ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 1995
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σύμβολο συναίνεσης θέλουν τον Πρόεδρο

"Δε θέλουν τις εκλογές, γιατί φοβούνται τη λαϊκή ψήφο και ταυτόχρονα φοβούνται ότι θα δυσκολευτούν τα χρονικά περιθώρια για το μαγείρεμα της συναίνεσης"

Την ουσία της κινδυνολογίας για τις πρόωρες εκλογές, αποκάλυψε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση τα Γρεβενά. Σχολιάζοντας τη στάση των εταίρων του δικομματισμού, του ΣΕΒ και των μεγιστάνων των ΜΜΕ, απέναντι στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε: "Θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές θα αναστείλουν τους σχεδιασμούς τους να μονταριστεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό, που θα τους διευκολύνει να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους για μεγαλύτερη κερδοσκοπία και μεγαλύτερη ανάμειξη στην πολιτική ζωή".

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος, η Αλ. Παπαρήγα, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Οι εργαζόμενοι έχουν σήμερα περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες να αποκρυπτογραφήσουν τις εξαγγελίες, τα συνθήματα και τα επιχειρήματα που προβάλλονται αυτή την περίοδο από τα άλλα κόμματα γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι εταίροι του δικομματισμού εύχονται να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές. Γιατί αν γίνουν εκλογές, ισχυρίζονται, θα καταστραφεί ο τόπος, θα καταστραφεί η οικονομία, λες και αυτή δεν έχει τέτοια και τόσα χάλια εξαιτίας τους. Βέβαια, αν δει κανείς τα πράγματα καλύτερα και βαθύτερα οπωσδήποτε υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στις εκλογές και τα χάλια της οικονομίας και κυρίως τη φτώχεια των λαϊκών στρωμάτων. Γιατί με τη λαϊκή ψήφο νομιμοποιήθηκε πολλές φορές μια αντιλαϊκή πολιτική. Το πρόβλημα βέβαια δε λύνεται με την κατάργηση των εκλογών, αλλά με τη μη νομιμοποίηση όλων αυτών των κομμάτων μέσω της ψήφου, όταν έρθει η ώρα των εκλογών.

Με τη μη νομιμοποίηση των ενεργειών τους καθημερινά, με την καταδίκη τους μέσω της πάλης και της λαϊκής δράσης.

Δε θέλουν τις εκλογές, γιατί φοβούνται τη λαϊκή ψήφο και όχι μόνο, ταυτόχρονα φοβούνται ότι θα δυσκολευτούν χρονικά οι διαδικασίες για το μαγείρεμα της συναίνεσης.

Σύμβολο συναίνεσης

Εντονος είναι ο φόβος του ΣΕΒ και των άλλων μεγιστάνων του πλούτου και των ΜΜΕ. Θεωρούν ότι οι πρόωρες εκλογές θα αναστείλουν τους σχεδιασμούς τους να μονταριστεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό που θα τους διευκολύνει, να πραγματοποιήσουν τα σχέδια τους για μεγαλύτερη κερδοσκοπία και πιο άμεση ανάμειξη στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Στο νέο πολιτικό σκηνικό έχει θέση- όπως φαίνεται - έστω και ως σύμβολο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Υποτίθεται ότι ψάχνουν για το "κατάλληλο" πρόσωπο. Δηλαδή, ένα πρόσωπο που θα δεχτεί να παίξει το ρόλο του συμβόλου της αντιλαϊκής πολιτικής συναίνεσης, κοντά στο ρόλο που έτσι και αλλιώς καλείται να παίξει με το σημερινό συσχετισμό: Να υπογράφει Προεδρικά Διατάγματα που έχουν αποφασιστεί στις Βρυξέλλες και έχουν περιβληθεί τυπικά με τη νομιμότητα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε μετράει από πού προέρχεται ο υποψήφιος, αυτό που μετράει είναι το αν συμβολίζει τη σύγκλιση και συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.

Αυτή είναι η ουσία της κινδυνολογίας για εκλογές. Το μοντάζ θέλει χρόνο, δε θα είναι και τόσο καλλιτεχνικό και φανταχτερό, αν γίνουν πρόωρες εκλογές. Αρα για το λαό οι εκλογές δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν κίνδυνο, αντίθετα περικλείουν θετικές προοπτικές με την προϋπόθεση βεβαίως ότι αυτές συνδέονται στενά με την άνοδο των αγώνων, την όξυνση της ταξικής πάλης.

Μια θετική πλευρά, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, αντιπροσωπεύει η εκλογική ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Οχι, γιατί η αύξηση των κομμουνιστών βουλευτών μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω σε μια μέρα, δεν έχουμε τέτοιες αυταπάτες, αλλά γιατί έτσι και αλλιώς αποτελεί δείκτη της γενικότερης ριζοσπαστικοποίησης και χειραφέτησης. Η εκλογική αύξηση του Κομμουνιστικού Κόμματος περικλείει δυναμική ενέργεια για το λαϊκό κίνημα.

Μια άλλη θετική πλευρά που μπορεί να προκύψει είτε προεκλογικά είτε κυρίως μετεκλογικά - όποτε και αν γίνουν αυτές - είναι η χειραφέτηση ριζοσπαστικών δυνάμεων από το θανάσιμο εναγκαλισμό της πολιτικής συναίνεσης και του εκσυγχρονιστικού κλοιού. Κάθε μικρό ή μεγάλο εμπόδιο που μπαίνει στους σχεδιασμούς των συντηρητικών κομμάτων, για καλό του λαού είναι. Ο,τι φοβίζει αυτούς δεν πρέπει να φοβίζει το λαό.

Για το ΚΚΕ οι εκλογές είναι ένα μέτωπο πάλης και όχι το μαγικό κλειδί, για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Η ψήφος μπορεί να έχει μερικό η συνολικότερο αποτέλεσμα μόνο ως καρπός του δέντρου του κοινωνικού και πολιτικού αγώνα που αμφισβητεί και συγκρούεται με τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των κομμάτων - παραγόντων που τα υπηρετούν.

Ημερίδα για τη γλώσσα (II)

Του Μ. ΜΕΡΑΚΛΗ

Νομίζω πως οι δύο καημοί, που είχε βαθιά μέσα στην καρδιά του ο Σολωμός και του είχαν γίνει έμμονες ιδέες σχεδόν ("μήγαρις έχω άλλο στο νου μου"...), η γλώσσα και η ελευθερία, δεν μπορεί παρά να είναι καημοί και κάθε σημερινού διανοούμενου - πατριώτη. Αυτή την αληθινή αγωνία θεωρώ κάτι που πηγαίνει, τουλάχιστον όσον αφορά τη γλώσσα, πιο πριν ή πιο πάνω και από τις θέσεις, που μπορεί κανείς να διατυπώσει για το γλωσσικό ζήτημα, για το πρόβλημα της γλώσσας που μιλάει και γράφει ο λαός του. Κι αυτό γιατί, αν η αγωνία να σωθεί η γλώσσα ενός λαού - μικρού μάλιστα και στριμωγμένου απ' την αέναη χωροκατάκτηση ακόρεστων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - είναι αληθινή, και οι θέσεις θα είναι οπωσδήποτε ρεαλιστικές, αποτέλεσμα προσγειωμένης εκτίμησης των αντικειμενικών δεδομένων+ατ αλλιώς πώς μπορεί να ελπίζει κανείς σε μιαν επιτυχία;

Αυτά περίπου σκεπτόμουν, ακούγοντας (στη μνημονευμένη στο προηγούμενο σημείωμά μου ημερίδα) τις αποκλίνουσες μεταξύ τους εισηγήσεις των κυρίων Μαρωνίτη και Μπαμπινιώτη. Και αναζητώντας εντούτοις σημεία επαφής, με τη βεβαιότητα πως και των δύο η αγωνία για τη γλώσσα μας, σήμερα, είναι δεδομένη. Ο κ. Μαρωνίτης έδινε έμφαση - σχηματοποιώ κατ' ανάγκην - στη σύγχρονη θεώρηση της γλώσσας. Ο κ. Μπαμπινιώτης έδινε έμφαση στη διαχρονική θεώρηση της γλώσσας+ατ είπε ρητά, ότι κατά τη γλωσσική διδασκαλία πρέπει να διδάσκονται και στοιχεία από μορφές προγενεστέρων περιόδων: βυζαντινής, αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Ο κ. Μαρωνίτης δεν το είπε. Κράτησα ωστόσο ένα σημείο της ανακοίνωσής του, το οποίο θέλησα να χρησιμοποιήσω ως αφετηρία για μια συζήτηση, που όμως δε μου δόθηκε η δυνατότητα να ξεκινήσω εκεί, μολονότι υπήρξα ο πιο λιγομίλητος (σχεδόν αμίλητος) της ημερίδας. Ο εισηγητής μίλησε για "υπολειπόμενο ζωτικό γλωσσικό παρελθόν μέσα στο γλωσσικό παρόν" (δεν είναι σύμπτωση, που και ο κ. Δεσποτόπουλος μου έλεγε σ' ένα διάλειμμα, ότι το ίδιο σημείο είχε προσέξει και ήθελε ανάλογα να το χρησιμοποιήσει στη συζήτηση, που δεν έγινε). Ο κ. Μαρωνίτης διευκρίνισε ότι, με την ευκαιρία συναντήσεων μ' αυτό το ζωτικό παρελθόν, μπορούν να γίνονται ανάλογες κάθε φορά και κατά περίπτωση "καταδύσεις".

Αν δεχθούν λοιπόν, ότι το "υπολειπόμενο ζωτικό παρελθόν" δεν είναι λίγο, η διαχρονική επαφή υπάρχει, έστω και αν έρχεται τώρα από άλλο δρόμο. Οταν βρίσκομαι σε ραδιοταξί και ακούω τις γυναίκες του κέντρου να αναζητούν "έτερον" στην περίπτωση, όπου το δρομολόγιο του ταξιτζή δεν εξυπηρετεί τον πελάτη, και όταν ακούω να ρωτάνε τον οδηγό αν είναι "άνευ" ή όχι, ΔΕΝ γελάω. Αντίθετα συγκινούμαι: το νιώθω σαν έκφραση αυθόρμητη λαϊκής αντίστασης στην αλλοτρίωσή μας. Η τηλεφωνήτρια δε θα είχε αντίρρηση ν' ακούσει, σε γλωσσικό μάθημα, για τον ετυμολογικό δυναμισμό της λέξης "έτερος" (τόσο στην παραγωγή όσο και στη σύνθεση, όπως λέμε στη γραμματική).

Πολιτική εξόρμηση της ΝΕ Τρικάλων

Στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης, η ΝΕ Τρικάλων πραγματοποιεί τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Σύσκεψη στελεχών για ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα,στις 10 π.μ., με ομιλήτρια τη Βέρα Νικολαφιδου,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρώην δήμαρχος Νίκαιας.
  • Αύριο Δευτέρα ο Γιώργος Μαυρίκος,γραμματέας της ΓΣΕΕ, στις 11 π.μ., θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα των ΕΒΕ (Απόλλωνος 8) θα μιλήσει σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για τη "Λευκή Βίβλο" και την εισοδηματική πολιτική.
Πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Ιωαννίνων

Στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης, που πραγματοποιεί η ΚΟ Ιωαννίνων αυτό το διάστημα, πραγματοποιούνται περιοδείες δύο κλιμακίων της Οργάνωσης σε συνοικίες και τόπους δουλιάς. Επικεφαλής του ενός κλιμακίου είναι ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Επικεφαλής του άλλου κλιμακίου είναι ο Γεράσιμος Αραβανής,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Το πρόγραμμα των περιοδειών είναι το ακόλουθο:

Σήμερα:

  • Ο Σπύρος Στριφτάρης θα συναντηθεί στις 12.30 μ.μ. με το δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας και με τα Κοινοτικά Συμβούλια της 2ης ΓΕ στην Κόνιτσα. Στις 5 μ.μ. θα επισκεφτεί την Κακαβιά και στις 6.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τα Κοινοτικά Συμβούλια των Κοινοτήτων Κάτω Πωγωνίου, στα Κτίσματα.
  • Ο Γεράσιμος Αραβανής θα επισκεφτεί στις 10.30 π.μ. τα Πράμαντα και στις 12.30 μ.μ. το Αμπελοχώρι. Στις 6 μ.μ. θα μιλήσει στο Ελληνικό και στις 8 μ.μ. θα μιλήσει στην Κατσικά.

Αύριο Δευτέρα:

  • Ο Σπύρος Στριφτάρης στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Νοσοκομείο Δουρούτης και στις 5.30 μ.μ. θα συναντηθεί με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και με τα ΔΣ των Σωματείων.
  • Ο Γεράσιμος Αραβανής στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη ΔΕΗ. Στις 2 μ.μ. θα συναντηθεί με τα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων. Στις 6.30 μ.μ. θα επισκεφτεί το Νυχτερινό Γυμνάσιο και στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει στα Μάρμαρα.
Περιοδεία του Σπ. Χαλβατζή στη Θεσσαλία

Ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου, πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία. Σήμερα,δεύτερη μέρα της περιοδείας, ο Σπ. Χαλβατζής θα μιλήσει στη Λάρισα, σε σύσκεψη αιρετών και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μελών και στελεχών του ΚΚΕ, και θα συναντηθεί με εκπροσώπους μαζικών φορέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ