ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικίνδυνες απόψεις για την εισοδηματική πολιτική

Θέμα κατάργησης της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας - που κατοχυρώνει το κατώτατο μεροκάματο - έθεσε χτες ο Κ. Σημίτης, ενώ ο Στ. Μάνος πρότεινε ιδιωτικοποιήσεις άνευ όρων

Λεπτές ισορροπίες μεταξύ του λαϊκισμού και των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, επιχείρησε να κρατήσει ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Κ. Σημίτης,μιλώντας χτες το βράδυ σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην ΑΣΟΕΕ, με θέμα "Οικονομία και Ανάπτυξη". Στην ίδια εκδήλωση ο Στ. Μάνος, σε μία σαρωτική ομιλία του, ζήτησε την άνευ όρων ιδιωτικοποίηση των πάντων, ενώ κατηγόρησε και το κόμμα της ΝΔ ότι στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει κάνει βήματα προς τα πίσω σε σχέση με τις απαιτήσεις των καιρών. Δεν παρέλειψε, επίσης, με αφορμή τη φημολογούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, να ζητήσει ο περιορισμός της παραγωγικής δραστηριότητας του κράτους να κατοχυρωθεί και συνταγματικά.

Από την πλευρά του ο Κ. Σημίτης, επιχείρησε να διαφοροποιηθεί από τη συγκεκριμένη αντιλαϊκή εισοδηματική πολιτική, που εφαρμόζει η κυβέρνηση - την οποία, όμως, ο ίδιος έχει επικυρώσει με τη θετική του ψήφο στον προϋπολογισμό - διατυπώνοντας την άποψη πως η συμπίεση των μισθών σε συνδυασμό με την εξισωτική πολιτική που ακολουθείται, οδηγούν σε μείωση της παραγωγικότητας.Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας και του περιορισμού των εισοδημάτων των εργαζομένων, ανέφερε ότι αυτή πρέπει να έχει βραχυχρόνιο χαρακτήρα και ότι η μείωση των εργατικών εισοδημάτων δεν πρέπει να αποτελεί το κύριο μέσο για την επίτευξη της σταθεροποίησης. Στη συνέχεια ο Κ. Σημίτης παρουσίασε νέο πρότυπο εισοδηματικής πολιτικής, η εφαρμογή του οποίου καταργεί το ενιαίο μισθολόγιο στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ υπονομεύει τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα για το δημόσιο τομέα, ζήτησε τον περιορισμό των υφιστάμενων σήμερα κριτηρίων για την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής και τη θεσμοθέτηση νέων, τα οποία - κατά τον Κ. Σημίτη - θα μεγιστοποιούν τις διαφοροποιήσεις στους μισθούς. Για δε τον ιδιωτικό τομέα ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν εισοδηματικές διαφοροποιήσεις κατά κλάδους ή ακόμα και κατά εργοστασιακή επιχείρηση. Με λίγα λόγια, ο υπουργός Βιομηχανίας ζήτησε την προώθηση των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου" σε θέματα εισοδηματικής πολιτικής, που προβλέπουν διαφοροποιημένες συμβάσεις εργασίας κατά κλάδο, εργοστάσιο ή ακόμα και κατά εργαζόμενο.

ΔΑΝΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Θα πληρώνουμε μέχρι το έτος... 2023!

Κυρώθηκαν με νόμο οι 5 συμβάσεις για την αποπληρωμή δανείων ύψους πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δραχμές μετά από 30 χρόνια. Η Τράπεζα της Ελλάδος δανείζεται 300 εκατ. δολάρια

Πέντε συμβάσεις, με τις οποίες παρατείνεται η εξόφληση δανείων του δημοσίου (σε δραχμές, σε συνάλλαγμα και σε χρυσό) στην Τράπεζα της Ελλάδος για 30 χρόνια (μέχρι το 2023) κυρώθηκαν με το νόμο 2275,που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 29 Δεκέμβρη 1994 (ΦΕΚ 238 τεύχος πρώτο). Η κύρωση των συμβάσεων έγινε από τον υφυπουργό Οικονομικών, Δ. Γεωργακόπουλο, και τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Μπούτο, και έχουν ισχύ νόμου από την 31-12-93.

Η πρώτη σύμβαση περιλαμβάνει τη μετατροπή μακροπρόθεσμων αορίστου διαρκείας δανείων της Τράπεζας της Ελλάδος προς το δημόσιο σε μακροπρόθεσμο δάνειο ορισμένης διάρκειας ύψους 8.238,3 εκατ. δρχ.

Η δεύτερη σύμβαση αφορά τη μετατροπή δανείων σε συνάλλαγμα αορίστου διάρκειας - που έχει χορηγήσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο δημόσιο - σε δύο δάνεια ορισμένης διάρκειας.Τόσο το πρώτο δάνειο, ύψους 4.177.000 δολαρίων ΗΠΑ, όσο και το δεύτερο δάνειο ύψους 27.892.000 ECU, θα πρέπει να ξοφληθούν μέχρι το 2023 (δηλαδή σε 30 χρόνια).

Η τρίτη σύμβαση περιλαμβάνει δάνειο σε χρυσό της Τράπεζας προς το δημόσιο ύψους 13.942 ουγκιών (δηλαδή περίπου 1,3 τρισ. δραχμές, δεδομένου ότι μια ουγκιά χρυσός τιμάται 376 δολάρια και η μέση τιμή φίξινγκ του δολαρίου προς τη δραχμή είναι 240 δραχμές), το οποίο, επίσης, πρέπει να ξοφληθεί μέχρι το 2023.

Η τέταρτη σύμβαση αφορά στη χορήγηση δάνειου από την Τράπεζα της Ελλάδος στο ελληνικό δημόσιο ύψους 976.508 εκατ. δρχ., το οποίο επίσης πρέπει να ξοφληθεί σε 30 χρόνια.

Η πέμπτη και τελευταία σύμβαση αφορά δάνειο στο ελληνικό δημόσιο από την Τράπεζα της Ελλάδος συνολικού ύψους 2.042.167 εκατ. δρχ. με ρήτρα ξένων νομισμάτων, με την ίδια περίοδο εξόφλησης.

  • Στις διεθνείς χρηματαγορές προσφεύγει η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να δανειστεί 300 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό έγινε γνωστό μετά την ανακοίνωση της τράπεζας, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Τράπεζα της Ελλάδος εκδίδει σειρά γραμματίων κυμαινόμενου επιτοκίου 8ετούς διάρκειας στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ως ημερομηνία έκδοσης του δανείου αναφέρεται η 9 Μάρτη 1995 με ωρίμανση το έτος 2005.
ΦΑΡΜΑΚΑ
Ψήνονται "φαρμακερές" αλλαγές...

Αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, αλλά και αλλαγές στον τρόπο συνταγογράφησης, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας, δρομολογούνται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, στα πλαίσια της επιχειρούμενης από την κυβέρνηση μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων. Οι αλλαγές αυτές συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα της σχετικής επιτροπής του υπουργείου Εμπορίου, το οποίο επεξεργάζεται η αρμόδια υπηρεσία και αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη βδομάδα. Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις που έκανε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, Σ. Κοσμίδης, πρόκειται να αλλάξει ο σημερινός τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων, γεγονός που θα σημάνει κατά πάσα πιθανότατα και γενική ανακοστολόγηση όλων των κυκλοφορούντων στην ελληνική αγορά σκευασμάτων. Ανοιχτό είναι, επίσης, το ενδεχόμενο να επιτρέπεται στα κρατικά νοσοκομεία η προμήθεια φαρμάκων από ξένους οίκους, με τη διενέργεια διεθνών διαγωνισμών, κάτι που θα πλήξει ακόμη περισσότερο την "έρπουσα" εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Οπως εκτιμάται, μία ενδεχόμενη γενική ανακοστολόγηση θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις σε μία σειρά φαρμάκων, που μέχρι σήμερα κυκλοφορούσαν με φτηνές τιμές, ενώ ενδέχεται να επιφέρει και αρκετές μειώσεις. Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που αναμένονται στον τρόπο συνταγογράφησης φαρμάκων από τους γιατρούς, δεν αποκλείεται να υπάρξει πλαφόν στον αριθμό των φαρμάκων που μπορεί να χορηγηθεί σε κάποιον ασθενή, ή σε διαφορετική περίπτωση, να γίνεται επιλογή των φαρμάκων που πρόκειται να χορηγηθούν ανάλογα με την τιμή τους. Για τα εισαγόμενα φάρμακα αναμένεται να επικρατήσει η πρόταση, σύμφωνα με την οποία, η τιμή τους θα καθορίζεται με βάση τη φθηνότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (και όχι το μέσο όρο των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών), ενδεχόμενο που θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους εισαγωγείς. Τέλος, καμία αλλαγή δεν αναμένεται στον τρόπο καθορισμού της τιμής των αντιγράφων φαρμάκων, η οποία σήμερα διαμορφώνεται στο 86% της τιμής των αντίστοιχων πρωτοτύπων φαρμάκων, σύμφωνα με σχετική αγορανομική διάταξη που ισχύει από το καλοκαίρι του '92. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση που σημειώθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν μία σειρά αντιγράφων φαρμάκων για χρόνια με "φουσκωμένες" τιμές, "κόστισε" στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 15 δισ. δραχμές.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στο "σφυρί" δύο ακόμη "Ξενία" και ιαματικές πηγές

Εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες το πρόγραμμα της Ελλάδας για την τουριστική "ανάπτυξη". "Ιδιωτικά... σαγόνια" θα ροκανίσουν ως επί το πλείστον τα εξήντα ένα δισ. που προβλέπονται για τον τουρισμό από το Β' Πακέτο Ντελόρ

Δύο "Ξενία" και δύο ιαματικές πηγές πρόκειται να βγούνε στο "σφυρί" άμεσα, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Ε. Γιαννακούλια,όπου ανακοινώθηκαν επίσης και οι αλλαγές που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ενωση στη χρηματοδότηση του τουρισμού από το Δεύτερο Πακέτο Ντελόρ. Συγκεκριμένα, τα κονδύλια που θα "ροκανίσει" η "ιδιωτική πρωτοβουλία" στο χώρο του τουρισμού από το Δεύτερο Πακέτο Ντελόρ, κατανέμονται ως εξής:

  • Για το θαλάσσιο τουρισμό, μαρίνες κλπ. 10 δισ. δρχ.
  • Για ανάπτυξη ειδικότερων μορφών τουρισμού, όπως ορεινού, οικολογικού, πολιτιστικού, κατασκευή γκολφ κ. α. 12 δισ. δρχ.
  • Για εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων, δημιουργία νέων κλινών, παραδοσιακούς οικισμούς 14 δισ. δρχ.
  • Για τις Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) 18 δισ. δρχ.
  • Για μελέτες 1,5 δισ. δρχ.
  • Για προγράμματα πληροφορικής 1,5 δισ.
  • Για επαγγελματική κατάρτιση 4 δισ. δρχ.

Ο γγ του ΕΟΤ ανακοίνωσε ότι μετά τα έξι "Ξενία" που προκηρύχτηκαν πρόσφατα, μέσα στο επόμενο διάστημα θα δημοσιευτούν προκηρύξεις και για τα "Ξενία" της Βυτίνας και της Αρτας. Ενώ, με την πρόφαση της ένταξης στις ΠΟΤΑ και δύο ιαματικών πηγών του ΕΟΤ η ηγεσία του Οργανισμού πρόκειται να παραδώσει στα χέρια ιδιωτών τις πηγές των Θερμοπυλών και της Κυλλήνης. Θα παραμείνουν, όμως, στην εκμετάλλευση του Οργανισμού τα λουτρά του Καϊάφα ως "ζώνη απόλυτης προστασίας", για τα οποία ο ΕΟΤ θα διαθέσει 2 δισ. για την ανακαίνιση των ξενοδοχείων του στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τις ΠΟΤΑ, θα δημιουργηθούν δύο κατηγορίες, με τον ίδιο, ωστόσο, σκοπό και αποτέλεσμα: την εξυπηρέτηση της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας". Συγκεκριμένα, η μια κατηγορία θα είναι οι εκτάσεις του ΕΟΤ που θα δοθούν για εκμετάλλευση σε ιδιώτες, και είναι οι εκτάσεις στο Παλιούρι Χαλκιδικής, στην Αφαντου Ρόδου, και στην Ανάβυσσο Αττικής, για τις οποίες οι σχετικές διακηρύξεις θα είναι έτοιμες σε ένα μήνα περίπου. Η άλλη κατηγορία είναι εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες και θα ενταχθούν στις ΠΟΤΑ με ενδιαφέρον των ίδιων των ιδιωτών. Πρόκειται για εκτάσεις στο Μύτικα Αστακού, στη Νότια Ρόδο, και στο Μεσσηνιακό Κόλπο.

"Σκέψεις" υπάρχουν και για ανάθεση σε ιδιώτες δημιουργίας μαρινών στην Αττική, στις εκτάσεις του ΕΟΤ στην Ανάβυσσο και στη Βούλα.

Αναφερόμενος στην πορεία χορήγησης ειδικού σήματος λειτουργίας στα τουριστικά καταλύματα, ο Ε. Γιαννακούλιας είπε ότι μέχρι τώρα έχει προσέλθει το 80% των ξενοδόχων, ενώ δόθηκε προφορική παράταση της ημερομηνία υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών μέχρι τις 31 του Γενάρη.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΚΑΤΤ
Υπέγραψαν και τώρα καταγράφουν τις επιπτώσεις

Αφού υπέγραψε, άνευ όρων, τη συμφωνία αναθεώρησης της ΓΚΑΤΤ, τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "ανακάλυψε" ότι "θα" υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία! Με απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Ι. Ανθόπουλου θα συγκροτηθεί μόνιμη επιτροπή παρακολούθησης της συμφωνίας, με σκοπό την "αντιμετώπιση των πιθανών δυσμενών επιπτώσεων"... Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο Ι. Ανθόπουλος στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε προχτές με τη συμμετοχή εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, προκειμένου να προετοιμάσει την κύρωση της τελικής πράξης του Γύρου της Ουρουγουάης. Στην επιτροπή της Βουλής συζητήθηκε ακόμη το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των γραφείων οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων στο εξωτερικό.

Στην αγορά χρήματος της Νέας Υόρκης προσφεύγει η Τράπεζα της Ελλάδος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ