ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΚΑ
Αδεια ιατρεία στη Νεα Ζωή

Το πρόβλημα είχε λυθεί προσωρινά πέρυσι, μετά από ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. Οξύνθηκε, όμως, πάλι μετά τη λήξη της θητείας των συμβασιούχων γιατρών

"Πού πάτε; Ορθοπεδικός δεν υπάρχει πάνω. Ούτε οφθαλμίατρος, ούτε νευρολόγος, ούτε ωτορινολαρυγγολόγος", μας φώναξε μια γυναίκα, σε έξαλλη κατάσταση, που κατευθυνόταν προς την έξοδο. Αυτή ήταν η πρώτη εικόνα μας από το παράρτημα του ΙΚΑ στη Νέα Ζωή Περιστερίου.

Ανεβήκαμε στον πρώτο όροφο. Τα περισσότερα ιατρεία ήταν κλειδωμένα και στις πόρτες τους κολλημένο ένα χαρτάκι που έγραφε: "Ο γιατρός απολύθηκε".Οι λίγοι γιατροί που έχουν μείνει, δύο παθολόγοι, τρεις παιδίατροι, καρδιολόγος, γυναικολόγος, χειρουργός που πηγαίνει δύο φορές την βδομάδα, καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες των 60.000 ασφαλισμένων του ΙΚΑ της περιοχής. Επειδή αυτό είναι αδύνατο, οι κάτοικοι της Νέας Ζωής, συνωστίζονται στα κεντρικά του ΙΚΑ στο Περιστέρι, που εξυπηρετεί 110.000 ασφαλισμένους.

Οι ελλείψεις γιατρών καθώς και άλλου υγειονομικού προσωπικού είναι ένα χρόνιο πρόβλημα στο ΙΚΑ. Οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αντί να προχωρήσουν σε μια σχεδιασμένη κάλυψη των αναγκών έκαναν προσλήψεις γιατρών με συμβάσεις χρόνου και έτσι δημιούργησαν διπλό πρόβλημα: Και στους γιατρούς - που είναι κυρίως νέοι - γιατί τους οδηγούν σε μια ιδιότυπη ομηρία, αλλά και στους ασφαλισμένους, γιατί βρίσκουν άδεια γραφεία όταν λήξει η σύμβαση των γιατρών. Πολλοί γιατροί δεν έχουν ακόμα πληρωθεί γιατί προσκρούουν στον πάρεδρο. Η διοίκηση του ΙΚΑ, κινούμενη βέβαια στα πλαίσια των κυβερνητικών προδιαγραφών, αποφάσισε να επαναπροσλάβει τους συμβασιούχους γιατρούς που δεν είναι υπεράριθμοι.

Καθώς περιμέναμε στο διάδρομο του ΙΚΑ Ν. Ζωής με εκπροσώπους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου και του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ της περιοχής, για να συναντηθούμε με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος, μας πλησίασε μια γριούλα. Κράταγε το βιβλιάριό της και εκτός από τον παθολόγο, ήθελε να την "κοιτάξει" και ο οφθαλμίατρος. "Εχουμε ανάγκη από γιατρούς εδώ πέρα. Δεν μπορώ να πάω σε άλλον οφθαλμίατρο, σε ιατρείο. Είναι πολλά τα λεφτά. Περιμένω να δω μήπως μας φέρουν", μας είπε η Γιαννούλα Θεοδώρου.

Προσωρινή λύση
με παρέμβαση ΚΚΕ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι της περιοχής παραδέχτηκε και ο προϊστάμενος του ΙΚΑ Ν. Ζωής Κων. Κώστας,ο οποίος μας είπε επίσης ότι από το 1987 εκκρεμεί μελέτη και απόφαση για την αυτονομία κι αυτοτέλεια του παραρτήματος από το κεντρικό ΙΚΑ Περιστερίου. Για τις ελλείψεις ειδικοτήτων, μας εξήγησε ότι υπήρχαν και πριν από ένα χρόνο. Το πρόβλημα λύθηκε για εφτά μήνες περίπου, μετά από ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ στις 12.3.94. Διορίστηκαν οχτώ γιατροί και καλύφθηκαν τα 14 από τα 15 ιατρεία. Η "θητεία" τους διήρκεσε μέχρι τις 11.1.95, γιατί υπήρξε πρόβλημα με την ανανέωση των μηνιαίων συμβάσεων εργασίας τους. Επίσης, όλο αυτό το διάστημα εργάζονταν στο ΙΚΑ χωρίς μισθολόγιο, αφού η διαδικασία πρόσληψής τους "δε συμφωνούσε με το νόμο Πεπονή", όπως μας δήλωσε ο διευθυντής του ΙΚΑ Περιστερίου Χαρ. Κυράκης.

Ο Κων. Κώστας έχει ζητήσει τη "βοήθεια" του ΙΚΑ Περιστερίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί προσωρινά το πρόβλημα. Δηλαδή, να στέλνουν μία έως δύο φορές την βδομάδα νευρολόγο, οφθαλμίατρο κλπ. Κάτι που θεωρεί ανέφικτο ο αναπληρωτής διευθυντής του ΙΚΑ Περιστερίου Δημ. Βουδούρης."Από εδώ δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα στη Ν. Ζωή. Εχουμε κι εμείς πολλές ελλείψεις γιατρών. Στους νευρολόγους, τους ορθοπεδικούς, γίνονται μεγάλες ουρές", μας είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι από τη διοίκηση του Ιδρύματος τούς υποσχέθηκαν ότι θα καλυφθούν τα κενά και στα δύο υποκαταστήματα εντός των ημερών, με επαναπρόσληψη των απολυμένων ή με διορισμό νέων γιατρών.

Ε. Φ.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Διογκώνεται το σκάνδαλο

Ο πλήρης έλεγχος του νέου αεροδρομίου παραδίδεται στους Γερμανούς, οι οποίοι ζητούν και επιπλέον τίμημα δεκάδων δισ. δρχ.

"Στον αέρα" είναι όλοι οι δήθεν συμφέροντες όροι που "πέτυχε" η κυβέρνηση με το γερμανικό όμιλο "Χόκτιφ" για την κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα και οι οποίοι νέοι όροι είχαν με τόση... υπερηφάνεια ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ!

Οπως προκύπτει από τις μαραθώνιες συζητήσεις της προηγούμενης βδομάδας μεταξύ της Επιτροπής Μεγάλων Εργων και της "Χόκτιφ", οι Γερμανοί, όχι μόνο δεν είχαν συμφωνήσει ότι το διογκωμένο τίμημα θα είναι σταθερό στα 565 περίπου δισ. δρχ. σε τιμές 1993, αλλά τώρα προβάλλουν απαιτήσεις άνω των 50 δισ. δρχ. με πρόσχημα την επικαιροποίηση των τιμών! Αν αυτές οι απαιτήσεις γίνουν τελικά δεκτές από την κυβέρνηση, τότε το κόστος του νέου αεροδρομίου θα ξεπεράσει τα 600 δισ. δρχ., ενώ η γερμανική εταιρία θα εξακολουθήσει να συγχρηματοδοτεί μόνο με 50 περίπου δισ. δρχ., αλλά θα έχει το 45% των μετοχών της εταιρίας που θα εκμεταλλεύεται το νέο αεροδρόμιο!

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και για το μάνατζμεντ της κοινής εταιρίας που θα αναλάβει την κατασκευή αλλά και τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου. Ενας από τους όρους που συμφωνήθηκαν είναι ότι όλες οι κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με πλειοψηφία των 2/3 της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Αυτό σημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι καμία απόφαση δε θα μπορεί να ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Γερμανών κι ας έχει το δημόσιο το 55% των μετοχών που με τόση έπαρση τόνισαν ότι... κατέκτησαν οι κυβερνητικοί παράγοντες!

Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε στην αφετηρία ενός καραμπινάτου σκανδάλου, που δε θα στοιχίσει μόνο τεράστια κονδύλια, αλλά θα υποθηκεύσει στους ξένους το μέλλον των αερομεταφορών της χώρας.

Αποπροσανατολισμός με... αντισταθμιστικά

Δεδομένη θεωρεί ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης την κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εγκριθεί η νέα συνολική περιβαλλοντική μελέτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τους δημάρχους Σπάτων, Μαρκόπουλου, Καλυβίων, Ραφήνας, Κορωπίου και Παλλήνης, τόνισε ότι το έργο θα γίνει. Ο υπουργός, μάλιστα, σε μια προσπάθειά του να μειώσει τις αντιδράσεις τους και να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, ζήτησε από τους δημάρχους να του προσδιορίσουν τα αντισταθμιστικά οφέλη που θέλουν για τους δήμους τους! Την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει νέα συνάντηση του Κ. Λαλιώτη με τους εκπροσώπους των ΟΤΑ της περιοχής, ενώ αναμένεται κοινή συνεδρίαση των δημάρχων για ν' αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν. Επίσης την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής για να πάρει απόφαση για το θέμα του νέου αερολιμένα των Σπάτων.

ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Παράνομη η χρηματοδότηση των έργων

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης ζητά από την Επιτροπή να μη χρηματοδοτήσει τα παράνομα έργα καταστροφής του Πάρκου

Το θέμα της καταστροφής του Πάρκου Ελευθερίας από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής - και μάλιστα με κοινοτικά κονδύλια - επαναφέρει με ερώτησή του προς την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τονίζει στην ερώτησή του τα εξής: "Στα πλαίσια του ΠΕΠ Αττικής, η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να χρηματοδοτήσει το 75% έργων που θα γίνουν στο Πάρκο Ελευθερίας των Αθηνών και θα αποδοθούν σε ιδιώτη, με αποκλειστικά δημόσια δαπάνη ύψους 4,5 δισ. δρχ., χωρίς να έχουν κατατεθεί μελέτες, ούτε καν να έχουν καθοριστεί "τα κριτήρια και τα κατώφλια" που καθορίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες και παρά τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις για την πραγματοποίηση του παράνομου και αντισυνταγματικού αυτού έργου "βοηθητικών χώρων του Μεγάρου Μουσικής", αλλά ουσιαστικά νέων αυτόνομων έργων που θα εντείνουν ακόμα περισσότερο το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον στην περιοχή".

Ο Β. Εφραιμίδης ζητά από την Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα και την καλεί να μην προβεί στη χρηματοδότηση της κατασκευής υπόγειου γκαράζ και συνεδριακού κέντρου στο χώρο αυτό, υπογραμμίζοντας ότι το Προεδρικό Διάταγμα που τα προβλέπει έχει ακυρωθεί με δικαστική απόφαση, ότι δεν υπάρχει νόμιμη άδεια κατασκευής και ότι το Πάρκο Ελευθερίας αποτελεί χώρο ιστορικής μνήμης, άμεσα συνδεδεμένο με τους πρόσφατους αγώνες του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Β. Εφραιμίδης είχε κάνει και άλλη παρέμβαση προς την Επιτροπή της Κοινότητας πριν ενάμιση μήνα, αλλά ο τότε Επίτροπος Περιβάλλοντος Γ. Παλαιοκρασσάς - αν και είχε λήξει η θητεία του - "βιάστηκε" να απαντήσει ψευδώς ότι όλα είναι νόμιμα και ότι... ουδείς λόγος υπάρχει για να μη χρηματοδοτηθούν τα έργα καταστροφής του Πάρκου από την Κοινότητα!..

ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Δικάζουν καπνοπαραγωγούς για τους αγώνες τους

ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).-

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται, αύριο Τετάρτη, 18 αγρότες από την περιοχή της Ελασσόνας, οι οποίοι είχαν πάρει μέρος με γεωργικά μηχανήματα στην κινητοποίηση των καπνοπαραγωγών, που είχε πραγματοποιηθεί στις 15 Απρίλη 1992. Η κατηγορία - γνωστή σ' αυτές τις περιπτώσεις - είναι ότι παρεμπόδισαν τη συγκοινωνία!

Οι κατηγορούμενοι που θα βρεθούν αύριο στο δικαστήριο της Λάρισας είναι οι Θ. Λιακούλης, Ν. Τοπάλης, Ν. Χατζής, Ν. Διαμαντής, Ζ. Αναγνωστούλης, Ηλ. Καραγιάννης, Γ. Καραγιάννης, Ν. Καραμήτσος, Χρ. Χατζηαθανασίου, Β. Δράκος, Χ. Μουλτσιάς, Δ. Παπακώστας, Θ. Αποστόλου, Ν. Καραγιάννης, Αθ. Γκιάτος, Η. Βακοκώστας, Γ. Παπακώστας και Δ. Χατζηλουκάς.Η δίκη των αγροτών θα διεξαχθεί σ' ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν νέες κινητοποιήσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Τη "σύμπτωση" αυτή επισημαίνει σε δήλωσή του στο "Ρ" και ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τονίζοντας: "Με τη δίωξη και τη δίκη σε βάρος των καπνοπαραγωγών, οι μηνυτές - και φυσικά αυτοί που κρύβονται πίσω της και είναι αρμόδιοι των κυβερνήσεων - πιστεύουν ότι θα αμβλύνουν την αγωνιστική διάθεση των καπνοπαραγωγών της Ελασσόνας, που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, εκφοβίζοντάς τους. Πάντα αυτή την τακτική ακολουθούσαν όλες οι κυβερνήσεις. Ομως οι καπνοπαραγωγοί δεν τρομάζουν εύκολα και θα συνεχίσουν τους αγώνες για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων τους. Τότε, το 1992, είχαν κινητοποιηθεί διαμαρτυρόμενοι γιατί πωλούσαν τον καπνό σε εξευτελιστικές τιμές. Πέρσι την άνοιξη ξανακατέβηκαν με τα γεωργικά τους μηχανήματα στο δρόμο και συγκλόνισαν το πανελλήνιο μεδυναμικό αγώνα τους. Και τώρα είναι σίγουρο ότι θ' αντιδράσουν δυναμικά στην κοροϊδία της κυβέρνησης και την επίθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά του εισοδήματός τους και της καπνοκαλλιέργειας. Οι δίκες δε θα τους τρομάξουν. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας θα συμπαρασταθεί και στο δικαστήριο στους διωκόμενους καπνοπαραγωγούς και καλεί τους μαζικούς φορείς και τους βουλευτές του νομού να κάνουν το ίδιο. Η πολιτική της τρομοκρατίας των αγροτών δε θα περάσει".

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Μας ξεκληρίζετε

Φωνή διαμαρτυρίας υφώνουν οι καπνοπαραγωγοί την κοινότητας Γαβαλούς

Φωνή διαμαρτυρίας υψώνουν οι καπνοπαραγωγοί της κοινότητας Γαβαλούς Αιτωλοακαρνανίας. Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τους έχουν φέρει σε αδιέξοδο και σε υπόμνημα, που απέστειλαν μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού τους στο υπουργείο Γεωργίας, καταγγέλλουν ότι η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης οδηγούν τους καπνοπαραγωγούς στον αφανισμό.

Το υπόμνημα εκφράζει τις διαθέσεις 282 νοικοκυριών της κοινότητας Γαβαλούς, που καλούν τον υπουργό Γεωργίας να αντιληφθεί επιτέλους το μέγεθος των προβλημάτων, να δώσει ουσιαστικές και άμεσες λύσεις και να μην επικυρώνει τα αντιαγροτικά διατάγματα των Βρυξελλών. Οι καπνοπαραγωγοί του χωριού, εκτός των άλλων, θεωρούν άδικο το μέτρο της υποχρεωτικής ζύγισης των καπνών στα αποθηκευτικά κέντρα των εμπόρων και μάλιστα χωρίς καν να γνωρίζουν ακόμα την τιμή και τι θα γίνει τελικά με τα πριμ. Επίσης, θυμίζουν στον υπουργό Γεωργίας την περσινή δέσμευσή του, κατά τη διάρκεια των καπνικών συλλαλητηρίων, για έκτακτη ενίσχυση στους καπνοπαραγωγούς, ύψους 10,9 δισεκατομμυρίων δρχ., ώστε να καλυφθεί μέρος της απώλειας εισοδήματος, η οποία ακόμα δεν έχει δοθεί. Τέλος, οι καπνοπαραγωγοί της Γαβαλούς καταγγέλλουν τους εκλεγμένους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίοι μοίρασαν υποσχέσεις προεκλογικά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα, αλλά στη συνέχεια ξέχασαν αυτούς που τους έστειλαν στο Κοινοβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ