ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Οι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ και ΛΟΥΚΙΑ ΠΟΥΛΗ 15.000 δρχ., δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Πατησίων, στη μνήμη των γονιών τους Θεόδωρου και Ευγενίας Πουλή, Αλέξανδρου και Κυριακής Κρούστη και των σ. Γρηγόρη Ζέρβα, Γρηγόρη Πετρουλάκη και Αθηνάς Βλαχοπούλου.
  • Οι ΣΠΥΡΟΣ και ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ,αντιστασιακοί, 10.000 δρχ., στη μνήμη του Αντώνη και της Παρασκευής Καλαποθαρέα, που έπεσε στη μάχη για τη διάσωση της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι τον Οκτώβρη του 1944.
  • Ο ΑΥΓΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κ. Χαλανδρίου, στη μνήμη των γονιών του Παναγιώτη και Αναστασίας Αυγίκου και Παναγιώτη Ευσταθίου, Τάκη Φίτσιου, Κώστα Κεφάλα και στη μνήμη των μαχητών του ΔΣΕ του χωριού του Λαδικού Υπάτης Φθιώτιδος.
  • Στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης Ανδρέα Μπαλασούλη και Αποστόλη Σαλαμπάση φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ πρόσφεραν μέσω ΚΟΒ Πυροβολικών Λάρισας 40.000 δρχ.
  • Σύντροφος από την Καβάλα προσφέρει 100.000 δρχ., μέσω της ΝΕ Καβάλας για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαραυγής 15.000 δρχ., συμβολικά, για τη διάσωση του αρχείου, μέσω ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής - Ανάστασης.
  • Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ και η ΔΙΑΜΑΝΤΑ,από την Ικαρία, 50.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών της ΕΑ, κομμουνιστών Μιχάλη Γιάκα και Ξένου Ελευθέριου Κοχειλά.
  • Το Εργατικό Κέντρο Ηλείας 50.000 δρχ., για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου.
  • Το Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου 50.000 δρχ., δεύτερη δόση, μέσω ΚΟ Μεσολογγίου.
  • Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΟΥΡΔΟΥΣΑ 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κάτω Ζωγράφου.
  • Μέσω ΚΟ Λάρισας Σύλλογος Βερδικουσιωτών Νομού Λάρισας 20.000 δρχ. Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ 5.000 δρχ., στη μνήμη του συζύγου της Βασίλη Βογιατζή.
  • Ο ΧΡ. ΤΡΙΑΝΤΗΣ,συνταξιούχος, 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ψυρρή, στη μνήμη της αγαπημένης του μάνας Ουρανίας και του αξέχαστου συντρόφου Μανώλη Λυμπέρη.
  • Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού 100.000 δρχ., με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου.
  • Μέσω ΚΟΒ Νάουσας: Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΙΓΓΟΣ,αντιστασιακός, 10.000 δρχ., δεύτερη δόση. Ο ΤΟΥΝΓΚΕΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ,αντιστασιακός, από τα Λευκάδια, 5.000 δρχ.
  • Ενας παλιός γερο - αγωνιστής από τη Ρούμελη πρόσφερε 150.000 δρχ. (σε τρεις δόσεις) μέσω ΚΟ Πειραιά.
  • Οι σύντροφοι ΜΑΡΙΑ και ΦΩΤΗΣ ΜΗΤΣΑΚΟΣ 50.000 δρχ., πρώτη δόση, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου.
  • Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΤΟΡΤΑΣ,αντιστασιακός, 100.000 δρχ., για τη διάσωση του αρχείου.
  • Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ,αντιστασιακός και ανάπηρος, 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μπραχαμίου στη μνήμη του στρατάρχη Ζούκοφ, ήρωα της Σοβ. Ενωσης τετράκις παρασημοφορημένου.
  • Ο σ. ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ 50.000 δρχ., δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων, στη μνήμη των παλιών συντρόφων Λύσανδρου Μηλιαρέση, δικηγόρου, που πέθανε σε παρανομία το 1936 σε σανατόρια της Βυτίνας και του Κώστα Κολιγιάννη, που πέθανε στην Ουγγαρία το 1977 και κηδεύτηκε στο χωριό του, Ελλοπία της Θήβας.
  • Ο σ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κορυδαλλού, στη μνήμη του πατέρα του Δημήτρη και των αδελφών του Θόδωρου και Κώστα Παναγιώτου, αγωνιστών του ΔΣΕ.
  • Ο ΓΙΩΡΓΗΣ Ε. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Κλεομένης),αντιστασιακός, 5.000 δρχ., στη μνήμη του αγαπητού του συντρόφου και φίλου του Βασίλη Πηγή, δημοσιογράφου - λογοτέχνη, που πέθανε πρόσφατα.
  • Η ΜΑΙΡΙΛΥΝ ΜΩΡΑ+ΔΚΙΤΗ 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ν. Κυψέλης. Επίσης η Γ. Δ. 5.000 δρχ.
  • Η ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΡΟΥ 20.000 δρχ., δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης, στη μνήμη του Ντίνου, του φίλου του Κώστα Κολιγιάννη και της Μαίρης Πολίτου.
  • Η Ενωση Συλλόγων Γονέων - Μαθητών Νίκαιας 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μπελογιάννη, για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου.
  • Η Ενωση Συλλόγων Γονέων - Μαθητών Νίκαιας 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αγ. Τριάδας για τον ίδιο λόγο.
  • Μέσω ΚΟΒ Αργυρούπολης: Ο ΧΑΤΖΗΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ,αντιστασιακός, μέλος του Παρ/τος της ΠΕΑΕΑ, 15.000 δρχ. Το Παρ/μα της ΠΕΑΕΑ Αργυρούπολης 120.000 δρχ., χρήματα που προήλθαν από κλήρωση στερεοφωνικού, το οποίο πρόσφερε ο πρόεδρος του Παρ/τος ΠΕΠΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.
  • Ο ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΔΑΡΔΑΝΟΣ 5.000 δρχ., τέταρτη δόση, μέσω ΚΟΒ Αργυρούπολης, στη μνήμη των γονιών και των αδελφών του, από το χωριό Κάπη Μυτιλήνης.
  • Η ΒΑΣΩ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αρχαίας Ολυμπίας, για τη διάσωση του αρχείου.
  • Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ προσφέρει μια σειρά από την έκδοση της "Μεγάλης Ιστορίας της Ελλάδας του Γιάννη Κορδάτου".
  • Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών 50.000 δρχ.
  • Η Ενωση Εργ/λων ΠΕΠΣΙ ΚΟΛΑ Θεσ/νίκης 30.000 δρχ.
  • Το Σωματείο Εργ/λων επιχείρησης ΧΩΝΑΙΟΣ 20.000 δρχ.
  • Το Σωματείο Εργ/λων επιχείρησης ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΗ 10.000 δρχ.
  • Το Σωματείο Εργ/λων εταιρίας ΤΣΑΝΤΑΛΗ 10.000 δρχ.
  • Η Ενωση Εργ/λων Εμφιαλωμένων Ποτών Β. Ελλάδας 10.000 δρχ.
  • Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗ,από τις Συκιές Θεσ/νίκης, 10.000 δρχ. στη μνήμη της αδελφής της Σοφίας, αγωνίστριας του εργατικού κινήματος, καθώς και στη μνήμη όλων των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για την εργατική τάξη.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ

Ο λαός μας λέει ότι "η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται". Η κυβέρνηση τουΠΑΣΟΚ φροντίζει να κάνει τη λαϊκή ρήση καθημερινά όλο και πιο επίκαιρη, τόσο με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού 1995, όσο και με διάφορες αποφάσεις της, με τις οποίες η αντιλαϊκή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας γίνεται όλο και πιο σκληρή. Δεν είναι μόνο η μισθολογική πολιτική. Ούτε μόνο η φορολογική και η τιμολογιακή πολιτική. Στα σχέδια επιβολής της σκληρότερης λιτότητας για τους εργαζόμενους, έδωσε και συνεχίζει να δίνει καθημερινά απτά δείγματα γραφής. Για του λόγου το αληθές θα αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά τέτοια δείγματα γραφής, που έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο διάστημα των τελευταίων 6 βδομάδων.

***

Ενα πρώτο - που είναι και το μεγαλύτερο - δείγμα γραφής για τις προθέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να διατηρήσει και να διευρύνει την πολιτική σκληρής μονόπλευρης λιτότητας για τους εργαζόμενους, αποτελούν οι δραστικές περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα. Ετσι, με τον προϋπολογισμό του 1995 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, πρόσφερε την... εκπληκτική αύξηση του 2,5% στα κονδύλια για τις "δαπάνες προστασίας της μητρότητας", την ίδια ώρα που οι αρμόδιοι υπουργοί ισχυρίζονταν πως κάνουν ό,τι μπορούν για την εργαζόμενη μητέρα, αλλά και για τη λύση του προβλήματος της υπογεννητικότητας. Επέβαλε δραστική μείωση ή αυξήσεις πολύ κάτω από τον πληθωρισμό στα ποσά για επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στα νοσηλευτικά - πολιτιστικά - ερευνητικά - εκπαιδευτικά και άλλα κοινωφελή ιδρύματα, καθώς και στους κωφάλαλους, τους τυφλούς, τους νεφροπαθείς, τους πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία κ.λπ. Ολες οι περικοπές που αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς και άλλες που αφορούν σε επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις στις ΔΕΚΟ, στους ΟΤΑ και άλλους κοινωνικούς φορείς, επιβλήθηκαν με τον προϋπολογισμό του 1995, που υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ενα δεύτερο δείγμα γραφής για την "ευαισθησία" της κυβέρνησης στην άσκηση "κοινωνικής πολιτικής", αποτελεί η απόφασή της να προαναγγείλει, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που υπογράφτηκε στις 28 Δεκέμβρη (την είχε αποκαλύψει ο "Ρ", αλλά πέρασε... απαρατήρητη από τα άλλα μέσα μαζικής επικοινωνίας), συμπληρωματική περικοπή στις κοινωνικές δαπάνες.

Τρίτο δείγμα γραφής για την "ευαισθησία" της κυβέρνησης απέναντι στο "κράτος πρόνοιας", αποτελεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, με την ένδειξη "επείγουσα" - που υπογράφτηκε στις 19 Γενάρη και αποκάλυψε προχτές ο "Ρ" - με την οποία... ενημερώνονται τα υπουργεία, ότι φέτος οι πιστώσεις που θα πάρουν, θα είναι μειωμένες κατά 20,3%, σε σχέση με εκείνες που προβλεπόταν από τον προϋπολογισμό. Το μεγάλο θύμα των περικοπών, και αυτή τη φορά, θα είναι οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα. Απόδειξη γι' αυτό αποτελεί η επισήμανση, που γίνεται σε μια από τις "επείγουσες" αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών με τις οδηγίες για συμπληρωματική "σφαγή" στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, η οποία αναφέρει ότι στον προϋπολογισμό του 1995 δεν προβλέπονται πιστώσεις για την επιχορήγηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων!

Τέταρτο δείγμα γραφής αποτελεί άλλη "επείγουσα" εγκύκλιος - απόφαση του υπουργείου Οικονομικών - στην οποία "διευκρινίζεται" ότι ανάμεσα στις δαπάνες που περικόπτονται, συμπεριλαμβάνονται η συμμετοχή του δημοσίου στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης,τα κονδύλια για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, οι δαπάνες προμηθειών, μεταφοράς μαθητών κ.λπ.

Τόσο η περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, που επιβλήθηκε με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1995, όσο και οι συμπληρωματικές περικοπές που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, είναι περικοπές που επιβλήθηκαν αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού. Αν, λοιπόν, στις πρώτες 40 μέρες μετά τη μέρα που ο προϋπολογισμός του 1995 έγινε νόμος του κράτους με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, έχουμε τέτοιες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και ωμή καταστρατήγηση του "νόμου των νόμων" - όπως θεωρείται ο κρατικός προϋπολογισμός - φανταστείτε τι μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του 1995...

***

Προς τι όλες αυτές οι περικοπές; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όλες αυτές οι περικοπές που έγιναν μέχρι σήμερα στις δαπάνες του προϋπολογισμού, καθώς και αυτές που πρόκειται να ακολουθήσουν, είναι περικοπές που εντάσσονται στην πολιτική "εξυγίανσης" των δημόσιων δαπανών. Μιας "εξυγίανσης", που κινείται στο πνεύμα και τη λογική του "λιγότερου κράτους" και της "περισσότερης ιδιωτικής πρωτοβουλίας", την οποία επιτάσσει τόσο το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, όσο και οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Η ζωή, όμως, έχει αποδείξει ότι παρόμοια μέτρα και πολιτικές, με πρόσχημα την "εξυγίανση" των δημόσιων οικονομικών και τον "εκσυγχρονισμό" της οικονομίας, εφαρμόστηκαν και στο παρελθόν και το μόνο που κατάφεραν, με τα συγκεκριμένα μέτρα, ήταν να "ρίχνουν λάδι στη φωτιά" της ύφεσης, των ελλειμμάτων του δημόσιου χρέους, του πληθωρισμού. Και αντί να διδαχτεί από την αποτυχία της συγκεκριμένης πολιτικής η κυβέρνηση, αξιοποιεί την όξυνση των προβλημάτων της οικονομίας, για να δικαιολογήσει την επιβολή νέων μέτρων, τα οποία ήδη επεξεργάζεται το οικονομικό της επιτελείο...

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Αν στις πρώτες 40 μέρες από τη μέρα που ο προϋπολογισμός του 1995 έγινε νόμος του κράτους με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, έχουμε τέτοιες περικοπές στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα και ωμή καταστρατήγηση του "νόμου των νόμων" - όπως θεωρείται ο κρατικός προϋπολογισμός - φανταστείτε τι μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του 1995...

ΥΠΟΨΗΦΙΟ Πρόεδρο από τον κομματικό του χώρο θα προτείνει ο Μ. Εβερτ, ισχυριζόμενος ότι είναι το πρώτο κόμμα (σελίδα 13).

ΤΟ ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ καταδίκασαν έντονα τη συμμετοχή του Προέδρου Κληρίδη και της κυβέρνησης στο μνημόσυνο του Γρίβα, που ήταν ο ιδρυτής και ηγέτης της παράνομης τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ Β (σελίδα 10).

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ επιφυλάσσει σε χιλιάδες συνδρομητές του ο ΟΤΕ. Μετά την αύξηση των τιμολογίων κατά 40%, έρχεται η επέκταση της χρονοχρέωσης και στασυμβατικά τηλέφωνα (σελίδα 21).

ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ της ΕΣΑΚ, στην πορεία προς την 8η Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη, συζήτησε το Σάββατο σε Ολομέλεια η Εκτελεστική Επιτροπή της παράταξης (σελίδα 18).

ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ αγωνιστική διεκδίκηση ουσιαστικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ζητάνε τα πρωτοβάθμια σωματεία της Θεσσαλονίκης. Ομως η πλειοψηφία του ΕΚΘ επιμένει στη συμβιβαστική "γραμμή" της ΓΣΕΕ (σελίδα 19).

ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ το σκάνδαλο με το αεροδρόμιο των Σπάτων. Ο πλήρης έλεγχος του νέου αεροδρομίου παραδίδεται στους Γερμανούς, οι οποίοι ζητούν επιπλέον τίμημα δεκάδων δισ. δρχ. (σελίδες 16 - 17).

ΠΑΡΑΝΟΜΗ είναι η χρηματοδότηση των έργων στο Πάρκο Ελευθερίας καταγγέλλει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης (σελίδες 16 - 17).

ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ που καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση - πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια - καθώς και για τα καθήκοντα των κομμουνιστών, μίλησε στη διάρκεια περιοδείας στη Θεσσαλία ο Σπ. Χαλβατζής (σελίδα 22).

"ΛΙΜΝΗ" είναι το Κέντρο Υγείας της Ιθάκης (σελίδα 22).

ΣΕ ΧΩΜΑΤΕΡΗ μετατράπηκε χτες το πρωί μία, εκτός σχεδίου, έκταση, στο τέρμα της οδού Κωνσταντίνου Αθανάτου, στη Γλυφάδα (σελίδα 23).

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΕΣ αλλαγές στη διοίκηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (σελίδα 23) .

ΑΠΕΧΟΥΝ από τις εξετάσεις οι εκπαιδευτικοί στα ΤΕΙ, ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις από τους σπουδαστές (σελίδα 24).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ