ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 1995
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του αδελφού μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΑΓΑΡΔΗ,πρώην δημάρχου Κορυδαλλού, που πέθανε 1986 και του άλλου αδελφού μου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΜΑΛΑΓΑΡΔΗ,που πέθανε το 1988, προσφέρω 20.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού, για την Οικονομική Εξόρμηση και τη διάσωση του αρχείου του ΚΚΕ. Ολυμπία Καραγιάννη.

***

Πώς θα λυθούν τα προβλήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού;

Εχουν περάσει 60 χρόνια, από τότε, που ο φασισμός, ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός βύθισαν την Ευρώπη στη βαρβαρότητα και σήμερα η ίδια ήπειρος απειλείται πάλι από διαφορετικής φύσεως κινδύνους. Τα τελευταία χρόνια, οι εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας έχουν αυξηθεί σε ποσότητα και σοβαρότητα σε πολλές χώρες, πράγμα που δημιουργεί ανησυχία και φόβο. Οι εκδηλώσεις αυτές παίρνουν τη μορφή αυθόρμητης ή οργανωμένης βίας και προκαλούν θύματα, τραυματίες και νεκρούς. Σε ορισμένες χώρες, έχουν εμφανιστεί ή αναπτυχθεί εξτρεμιστικά πολιτικά κόμματα, προερχόμενα από οργανώσεις οι οποίες πάντοτε διαδήλωναν τη μισαλλοδοξία τους. Παρατηρείται, ταυτόχρονα, η διασυνοριακή οργάνωση ρατσιστικών εκδηλώσεων μέσα από υπερεθνικά δίκτυα.

Πρόκειται για ένα απόσπασμα από την "ενδιάμεση έκθεση" για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Κορυφής του Εσσεν τον περασμένο Δεκέμβρη, το περιεχόμενο της οποίας αναμένεται να αποτελέσει το υπόβαθρο για τις τελικές θέσεις της "συμβουλευτικής επιτροπής", που οφείλει να τις καταθέσει για συζήτηση στην επόμενη σύνοδο κορυφής, στο Παρίσι τον προσεχή Ιούνη.

Η "συμβουλευτική επιτροπή" δημιούργησε τρεις υποεπιτροπές, οι οποίες εργάζονται αυτήν την περίοδο σε τρεις άξονες: "Πληροφόρηση", "Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης", "Εκπαίδευση και Κατάρτιση" και "Αστυνομία και Δικαιοσύνη". Επιπλέον η επιτροπή αποφάσισε ότι τα μέλη της θα διοργανώσουν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με κοινωνικούς παράγοντες, αφού έχει αποδειχτεί ότι οι κυβερνητικής προσπάθειες δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας. Τα φαινόμενα αυτά, σύμφωνα με τη συμβουλευτική επιτροπή, "είναι συνδεδεμένα σε μεγάλο βαθμό με την υποβάθμιση των συνθηκών της οικονομικής και κοινωνικής ζωής ορισμένων μειονεκτούντων πληθυσμών και ειδικότερα με την ανεργία, η οποία περιθωριοποιεί, τόσο τα θύματα, όσο και τους δυνητικούς αιτίους των ρατσιστικών εκδηλώσεων".

Η πρώτη επιτροπή προσανατολίζεται στη σύνταξη ενός κώδικα συμπεριφοράς για τους δημοσιογράφους, που γράφουν σχετικά με την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τον πολιτιστικό πλουραλισμό, ενώ προβληματίζεται για τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ θα δημιουργήσουν ευνοϊκό κλίμα για τις μειονότητες και τους αλλοδαπούς, παρά τις απαιτήσεις που διέπουν την αγορά των μέσων ενημέρωσης.Η δεύτερη επιτροπή στον τομέα της εκπαίδευσης επισημαίνει ότι όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα πρέπει να διέπονται από τις ιδέες του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας. Η άσκηση και η διδασκαλία των αρχών της ανεκτικότητας, της ισότητας και της ισονομίας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης. Εχει σημασία να μην έχουν τα σχολικά βιβλία εθνοκεντρικά μηνύματα, ενώ κρίνεται σκόπιμο ότι στην εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων (εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, τελωνειακοί κλπ.) πρέπει να συμμετέχουν και πρόσωπα από ομάδες των μειονοτήτων.

Η τρίτη επιτροπή, τέλος, επισημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός άμυνας όλων εκείνων που αισθάνονται ως θύματα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, με την επιβολή κυρώσεων στους υπαίτιους. Οσοι ασχολούνται με το αστυνομικό - ποινικό σύστημα, οφείλουν να μην προβαίνουν σε διακρίσεις, αφού όλοι οι νόμιμα διαμένοντες σ' ένα κράτος θα πρέπει να έχουν ίσο δικαίωμα πρόσβασης στην απασχόληση και να χαίρουν δίκαιης μεταχείρισης από τους εργοδότες.

Μανόλης ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστούμε θερμά όσους μας συμπαραστάθηκαν στον πόνο μας για τον αδόκητο χαμό του πολυαγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ.

Η γυναίκα του Χρυσούλα Μπαλωμένου.

Τα παιδιά του Νίκα και Γιώργος.

Θάνατος αγωνιστή

Εφυγε ξαφνικά από κοντά μας, στις 23 Γενάρη 1995, ο ΤΑΣΟΣ ΜΑΛΑΓΚΑΡΙΔΗΣ,μέλος του ΚΚΕ. Ηταν από τα δραστήρια μέλη της ΚΟΒ Καλογρέζας. Ο Τάσος Μαλαγκαρίδης, από την πρώτη μέρα των καταστροφών του κτιρίου της ΚΕ, βοηθούσε για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου και με προσωπική εργασία και οικονομικά, υπερκαλύπτοντας το προσωπικό του πλάνο.

Τιμώντας τη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 30.000 δρχ. μέσω της ΚΟΒ Καλογρέζας.

Σύντροφοί του από την Οργάνωσή του

Σήμερα η "Πίτα του Ηπειρώτη"

Σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ώρα 10 πμ, θα γίνει η εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΑ) για την "Πίτα του Ηπειρώτη". Η είσοδος είναι ελεύθερη, και τα έσοδα που θα προκύψουν από χορηγίες και δωρεές θα διατεθούν για την ενίσχυση των ελληνικών σχολείων της μειονότητας στην Αλβανία.

Η "Πίτα του Ηπειρώτη" είναι η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση για την ΠΣΕ που γίνεται κάθε χρόνο και φέτος είναι αφιερωμένη στη Βόρειο Ηπειρο.

Για όσους θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια της Συνομοσπονδίας για τα σχολεία της Βορείου Ηπείρου, ο αριθμός λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα είναι 159/296018 - 45.

Παραμένει στα Ανω Λιόσια η χωματερή

Την παράταση της λειτουργίας της χωματερής των Ανω Λιοσίων έως τα τέλη Οκτώβρη του 1995, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο των Ανω Λιοσίων, στην προχτεσινή του συνεδρίαση, στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής και κάτοικοι. Παράλληλα, το δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισε έως τότε να γίνουν μελέτες για τη μεταφορά της χωματερής στους νέους χώρους που έχει υποδείξει ο "Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων", ενώ ο χώρος της χωματερής των Ανω Λιοσίων να γίνει εργοστάσιο ανακύκλωσης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Η απόφαση αυτή αφήνει ανοιχτό ένα τόσο σοβαρό θέμα, χωρίς να δίνει, έστω και μακροπρόθεσμα, κάποια προοπτική για την οριστική λύση του προβλήματος. "Πιστεύω ότι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου κάνει το ίδιο λάθος που είχε κάνει και το 1991. Χωρίς να προχωρήσουν τα έργα στις άλλες χωματερές δέχεται ουσιαστικά το ίδιο πράγμα με αποτέλεσμα να μείνουν τα σκουπίδια στα Ανω Λιόσια, δημιουργώντας μια νέα χωματερή και ένα τεράστιο εργοστάσιο ανακύκλωσης που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για όλη την περιοχή", δήλωσε ο Στέργιος Πανάγος, πρώην δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της "Παλλιοσιώτικης Λαϊκής Ενότητας" (ΠΛΕ), που καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής.

Οι θέσεις της ΠΛΕ για το θέμα της χωματερής είναι: να δοθεί μια τρίχρονη παράταση στη λειτουργία της και κάθε έξι μήνες να γίνεται έλεγχος εάν προχωρούν τα έργα υλοποίησης στις νέες χωματερές, να εφαρμοστεί η απόφαση του ΕΣΔΚΝΑ για τη μεταφορά της χωματερής στη Ριτσώνα, την Αυλώνα και Λαυρεωτική και να υπάρχει σωστή ενημέρωση του μαζικού κινήματος για να παρέμβει αν δεν υλοποιηθούν τα έργα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ