ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ
Ευρω ... λουκέτο!

Κλείνει το εργοστάσιο ο ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ Σ. Αργυρός, επικαλούμενος το μεγάλο κόστος λειτουργίας. Να αντισταθούν αποφάσισαν οι εργαζόμενοι χτες σε Γενική τους Συνέλευσης

Ζήτημα ημερών είναι το κλείσιμο της κλωστοϋφαντουργικής επιχείρησης "ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ",ιδιοκτησίας ευρωβουλευτή της ΝΔ και πρώην προέδρου του ΣΕΒ Σ. Αργυρού και η απόλυση 150 εργαζομένων!

Προχτές ανακοινώθηκε στο σωματείο η "επιλογή" της διεύθυνσης της εταιρίας να κλείσει το εργοστάσιο, το οποίο είναι και το τελευταίο του είδους του που λειτουργεί κανονικά μέχρι σήμερα στην περιοχή της Ν. Ιωνίας.Σύμφωνα με την εργοδοσία, είναι μεγάλο το κόστος παραγωγής, το κτίριο και τα μηχανήματα είναι παλιά και δεν μπορούν να γίνουν επενδύσεις... Οι απολύσεις των εργαζομένων είναι ζήτημα χρόνου και θα γίνουν μόλις βρεθούν - μέσω τραπεζών - τα χρήματα των αποζημιώσεων!

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και στη χτεσινή γενική συνέλευση συμφώνησαν να αντισταθούν στην απόφαση για το κλείσιμο της επιχείρησης. Τις επόμενες ημέρες θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους με τη ΓΣΕΕ και την Ομοσπονδία εργαζομένων του κλάδου, για να γίνει συνάντηση με τον ιδιοκτήτη στο υπουργείο Εργασίας και ταυτόχρονα θα προχωρήσουν σε όποιες ενέργειες κρίνουν απαραίτητες για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας τους.

Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Θ. Ευθυμίου και ο Δ. Θεοδώρου,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας.

Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε, εκτός των άλλων: "Ως ΓΣΕΕ θεωρούμε απαράδεκτη και προκλητική την απόφαση του ιδιοκτήτη. Εχει μεγάλη σημασία να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο. Είναι μια δύσκολη περίοδος, οι μεγαλύτεροι στην ηλικία δεν πρόκειται να βρουν αλλού δουλιά, αλλά και οι νεότεροι δεν έχουν επιλογές. Εχετε δουλέψει κάμποσα χρόνια ο καθ' ένας και τα πλούτη της εργοδοσίας έχουν φτιαχτεί με τον δικό σας ιδρώτα. Οφείλετε στον εαυτό σας να κάνετε κάθε προσπάθεια ενάντια σ' αυτή την απόφαση. Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό σας".

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του Θ. Ευθυμίου,ο οποίος σημείωσε ότι ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας περνά γενικότερη κρίση που την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και ότι οι εργοδότες κλείνουν τις επιχειρήσεις τους όχι απαραίτητα επειδή δεν έχουν κέρδος, αλλά επειδή δεν έχουν το υπερβολικό κέρδος που επιδιώκουν.

Τα τελευταία δυο χρόνια έχουν απολυθεί περισσότεροι από 60 εργαζόμενοι από την επιχείρηση και η εργοδοσία ενίσχυε τη φήμη ότι θα κλείσει το εργοστάσιο. Αυτό, όμως, δε στάθηκε εμπόδιο για την αγορά άλλων ανάλογων επιχειρήσεων από τους ίδιους ιδιοκτήτες στις περιοχές των Φιλλιατών (εργοστάσιο της Π - Π) και της Πρέβεζας και τη γενικότερη ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.

"Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα", είπε μιλώντας στους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Σωματείου Δ. Κατσιμάρδος."Δεν είναι σωστό - συνέχισε - να σταυρώσουμε τα χέρια. Εχουμε υποχρέωση, καθήκον και χρέος να εξαντλήσουμε και την πιο μικρή πιθανότητα που υπάρχει για να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου. Πρέπει να κινητοποιηθούμε και να αναδείξουμε το πρόβλημα. Εχει και η πολιτεία ευθύνες και πρέπει να λάβει μέτρα".

"Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε, μας είπε η Δ. Δρίζη,γραμματέας του Σωματείου. Πρέπει να παλέψουμε για να μην κλείσει το εργοστάσιο και θα έχουμε αποτελέσματα αν είμαστε ενωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι".

"Είναι καθαρό για μας ότι ο εργοδότης δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, συμπλήρωσε ο Δ. Κατσιμάρδος.Δε χάνει από το εργοστάσιο, απλώς δεν κερδίζει όσα θέλει. Εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ανατροπής της απόφασης για το κλείσιμο της επιχείρησης".

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία!

Απεργία και συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες οι χιλιάδες υπό απόλυση εργάτες του Σκαραμαγκά. Την ανάγκη, να κλιμακωθεί ένας αγώνας με συνέπεια και συνέχεια, επισημαίνουν συνδικαλιστές. Νόμο ετοιμάζουν τώρα τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να εξασφαλίσουν πολιτική κάλυψη για το επιχειρούμενο έγκλημα

"Κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία"!Το σύνθημα αυτό αντιλάλησε χτες στο κέντρο της Αθήνας. Το βροντοφώναξαν οι εργατοτεχνίτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο Αθηνών, την ώρα που είχε καθοριστεί η εκδίκαση της αίτησης για την επικύρωση της συμφωνίας παραγραφής των χρεών του ναυπηγείου, ώστε αυτό να παραδοθεί "καθαρό" στους ιδιώτες. Η συγκέντρωση έγινε στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που κήρυξε το σωματείο "ΤΡΙΑΙΝΑ" των εργαζομένων. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε για τις 21 του Φλεβάρη, μετά από αίτημα του Σωματείου, επειδή - όπως επισημάνθηκε - ενημερώθηκε μόλις προχτές για την εκδίκαση της αίτησης. Την αναβολή ζήτησαν επίσης το ΙΚΑ,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου και οι πιστώτριες τράπεζες του ναυπηγείου. Ενώ από την άλλη πλευρά τόσο η ΕΤΒΑ, όσο και οι εκπρόσωποι του Δημοσίου (το υπουργείο Οικονομικών), επέμεναν να γίνει χτες η δίκη, λέγοντας ότι πιέζουν τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά!

Δίπλα στους απεργούς του ναυπηγείου βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος,αντιπροσωπεία των Σωματείων Μετάλλου Αθήνας, των Συνδικάτων Μετάλλου Αθήνας και Πειραιά, τα Σωματεία Μετάλλου των συνταξιούχων, ολόκληρη η διοίκηση του Σωματείου Ηλεκτροτεχνιτών, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου Γιάννης Σταυρόπουλος,ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Κώστας Σπηλιώπουλος,ο αντιδήμαρχος Περάματος Γιάννης Αράπης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Κώστας Τζατζάνης εκπρόσωπος της Δημοτικής Κίνησης: Πειραιάς Αναγέννηση και άλλοι.

Η αίτηση για την παραγραφή των χρεών του ναυπηγείου, που κατατέθηκε με κυβερνητική εντολή, περιέχει επιχειρήματα που σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους του σωματείου, δεν ευσταθούν και είναι επιπλέον και αντιφατικά. Συγκεκριμένα τα στοιχεία που παρουσιάζουν η ΕΤΒΑ (κύριος μέτοχος της επιχείρησης), το Δημόσιο και η διοίκηση της εταιρίας "Ελληνικά ΝαυπηγείαΑΕ" με βάση το άρθρο 44 του νόμου 1892/90 ως προϋποθέσεις για την παραγραφή των χρεών του ναυπηγείου που φτάνουν τα 83.739.400.000 δραχμές, είναι: Το σύνολο των οφειλών της εταιρίας έχει ξεπεράσει το πενταπλάσιο του μετοχικού της κεφαλαίου και παρουσιάζει έκδηλη οικονομική αδυναμία πληρωμής των οφειλών της. Ομως στο ίδιο έγγραφο της συμφωνίας ρύθμισης των χρεών αναφέρεται ότι το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σε 24.140.396.475 δραχμές, που σημαίνει ότι τα χρέη της εταιρίας δεν έχουν ξεπεράσει το πενταπλάσιο του μετοχικού της κεφαλαίου.

Για το δεύτερο επιχείρημα περί αδυναμίας πληρωμής οφειλών της εταιρίας, ο δικηγόρος του σωματείου ΤΡΙΑΙΝΑ Βασίλης Πίττας μας επισήμανε: "Η εταιρία δε βρίσκεται σε κατάσταση παύσης πληρωμών, αφού από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι και σήμερα έχει κάνει πληρωμές ύψους 5 δισ. δραχμών"! Να σημειωθεί ότι από τα 83 δισ. χρέη του ναυπηγείου που δημιούργησε ο πρώην ιδιοκτήτης εφοπλιστής Νιάρχος και που πρόκειται τώρα να παραγράψει η σημερινή κυβέρνηση, τα 3 δισ. δραχμές οφείλονται στοΙΚΑ,άλλα 2,5 δισ. δραχμές στο Επικουρικό Ταμείο Εργατών Μετάλλου και 170 εκατ. δραχμές οφείλει το ναυπηγείο προς το Επικουρικό Ταμείο Ηλεκτροτεχνιτών!

Οσον αφορά την τροπολογία των υπουργείων Βιομηχανίας και Οικονομικών με την οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει νομική και πολιτική κάλυψη για το ξεπούλημα άνευ όρων που προωθεί για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι θα τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή με τη μορφή αυτοτελούς νομοσχεδίου!Συνδικαλιστές εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή αποτελεί κίνηση τακτικής από την πλευρά της κυβέρνησης, μιας και είχαν εκφραστεί διαφωνίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο για τους σκανδαλώδεις όρους ξεπουλήματος, που περιείχε η τροπολογία.

Είμαστε και εμείς εδώ

Ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Κοντάκης αμέσως μετά την απόφαση της αναβολής της υπόθεσης τόνισε προς τους συγκεντρωμένους απεργούς: "Εμείς πρέπει να είμαστε συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο. Μπορεί η κυβέρνηση να πουλά το ναυπηγείο, αλλά δεν μπορεί να πουλήσει τους 3.100 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Ο αγώνας μας, που στην πραγματικότητα άρχισε το 1985, συνεχίζεται".

Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος δήλωσε: "Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει υποχρέωση να εκφράσει ενεργητικά τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων του ναυπηγείου Σκαραμαγκά, για να παραμείνει στο Δημόσιο. Ο αγώνας αυτός μπορεί να είναι αποτελεσματικός και να αποτρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν έχει συνέχεια και συνέπεια στο περιεχόμενό του και στις μορφές του". Ανάλογα ο Γιάννης Σταυρόπουλος επισήμανε: "Είναι ανάγκη να υπάρξουν μορφές πάλης έξω από το χώρο του ναυπηγείου. Πρέπει να προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη και να προσελκύσει το ενδιαφέρον της για το ξεπούλημα του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Μεσογείου που διαθέτει η χώρα μας. Επίσης η συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που καθορίστηκε να γίνει την Παρασκευή στο χώρο του ναυπηγείου, πρέπει να είναι ανοιχτή και να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι.Πράγμα, που δυστυχώς δε συνέβη κατά την προηγούμενη συνεδρίασή της που έγινε για το ναυπηγείο της Σύρου στη Σύρο".

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

Και επισήμως ... 4+σν4%

Υπογράφτηκε "Κοινή Συμφωνία" ΣΕΒ - πλειοψηφίας ΓΣΕΕ

Η επονομασία "Κοινή Συμφωνία" δόθηκε στο κείμενο ερμηνείας της ισχύουσας απαράδεκτης διετούς Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, που προσυπέγραψαν ο ΣΕΒ και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ και που καθορίζει ότι οι αυξήσεις στις κατώτερες αποδοχές για το 1995, θα είναι 4+σν4%,δηλαδή 6,1% σε μέση ετήσια βάση. Στο κείμενο, εκτός από το ύψος των αυξήσεων, αναγράφεται ότι παραμένει σε ισχύ η παράγραφος 2 του άρθρου 2 της ΕΓΣΣΕ, που ορίζει ότι σε περίπτωση που υπάρξει απόκλιση από την "πραγματική αύξηση" του δείκτη τιμών καταναλωτή, τότε θα καλυφθεί την 1η Γενάρη 1996, έως και το 30% της απόκλισης αυτής... Τέλος, ορίζεται ότι από κοινού ΣΕΒ - ΓΣΕΕ θα προβούν σε ενέργειες προκειμένου να εισπραχθούν από το κρατικό μηχανισμό οι προβλεπόμενες από την Εθνική Σύμβαση εισφορές υπέρ του ειδικού λογαριασμού για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Υπενθυμίζουμε πως, με βάση αυτήν την "Κοινή Συμφωνία", το κατώτερο μεροκάματο διαμορφώνεται για το Α' εξάμηνο του 1995 στις 5.132 δραχμές, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο, από 1/7/1995 το μεροκάματο θα είναι 5.338 δραχμές.Οι κατώτεροι μισθοί αναπροσαρμόζονται από 1/1/1995 στις 114.634 δραχμές, και από 1/7/1995 στις 119.220 δραχμές.

Το ΕΚ Μυτιλήνης

Σε - επίκαιρο - μήνυμά του προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο γνωστοποιεί την απόφαση της διοίκησής του σχετικά με το θέμα της ΕΓΣΕΕ. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει: "Μετά την εισοδηματική πολιτική που προέβλεπε αύξηση "κοροϊδία" για τους δημόσιους υπάλληλους, το 3+σν3%, οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ αποδέχτηκαν την... ελεημοσύνη των βιομηχάνων που μας έδωσαν 1+σν1% πλέον της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης". Καταλήγοντας, το ΕΚ σημειώνει ότι "οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εμπιστευτούν αυτούς που ξεχνώντας την ταξική τους προέλευση γίνονται όργανα της εργοδοσίας για να υπηρετήσουν άλλες φιλοδοξίες".

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Συγκέντρωση για το Επικουρικό τους Ταμείο

Κάλεσμα αγώνα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για την αναπροσαρμογή των συντάξεων και το σταμάτημα της κλοπής που συντελείται

Σε συγκέντρωση καλούν τους συνταξιούχους οικοδόμους της ΑΘήνας, η Επιτροπή Συνταξιούχων και η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας,την Τρίτη 31/1, στις 11 το πρωί, με θέμα το Επικουρικό Ταμείο του κλάδου. Ησυγκέντρωση θα γίνει στην αίθουσα των γραφείων του Συνδικάτου στην πλατεία Κάνιγγος.

Οι οικοδόμοι αντιτίθενται στη διοίκηση του Επικουρικού τους Ταμείου που κωλυσιεργεί - όπως επισημαίνουν και σε σχετική ανακοίνωσή τους - τη χορήγηση αναδρομικών που οφείλει σε μεγάλο μέρος των συνταξιούχων, εφόσον από το 1986 δεν εφάρμοζε τον Κανονισμό του Ταμείου και έδινε μειωμένες συντάξεις. Επίσης, οι οικοδόμοι καταγγέλλουν πως η ίδια διοίκηση δεν αναπροσαρμόζει το ύψος των καταβαλλόμενων συντάξεων, ενώ παρεμποδίζει την ενοποίηση του Ταμείου με το ΤΕΑΜ.

Στο κάλεσμα προς τους συνταξιούχους, το Συνδικάτο Οικοδόμωντονίζει: "Απαιτούμε τώρα και με εντατικούς ρυθμούς να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό και το νόμο και να αναπροσαρμοστούν ανάλογα". Επίσης, καλούνται οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι σε αυτό το θέμα.

  • Την προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζόμενων, που επιχειρείται μέσω της νεοσυσταθείσας Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, σημειώνοντας αναφορικά με την πανηγυρική τελετή έναρξης των διαδικασιών της, που έγινε πρόσφατα, ότι "οι πανηγυρικές φιέστες, οι μεγαλοστομίες και οι υποσχέσεις ένα μόνο στόχο μπορεί να έχουν: Να εξαπατήσουν την εργατική τάξη και να τη σύρουν εύκολα στο τραπέζι της ταξικής συνεργασίας".
Ξανά στο εδώλιο το δικαίωμα της απεργίας!

Σε 5 μήνες φυλακή καταδικάστηκαν 15 εργαζόμενοι στην ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, γιατί κατά τη διάρκεια απεργίας, το 1990, προκάλεσαν... "κοινωνική αναταραχή"!

Σε φυλάκιση 5 μηνών καταδίκασε χτες το Πρωτοδικείο Πτολεμαφιδας 15 εργαζόμενους στον ΑΗΣ - Αγίου Δημητρίου, με την κατηγορία ότι προκάλεσαν "κοινωνική αναταραχή" στη διάρκεια απεργίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ τον Σεπτέμβρη του 1990!Την ημέρα της απεργίας οι 15 εργαζόμενοι ήταν προσωπικό ασφαλείας στην 4η μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, καθυστέρησαν να πάνε στα πόστα τους κατά 15 λεπτά! Ωστόσο η μονάδα στην οποία εργάζονταν λειτούργησε κανονικά.

Ανάμεσα στους εργαζόμενους είναι και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ΚοζάνηςΝίκος Τσιγκήθρας.Οπως επισήμανε ο Σταύρος Βλάχος μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και συνδικαλιστής της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης: "Πρόκειται για ξεκάθαρη παρέμβαση στο δικαίωμα της απεργίας και μάλιστα παραμονές της διεκδίκησης της συλλογικής σύμβασης εργασίας". Επίσης ο συνδικαλιστής σημείωσε: "Προκάλεσε εντύπωση ο τρόπος υπεράσπισης των 15, που φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για μια τέτοια καταδικαστική απόφαση. Να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία των 15 εργαζομένων ανήκει στην ΠΑΣΚΕ. Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για κάποια συμπαιγνία, ωστόσο θα φέρουμε το θέμα στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, για να πάρει θέση απέναντι στην απόφαση του δικαστηρίου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ