ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 1995
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
500 νεκροί κάθε βδομάδα από νάρκες!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Τα ναρκοπέδια αφαιρούν 500 ανθρώπινες ζωές ή σακατεύουν ανάλογο αριθμό αθώων πολιτών κάθε βδομάδα, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 100.000.000 νάρκες έχουν στήσει παγίδες θανάτου σε 64 χώρες της υφηλίου. Οπως, μάλιστα, επισημαίνεται σε χτεσινή έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, το πρόβλημα οξύνεται χρόνο με το χρόνο ολοένα και περισσότερο παρά τα σύγχρονα μέσα για την εξουδετέρωση των ναρκών που έχει στα χέρια της η διεθνής κοινότητα.

"Η χρήση αυτών των όπλων γίνεται χωρίς καμία απολύτως διάκριση, με αποτέλεσμα τα πραγματικά στοιχεία που σχετίζονται με τα σύγχρονα ναρκοπέδια να είναι αδύνατον να συλλεχτούν με ακρίβεια. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει μεγαλύτερα βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος" υπογραμμίζεται στην έκθεση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο εν αποστρατεία στρατηγός, Πάτρικ Μπλάγκντεν, ειδικός πυροτεχνουργός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι τρεις χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα ναρκοπεδίων σε όλο τον κόσμο είναι το Αφγανιστάν, η Καμπότζη και η Αγκόλα, όπου εκτιμάται ότι το σύνολο των ναρκών ξεπερνά τον εκπληκτικό αριθμό των 228.000.000! Επίσης σε χώρες όπως το Σουδάν, το Ιράκ, η Μοζαμβίκη, η Σομαλία, η Αιθιοπία, η Ερυθραία, εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερες από 1.000.000 παρόμοιες παγίδες θανάτου.

Κλυδωνίζεται η τουρκική κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ.-

Το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού της Τουρκίας κρινόταν από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, που επρόκειτο να διεξαχθεί χτες το βράδυ, για την ανάδειξη ηγέτη στο νέο κόμμα, που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκιστικού Κόμματος και του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Οι σοσιαλδημοκράτες του Μουράτ Καράγιαλτσιν, ο οποίος διατελεί χρέη υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, είναι κυβερνητικοί εταίροι της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ. Το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ ελπίζει ότι επικεφαλής του νέου κόμματος θα εκλεγεί ο Καράγιαλτσιν, όμως, κάτι τέτοιο θεωρείται αρκετά δύσκολο, αφού ο νυν υπουργός Εξωτερικών έχει δεχτεί πολλές επικρίσεις από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, επειδή έχει, ήδη, κάνει πολλές παραχωρήσεις στην πρωθυπουργό.

Το πλέον πιθανό είναι επικεφαλής του νέου κόμματος να αναδειχτεί, είτε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μουμτάζ Σοϊσάλ, είτε ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις θεωρείται, σχεδόν, βέβαιη η αποχώρηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος από την τουρκική κυβέρνηση. Μια τέτοια κίνηση θα αναγκάσει την Τανσού Τσιλέρ να παραιτηθεί και από εκεί και πέρα εναπόκειται στον Τούρκο Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, να δώσει λύση στην κοινοβουλευτική σύγχυση που θα επικρατήσει.

Ενός κακού μύρια έπονται, λέει η παροιμία. Αυτό ισχύει στην περίπτωση της τραγικής πόλης του Κόμπε, η οποία προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του μεγάλου σεισμού και από το θρήνο των 5.000, περίπου, νεκρών. Ομως, το Κόμπε δε φαίνεται να μπορεί να βρει την ηρεμία του. Οι ιαπωνικές αρχές απηύθυναν, χτες, έκκληση στους κατοίκους του να μειώσουν τις μετακινήσεις τους στην πόλη, αφού οι μετασεισμικές δονήσεις συγκλονίζουν, ακόμα, την πόλη και τουλάχιστον 2.800 κτίρια είναι έτοιμα να καταρρεύσουν από στιγμή σε στιγμή. Επιπλέον, υπάρχει και ο κίνδυνος των κατολισθήσεων από 70 διαφορετικά σημεία στα βουνά, που βρίσκονται γύρω από την πόλη.

ΗΠΑ

Το έγκλημα αποδίδει

Μια εγκληματική υπόθεση έχει κερδίσει ασυνήθιστη δημοσιότητα στις ΗΠΑ. Μια δημοσιότητα, η οποία, πέραν των άλλων και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, αποδεικνύει ότι το έγκλημα αποδίδει.

Σελίδα 46

Χιλή

Ο Πινοτσέτ σκοτώνει ακόμη

Πέντε άτομα βρίσκονται στον κατάλογο των μελλοθανάτων στο Σαντιάγκο. Για να θυμίζουν ότι η σκιά του Πινοτσέτ δεν είναι μόνο σκιά.

Σελίδα 44

Ρωσία

Στην "αγκαλιά"

του υγρού

ναρκωτικού

Το κέρδος από τη δυστυχία των άλλων και το κέρδος από τη διακίνηση των οινοπνευματωδών, είναι αυτό που οδηγεί κάθε μέρα στον τάφο χιλιάδες ανθρώπους και θέτει τη βάση απονέκρωσης του έθνους.

Σελίδα 44

Δανία

Ανάβουν και πάλι οι συζητήσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση

Η συζήτηση θα συνεχίσει να συγκαθορίζει αποφασιστικά το πολιτικό κλίμα, ενόψει μάλιστα της Συνδιάσκεψης Αναθεώρησης του "Μάαστριχτ".

Σελίδα 45

Πόλεμος του Κόλπου

ΗΠΑ - Πολωνία, συνεργασία

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία από τον Πόλεμο του Κόλπου, δείχνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός πολέμου μέσα στον άλλο. Και όχι και οι δύο στον Κόλπο...

Σελίδα 45

Στο πλευρό της αλγερινής αντιπολίτευσης ΗΠΑ και ΕΕ

ΑΛΓΕΡΙΑ.-

Αμεσες, πλέον, είναι οι υποδείξεις, τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την αλγερινή κυβέρνηση του στρατηγού Ζερουάλ, να αποδεχτεί την πρόταση της, εκτός νόμου, αντιπολίτευσης της χώρας(συμπεριλαμβανομένου και του Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας) για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και έναρξη διαλόγου.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ μετά τη συνάντηση, που είχε την Παρασκευή το πρωί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ουόρεν Κρίστοφερ στην Ουάσιγκτον (ως εκπρόσωπος της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης), απηύθυνε ανοιχτή έκκληση στην αλγερινή κυβέρνηση για πολιτικό διάλογο. Ο Ζιπέ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ξεκάθαρα ότι είναι συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητας εν γένει να υποστηρίξει με οποιοδήποτε μέσο την εναλλακτική λύση της αλγερινής αντιπολίτευσης, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία που πλήττει την Αλγερία τα δύο τελευταία χρόνια.

Στην Ουάσιγκτον, όμως, κατοικεί και ο ηγέτης του "Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας" Ανουάρ Χαντάμ, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα, ξεκαθάρισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου είναι η αποδοχή, εκ μέρους της κυβέρνησης, της πρότασης "ειρήνης" της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο Χαντάμ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στον στρατηγό Ζερουάλ, με όποιον τρόπο υπάρχει.

Ανθρώπινες ασπίδες και νέο "παιδομάζωμα";

ΡΩΣΙΑ.-

Βαριές κατηγορίες ανταλλάσσουν οι Ρώσοι με τους Τσετσένους, κάνοντας, με αυτόν τον τρόπο, ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι το χάσμα μεταξύ τους δεν πρόκειται να γεφυρωθεί.

Τσετσένοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν, χτες, το ρωσικό στρατό ότι έχει επιδοθεί σε ένα είδος "παιδομαζώματος", συλλαμβάνοντας όλους τους άνδρες που θεωρούνται ικανοί, ηλικιακά τουλάχιστον, να πολεμήσουν. Με τους ισχυρισμούς των Τσετσένων συμφώνησαν και αξιωματούχοι από τη γειτονική Ινγκουσετία. Ο Μαγκομέτ Μπατάγιερ, επικεφαλής της τοπικής διοίκησης της περιοχής Σάνζχα, είπε στους δημοσιογράφους, χαρακτηριστικά, ότι οι Ρώσοι φαίνεται πως νομίζουν ότι όλοι οι άνδρες της περιοχής είναι μαχητές, ενώ αντίθετα πολλοί είναι αυτοί που, απλώς, προσπαθούν να επιβιώσουν και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ύπαρξη στρατοπέδου συγκέντρωσης στην περιοχή Μόζντοκ, όπου βρίσκεται και το στρατηγείο των ρωσικών δυνάμεων που εισέβαλαν στην Τσετσενία.

Από την άλλη πλευρά, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Μόσχα από τους επικεφαλής των επίλεκτων Ρώσων κομάντος, οι οποίοι μάλιστα εμφανίστηκαν στις κάμερες με κουκούλες και κρυμμένα τα πρόσωπά τους για να μην γίνουν γνωστές οι ταυτότητές τους, εκτοξεύτηκαν κατηγορίες εναντίον των Τσετσένων ότι χρησιμοποιούν τις γυναίκες και τα παιδιά τους ως ασπίδες προστασίας μπροστά στις κάννες των ρωσικών όπλων.

Πάντως, δεν έγινε κανένα σχόλιο από τους κομάντος για τις τσετσενικές κατηγορίες περί υπέρμετρης βαρβαρότητας εκ μέρους τους μετά την κατάληψη του Γκρόζνι και καμία επίσημη πηγή δε σχολίασε, ούτε έδωσε πληροφορίες για τους φερόμενους ως συλληφθέντες ή για το ονομαζόμενο ως στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μόζντοκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ