ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 1995
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Η πάπισσα Ιωάννα"

Στον Εμμανουήλ Ροφιδη και στο έργο του "Πάπισσα Ιωάννα", αναφέρεται η λογοτεχνική σειρά του Τάσου Ψαρρά "Πεζογραφία και πραγματικότητα". Ο Ροφιδης, εμφανίστηκε και έκανε αισθητή την παρουσία του στο χώρο των γραμμάτων στα κρίσιμα χρόνια 1860 - 1870. Το κορυφαίο του δημιούργημα, "Πάπισσα Ιωάννα", εκδόθηκε το 1866 στην Αθήνα. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες εκδόσεις, αλλά και ο αφορισμός. Πολλές ήταν οι εκδοχές και πολλές ερμηνείες δόθηκαν για το βιβλίο. Κάποιοι, μάλιστα, κατηγόρησαν το βιβλίο σαν κλεψίτυπο. Η εκπομπή ακολουθεί την άποψη, ότι η "Ιωάννα" είναι ένα πολιτικό κείμενο, που ασκεί κριτική στη βασιλεία του Γεωργίου του Α (Τετάρτη ΕΤ-2 20.00).

Ντουμπλ Φας

Σκηνές από παλιές ελληνικές ταινίες, που "ανθολογούν" την Αθήνα του χτες με τα προβλήματά της, πολλά τα οποία ταυτίζονται με τα προβλήματα της Αθήνας του σήμερα, παρουσιάζει η εκπομπή "Ντουμπλ φας - εικόνες δύο όψεων". Η πρωτεύουσα αποτέλεσε το φυσικό ντεκόρ στα περισσότερα εξωτερικά γυρίσματα των ασπρόμαυρων ελληνικών ταινιών. Πολλοί νοσταλγούν τον "παράδεισο" της παλιάς Αθήνας. Ομως, κάποιες σκηνές της "ονειρεμένης" εκείνης περιόδου, αποκαλύπτουν πως τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα. Ετσι, ο Θανάσης Βέγγος έτρεχε για να γλιτώσει από τη βρόμικη ακτή του Φαλήρου, ο Βασίλης Αυλωνίτης προέβλεπε την "επέκταση" της πρωτεύουσας στα όρια της Αττικής, ενώ ερωτευμένα ζευγάρια των ταινιών κατέφευγαν στην πευκόφυτη Πεντέλη για να ξεφύγουν από το καυσαέριο και τη σκόνη. Η παρουσίαση της εκπομπής είναι του Αρη Μαλανδράκη και η σκηνοθετική επιμέλεια του Μένη Θεοδωρίδη (Τετάρτη ΕΤ-2, 22.20).

Η Αγγέλα του Σεβαστίκογλου

Την "Αγγέλα", ένα από τα πιο σημαντικά έργα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, που γράφτηκε από τον Γιώργο Σεβαστίκογλου στη Μόσχα το 1957, θα μεταδώσει το πρώτο κρατικό κανάλι, στην εκπομπή "Βραδιά θεάτρου". "Η Αγγέλα", που ανέβηκε για πρώτη φορά από το "Θέατρο Τέχνης" και πριν λίγο καιρό παιζόταν στον "Τεχνοχώρο", είναι ένα έργο, που αναφέρεται σε έναν κόσμο ο οποίος επιμένει να κρατά τα οράματά του ζωντανά, κόντρα στη σκληρή πραγματικότητα. Η θεατρική σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Κακλέα και η τηλεοπτική του Σταμάτη Χονδρογιάννη. Τη μουσική έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και παίζουν οι: Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κώστας Μπάρας, Μίνα Χειμωνά, Ανδρομάχη Γεωργίου κ.ά. (Πέμπτη ΕΤ-1 22.25).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ