ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ...
"Πράσινο φως" για την καταστροφή του Πάρκου Ελευθερίας!

Υπαναχώρησε ο Δήμος Αθηναίων από την προηγούμενη απόφασή του να μην επιτρέψει την κατασκευή υπέργειων οικοδομημάτων στο Πάρκο Ελευθερίας δεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς τη νέα πρόταση τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η πρόταση ενεργοποιεί ουσιαστικά εκ νέου το διάταγμα Κατσιγιάννη και καλύπτει τις δραστηριότητες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής.

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση χτες το βράδυ η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου υπερψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής, με την οποία: Γίνεται δεκτή η απόφαση ΔΣ 1665/9/11/92 υπέρ της κατασκευής υπόγειου γκαράζ με προϋπόθεση να προστατευτεί το πράσινο. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ο Δήμος έτσι ώστε να αναδείξει το πάρκο ως χώρο πράσινου και ιστορικής μνήμης, να διατηρηθούν τα δημοτικά κτίρια στο πάρκο και να τεθούν υπό συζήτηση με το ΥΠΕΧΩΔΕ τα ζητήματα των υπέργειων κατασκευών και το μέγεθος του γκαράζ.

Ο επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα, Λέων Αυδής,τάχθηκε απερίφραστα κατά των υπέργειων κατασκευών αλλά και κατά της κατασκευής γκαράζ ανεξαρτήτου χωρητικότητας. Τόνισε πως ο ΟΜΜΑ λειτουργεί με τη "στρατηγική της αράχνης" στο θέμα του πάρκου. Υπενθύμισε πως στο ΣτΕ εκκρεμεί ακόμα μια απόφαση για την άδεια εκσκαφής και έκλεισε την παρέμβασή του προτείνοντας την καταψήφιση του προτεινόμενου Προεδρικού Διατάγματος χωρίς να αντιπροταθεί η έκθεση της υπηρεσίας σχεδίου πόλεως του Δήμου.

Στη χτεσινή ψηφοφορία για το θέμα απείχε η παράταξη του Θ. Πάγκαλου με το αιτιολογικό της απουσίας του δημάρχου. Να σημειωθεί πως στη χτεσινή συνεδρίαση ο Λέων Αυδής έθεσε εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα των καταληψιών της οδού Χέυδεν προτείνοντας να δεσμευτεί η δημοτική αρχή να μην προχωρήσει σε εκκένωση του κτιρίου μέχρι να βρεθεί άλλη λύση για τη στέγαση της βιβλιοθήκης του Δήμου. Τέλος, εκτός ημερησίας διάταξης τέθηκε απ' τον Θ. Πάγκαλο και το ζήτημα των Κουντουριώτικων. Και τα δύο θέματα θα συζητηθούν στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Απειλητική εξάπλωση της φυματίωσης

Το θάνατο σε 30 εκατομμύρια ανθρώπους ενδέχεται να επιφέρει αυτή τη δεκαετία η φυματίωση, που είναι εκτός ελέγχου σε διάφορα μέρη του κόσμου, κυρίως όπου υπάρχουν ελλιπή συστήματα υγείας.

Αυτό αναφέρει έκθεση του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, και προειδοποιεί ότι το πρόβλημα της νόσου σε όλο τον κόσμο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εξάπλωση της φυματίωσης οφείλεται εν μέρει στο Ε+ΔΚΙΤΖ, που κάνει τα θύματά του επιρρεπή στις μεταδοτικές ασθένειες, αλλά και στην ιδιότητα της νόσου να αντιστέκεται στη φαρμακευτική αγωγή. Το 95% περίπου των νέων κρουσμάτων φυματίωσης εμφανίζεται στις αναπτυσσόμενες χώρες, με μεγαλύτερα ποσοστά μετάδοσης της νόσου στην περιοχή της Αφρικής που βρίσκεται κάτω από τη Σαχάρα και στη ΝΑ Ασία. Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 90 εκατομμύρια νέα κρούσματα φυματίωσης θα έχουν καταχωρηθεί από το 1990 έως το 1999.

"Μεταξύ των ενηλίκων, η φυματίωση είναι παγκοσμίως η πιο διαδεδομένη αιτία θανάτου. Αν ο έλεγχος της ασθένειας δε βελτιωθεί σε όλο τον κόσμο, τότε αναμένονται 30 εκατομμύρια θάνατοι στη δεκαετία 1990 - '99", καταλήγει η έκθεση.

Απεργούν σήμερα και αύριο οι δικαστικοί υπάλληλοι

Στέλνοντας μήνυμα ότι τα δικαστήρια έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, απεργούν σήμερα και αύριο οι δικαστικοί υπάλληλοι όλης της χώρας, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΟΔΥΕ), διεκδικώντας λύσεις στα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα δυσλειτουργίας του χώρου, αλλά και οικονομικά αιτήματα.

Η κατάσταση "αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας", σημειώνουν και εξηγώντας τη διαπίστωση αυτή οι εκπρόσωποι των δικαστικών υπαλλήλων αναφέρουν ενδεικτικά ότι "υποθέσεις προσδιορίζονται για εκδίκαση ακόμη και μετά από δύο χρόνια,ενώ χιλιάδες εκκρεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το σύνολο των δικαστηρίων υπολειτουργεί από έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής (το 40% των οργανικών θέσεων είναι ΚΕΝΕΣ, 70 Ειρηνοδικεία σ' όλη τη χώρα δεν έχουν γραμματέα, υπάρχει έλλειψη αιθουσών, πολλές είναι ακατάλληλες, λείπει η μηχανοργάνωση), ενώ ο όγκος της δικαστηριακής ύλης έχει υπερδιπλασιαστεί. Δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις παραμένουν εκκρεμείς, ακαθαρόγραφες ή ανεκτέλεστες, με ανυπολόγιστο οικονομικό κόστος πολλών δισ. για το δημόσιο. Μόνο στο Τμήμα Εκτελέσεων της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας εκκρεμούν πάνω από 1.000.000 φάκελοι με ερήμην καταδικαστικές αποφάσεις, ποσού πάνω από 100 δισ., οφειλών προς το δημόσιο, από έλλειψη προσωπικού και μηχανοργάνωσης". Η όλη κατάσταση δημιουργεί συνθήκες γραφειοκρατίας και εντατικοποίησης της εργασίας τους, της οποίας την ποιότητα και τον όγκο αναγνωρίζουν οι πάντες χωρίς να αμείβεται πραγματικά, υπογραμμίζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι και διεκδικούν: Την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, μηχανοργάνωση, αίθουσες και αύξηση των αμοιβών τους.

Το Σάββατο ανοίγει η Λ. Κηφισού

Από το Σάββατο θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τελικά τα οχήματα στη λεωφόρο Κηφισού, η οποία έκλεισε στο ύψος της Αγίας Αννης την περασμένη Δευτέρα, εξαιτίας καθιζήσεων στο οδόστρωμα οι οποίες οφείλονται προφανώς σε κακοτεχνίες.

Αρχικά το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε ανακοινώσει ότι οι εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος θα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι χτες Τετάρτη, αλλά με νέα ανακοίνωση επικαλείται πρόσθετες απρόβλεπτες δυσκολίες που ανέκυψαν κατά την εκτέλεση των εργασιών που θα παραταθούν και θα ολοκληρωθούν πια αύριο Παρασκευή.

Το υπουργείο ζητά πάντως συγνώμη από τους οδηγούς για την ταλαιπωρία που υφίστανται και τους παρακαλεί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Τροχαίας.

Η πίτα της ΠΕΑΕΑ

Μέσα σε ατμόσφαιρα, αγωνιστική, πατριωτική έκοψε χτες την πίτα του το ΚΣ της ΠΕΑΕΑ στην αίθουσα συνεδρίων της, που είχε υπερπληρωθεί από αγωνιστές και αγωνίστριες όλων των ΕΑΜογενών Οργανώσεων Εθνικής Αντίστασης.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η Ιουλία Πλουμπίδη,Γ αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε δύσκολο δρόμο που διανύσαμε και θα διανύσουμε και ότι επιβάλλεται η ένταση των αγώνων για την ειρήνη στη γειτονιά μας και σε όλο τον κόσμο.

Ακολούθησε ο πρόεδρος του ΔΣ Νίκος Τερζόγλου,που αναφέρθηκε γενικότερα στις εξελίξεις, αλλά και ειδικότερα στους αγώνες των αντιστασιακών, που θα συνεχιστούν για την ολοκλήρωση της ηθικής και υλικής αποκατάστασής τους. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη της μεγαλύτερης συμβολής των αντιστασιακών στην προσπάθεια για τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ. (Αποσπάσματα από την ομιλία του Ν. Τ. θα δημοσιεύσουμε αύριο Παρασκευή στη σελίδα "Αντίσταση").

Στη συνέχεια έγινε το κόψιμο της πίτας. Το φλουρί έπεσε στο κομμάτι της "Δημοκρατικής Μέριμνας".

Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλε, όπως και άλλες φορές, η μεικτή χορωδία της ΠΕΑΕΑ, με τα ωραία αντιστασιακά τραγούδια.

Διώκονται για απείθεια 25 δικηγόροι

Ποινική δίωξη για απείθεια στην εκπλήρωση καθηκόντων δικαστικού αντιπροσώπου άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Γεράκης εναντίον 25 δικηγόρων της Αθήνας, επειδή δεν είχαν προσέλθει στα εκλογικά τμήματα που είχαν διοριστεί κατά την πρώτη Κυριακή των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Για το θέμα αυτό ο εισαγγελέας είχε διενεργήσει προκαταρκτική έρευνα που αφορούσε 100 συνολικά δικηγόρους. Οι 75 από αυτούς είχαν, όπως φαίνεται, απουσιάσει δικαιολογημένα από τις θέσεις τους.

Αν κατά την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης από τον πταισματοδίκη αποδειχτεί ότι οι 25 δικηγόροι έχουν πράγματι διαπράξει το αδίκημα της απείθειας, δεν κινδυνεύουν μόνο να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει τα τρία χρόνια, αλλά και να στερηθούν την ιδιότητα του δικηγόρου και τις θέσεις τους σύμφωνα με το άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα.

Διαμαρτυρία συνταξιούχων για την ακρίβεια

Τη διαμαρτυρία του προς το υπουργείο Εμπορίου, για την επίθεση ακρίβειας που γίνεται τόσο από τα τιμολόγια των οργανισμών Κοινής Ωφελείας, όσο και από τις πολυεθνικές και ντόπιες βιομηχανίες και εμπόριο, εκφράζει με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά.

Οι συνταξιούχοι τονίζουν ότι δεν μπορούν να αντέξουν την επίθεση ακρίβειας που παρατηρείται από την αρχή του '95, και δηλώνουν ότι θα αντιδράσουν αγωνιστικά "σ' αυτή την ξέφρενη και ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών". Ζητούν ανάκληση των αυξήσεων που ανακοινώθηκαν από τις ΔΕΚΟ και έλεγχο της αγοράς.

Ο ΟΑΣΑ προσλαμβάνει οδηγούς

Στην πρόσληψη 348 οδηγών προχωρεί ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ), με τις διαδικασίες του νόμου 2190/94.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 25 Γενάρη και, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, δε θα ληφθούν υπόψη αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν τις 11 Γενάρη 1995.

Πληροφορίες παρέχονται στα τηλέφωνα: 49.33.002 - 49.33.024 εσωτ. 233 και 212.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ