ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα ασφάλιστρα

Ερμαια στην κερδοσκοπική ασυδοσία των ασφαλιστικών εταιριών, είναι περίπου 3.000.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και άλλων οχημάτων. Το ομολόγησε δημόσια χτες και ο καθ'ύλην αρμόδιος υπουργός Εμπορίου - και μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης, που δηλώνει "εκσυγχρονιστής". Σκιαγραφώντας την εικόνα της απελευθερωμένης αγοράς, στο χώρο των ασφαλιστικών εταιριών - που ξεζουμίζουν στην κυριολεξία τους πελάτες τους με κάθε δυνατό τρόπο με την ανοχή της κυβέρνησης - ο υπουργός παραδέχτηκε ότι: Οι ασφαλιστικές εταιρίες, μπορούν - μετά την πλήρη απελευθέρωση - να αυξήσουν όσο και όποτε θέλουν τα ασφάλιστρα.

Ο "εκσυγχρονιστής" κύριος Σημίτης, δε δίστασε να παραδεχτεί δημόσια την κερδοσκοπική τακτική που εφαρμόζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στη χώρα μας, εκμεταλλευόμενες τόσο την παρακμή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όσο και το καθεστώς πλήρους απελευθέρωσης που ισχύει. Θα περίμενε κανείς, μετά τη διαπίστωση αυτή, να δει την κυβέρνηση να παίρνει κάποια στοιχειώδη μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Αντί αυτού όμως, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, διαμήνυσαν στους γιωταχήδες - διά στόματος Σημίτη - στους μεν εργαζόμενους να... "αυτοπροστατευτούν" στις δε ασφαλιστικές εταιρίες να... "περιμαζευτούν"!

Ποια είναι όμως η υπάρχουσα κατάσταση στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, όπως την περιέγραψε ο υπουργός (διότι μέχρι τώρα αποτελούσε απλά κοινό μυστικό); Πρώτον: Πολλές ασφαλιστικές εταιρίες καθυστερούν αδικαιολόγητα να καταβάλουν τις αποζημιώσεις που υποχρεούνται για την αποκατάσταση των ζημιών των πελατών τους. Δεύτερον: Πολλές εταιρίες παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία, εμφανίζουν διάφορες προαιρετικές καλύψεις ως υποχρεωτικές και εξαναγκάζουν τους πελάτες τους σε πρόσθετες επιβαρύνσεις, όπως αυτές των περιπτώσεων κλοπής, πυρός κλπ. Τρίτον: Αρκετές επιχειρήσεις καθυστερούν να εκπληρώσουν τις απαραίτητες από τη νομοθεσία υποχρεώσεις τους, για την κατοχύρωση της νόμιμης λειτουργίας τους. Τελευταίο και σημαντικότερο: Οι εταιρίες μπορούν να αυξάνουν όποτε και όσο επιθυμούν τις τιμές των ασφαλίστρων τους, αφού η ασφαλιστική αγορά διέπεται από "ελεύθερο" καθεστώς.

Ας μην πλανάται όμως, όποιος περιμένει την επιβολή αυστηρών - και ανάλογων των παραβάσεων - κυρώσεων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου προς τις ασφαλιστικές εταιρίες. Διότι ο υπουργός το διευκρίνισε: "Είπαμε στις εταιρίες να περιμαζευτούν", δήλωσε και αρκέστηκε για "τα μάτια του κόσμου" να υποσχεθεί την εντατικοποίηση των ελέγχων και την ανάκληση κάποιων αδειών ασφαλιστικών εταιριών... αν χρειαστεί.

Μέχρι εκεί φτάνει η "ευαισθησία" που μπορούν να επιδείξουν οι εκάστοτε κυβερνητικοί ιθύνοντες, απέναντι στην απροκάλυπτη παραπλάνηση και αφαίμαξη που υφίστανται οι καταναλωτές από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Και όχι μόνο αυτό. Η ίδια η πολιτική καρατόμησης του συστήματος δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης που εφαρμόζουν με επιμέλεια οι "γαλαζοπράσινες" κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, διοχετεύει την ανασφάλεια του Ελληνα πολίτη για το μέλλον του, ακριβώς στην "αγκαλιά" της ιδιωτικής ασφάλισης. Στα πλαίσια αυτά, η κυβέρνηση δε διστάζει να σφαγιάζει από τον πρώτο κιόλας μήνα του 1995, τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα που είχαν σχεδιαστεί να δοθούν με τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να εξασφαλίσει πεδίο δόξης λαμπρό για τα κέρδη και τα υπερκέρδη των μεγάλων κυρίως ασφαλιστικών εταιριών.

Μια τακτική που αποκαλύπτει την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - και όσων δηλώνουν "εκσυγχρονιστές" - στις επιταγές του Μάαστριχτ και των μεγάλων συμφερόντων. Ταυτόχρονα όμως σηματοδοτεί την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων και όλων όσοι θίγονται, για την ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής.

Συντήρηση της "καταδικαζόμενης" προεδρολογίας

Ενώ η προεδρολογία, στην οποία επιδίδονται υψηλόβαθμα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχει φουντώσει, την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να αποποιηθεί τις ευθύνες για το φαινόμενο της προεδρολογικής "πασαρέλας". Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε, δήθεν, να βάλει τέρμα στο φαινόμενο των τελευταίων ημερών που αναζωπυρώθηκε μετά τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, ο Ε. Βενιζέλος και με αφορμή, όπως είπε, το ότι "ακούγονται και ονόματα", δήλωσε ότι "δεν υπάρχει ούτε πρωτοβουλία για συγκεκριμένο όνομα ούτε καμία ενδοκομματική απόφαση ή διεργασία για συγκεκριμένο όνομα".

Ταυτόχρονα όμως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνέχισαν μετά τις τοποθετήσεις των Στ. Τζουμάκα, Γ. Μαγκριώτη κ.ά, να ανατροφοδοτούν το προεδρολογικό κλίμα και να συνεχίζουν να διαδηλώνουν την "προτίμησή" τους στο πρόσωπο του Κ. Στεφανόπουλου.Μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που τοποθετήθηκαν επί του θέματος ήταν και ο Ν. Αλευράς,ο οποίος μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Φλας", υποστήριξε ότι "ασφαλώς" ο Αχαιός πολιτικός μπορεί να αποτελέσει "λύση" αφού "και ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης έχει μιλήσει θετικά... αλλά και από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλές φωνές που αναγνωρίζουν στον Κ. Στεφανόπουλο την ικανότητα, το ήθος και την πολιτική επάρκεια να υπηρετήσει με πληρότητα το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επίσης, ο Ν. Αλευράς σημείωσε, σχετικά με το θέμα της συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος γύρω από την πρόταση για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, ότι "η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι συμπαγής και θα εκφραστεί και στην ψηφοφορία". Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου, ερωτώμενος, επανέλαβε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του Κ. Στεφανόπουλου αλλά σημείωσε ότι δεν έχει ο ίδιος την αρμοδιότητα να τον προτείνει.

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο, ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι ως κόμμα της πλειοψηφίας θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του θέματος.

  • Σε απαντητική ανακοίνωση - που προκαλεί εύλογες απορίες - των δημοσιευμάτων σχετικά με τη συνάντησή του με τον Μ. Εβερτ προέβη χτες ο Κ. Καραμανλής. Οπως αναφέρεται στη δήλωση "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής εκφράζει τη λύπη του διότι οι κατά καιρούς συναντήσεις του με πολιτικά πρόσωπα μεταβάλλονται σε μυθιστόρημα για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες ή και προσωπικές επιδιώξεις".
Περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στην Κοζάνη και τα Γρεβενά

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στους Νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, σήμερα και αύριο Σάββατο.Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

  • Σήμερα, στην Κοζάνη:

- Στις 12 το μεσημέρι επίσκεψη στο ΤΕΙ και συνάντηση με τον πρόεδρο, το διδακτικό προσωπικό και τους σπουδαστές.

- Στις 4.30 μ.μ. σύσκεψη στελεχών των Κομματικών Οργανώσεων Δυτ. Μακεδονίας.

- Στις 6 μ.μ. συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

- Στις 8 μ.μ. ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Κοζάνης.

  • Αύριο Σάββατο στα Γρεβενά:

- Στις 9.30 π.μ. συνάντηση με τον νομάρχη Γρεβενών.

- Στις 10.30 π.μ. συνάντηση με τον δήμαρχο Γρεβενών.

- Στις 11 π.μ. συνάντηση με εκπροσώπους μαζικών φορέων των Γρεβενών.

- Στις 12 το μεσημέρι ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στα Γρεβενά.

- Στις 4.30 μ.μ. συνάντηση με προέδρους και κοινοτικά συμβούλια της περιοχής Καρπερού.

- Στις 6.30 μ.μ. συνάντηση με τον δήμαρχο Δεσκάτης και στη συνέχεια με μαζικούς φορείς της πόλης.

- Στις 9.00 μ.μ. συνεστίαση της ΚΟΒ Δεσκάτης.

Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τον πρεσβευτή της Παλαιστίνης

Η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε χτες στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό με τον πρεσβευτή της Παλαιστίνης στην Αθήνα Αμπτάλα Αμπτάλα.Ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του και την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Η Αλ. Παπαρήγα επαναβεβαίωσε τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τα αναφαίρετα εθνικά δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους.

Παρέμβαση για τους "υπνωτισμούς"

Την "ελεγκτική" αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, υπενθυμίζει με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, ο υπουργός Τύπου Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός, επισημαίνει τις καταγγελίες και τις διαμαρτυρίες, που κάθε μέρα πληθαίνουν, για τις τηλεοπτικές εκπομπές, στις οποίες, παρουσιάζονται σκηνές υπνωτισμού και "αδικαιολόγητης βίας" και ζητά από το ΕΣΡ, να παρέμβει και να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ