ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων
  • Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την αναβάθμισή της από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή
  • Θα συζητηθεί πάλι στην Ολομέλεια της Βουλής

Απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την αναδιοργάνωση, βελτίωση και επέκταση της νυχτερινής εκπαίδευσης.Την πρόταση καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που ουσιαστικά εμφανίστηκε σε ρόλο κυβέρνησης, ενώ αποδέχτηκε επί της αρχής η Πολιτική Ανοιξη. Χαρακτηριστικό όμως της συζήτησης που έγινε είναι ότι όλοι οι ομιλητές - ανεξαρτήτου κόμματος - βρήκαν στην πρόταση του ΚΚΕ πάρα πολλά θετικά, αναγνώρισαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο χώρο της νυχτερινής εκπαίδευσης και κάλεσαν την κυβέρνηση να πάρει υπόψη της σοβαρά τις θετικές ρυθμίσεις που το ΚΚΕ έφερε με την πρότασή του.

Τι λέει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ

Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ διακρίνεται από μια προωθημένη αντίληψη για το χαρακτήρα της νυχτερινής εκπαίδευσης.Η κυρίαρχη άποψη θεωρεί ότι έχουν μόνο επανορθωτικό - συμπληρωματικό χαρακτήρα τα νυχτερινά σχολεία, γιατί δίνουν τη δυνατότητα σ' όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το ημερήσιο σχολείο να συμπληρώσουν τη μόρφωσή τους. Πέρα όμως από αυτή την αναμφισβήτητη πλευρά, το ΚΚΕ θεωρεί ότι υπάρχει και η πλευρά της ποιότητας της παρεχόμενης νυχτερινής εκπαίδευσης, που είναι ήσσονος σημασίας με την ποιότητα της παρεχόμενης ημερήσιας εκπαίδευσης. Στη βάση αυτής της φιλοσοφίας, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ:

- Ικανοποιεί σε σημαντικό βαθμό το αίτημα για επέκταση του θεσμού των νυχτερινών σχολείων.

- Προσανατολίζει τα νυχτερινά σχολεία σε μια διαδικασία επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία και κυρίως με τους συνδικαλιστικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Τα προγράμματα σπουδών των νυχτερινών σχολείων είναι αυτά των αντίστοιχων ημερήσιων σχολείων, αλλά ειδικά προσαρμοσμένα στις συνθήκες και στις ιδιομορφίες της νυχτερινής εκπαίδευσης. Επιπλέον προβλέπεται η παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για τους εκπαιδευτικούς των νυχτερινών σχολείων.

- Στα νυχτερινά σχολεία τοποθετούνται ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.

- Θεσπίζονται μέτρα διευκόλυνσης για τους νυχτερινούς μαθητές (6ωρη απασχόληση με πλήρεις αποδοχές. Αδεια ή άδειες στις εξετάσεις. Γενίκευση του μειωμένου εισιτηρίου για όλες τις διαδρομές. Χορήγηση αναβολών στράτευσης).

- Στις νυχτερινές τεχνικές - επαγγελματικές σχολές θεσπίζονται μεταλυκειακά τμήματα ολοκλήρωσης της επαγγελματικής ειδίκευσης για τους απόφοιτους των λυκείων, που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

- Θεσπίζεται εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ των αποφοίτων νυχτερινών λυκείων ηλικίας πάνω από 21 ετών, οι οποίοι για δύο τουλάχιστον χρόνια εργάζονταν ταυτόχρονα με τη φοίτησή τους στο νυχτερινό λύκειο.

Τέλος, η πρόταση νόμου του ΚΚΕ δεν προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών νυχτερινών σχολείων.

Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων

Οσον αφορά την κριτική πάνω στην πρόταση νόμου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μπεκίρης επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, την έλλειψη των απαιτούμενων πόρων για την υλοποίηση όσων το ΚΚΕ προτείνει, ούτως ώστε να αναβαθμιστεί η νυχτερινή εκπαίδευση. "Δεν ξέρω, είπε, αν το υπουργείο Παιδείας μπορεί να διαθέσει τα χρήματα. Καλές οι προτάσεις, αλλά να είναι υλοποιήσιμες".Επίσης: Εφερε αντιρρήσεις όσον αφορά τη χορήγηση αναβολών στράτευσης σε όσους φοιτούν σε νυχτερινά σχολεία,με το σκεπτικό ότι μπορεί να γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος. Εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση για χορήγηση πρόσθετων αδειών στις εξετάσεις για τους νυχτερινούς μαθητές, από τις δουλιές τους, με το επιχείρημα ότι πρέπει να συμφωνούν και οι εργοδότες και, τέλος, αντιτάχθηκε στη δημιουργία ενιαίου τύπου νυχτερινού λυκείου.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φ. Παπαδέλης επέστησε κι αυτός την προσοχή στο ζήτημα της χορήγησης των αναβολών στράτευσης.Επικαλούμενος την ίδια επιχειρηματολογία με τον Β. Μπεκίρη, είπε ότι στόχος πρέπει να είναι η προοπτική κατάργησης της νυχτερινής εκπαίδευσης με τη δημιουργία συνθηκών που θα την καθιστούν μη αναγκαία και ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας να φέρει νομοσχέδιο για τη νυχτερινή εκπαίδευση, που θα εμπεριέχει τα θετικά της πρότασης του ΚΚΕ.Τη λογική να συγκλίνουν όλες οι προσπάθειες, ώστε να οδηγηθούμε κάποτε στην κατάργηση της νυχτερινής εκπαίδευσης, εξέφρασε και ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης Α. Λεντάκης.

Ο υπουργός

Από τα πιο σημαντικά προβλήματα χαρακτήρισε το πρόβλημα της νυχτερινής Εκπαίδευσης ο παριστάμενος στη συζήτηση αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φ. Πετσάλνικος,υπογραμμίζοντας ότι η αναβάθμισή της είναι θέμα υπαρκτό. Διαφώνησε δε με τον εκπρόσωπο της ΝΔ όσον αφορά στην έλλειψη πόρων γι' αυτό το σκοπό, λέγοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων για μια τέτια προσπάθεια. Τέλος είπε ότι συγκροτήθηκε επιτροπή στο υπουργείο που θα μελετήσει τα προβλήματα και θα φέρει μέσα στις επόμενες βδομάδες τις προτάσεις της, ούτως ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση της νυχτερινής εκπαίδευσης.

Ο Γερ. Αραβανής

"Οι μαθητές που σπουδάζουν στη νυχτερινή εκπαίδευση, είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής της πρότασης νόμου του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής, είναι πραγματικοί ήρωες. Από το πρωί ως το βράδυ στο γιαπί και στο μεροκάματο και τη νύχτα στο θρανίο για να μπορέσουν να ανεβάσουν τις γνώσεις τους, να μορφωθούν. Και μεις συμφωνούμε, συνέχισε ο κομμουνιστής βουλευτής, πως θα ήταν καλό να μην ήταν αναγκαία η νυχτερινή εκπαίδευση. Χρειάζεται όμως να είμαστε ρεαλιστές. Μήπως θα καταργηθούν οι κοινωνικές ανισότητες που τη γέννησαν, ώστε να μιλάμε σήμερα για άμεσα μέτρα στην προοπτική κατάργησή της; Ξέρετε τι κοινωνία χρειάζεται για να γίνει αυτό; Αρα τα νυχτερινά σχολεία θα υπάρχουν και στο μέλλον και δεν μπορούμε να παρακάμπτουμε το θέμα της αναβάθμισής τους με βάση τις επιθυμίες μας".

Απευθυνόμενος προς τον εκπρόσωπο της ΝΔ, ο κομμουνιστής βουλευτής εξέφρασε την έκπληξή του, γιατί αυτός ξεπέρασε με την ομιλία του και την κυβέρνηση όσον αφορά τις δυσκολίες που επικαλέστηκε για τη μη δυνατότητα εφαρμογής της πρότασης νόμου του ΚΚΕ. Σε ό,τι αφορά την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, αφού τόνισε ότι και στο παρελθόν έχουν ακουστεί υποσχέσεις χωρίς να ακολουθήσουν μέτρα υλοποίησής τους, ζήτησε από τον υπουργό να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση εκείνων των προτάσεων που λύνουν τα φλέγοντα προβλήματα στο χώρο της νυχτερινής εκπαίδευσης."Ας συμφωνήσουμε, είπε, τουλάχιστον σε ορισμένα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας, αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε όλα και ας προωθηθεί τάχιστα η επίλυσή τους". Ιδιαίτερη έμφαση ο βουλευτής του ΚΚΕ έδωσε στην ίδρυση περισσότερων σχολείων, στην επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού που εργάζεται στη νυχτερινή εκπαίδευση, στο θέμα των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα νυχτερινά σχολεία και στις διευκολύνσεις που πρέπει να παρέχονται στους νυχτερινούς μαθητές (αναβολή στράτευσης κλπ.).Η πρόταση νόμου του ΚΚΕ θα έρθει προσεχώς για συζήτηση στη Βουλή.

Η ΑΔΕΔΥ

Σχετικά με το συζητούμενο στη Βουλή νομοσχέδιο για το νέο τρόπο πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων, η ΑΔΕΔΥ επαναφέρει τις προτάσεις της, σύμφωνα με τις οποίες ζητά: Το σύστημα πληρωμής μέσω των τραπεζών να μη δημιουργεί καμιά επιβάρυνση στους εργαζόμενους και να υπάρξει συμμετοχή του συνδικαλιστικού κινήματος στη διαμόρφωση των συμφωνιών με τις τράπεζες. Να μην προωθηθεί για ψήφιση η χαριστική αποσπασματική ρύθμιση, που χορηγεί επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο στους διευθυντές που έχουν συμπληρώσει 34 χρόνια υπηρεσίας και τρία χρόνια στη θέση του διευθυντή. Να υπάρξει τέλος διάταξη που θα ρυθμίζει, με τη σύμφωνη γνώμη της ΑΔΕΔΥ, σε εθελοντική βάση το σύστημα παρακράτησης των συνδικαλιστικών εισφορών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ