ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εφαλτήριο η "δικαίωση"

Δυναμικό "παρών" στο παιχνίδι εξουσίας "υπόσχονται" οι Κ. Μητσοτάκης και Α. Ανδριανόπουλος, την επομένη της απόφασης της Βουλής

Την ξεχωριστή πολιτική παρουσία τους στο παιχνίδι εξουσίας, αλλά και στις εξελίξεις στις ΝΔ, φρόντισαν να υπογραμμίσουν την επομένη της απόφασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι Κ. Μητσοτάκης και Α. Ανδριανόπουλος.

Στις χτεσινές δηλώσεις τους, τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ εμφανίστηκαν με τον αέρα του "δικαιωμένου" και "απελευθερωμένου από τα δεσμά του ειδικού Δικαστηρίου", ενώ άφηναν να εννοηθεί ότι θα εντείνουν την πολιτική δραστηριότητά τους, χωρίς όμως εμφανή στόχο.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ, ο οποίος εμφανίζεται ικανοποιημένος για την προχτεσινή εμφάνιση του κόμματός του και τη "θετική" έκβαση της ψηφοφορίας, επανήλθε χτες στο θέμα του πρωθυπουργικού "πόθεν έσχες", ζητώντας από τον αντιπρόεδρο της Βουλής να κινήσει τις διαδικασίες για την παραπομπή στη δικαιοσύνη των δηλώσεων του "πόθεν έσχες" όλων των πολιτικών αρχηγών. Αλλη μια φορά επέσεισε την απειλή της εξεταστικής επιτροπής, τη σύσταση της οποίας όμως διαρκώς αναβάλλει.

Οι διαρροές που σημειώθηκαν στην ψηφοφορία από βουλευτές της ΝΔ δε συνιστούν, κατά τον Μ. Εβερτ, πρόβλημα γιατί είχε "προνοήσει" να βαφτίσει την ψήφο τους "κατά συνείδηση". Το πρόβλημα τώρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ηγεσίες της ΝΔ, μεταφέρεται στο ΠΑΣΟΚ, στο οποίο διαβλέπουν γρήγορες εξελίξεις. Ικανοποίηση εκφράζουν στη Ρηγίλλης και για την προχτεσινή ομιλία του Μ. Εβερτ, γιατί άγγιξε το κόσμο της παράταξης, ενώ αναγνωρίζουν "δικαίωμα αυτονομίας" στον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος, ο οποίος αρνήθηκε να τον ακολουθήσει στους "υψηλούς τόνους", ενώ απέφυγε να αναφερθεί στο "πόθεν έσχες" του Α. Παπανδρέου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση της φιλικά προσκείμενης στον Κ. Μητσοτάκη Ελ. Παπαδημητρίου,η οποία τόνισε ότι με την ομιλία του ο επίτιμος πρόεδρος "έκανε ένα βήμα εμπρός και πέρασε από τον κομματικό θώκο στον εθνικό θώκο".

"Πανηγυρική δικαίωση"

Ο Κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας νωρίς χτες το πρωί, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε ότι η απόφαση της Βουλής αποτέλεσε γι' αυτόν "πλήρη και πανηγυρική δικαίωση" όσον αφορά τις υποθέσεις της ΑΓΕΤ και των υποκλοπών, ενώ για τον Α. Παπανδρέου ανέφερε ότι υποχρεώθηκε σε μια ταπεινωτική υποχώρηση.

Με "αναπτερωμένο ηθικό" δε δίστασε να αποκαλύψει ότι υπάρχει μια ακόμα απόφαση - "εκκρεμότητα" γι' αυτόν - η οποία αφορά τη δήλωση του "πόθεν έσχες", την οποία ο αντιπρόεδρος της Βουλής Π. Ζακολίκος έχει αποστείλει στο ελεγκτικό συνέδριο, γιατί δεν είχε περιλάβει προθεσμιακή κατάθεση 11 εκατομμυρίων της πεθεράς του, στην οποία τον είχε βάλει συνδικαιούχο χωρίς, όπως είπε, να το γνωρίζει.

Αδραξε όμως την ευκαιρία και αναφέρθηκε στον "πόθεν έσχες" του Α. Παπανδρέου, πράγμα που είχε επιμελώς αποφύγει στην ομιλία του στη Βουλή. "Περιμένω, είπε, να δω τώρα τι θα κάνει το προεδρείο της Βουλής για το πόθεν έσχες του κ. Παπανδρέου".

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, απέφυγε να σχολιάσει προτάσεις βουλευτών της ΝΔ που τον θέλουν υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενώ επανέλαβε τη θέση του για αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής με τις βουλευτικές εκλογές.

"Παρών" Ανδριανόπουλου

"Ενα ακόμα βήμα προς την οριστική κατάρρευση του στημένου πολιτικού σκηνικού της σημερινής πολιτικής παρακμής", χαρακτήρισε ο Α. Ανδριανόπουλος την απόφαση της Βουλής. Με την αναστολή των διώξεων, συμπλήρωσε, το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου της χώρας ολοκλήρωσε την κατάρρευση του κύρους του, ενώ αποκάλυψε την υποκρισία και την ελαστικότητα της πολιτικής του συνείδησης.

Στη συνέχεια ο νεοφιλελεύθερος πολιτικός επιχείρησε να εμφανιστεί ως εκφραστής της αγανάκτησης των πολιτών, στην οποία στηρίζει τις ελπίδες του για δυναμική επάνοδο στην πολιτική σκηνή. Η περιφρόνηση της πολιτικής ζωής, είπε, είναι πρώτο δείγμα της αυτοάμυνας των πολιτών, ενώ πρόβλεψε ότι σύντομα θα ακολουθήσει "η έκρηξη της λαϊκής συνείδησης για να σταματήσει ο κατήφορος και η διάλυση".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπάθεια υποβάθμισης των διαρροών

Σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το ζήτημα από τις 16, τουλάχιστον, διαρροές εκ μέρους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που σημειώθηκαν κατά την προχτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για τις αναστολές των διώξεων, επιδόθηκε χτες η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της. Ο Ε. Βενιζέλος,επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του μετά το τέλος της ψηφοφορίας, έκανε λόγο για "θετικό αποτέλεσμα", ενώ ανέφερε ότι δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας προς την κυβερνητική πλειοψηφία. Συνεχίζοντας, είπε πως "υπήρξε διαφοροποίηση στην ψήφο ορισμένων βουλευτών, η οποία δε δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση".

Οταν ζητήθηκε από τον Ε. Βενιζέλο να σχολιάσει τον αυξημένο αριθμό των κυβερνητικών βουλευτών που δεν υπερψήφισαν την πρόταση του πρωθυπουργού, το απέφυγε, λέγοντας ότι "δεν μπαίνω στη λογική των αριθμών". Θέλοντας, ωστόσο, να απαλύνει το έτσι κι αλλιώς υπαρκτό πρόβλημα - ο Λ. Βερυβάκης ο οποίος καταψήφισε την πρόταση έκανε λόγο για "πολιτικό μήνυμα" που προκύπτει μέσω της ψηφοφορίας - ο κυβερνητικός εκπρόσωπος... υπενθύμισε ότι στη διαδικασία αναστολής του 1992 "είχαν καταψηφίσει 31 βουλευτές της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας"... Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης,ο οποίος από την πλευρά του μίλησε για διαρροές "πάνω από το αναμενόμενο", ενώ κατέληξε ότι "δε θα ήταν ευχάριστο" οι θετικές ψήφοι να μην ξεπερνούσαν τις 150. Οσο για τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Μπέη,εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μεταφέρει το μήνυμα "να μην πάμε σε εκλογές". Παρ' όλα αυτά οι αντιδράσεις από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκαν και χτες. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των βουλευτών Παπασπύρου και Δαμιανίδη, οι οποίοι μίλησαν για "αυθαιρεσία, αυταρχισμό" και "πρόβλημα δημοκρατίας".

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρεται από στενούς συνεργάτες του, παρά την εκδήλωση για μια ακόμα φορά των εσωτερικών προβλημάτων στο ΠΑΣΟΚ, νιώθει ικανοποιημένος, αφού πέρασε τον "σκόπελο" των αναστολών. Οπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες το "πέρασμα" του παραπάνω ζητήματος θα "διευκολύνει" τους χειρισμούς σε μια σειρά ζητήματα, όπως το θέμα της προεδρίας, αλλά και της "δελφινομαχίας".

Οσον αφορά τα εσωτερικά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ, ας σημειωθεί ότι χτες κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ(που προηγήθηκε της αυριανής παρουσίας του πρωθυπουργού στο θεσμοποιημένο όργανο του κοινωνικού "εταιρισμού", τη γνωστή ΟΚΕ), στην οποία μετείχαν εκτός από μέλη του ΕΓ, οικονομικοί υπουργοί και βουλευτές, δεν παραβρέθηκε ο Θ. Πάγκαλος σε αντίθεση με την Β. Παπανδρέου.Για σήμερα δε, έχει προγραμματιστεί η συνάντηση μεταξύ του Α. Τσοχατζόπουλου και του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος χτες δέχτηκε και τα πυρά του Τηλ. Χυτήρη για τις δηλώσεις του σχετικά με το "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού.

Προεδρολογία

Οσο για το θέμα της προεδρικής εκλογής, μετά και την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, επαναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Ε. Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτημα για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία διαλόγου για τις υποψηφιότητες είπε ότι "όσο περνά ο καιρός, πλησιάζουμε προς το χρόνο που είναι κρίσιμος". Από την πλευρά του ο Τηλ. Χυτήρης δήλωσε ότι μέσα στο Φεβρουάριο το ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει για το θέμα του υποψηφίου του, ενώ απαντώντας στο αν θα υπάρξει ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ εντός του επόμενου μήνα, δήλωσε ότι "αυτό θα ήταν το καλύτερο". Οσο για τον Ε. Βενιζέλο επανέλαβε την κυβερνητική εκτίμηση ότι "η Βουλή αυτή και δικαιούται και μπορεί να αναδείξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  • Χτες συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών με τη συμμετοχή των υπουργών Προεδρίας, Τύπου, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών όπου συζητήθηκε το θέμα του νέου νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Διάσωση μέσω φυγής

Να δείξουν ότι δε συμμετέχουν στη "συναλλαγή των δύο μεγάλων κομμάτων" και στο "θέατρο που παίχτηκε στη Βουλή", επιχείρησαν χτες οι εκπρόσωποι της Πολιτικής Ανοιξης, δικαιολογώντας την αποχώρησή τους από τη Βουλή.

Μάλλον ατύχησαν όμως. Γιατί ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι μέσα στη συναλλαγή με τα δύο μεγάλα κόμματα μέχρι το λαιμό. Θυμάται ότι είχαν καταψηφίσει την παραπομπή του Κ. Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, είχαν υπερψηφίσει την παραπομπή για την ΑΓΕΤ, ακριβώς γιατί το βλέμμα τους ήταν στραμμένο στην εξυπηρέτηση διαφόρων σκοπιμοτήτων.

Με την προχτεσινή τους αποχώρηση - παρά τη διακηρυγμένη θέση τους ότι θα καταψηφίσουν την αναστολή (βλέπε δήλωση Α. Γεροντόπουλου την Τρίτη 10 Γενάρη) - απλά επιχείρησαν, την ύστατη στιγμή, να αποφύγουν τη φθορά από αυτήν τη μικροπολιτική και χωρίς αρχές στάση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ