ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Η ΚΕΛΕΠΟΥΡΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων, στη μνήμη των γονέων της Σταύρου και Ιφιγένειας.
  • Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών ΤΑΧΙ Αττικής 50.000 δρχ. και το Ράδιο ΤΑΧΙ "ΕΛΛΑΣ" 50.000 δρχ. για τη διάσωση του αρχείου.
  • Ο σ. ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ και η Α. Δ. 50.000 δρχ., δεύτερη δόση, στη μνήμη των αγωνιστών της ΕΑ, Σπύρου Ρούσσου, Αντώνη Ρούσσου, Ιωάννη Κατσιμπάρδη και των αδελφών Φρόσως, Νικολάου και Λουκά Ζυγούρα, καθώς και του αξέχαστου Κ. Τσαρουχά, που δολοφονήθηκε στα κρατητήρια.
  • Μέσω ΚΟΒ Κάτω Ηλιούπολης: Οι ΑΛΕΞΗΣ και ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΣΤΟΥΔΗ 10.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού τους Νώντα. Η ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΑ ΚΑΛΑ+ΔΚΙΤΖΗ 5.000 δρχ. στη μνήμη του συζύγου της Θρασύβουλου Καλαϊτζή.
  • Η ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΘΑ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΟΥ 100.000 δρχ., ελάχιστη προσφορά, μέσω ΚΟΒ Ανω Ηλιούπολης, για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου, που δεν αποτελεί μόνο πράξη του χτες και του σήμερα, αλλά αφορά και στο αύριο του ΚΚΕ και ολόκληρης της Ελλάδας.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΚΑΣ (Γιάντακας),από το Ηράκλειο Κρήτης, 10.000 δρχ.
  • Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΤΣΟΠΑΝΑΚΗΣ,φίλος του ΚΚΕ, 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κέντρου Αιγάλεω. Επίσης ο Π. Λ.,αγωνιστής της ΕΑ, 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κ. Αιγάλεω, στη μνήμη του αγωνιστή και φίλου του Μανώλη Λιγνού.
  • Μέσω ΝΕ Ιωαννίνων: Ο ΣΠΥΡΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ,αντιστασιακός από την Κόνιτσα, 20.000 δρχ. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ 5.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού του Βαγγέλη και της αδελφής του Ουρανίας, που έδωσαν τη ζωή τους, πολεμώντας τον κατακτητή και τους ντόπιους προδότες. Ο σ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΚΟΤΖΟΣ 20.000 δρχ. στη μνήμη των αγωνιστών από την Κόνιτσα.
  • Η μικρή ΝΑΝΑ ΚΕΡΑΤΣΑ 5.000 δρχ., στη μνήμη του παππού της Επαμεινώνδα.
  • Ο ΡΗΓΑΣ ΒΑΡΕΤΑΙΟΣ, αντιστασιακός, 20.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Κέντρου, Αγίου Δημητρίου.
  • Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑ 50.000 δρχ., μέσω της Επιτροπής Λακώνων Αττικής, στη μνήμη της Αθανασίας Κωστάκη, ψηφοφόρου και τακτικής ενισχύτριας του ΚΚΕ από την πενιχρή της σύνταξη του ΟΓΑ.
  • Η ΤΙΤΙΚΑ ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΥ από Βαρδώνια Λακωνίας, 100 δολάρια ΗΠΑ, στη μνήμη των δασκάλων, Νίκου Πλουμπίδη, Αθηνάς Μπενέκου, Ελένης Μπαμπαδάκη, Βασιλείας και Χρήστου Πολυμενάκου.
  • Η οικογένεια ΣΠΥΡΟΥ ΑΔΡΑΜΙΤΟΓΛΟΥ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κλωστοϋφαντουργών για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου.
  • Η Δ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ 10.000 δρχ., στη μνήμη του Ανδρέα Σταυριανίδη.
  • Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΡΡΕΑΣ, αγωνιστής της ΕΑ, 10.000 δρχ..
  • Προσφυγικός Εξωραϊστικός Σύλλογος των Πάνω Σφαγείων 10.000 δρχ..
  • Παρ/μα ΠΕΑΕΑ Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων 10.000 δρχ., τρίτη δόση.
  • Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΡΜΠΕΝΙΑΔΗΣ, αντιστασιακός, 15.000 δρχ., στη μνήμη των αδελφών του και συγχωριανών του από το χωριό Φιλίσι Λακωνίας, που έπεσαν στην περίοδο των αδιάκοπων αγώνων.
  • Ο Τ. Α. 50.000 δρχ., στη μνήμη του Βασίλη Αναστασίου, παλαίμαχου αγωνιστή.
  • Οι ΝΑΤΑΣΣΑ και ΗΛΙΑΣ ΜΙΚΕΔΑΚΗΣ 15.000 δρχ., μέσω ΚΝΕ Σαλαμίνας, στη μνήμη του θείου τους σ. Μιχάλη Βοζιάδη αντί για στεφάνι.
  • Μέσω ΚΟΒ Ελληνορώσων: Οι ΓΙΑΝΝΗΣ και ΜΑΡΙΑ ΠΡΙΜΗΚΥΡΙΟΥ, αντιστασιακοί 30.000 δρχ. Η ΣΟΥΛΑ και η ΚΟΥΛΑ 20.000 δρχ. τρίτη δόση. Ο ΒΑΓΕΝΑΣ 5.000 δρχ. Ο ΒΑΣΙΛΗΣ και η ΜΑΡΙΚΑ 5.000 δρχ. και μια φίλη 4.000 δρχ.
  • Η ΚΑΤΙΝΑ ΒΡΑΧΝΟΥ 15.000 δρχ. τρίτη δόση, μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων, στη μνήμη του αδελφού της Λεωνίδα Βραχνού και του πιστού τους φίλου Βασίλη Γεωργακόπουλου, αγωνιστών της ΕΑ και της Ειρήνης.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ, αντιστασιακός από τα Νέα Λιόσια, 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κουκακίου, στη μνήμη όλων των εκτελεσθέντων αγωνιστών από τα Νέα Λιόσια και την Πετρούπολη.
  • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ, πρόεδρος του παρ/τος ΠΕΑΕΑ Ρεθύμνου, 15.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών Γιώργη Τζανουδάκη, δάσκαλου, Βαγγέλη Ζυμβραγουδάκη, Ιάκωβου Φουντουλάκη, Μανώλη Τσουπάκη, Στέλιου Φραγκελάκη, Στέλιου Παπαμιχελάκη, Γιάννη Φαρτσατάκη, Δημήτρη Σήφη και Ελπιδοφόρου Μανωλεσάκη, Μανέλη Βαρδάκη, Στρατή Παγώνη, Νίκου Μυλωνάκη, Τσοπανάκη, Μιχάλη Καμάρη.
  • Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ 50.000 δρχ., μέσω ΝΕ Ρεθύμνου.
  • Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνου ΘΕΟΔΩΡΟΣ 40.000 δρχ.
  • Μέσω της ΑΕ Παιδείας - Ερευνας: Σύλλογος Σαϊδονιτών Μεσσηνιακής Μάνης 50.000 δρχ., στη μνήμη όλων των αγωνιστών αντιστασιακών και των θυμάτων του Εμφυλίου πολέμου. Η ΔΩΡΟΘΕΑ Ι. ΧΑΡΙΤΙΔΗ 50.000 δρχ.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Περάματος 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Περάματος.
  • Ο σ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 10.000 δρχ., στη μνήμη των κουνιάδων του Αυγέρη και Κώστα Καραγιάννη από τη Σαλμώνη Ηλείας.
  • Μέσω ΚΟΒ Ανάκασας: Ο ΣΑΒΕΛΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ 5.000 δρχ.
  • Προσφέρουν στον "902" σε χρήματα: ΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗ 30.000 δρχ. ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ 36.100 δρχ. ΜΟΣΧΟΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 10.000 δρχ. Επίσης σε δίσκους: ΧΡΟΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ 27 δίσκους και 27 κασέτες. ΚΟΒ Μουσικής 16 δίσκους. ΛΟΓΑΡΑ ΛΟΥΛΑ 13 δίσκους. ΜΠΑΚΡΑΤΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 15 δίσκους. Ανώνυμος 16 δίσκους. ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ 1 Ραδιοκασετόφωνο. ΣΜΑΡΑΔΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ 6 κασέτες.
ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Την εικόνα του παρατηρητή των εξελίξεων παρουσιάζει η κυβέρνηση στο σύνολο σχεδόν των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη χτεσινή δίκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου παρουσιάστηκε ως εναγόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εμπάργκο προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Δευτερεύουσα σημασία έχει η απόφαση που θα εκδοθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε ενάμιση μήνα περίπου. Το σημαντικότερο, από μια καταδικαστική(που θεωρείται πιθανότερη) ή αθωωτική απόφαση, είναι η απουσία κάθε πρωτοβουλίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα, έτσι κι αλλιώς, είναι ότι το κενό που αφήνει η ελληνική εξωτερική πολιτική καλύπτεται από τις επιδιαιτητικές προσφορές είτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε των ΗΠΑ.

***

Η ελληνική κυβέρνηση και στη χτεσινή δίκη υπερασπίστηκε την απόφαση για κήρυξη του εμπάργκο, τη στιγμή που πυκνώνουν οι φωνές και στο εσωτερικό της για τις αδιέξοδες επιλογές. Και, βέβαια, δε δικαιούται η κυβέρνηση να αποδίδει στον "ανθελληνισμό" του κ. Βαν Ντερ Μπρουκ τη διαγραφόμενη καταδίκη. Οι ιθύνουσες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν καταστήσει σαφείς, εδώ και πολύν καιρό, τις προθέσεις τους και έχουν κάνει γνωστές τις προτεραιότητες της πολιτικής τους στα Βαλκάνια.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, βεβαίως, την επιλεκτική αυστηρότητα των "εταίρων" όταν θίγονται, κατά τη γνώμη τους, τα κοινοτικά συμφέροντα. Το μέγιστο έγκλημα, που έγινε εις βάρος μιας χώρας και ενός λαού, η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, φέρει τη σφραγίδα των πιο "ευυπόληπτων" μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρ' όλα αυτά καμιά διαδικασία δεν κινήθηκε. Η επισήμανση δεν έχει σκοπό να δικαιώσει τις αιτιάσεις κάποιων παραγόντων της ελληνικής κυβέρνησης που ούτε λίγο, ούτε πολύ, θέλουν να μας πείσουν ότι η χώρα μας έπεσε θύμα "ανθελληνικής" συνωμοσίας. Περισσότερο γίνεται για να καταδείξει την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, που εκχώρησε το δικαίωμα χάραξης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η διατήρηση του θέματος με τα Σκόπια, αλλά και με την Αλβανία, στα πλαίσια αυτά, δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες, αφού η εμπλοκή των "επιδιαιτητών" προσθέτει νέες προϋποθέσεις και νέες δεσμεύσεις για τους χειρισμούς και την αποτελεσματικότητά τους. Ετσι κάτι που σήμερα θα μπορούσε να θεωρηθεί μια κίνηση καλής θέλησης, κίνηση εκτόνωσης, αύριο θα είναι επιταγή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπό την απειλή της ποινής που προβλέπει το Κοινοτικό Δίκαιο, θα είναι μια διατεταγμένη κίνηση.

Ομως, είναι ορατή άλλη μια "παγίδα" στην πορεία του θέματος. Η εμπλοκή του στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και η μεγαλύτερη φόρτισή του από τον υπολογισμό του "πολιτικού κόστους" για την όποια κίνηση απαιτείται σήμερα. Ηδη η χώρα έχει πληρώσει ακριβά την "κοστολόγηση" του θέματος τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

***

Το θέμα των σχέσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα πρέπει, κατ' αρχήν, να αποχαρακτηριστεί, να πάψει να χαρακτηρίζεται"εθνικό". Ο χαρακτηρισμός αυτός συντηρεί τη φόρτιση, τις εθνικιστικές παρενέργειες, τις αγκυλώσεις. Πρέπει να αντιμετωπιστεί στις πραγματικές του διαστάσεις, σαν θέμα εξωτερικής πολιτικής. Η κυβέρνηση θα πρέπει, έστω και αυτή τη στιγμή, να προχωρήσει, πριν καν εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στην άρση του εμπάργκο προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες με την κυβέρνηση αυτής της χώρας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απαιτείται, δηλαδή, η εγκατάλειψη της μοιρολατρικής αναμονής για την πορεία του θέματος στους διεθνείς οργανισμούς.

Βέβαια, η πρωτοβουλία για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνδυαστεί με την απομάκρυνση του ξένου παράγοντα από το "τραπέζι". Μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση λύσης και θα κατοχυρώνεται το αποτέλεσμα της διαδικασίας. Αλλιώς το όποιο αποτέλεσμα θα βρίσκεται μονίμως υπό την αίρεση του τριτεγγυητή, αίρεση που θα καθορίζεται από τις εκάστοτε οικονομικές ή στρατηγικές του επιλογές, που έχουν αποδειχτεί, μέχρι στιγμής, ολέθριες για τις χώρες και τους λαούς των Βαλκανίων.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η πρωτοβουλία για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνδυαστεί με την απομάκρυνση του ξένου παράγοντα από το "τραπέζι". Μόνον έτσι θα διασφαλιστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων, με στόχο την εξεύρεση λύσης και θα κατοχυρώνεται το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

ΤΑ ΣΤΕΓΑΝΑ παραμένουν, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την "οργάνωση και λειτουργία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας" (σελίδα 9).

ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του Προέδρου της Δημοκρατίας, που συνέστησε "επιτάχυνση της διαδικασίας", προκάλεσε το φαιδρό φαινόμενο της προεδρολογίας (σελίδα 7).

ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ της ανεργίας και της "μαύρης εργασίας" αλλοδαπών, να βρίσκονται μπροστά του, ξεκινά αύριο τις εργασίες του το συνέδριο της μεγαλύτερης δευτεροβάθμιας οργάνωσης της χώρας, της Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Για τους στόχους του συνεδρίου, μιλά στο "Ρ" ο πρόεδρός της, Ανδρέας Ζαζόπουλος(σελίδα 14).

ΜΑΖΙΚΗ 24ωρη απεργία χτες των μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που έχουν ήδη ξεκινήσει τον αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν (σελίδα 15).

ΕΠΙΜΕΝΕΙ στο ...τσιμεντένιο νομοσχέδιο για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρότι έχει κριθεί δύο φορές αντισυνταγματικό (σελίδα 10).

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ το κύμα συμπαράστασης στους 28 Χανιώτες, που δικάζονται στο Ρέθυμνο (σελίδα 10).

ΚΛΕΙΝΕΙ για τα ΙΧ το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η σχετική απόφαση (σελίδα 20).

ΝΕΑ πανελλαδική πορεία διαμαρτυρίας των σπουδαστών ΤΕΙ την ερχόμενη Τρίτη (σελίδα 21).

ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ οδό στα Τέμπη, απέκλεισαν χτες οι αδιόριστοι δάσκαλοι πτυχιούχοι εξωτερικού (σελίδα 21).

ΚΑΙ ΑΛΛΗ επιτυχία της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" στο νοσοκομείο "Αγία Ολγα" (σελίδα 20).

ΜΕ ΤΗ θηλιά στο λαιμό, οι δήμοι με τους παιδικούς σταθμούς. Χτες άρχισε η διαδικασία παράδοσης των αρμοδιοτήτων, χωρίς όμως να έχουν λυθεί πολλά σοβαρά προβλήματα (σελίδα 23).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ