ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Ζητείται αυτοδίκαιη νομιμοποίηση

Τις θέσεις της για το κρίσιμο αυτό ζήτημα παρουσίασε χτες η Συνομοσπονδία

"Αυτοδίκαιη νομιμοποίηση".Στις δύο αυτές λέξεις εσωκλείεται ουσιαστικά το νόημα των θέσεων της ΓΣΕΕ,για τους αλλοδαπούς εργάτες που δουλεύουν παράνομα στη χώρα μας και γίνονται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης από τους εργοδότες, που παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου. Το "πακέτο" των προτάσεων της ΓΣΕΕ, που όπως επισήμανε ο γγ της Συνομοσπονδίας Γ. Μαυρίκος,"ξεφεύγουν από τα στενά συνδικαλιστικά όρια", εστιάζεται, σε γενικές γραμμές, στην ανάγκη καταγραφής των παράνομα απασχολούμενων, στη νομιμοποίησή τους και φυσικά στην παροχή ίσων δικαιωμάτων (μισθολογικών - ασφαλιστικών) με τους Ελληνες συναδέλφους τους. Επίσης, ιδιαίτερα τονίστηκε η αναγκαιότητα εγγραφής των αλλοδαπών εργαζόμενων στα οικεία συνδικάτα.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πρωτόπαππας,σημείωσε την ανάγκη της πρόσκλησης των παράνομα απασχολούμενων για να δηλωθούν ως εργαζόμενοι στην Ελλάδα και ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ. Παράλληλα, επισήμανε πως παρόμοια υποχρέωση δήλωσης πρέπει να θεσπιστεί και για τους εργοδότες, ενώ όσοι από αυτούς δε συμμορφωθούν, να τιμωρηθούν "με εξάντληση των ποινών που ισχύουν" (φυλάκιση μέχρι 5 χρόνια). Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, τόνισε την ανάγκη της λήψης ειδικών μέτρων για κάποιες κατηγορίες αλλοδαπών εργατών (Κούρδοι πρόσφυγες, Πόντιοι, ελληνογενείς της Αλβανίας).

Αλληλένδετο με το πρόβλημα της χρήσης της παράνομης εργασίας των αλλοδαπών από τους εργοδότες, θεωρεί η ΓΣΕΕ και το θέμα της αποτελεσματικότητας των Επιθεωρήσεων Εργασίας. Για το λόγο αυτό στο πλαίσιο των προτάσεών της, εμπεριέχονται και μια σειρά μέτρα για να παίξουν αυτές οι υπηρεσίες πραγματικά το ρόλο τους (προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού, ενίσχυση υλικοτεχνική, συμμετοχή των συνδικάτων).

Μιλώντας ο γγ της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος, σημείωσε την ανάγκη ώστε οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος να φτάσουν πραγματικά στα αυτιά των αλλοδαπών εργαζομένων, ενώ στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος του ΕΚΑ Χρ. Πολυζωγόπουλος ενημέρωσε για τη δράση του Εργατικού Κέντρου σε αυτόν τον τομέα.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Αρχισε η μάχη για τη Σύμβαση

Απεργία χτες και σαφής προειδοποίηση προς τους εργοδότες για κλιμάκωση, αν επιμείνουν στην αδιάλλακτη στάση τους

Με την καθολική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά,μπήκαν χτες στη μάχη για την υπογραφή της Συλλογικής τους Σύμβασης Εργασίας οι χιλιάδες μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος - Πειραιά,απαιτώντας την αναπροσαρμογή των αποδοχών τους κατά 13%. Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν στην επίσημη εισοδηματική πολιτική να πατήσει "πόδι" στη Ζώνη, αλλά και να υπερασπίσουν τα κατακτημένα δικαιώματά τους, έκαναν σαφέστατη και στη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης που έγινε το μεσημέρι στο ΕΚ Πειραιά.

Οι απεργοί γεμίζοντας ασφυκτικά την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, έδωσαν χρονικό περιθώριο στους εργοδότες μέχρι την άλλη Τρίτη 31 Γενάρη να απαντήσουν θετικά στα αιτήματά τους. Σε διαφορετική περίπτωση ακριβώς την επόμενη μέρα, 1η Φλεβάρη, η Ζώνη θα "παγώσει" για άλλες 24 ώρες.

Η χτεσινή απεργία των μεταλλεργατών ανάγκασε τους εργοδότες να ζητήσουν για σήμερα νέα διαπραγματευτική συνάντηση με το Συνδικάτο. "Χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν. Αν μέχρι την άλλη Τρίτη δεν υπάρξει λύση, δηλαδή υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, επικύρωση της Συλλογικής Σύμβασης του 1994 και των άλλων συμβάσεων που έχουν καταγγελθεί από την Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών,ο αγώνας μας θα κλιμακωθεί με όποια μορφή και διάρκεια", υπογράμμισε στη διάρκεια της συνέλευσης ο πρόεδρος του Συνδικάτου Ιορδάνης Πουντίδης.Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως ρυθμίσεις του είδους 4+σν4% που αποφάσισε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με τους βιομηχάνους δεν "περνάνε" στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Η υπονόμευση δεν περνάει

Η γενική συνέλευση των μεταλλεργατών καταδίκασε ομόφωνα την υπονομευτική, όπως χαρακτηρίστηκε, ενέργεια της διοίκησης της Ενωσης Αμμοβολιστών Καθαριστών Πλοίων,η οποία με ευθύνη του προέδρου της Θεόδωρου Στολτίδη (ΠΑΣΚΕ) διοργάνωσε χτες, την ίδια ώρα της απεργιακής κινητοποίησης των μεταλλεργατών, σύσκεψη στο ξενοδοχείο "Μιστράλ", με τις εργοδοτικές ενώσεις (!) για να τους ανακοινώσει ότι συμφωνεί στο "πάγωμα" των μισθών! Ο πρόεδρος των μεταλλεργατών επισήμανε χαρακτηριστικά προς τους απεργούς: "Υπονομεύουν τα δικαιώματά μας και τον αγώνα για τη σύμβαση που ξεκινάμε μαζί με τους ηλεκτρολόγους, τους ναυπηγοξυλουργούς και μία σειρά άλλους κλάδους. Τι επιδιώκει η Ενωση των αμμοβολιστών, το αποδεικνύει με την ημέρα που επέλεξε να κάνει τις ανακοινώσεις της στους εργοδότες, την κυβέρνηση και τους εφοπλιστές".

Νέες "ξένες" προκλήσεις...

Πέντε ξένες τράπεζες αμφισβητούν ξανά, με προσφυγή τους στο ΣτΕ, την ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων της ΟΤΟΕ για τους εργαζόμενους σε αυτές

Συνεχίζουν να προκαλούν οι ξένες τράπεζες αμφισβητώντας την ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων της ΟΤΟΕ για τους τραπεζοϋπαλλήλους που εργάζονται σε αυτές. Προχτές πέντε από αυτές καταθέσανε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στην υπουργική απόφαση που κήρυξε υποχρεωτικά εκτελεστή για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου τη διετή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας '94 - '95!

Η προσφυγή των ξένων τραπεζών, "Σίτιμπανκ", "Μίντλαντ Μπανκ", "ΑΒΝ Αμρο Μπανκ", "Μπακ οφ Νόβα Σκότια" και "Μπαγιερίσε Φεράινσμπανκ", στρέφεται κατά της υπουργικής απόφασης με το αιτιολογικό ότι είναι αντισυνταγματική και ενάντια σε αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Στο παρελθόν έχουν γίνει αλλεπάλληλες προσπάθειες αυτών των τραπεζών (μαζί με τις "Μπανκ οφ Αμέρικα" και "Κρέτιντ Κομέρσιαλ ντε Φρανς") - πάλι με προσφυγές στο ΣτΕ,η συζήτηση των οποίων εκκρεμεί - για να κριθεί αντισυνταγματική διάταξη του Ν.1876/90,σύμφωνα με την οποία είναι υποχρεωτική η εκτέλεση της Σύμβασης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, αν υπογραφεί από το 70% των εργοδοτών (δεδομένου ότι δεν υπάρχει τραπεζιτική εργοδοτική οργάνωση).

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών,με δελτίο Τύπου, χαρακτηρίζει "τουλάχιστον αδικαιολόγητη" τη στάση της διοίκησης της ΟΤΟΕ,επειδή, αν και πέρασε ένας μήνας από τότε που το Γενικό Συμβούλιο πήρε αποφάσεις για τη δράση της στο χώρο των νέων ιδιωτικών και ξένων τραπεζών, δεν έχει εφαρμόσει καμιά από αυτές. Η παράταξη τονίζει ακόμα ότι η διοίκηση της ΟΤΟΕ - εκτός από τη διεθνή δραστηριότητά της με συναντήσεις στη Λισαβόνα ή στη Νάπολη - θα πρέπει να αντιμετωπίζει άμεσα τα σοβαρά προβλήματα των τραπεζοϋπαλλήλων, στον ευαίσθητο χώρο των ξένων τραπεζών.

Στις 254.274 οι απολύσεις το 1994!

Και 337.000 νέοι άνεργοι προστέθηκαν στις λίστες του ΟΑΕΔ. Μείωση, όμως, των επιδοτούμενων

Στις 254.724 έφτασαν οι απολύσεις εργαζομένων το 1994,σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χτες η Διεύθυνση Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας. Αυξημένος εμφανίζεται ο μέσος όρος απολύσεων κάθε μήνα για την περσινή χρονιά, αφού έγιναν 21.227, έναντι 20.033 του 1993. Αυξημένοι είναι επίσης και οι δείκτες εγγραφής νέων ανέργων στον ΟΑΕΔ. Το 1994 γράφτηκαν 337.308 νέοι άνεργοι, ενώ το 1993 οι εγγραφές ήταν 314.000. Παρ' όλα αυτά, νέα μείωση καταγράφεται στον αριθμό των επιδοτούμενων από τον Οργανισμό, που ενώ το 1993 ήταν 96.936 το 1994 μειώθηκαν στους 88.959 (+πν7.997).

Αύξηση των απολύσεων παρατηρείται και το Δεκέμβρη του 1994, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, γίνονταν 1.063 απολύσεις την ημέρα.Επίσης για τον ίδιο μήνα παρατηρείται επίσης μείωση των επιδοτούμενων ανέργων.

Να σημειώσουμε τέλος ότι παρ' όλα τα παραπάνω, ο δείκτης ανεργίας για το '94 που δίνει ο ΟΑΕΔ, συνεχίζει να είναι... κολλημένος στο 7,2% που σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική κατάσταση. Πάντως, ακόμα και στα επίσημα αυτά στοιχεία παρατηρείται αύξηση της ανεργίας κατά Ο,1%. Να σημειώσουμε τέλος πως το Δεκέμβρη του 1994, ο "επίσημος" δείκτης ανεργίας ήταν στο 8%.

Κι άλλοι 62 στο "δρόμο"!

Στις λίστες της ανεργίας αναμένεται να ενταχθούν άλλοι 62 εργαζόμενοι από την κλωστοϋφαντουργική εταιρία ΣΜΙΛΗ,με ιδιοκτήτη τον κ. Δουρίδα,στην περιοχή του Κερατσινίου! Ο ιδιοκτήτης χρωστά στους εργαζόμενους αναδρομικά εδώ και τρία χρόνια (!), ενώ δεν τους έχει καταβάλει τους μισθούς των δύο τελευταίων μηνών. Προϋπόθεση για την καταβολή των δεδουλευμένων τους αναφέρει ο Δουρίδας με ανακοίνωσή του προς τους εργαζόμενους την... πώληση των κτιριακών εγκαταστάσεων του εργοστασίου!

Ηδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αγορά του ακινήτου από την εταιρία σούπερ μάρκετ "ΑΒ Βασιλόπουλος", με σκοπό να μετατρέψει το κτίριο σε εμπορικό κατάστημα! Σήμερα στις 9 το πρωί οι εργαζόμενοι θα συναντηθούν με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και στις 10 με το Δήμο Κερατσινίου.

Αρχισε χτες ο αγώνας για τη Σύμβαση στη Ζώνη



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ