεται να παραβιάσει τόσο το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου, όσο και αυτές ακόμα τις εκτρωματικές διατάξεις του νόμου 2224/94 του Γ. Κατσιφάρα!

Τα ασφαλιστικά μέτρα των 7 ναυτεργατικών σωματείων, εναντίον του Εργατικού Κέντρου Πειραιά ήρθαν σαράντα οχτώ ώρες μετά το τέλεξ που έστειλε ο υπουργός στη διάρκεια του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου για να γνωστοποιήσει ότι θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή για να τροποποιήσει το άρθρο 56 του νόμου 2224/94. Σύμφωνα με το άρθρο τα σωματεία θα έπρεπε να έχουν συμμορφωθεί με τις νέες νομοθετικές διατάξεις μέχρι τις 6 του Γενάρη του 1995. Με την τροπολογία του ο υπουργός δίνει περιθώριο στα σωματεία άλλους 6 μήνες, προκειμένου να εφαρμόσουν το σύστημα της απλής αναλογικής για την εκλογή μόνο των αντιπροσώπων τους στο ΕΚΠ.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο επισημαίνει: "Μετά την απαράδεκτη παρέμβαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, σήμερα (σσ χτες) ακολούθησαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΕΚΠ από τα ναυτεργατικά σωματεία που εξακολουθούν να εκλέγουν με πλειοψηφικό σύστημα τους αντιπροσώπους τους για το Συνέδριό μας, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ναυτεργατικά σωματεία και το σύνολο των 140 σωματείων της πόλης μας". Το ΕΚΠ τονίζει ότι αυτή η ενέργεια είναι αδικαιολόγητη και έρχεται σε αντίθεση με το καταστατικό του και το καταστατικό της ΓΣΕΕ και κάθε αρχής ισονομίας και δικαίου. "Οι εργαζόμενοι της πόλης μας - συνεχίζει - αταλάντευτα θα συνεχίσουν τον αγώνα για εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Κάνουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα δεχτούμε οποιαδήποτε παρέμβαση από όπου και αν προέρχεται".

Να διασφαλίσουμε την αγωνιστική πορεία του ΕΚΠ

Παρά τις ωμές κυβερνητικές παρεμβάσεις, το εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚΠ ενέκρινε ψηφίσματα που ανοίγουν το δρόμο για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Με τα ψηφίσματα αυτά δηλώνεται η αντίθεση του ΕΚΠ στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στη "Λευκή Βίβλο", στο ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της κατάργησης του ταμείου των εργατοπατέρων.

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης,μέλος της απερχόμενης διοίκησης και πρόεδρος της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", αναφερόμενος στις αποφάσεις του συνεδρίου, επισήμανε: "Παρά την προσπάθεια εκφυλισμού του από τις άλλες παρατάξεις, το Συνέδριο του ΕΚΠ, με την επιμονή των συνδικαλιστών αντιπροσώπων της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), κατέληξε σε σημαντικές αποφάσεις που ανοίγουν δρόμους για την ανάπτυξη της πάλης των εργαζομένων της περιοχής μας για την ανατροπή της πολιτικής που οδηγεί στην αποβιομηχάνιση, την ανεργία, τη φτώχεια. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, έγινε φανερό ότι η ΔΕΣΚ είναι η μόνη δύναμη που στέκεται με συνέπεια στο πλευρό των εργαζομένων και σταθερά δίχως ταλαντεύσεις αντιπαλεύει τις συνέπειες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου". Αυτό, σε αντίθεση με τις παρατάξειςΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ" που επιδίωξαν να ψαρέψουν σε θολά νερά προς άγραν ψήφων. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα εκφραστεί και στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του ΕΚΠ. Οι αντιπρόσωποι θα ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΕΣΚ τόσο για την ανάδειξη των ταξικών δυνάμεων στη διοίκηση του ΕΚΠ όσο και για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ".

Επίσχεση στου "Μπαλάσκα"

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται εδώ και τέσσερις μέρες οι 186 εργαζόμενοι της βιομηχανίας έτοιμων ενδυμάτων "Γ. Μπαλάσκα" στην Εδεσσα, διεκδικώντας δεδουλευμένα και άλλες αποδοχές, που τους οφείλει ο ιδιοκτήτης.

Συγκεκριμένα, ο εργοδότης οφείλει στους εργαζόμενους τους μισθούς Νοέμβρη και Δεκέμβρη, υπόλοιπο δώρου Χριστουγέννων, την άδεια και το επίδομα αδείας για το '94 και αναδρομικά από 19/9/94. Επίσης, είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για ομαδικές απολύσεις 100 εργαζομένων που μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας (ΟΕΚΙΔΕ) σταμάτησαν προς στιγμή.

Με ανακοίνωσή του το σωματείο καταγγέλλει τον διαχειριστή της επιχείρησης, Α. Γεωργίου,ο οποίος όχι μόνο αρνήθηκε να καταβάλει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα που τους οφείλει, αλλά και επιτέθηκε με βαρύτατες βρισιές εναντίον της προέδρου και της γραμματέας του σωματείου. Ο εργοδότης - σημειώνεται στην ανακοίνωση - ο οποίος για χρόνια ολόκληρα δημιουργεί προβλήματα με την καταβολή των μισθών, αν και υποσχέθηκε μπροστά στο νομάρχη να πληρώσει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα, στη συνέχεια αθέτησε τις υποσχέσεις του. Το γεγονός αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, ανάγκασε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους.

Η ΓΣΕΕ για το Σκαραμαγκά

Τη στιγμή που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η προκήρυξη του δημόσιου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για το ξεπούλημα άνευ όρων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,την ερχόμενη Τρίτη, 24 του μήνα, στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ μέσα στο χώρο του ναυπηγείου.

Την ίδια μέρα και πριν τη συνεδρίαση της ολομέλειας, στις 11 το πρωί θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου από το σωματείο "ΤΡΙΑΙΝΑ" των εργαζομένων, τη ΓΣΕΕ, την ΠΟΕΜ και το ΕΚΠ, στην οποία θα αναπτυχθούν οι θέσεις των εργαζομένων για την πορεία του ναυπηγείου. Αυτές τις κοινές εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και επιστολές προς τους βουλευτές που προέρχονται από το συνδικαλιστικό κίνημα. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, ο πλειοδοτικός διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στις 20 του Μάρτη.

Από τις εργασίες του συνεδρίου του ΕΚ Πειραιά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ