Το "χαρτί" του εκλογικού εκβιασμού,ως έναν ακόμη ελιγμό τακτικής, ρίχνουν πλέον όλα τα αστικά κόμματα - είτε το δηλώνουν, είτε όχι - στο "τραπέζι", όπου διεξάγεται το "αλισβερίσι" περί την προεδρική εκλογή.
Η κυβέρνηση από τη μια μεριά δηλώνει επισήμως ότι επιδιώκει πάση θυσία αποφυγή εκλογών, ενώ ταυτόχρονα στο ΠΑΣΟΚ, όπως σημειώνουν παράγοντες της Χαρ. Τρικούπη, υπάρχει ήδη προεκλογική "ετοιμότητα".
Από την πλευρά της ΝΔ, για μια ακόμα φορά χτες, και με αφορμή την παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη στο θέμα της προεδρολογίας, διακηρύχτηκε η εμμονή στις εκλογές.
Την ίδια ώρα, στο χώρο της Πολιτικής Ανοιξης, μετά την εξαγγελία ότι ακόμα και με κόστος τις εκλογές δε θα γίνει δεκτός κομματικός υποψήφιος, συγκροτήθηκε η εκλογική επιτροπή του κόμματος. Παράλληλα, εκπρόσωποι του κόμματος, πιστά ταγμένοι στη διατήρηση του εθνικιστικού οίστρου, "απειλούν" ότι δε θα ψηφίσουν κοινό υποψήφιο, αν... διαπιστώσουν υποχωρήσεις στο Σκοπιανό...
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι ήδη στους διαδρόμους, όπου στεγάζονται τα κομματικά επιτελεία, δίνουν και παίρνουν εκλογικά σενάρια, τα οποία "στηρίζονται" σε γκάλοπ που παραγγέλλονται κατά... ποσότητες τις τελευταίες μέρες.
"Ολα είναι ανοιχτά",
υποστηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ
Ενώ κυβερνητικά στελέχη - μετά τη "σύσταση" Καραμανλή για επίσπευση της προεδρικής εκλογής - διαρρέουν ότι τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα για την αναζήτηση υποψηφίου "ευρύτερης αποδοχής", στελέχη του κόμματος, αλλά και ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες για πρώτη φορά δεν αποκλείουν, αλλά αντίθετα θεωρούν πιθανό, το ενδεχόμενο εκλογών. Ορισμένοι φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να μιλούν για "ρευστότητα" ακόμα και ως προς τις τελικές επιλογές του Α. Παπανδρέου,γύρω από τη διεκδίκηση του αξιώματος.
Ταυτόχρονα, στα πλαίσια της... εκλογικής ετοιμότητας, "κεντράρονται" τα ζητήματα εκείνα που κατά τις εκτιμήσεις των εκλογικών επιτελείων της Χαρ. Τρικούπη θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε μια προεκλογική αναμέτρηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι από χτες, στην προσπάθεια διαμόρφωσης ανάλογου κλίματος, δόθηκε εντολή συγκέντρωσης όλων των δημοσιευμάτων που αφορούν στη δήλωση του "πόθεν έσχες" του πρωθυπουργού, καθώς και της γνωστής "βίλας", καθώς εκτιμάται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί φθορά από τα παραπάνω θέματα και πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για να απαντηθούν.Παρά, όμως, τη φθορά, τα γκάλοπ (ευκαιρίας;), σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δίνουν μια απόσταση 4 μονάδων του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ και τεράστιο ποσοστό αναποφάσιστων.
Μετά το "θέλουμε;"
προβάλλεται το "μπορούμε;"
Επίσης, με ιδιαίτερη επιφύλαξη αντιμετωπίζεται το θέμα της "συμφωνίας" μεταξύ Παπανδρέου - Σαμαρά για την αποφυγή των εκλογών. Ακόμα και παράγοντες που εκτιμούν ότι η αναζήτηση κοινού υποψηφίου θα είναι "ειλικρινής", υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης δεν ελέγχει απόλυτα την κοινοβουλευτική του δύναμη.Ισχυρίζονται, δε, ότι 3 - 4 βουλευτές της Πολιτικής Ανοιξης, εφόσον τελικά η ΝΔ επιμείνει μέχρι τέλους στις εκλογές, δεν είναι σίγουρο ότι θα πειθαρχήσουν σε μια απόφαση του κόμματος για στήριξη υποψηφίου μαζί με το ΠΑΣΟΚ.
Οι ίδιοι κύκλοι δίνουν διττή ερμηνεία στην προχτεσινή "συμβουλή" του Κ. Καραμανλή. Οπως λένε, εκτός από το πρώτο επίπεδο ανάγνωσης, που είναι η επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας να εμφανιστεί εγγυητής της σταθερότητας, υπάρχει και ένα δεύτερο. Σύμφωνα με αυτό, θεωρούν ότι ο Κ. Καραμανλής επενέβη έχοντας ως "στόχο" τον Α. Παπανδρέου, "καυτηριάζοντας τη στάση του τελευταίου να συντηρεί την προεδρολογία, θέλοντας να μειώσει το θόρυβο γύρω από άλλα θέματα". Στην παραπάνω άποψη προστίθενται εκτιμήσεις ανώτατων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ότι "αν ο Καραμανλής δεν έβλεπε ενδεχόμενο εκλογών, δεν υπήρχε λόγος να παρέμβει". Βέβαια, την ίδια ώρα από πλευράς πρωθυπουργικού περιβάλλοντος εκφράζεται σε όλους τους τόνους η "ικανοποίηση" του Α. Παπανδρέου για την κίνηση Καραμανλή, που "του λύνει τα χέρια".
Κλίμα "επίσπευσης"
Ας σημειωθεί, παράλληλα, ότι εκ της Χαρ. Τρικούπη δηλώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επαφή με άλλο κόμμα, ενώ όσον αφορά την επίσπευση των διαδικασιών, αν και δεν αποκλείεται ως τακτικός χειρισμός, τονιζόταν ότι "ο Α. Παπανδρέου έχει κάθε λόγο να τραβήξει το θέμα μέχρι τέλους". Πάντως, σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Τύπου, Τηλ. Χυτήρης,δημιουργώντας το αίσθημα της επιτάχυνσης, σημείωσε ότι από πλευράς ΠΑΣΟΚ Θα βρεθεί υποψήφιος και θα προταθεί, ενώ την ίδια ώρα τα ονόματα των Κ. Στεφανόπουλου, Γ. Ράλλη και Γ. Χαραλαμπόπουλου επανήλθαν στο προσκήνιο.
Εξάλλου, χτες ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε "χαρά" για τη στάση Σαμαρά στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής, ότι δεν έχει δυσκολία να δεχτεί κεντροδεξιό υποψήφιο και τάχθηκε κατά εκλογών, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος. Τέλος, όπως μεταδόθηκε από το "ΜΕGΑ", ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα σύγκλησης της Βουλής για την προεδρική εκλογή πριν υπάρξουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις που θα επιβάλουν τη σύγκλησή της.
"Σύγχυση" στη ΝΔ
με Μητσοτάκη
Στη ΝΔ, μετά τα προβλήματα που προκάλεσε η παρέμβαση Καραμανλή, νέα σύγχυση δημιούργησαν οι χτεσινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη.Ο πρώην πρωθυπουργός, που ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι κατά τη δική του άποψη, "η ΝΔ δεν μπορεί να ψηφίσει κανέναν υποψήφιο".Προχωρώντας, είπε ότι "αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το ταχύτερο" και "κατά συνέπεια, η ΝΔ θα πρέπει να καταψηφίσει, να αρνηθεί ψήφο σε οποιαδήποτε λύση και να προσπαθήσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές". Οταν, ωστόσο, ρωτήθηκε ευθέως αν συνιστά τη μη υπόδειξη υποψηφίου από το κόμμα του, απάντησε ότι αυτό αποτελεί απόφαση του κόμματος με την οποία δε θα διαφωνήσει.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη που βρίσκονται σε διάσταση με τις θέσεις του Μ. Εβερτ,δημιούργησαν αναστάτωση στη Ρηγίλλης. Ενδειξη αποτελεί η ανακοίνωση στην οποία προέβη αμέσως μετά τον πρώην πρωθυπουργό ο Β. Μαγγίνας,ο οποίος δήλωσε ότι η ΝΔ "θα προτείνει δικό της υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας... και θα εμμείνει σ' αυτόν".Βέβαια, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι το κόμμα του εμμένει σε εκλογές, αφού "οι όποιες επιπτώσεις μιας εκλογικής αναμέτρησης είναι προτιμότερες από μια οδυνηρή δοκιμασία της χώρας για 2,5 χρόνια, με τη σημερινή κυβέρνηση".
Πάντως, από τη μεριά του Γ. Σουφλιά,εκφράστηκε χτες η άποψη ότι "το πιθανότερο είναι να μην πάμε σε πρόωρες εκλογές". Παράλληλα, ο βουλευτής της ΝΔ τάχθηκε κατά της υποψηφιότητας των Γ. Ράλλη ή Αθ. Τσαλδάρη, αν υποδειχτούν από το ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που η θέση της ΝΔ είναι κατά της παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Οσο για τον Γ. Βαρβιτσιώτη,τάχθηκε αλληλέγγυος των δηλώσεων Καραμανλή, χαρακτηρίζοντας την επίσπευση της προεδρικής εκλογής "ευχής έργον".
Θα πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι εκτός από τα γκάλοπ που επικαλείται ο Μ. Εβερτ, που φέρνουν "πρώτο κόμμα τη ΝΔ", κύκλοι της ΝΔ μιλούν και για άλλα γκάλοπ, που δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με λιγότερη προϊούσα φθορά από το ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις ευρωεκλογές, αλλά να υπολείπεται του τελευταίου κατά μια μονάδα.
Ν. Μπ.