ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προς δυναμικές κινητοποιήσεις

Τα υπέρογκα χρέη και η πολιτική της κυβέρνησης τους έχουν φέρει σε απόγνωση

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι κτηνοτρόφοι της χώρας. Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με υπ' αριθμόν ένα τα υπέρογκα χρέη, τους έχουν φέρει σε αδιέξοδο. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Διάσωσης της Κτηνοτροφίας, που εκπροσωπεί 25 κτηνοτροφικές οργανώσεις, προετοιμάζει δυναμικές κινητοποιήσεις που φτάνουν μέχρι την κατάληψη του εκθεσιακού χώρου στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ΑΓΡΟΤΙΚΑ '95, που πραγματοποιείται 1-5 Φλεβάρη.

Χτες στην αίθουσα του ΕΒΕΑ, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα τα προβλήματα της Ελληνικής κτηνοτροφίας. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και μίλησαν πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι των κομμάτων και των κτηνοτροφικών οργανώσεων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας και της ΑΤΕ.

Στα λεγόμενά τους οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων επισήμαναν την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται ο κλάδος της ζωικής παραγωγής, εξαιτίας των δυσβάσταχτων χρεών. Χρέη που πλησιάζουν σήμερα τα 300 δισεκατομμύρια δρχ, ενώ το 1990 ήταν 60 δισεκατομμύρια δρχ. Σύμφωνα με τους ομιλητές τα χρέη αυτά προήλθαν από τα υψηλά επιτόκια, τους τόκους υπερημερίας και την κεφαλαιοποίηση των τόκων. Πέρα από αυτά τονίστηκε ότι ο κλάδος υπέστη ζημιά από τα Νομισματικά Εξισωτικά Ποσά (ΝΕΠ) και την τιμαριθμική πολιτική του υπουργείου Εμπορίου στα κτηνοτροφικά προϊόντα. Ειπώθηκε επίσης πως την κατάσταση επιδεινώνουν, η απευλευθέρωση των τιμών και των ζωοτροφών και οι ποσοστώσεις που επιβάλλονται στα πλαίσια της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεσα, διάλογο, με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για το θέμα των χρεών και υποστηρίζουν πως η εξόφλησή τους είναι πλέον αδύνατη. Χαρακτηρίζουν ως απαράδεκτες τις σχετικές ρυθμίσεις του υπουργού Γεωργίας Γ. Μωραφιτη και ζητούν να ρυθμιστούν τα χρέη, έτσι ώστε να πληρώσουν το κεφάλαιο και ένα συμβατικό τόκο. Επιπλέον απαιτούν να σταματήσουν οι διώξεις των κτηνοτρόφων, των οποίων η ΑΤΕ έστειλε τα χρέη στα Δημόσια Ταμεία πριν ένα μήνα και απειλούνται πλέον με προσωποκράτηση και κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
"Πικρό" το μέλι στην Κοινότητα

Μέτρα στήριξης της μελισσοκομίας ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Β. Εφραιμίδης, τόνισε τα ακόλουθα:

"Είναι γνωστή η προβληματική κατάσταση της ευρωπαϊκής μελισσοκομίας και η εξαιρετικά δυσμενής κατάσταση των μελισσοκόμων, που αντιμετωπίζουν μια κατάσταση μείωσης των πωλήσεων και του εισοδήματός τους, ενώ το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι ανεπαρκέστατο και οι παρεμβάσεις της Κοινότητας για την ενίσχυση του τομέα έχουν ουσιαστικά σταματήσει. Η κατάσταση θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο με τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας της ΓΚΑΤΤ, η οποία προβλέπει νέα σημαντική πτώση των εισαγωγικών δασμών της τάξης του 10%. Αν υπολογίσει κανείς και τις ρήτρες των Γενικευμένων Προτιμήσεων, αντιλαμβάνεται ότι οι προοπτικές είναι δυσοίωνες".

Ο Β. Εφραιμίδης τόνισε ότι η Επιτροπή δεν προτείνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Αντίθετα, τρίτες χώρες παίρνουν τέτοια μέτρα προστασίας των μελισσοκόμων, όπως για παράδειγμα, η πριμοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση των μελισσοκόμων για την επικονίαση. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "η μελισσοκομία έχει ανάγκη από ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Μέτρα που θα προωθούν την εμπορία και την κατανάλωση του μελιού στην ΕΕ. Μέτρα που θα προστατεύουν την κοινοτική παραγωγή και το εισόδημα των μελισσοκόμων. Εχουμε, όμως, επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο τρόπος λειτουργίας της προτεινόμενης Κοινής Οργάνωσης Αγοράς για το μέλι θα δώσει λύσεις".

Σε σχέση με την καθιέρωση πριμοδότησης επικονίασης, ο Β. Εφραιμίδης υπογράμμισε ότι είναι "επιβεβλημένη", ο τρόπος όμως που προωθείται διέπεται από το σύνδρομο "ενίσχυσης των προϊόντων του Βορρά εις βάρος του Νότου". Τόνισε ακόμα την ανάγκη ίσης και ενιαίας αντιμετώπισης των γεωγραφικών περιοχών, έστω και αν υπάρξει οριοθέτηση κατά ζώνες, η οποία όμως θα πρέπει να βασίζεται σε άλλα κριτήρια και όχι στη βαρύτητα του χειμώνα. Το επιχείρημα ότι οι δαπάνες για την εκτροπή κατά το χειμώνα είναι μεγαλύτερες στα βόρεια κλίματα, δεν είναι επιστημονικά σωστό και μάλιστα στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Στα νότια κλίματα, όπως στην Ελλάδα, λόγω ακριβώς της σχετικής ηπιότητας του χειμώνα, τα μελίσσια κρατιούνται σε σχετική ενέργεια, με αποτέλεσμα τελικά οι ανάγκες διαχείρισης να είναι μεγαλύτερες στις νότιες περιοχές.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 29-1-95 και ώρα 11.20 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο, στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνος, για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΠΛΑΚΙΔΑ

Η σύζυγος: Σουλτάνα. Τα παιδιά του: Αντώνης και Σοφία, Γιώργος και Γεωργία. Τα εγγόνια του: Τάνια, Φρόσω. Τα αδέλφια του, τα ανίψια του, οι λοιποί συγγενείς.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ
Καταστροφικές συνέπειες

Την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και το κυκλοφοριακό πρόβλημα που θα προκαλέσει σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο Αττικής η επιφανειακή χάραξη της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, επισήμαναν οι δήμαρχοι της Αγίας Παρασκευής, του Χολαργού και του Παπάγου, στη χτεσινή κοινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε γι' αυτό το θέμα στο δημαρχείο Χολαργού. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης,αγνόησε επιδεικτικά την πρόσκληση και δεν παρευρέθηκε στη χτεσινή συζήτηση, που σκοπό είχε τη διεξαγωγή διαλόγου και την ανταλλαγή απόψεων για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή της λεωφόρου. Το γεγονός αυτό, καθώς και η απουσία κάποιου εκπροσώπου του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκάλεσε αρνητική εντύπωση και έντονο προβληματισμό στους παρευρισκόμενους δημοτικούς συμβούλους και κατοίκους της περιοχής. Οι τρεις δήμαρχοι τόνισαν ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, αφού μέσα στο Φλεβάρη το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αττικής θα αποφασίσει αν θα εγκριθεί η νέα περιβαλλοντική μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ για να συνεχιστεί το έργο. Χαρακτήρισαν αυτή τη νέα μελέτη "αντίγραφο" της πρώτης και τόνισαν ότι δεν προσφέρει καμία εναλλακτική πρόταση. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου της Αγίας Παρασκευής, Σ. Κότση,ο οποίος αναρωτήθηκε, γιατί αποκλείονται άλλες λύσεις για την κατασκευή της λεωφόρου (όπως σήραγγα), λέγοντας πως δεν έχει δοθεί καμία συγκεκριμένη απάντηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ γι' αυτό το θέμα. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ, κ. Πολύζος, ο οποίος χαρακτήρισε άστοχη τη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή της λεωφόρου Υμηττού.

Απλήρωτοι παραμένουν πολλοί τοματοπαραγωγοί

Συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι πολλοί παραγωγοί βιομηχανικής τομάτας, από τις μεταποιητικές βιομηχανίες, ενώ έχουν παραδώσει τη σοδειά τους από τον περασμένο Αύγουστο. Το πρόβλημα των εκβιασμών των τοματοβιομηχάνων παραμένει, ενώ η παραγωγή του 1994, όπου πληρώθηκε, έγινε με μεγάλη καθυστέρηση και στις περισσότερες περιπτώσεις κατόπιν πιέσεων των τοματοπαραγωγών. Το υπουργείο Γεωργίας πολύ αργά έδειξε να ανακαλύπτει το πρόβλημα και χτες πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΑΤΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της Πανελλήνιας Ενωσης Κονσερβοποιών. Ο υφυπουργός Γεωργίας Φλ. Κωνσταντίνου μετά το πέρας της χτεσινής σύσκεψης έδωσε τελικά εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, να ετοιμάσουν για υπογραφή σχέδιο κυρώσεων, σε περίπτωση που κάποιες βιομηχανίες δεν είναι συνεπείς έναντι των υποχρεώσεών τους προς τους κοινοτικούς κανονισμούς και τις αποφάσεις του υπουργείου Γεωργίας. Αναμένουνε να δούμε πότε θα υπογραφεί η σχετική απόφαση και τι είδους κυρώσεις θα επιβάλει.

Χωρίς νερό τα βόρεια προάστεια

Αρκετές μέρες χωρίς νερό θα μείνουν οι περιοχές του Αγίου Στεφάνου και της Ανοιξης, καθώς και όλες οι βιομηχανικές μονάδες από τον Αγιο Στέφανο μέχρι την Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, εξαιτίας της βλάβης που σημειώθηκε στον τροφοδοτικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ. Επίσης θα είναι πλημμελής η υδροδότηση και των περιοχών της Κηφισιάς, της Πολιτείας, της Βαρυμπόμπης, των Θρακομακεδόνων, καθώς και τμήματος του Δήμου Μενιδίου.

Η ζημιά στον τροφοδοτικό αγωγό, που έχει διάμετρο ένα μέτρο και τριάντα εκατοστά, προκλήθηκε προχτές στις 9 το βράδυ όταν σημειώθηκε κατολίσθηση τους εδάφους.

Η ΕΥΔΑΠ με χτεσινή της ανακοίνωση, διαβεβαιώνει ότι τα συνεργεία της καταβάλλουν προσπάθειες για την ταχεία κατά το δυνατόν επισκευή των ζημιών και την αποκατάσταση της υδροδότησης.

Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες της Επιχείρησης δεν απέκλειαν οι εργασίες για την αποκατάσταση της ζημιάς να συνεχιστούν και μετά το Σαββατοκύριακο.

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες δραπέτες

Στην Εισαγγελία της Αθήνας οδηγήθηκαν χτες το βράδυ οι δραπέτες Κ. Δαμαβολίτης και Ε. Κοντογιώργης, καθώς και οι φίλοι τους Ελένη Καρδάση και Ζ. Νανόπουλος, που συνελήφθησαν την Τετάρτη στις 5 π.μ. στη Φρεαττύδα.

Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για"ληστεία, διακεκριμένες κλοπές, παράνομη οπλοκατοχή - οπλοφορία - οπλοχρησία, σύσταση και συμμορία, απόδραση κρατουμένου, υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών" και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην ανακρίτρια του 1ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών, Ηλέκτρα Παλούκη.

Δικαστική έρευνα κατά του Δ. Ρίζου

Προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε χτες από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για να διαπιστωθεί αν ο εκδότης της εφημερίδας "Αδέσμευτος Τύπος" Δημήτρης Ρίζος διέπραξε το αδίκημα της ψευδορκίας, σε σχέση με την υπόθεση δολοφονίας του Κ. Δεληκάρη, σωματοφύλακα του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου "Νεράιδα" Στηβ Κακέτση.

Ο Δημ. Ρίζος, καταθέτοντας ως μάρτυρας στη δίκη που γίνεται στο κακουργιοδικείο με κατηγορούμενους τους Βασ. Δαναλάτο και Ελευθ. Παναγιωτόπουλο, είπε ότι είχε δώσει ψευδείς πληροφορίες στον ανακριτή για να μην εμπλακεί ο Παναγιωτόπουλος στη δολοφονία Δεληκάρη. Συγκεκριμένα, είχε αποκρύψει από τον ανακριτή ότι ο Παναγιωτόπουλος του είχε υποδείξει πού βρισκόταν το πτώμα του Δεληκάρη και αυτός με τη σειρά του ειδοποίησε την Αστυνομία. Σημειώνεται ότι ο Ελευθ. Παναγιωτόπουλος έχει εξαφανιστεί και καταζητείται για την υπόθεση της γιάφκας του ακροδεξιού Ν. Παναγόπουλου στο Κουκάκι.

Το περίεργο στην υπόθεση της ομολογημένης ενώπιον του δικαστηρίου ψευδορκίας του Δημ. Ρίζου είναι ότι κινήθηκε η προκαταρκτική έρευνα εναντίον του μετά από έγγραφη καταγγελία του εκδότη της εφημερίδας "Ελεύθερος" Ι. Μάστορα στον εισαγγελέα Εφετών Γ. Ζορμπά πριν από μερικές μέρες. Η καταγγελία διαβιβάστηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελευθ. Μωυσίδη, ο οποίος ανέθεσε στον εισαγγελέα Ισ. Ντογιάκο να τη μελετήσει. Ο τελευταίος, αφού τη μελέτησε, έκρινε ότι έπρεπε να ερευνηθεί περαιτέρω το θέμα από πταισματοδίκη, προκειμένου να διακριβωθεί η διάπραξη ή όχι της ψευδορκίας...

Από παλιότερη κινητοποίηση κτηνοτρόφων στις Σέρρες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ