ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αφορμή για ένταση

Την καταδίκη του ψευτομουφτή της Ξάνθης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η Αγκυρα, για να συντηρήσει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Την καταδίκη από ελληνικό δικαστήριο για αντιποίηση αρχής, του Μεχμέτ Εμίν Αγκά, ο οποίος διεκδικεί τη θέση του Μουφτή της Ξάνθης, παραβαίνοντας τους νόμους του ελληνικού κράτους, εκμεταλλεύεται η Αγκυρα, προκειμένου να συντηρήσει το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο τουρκικός Τύπος με αφορμή την καταδίκη του "ψευτομουφτή" προβάλλει ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους "η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της τουρκικής κοινότητας, δεν είναι φιλική και η απόφαση του δικαστηρίου αντίκειται στα μειονοτικά δικαιώματα και τη Συνθήκη της Λωζάνης, αφού ο Εμίν Αγκά εξελέγη με την ψήφο του λαού και η ελληνική κυβέρνηση δεν τον αναγνωρίζει".

Απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς ο υπουργός ΤύπουΕ. Βενιζέλος,σημείωσε ότι "ο κ. Αγκά παραπέμφθηκε σε ελληνικό δικαστήριο,, κατηγορούμενος για αντιποίηση αρχής. Διεξήχθη μια δίκη που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της δίκαιης δίκης, του επιβλήθηκε μια ποινή, η οποία μετετράπη σε χρηματική. Ο κ. Αγκά, συνέχισε ο Ε. Βενιζέλος, έκανε την επιλογή να μην ασκήσει αυτό το δικαίωμα της εξαγοράς και προτίμησε να εγκλεισθεί οικειοθελώς στη φυλακή".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι "ο μουφτής σε όλα τα κράτη που υπάρχουν μουσουλμάνοι λειτουργοί, δεν είναι απλά και μόνο θρησκευτικός λειτουργός. Είναι πρωτίστως κρατικός λειτουργός που ασκεί πολύ σημαντικές δικαστικές και διοικητικές αρμοδιότητες. Γι' αυτό πάντοτε η επιλογή και ο διορισμός του γίνεται όπως προβλέπει ο νόμος και όταν είχε κινηθεί η σχετική διαδικασία για την επιλογή του προσώπου του Μουφτή της Ξάνθης, ο κ. Αγκά δεν είχε θέσει καν υποψηφιότητα".

ΝΑΤΟική άσκηση στην Αλβανία

Αρχισε χτες, με τον κατάπλου στο Δυρράχιο του αμερικανικού πλοίου του 6ου Ponce, η πρώτη κοινή στρατιωτική άσκηση δυνάμεων των ΗΠΑ και της Αλβανίας. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το πλοίο αυτό που είναι αμφίβιο μεταγωγικό μεταφέρει πλήρωμα 1.000 ανδρών και 60 πεζοναύτες, θα πάρει μέρος σε μια θαλάσσια και χερσαία άσκηση έρευνας και διάσωσης με την κωδική ονομασία "Sarex '95" μαζί με έξι σκάφη του αλβανικού πολεμικού ναυτικού, πεζικό και αεροσκάφη.

Στην άσκηση, η οποία γίνεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟικής έμπνευσης "Συνεταιρισμού για την ειρήνη" μεταξύ χωρών των ΝΑΤΟ και πρώην μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, παίρνουν επίσης μέρος η Ιταλία, η Βρετανία και η Γερμανία με πλοία, ελικόπτερα και στρατιώτες, ενώ θα την παρακολουθήσει ως παρατηρητής Ελληνας αξιωματικός.

Τους ενώνουν οι ... Βρυξέλλες

Ταυτότητα απόψεων Εβερτ - Κωνσταντόπουλου στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Τον Μ. Εβερτ επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" Ν. Κωνσταντόπουλος και συζήτησε μαζί του θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση διαπιστώθηκε η συμφωνία τους στα περισσότερα θέματα, όπως ήταν αναμενόμενο, αφού η ευρωλαγνία είναι ο κοινός άξονας της πολιτικής τους. Αλληλοπρότειναν τη σύσταση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και ζήτησαν από κοινού την ανάληψη πρωτοβουλιών της ελληνικής πλευράς στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής και την προώθηση της διαδικασίας ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η μόνη "διαφωνία" τους ήταν στο ζήτημα των χειρισμών για το θέμα των Σκοπίων, καθώς ο Μ. Εβερτ ζητά να μη δημιουργηθεί"ρήγμα στο αρραγές εθνικό μέτωπο", ενώ ο πρόεδρος του "ΣΥΝ" επανέλαβε την τελευταία θέση του κόμματός του για αλλαγή της απόφασης της σύσκεψης αρχηγών (την οποία και ο "ΣΥΝ" έχει συνυπογράψει).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ