ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Το Σωματείο Εργαζομένων στην "ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΙΩΝΙΑ" 50.000 δρχ..
  • Ο ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 10.000 δρχ..
  • Οι αδελφοί Ι. Λ. 50.000 δρχ., ως πέμπτη δόση, στη μνήμη των γονιών τους Ιωάννη και Γεωργίας.
  • Οι ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ και ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κάτω Ζωγράφου στη μνήμη των γονιών και αδελφών τους από Λέσβο.
  • Ο μπάρμπα - ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΕΚΟΣ 25.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Πάνω Ζωγράφου.
  • Ο σ. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Προσφυγικών.
  • Το Σωματείο Συνταξιούχων Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης Καλλιθέας και γύρω δήμων 50.000 δρχ. ως δεύτερη δόση.
  • Η ΜΑΡΙΑ ΚΥΚΙΒΑΡΑΚΗ 5.000 δρχ., μέσω ΚΟ Καλλιθέας, στη μνήμη του συζύγου της Μύρωνα.
  • Ο ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΙΑΜΠΑΝΗΣ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟ Καλλιθέας, στη μνήμη του αδελφού του Ανδρέα.
  • Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ 60.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης, στη μνήμη του συζύγου της Γρηγόρη Αντωνίου, των γονιών της Αθανασίου και Πολυξένης Γκρόζα, και του αδελφού της Γεωργίου Γκρόζα, αγωνιστών της ΔΣΕ.
  • Ο σ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΤΖΑΜΠΑΣΟΓΛΟΥ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ανω Ηλιούπολης.
  • Ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ από το Βέλγιο, 10.000 δρχ., στη μνήμη του Γιώργου και Καλλιόπης Πανταζή, καθώς και Μιχάλη Βοζιάδη.
  • Η σ. ΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ανω Ηλιούπολης.
  • Η ΚΟΥΛΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ανω Ηλιούπολης, στη μνήμη του συζύγου της Κοσμά, αγωνιστή της ΕΑ.
  • Ο ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΝΤΙΝΟΣ 10.000 δρχ. ως πέμπτη δόση, στη μνήμη των αδελφών Παναγιώτη, Βασίλη, Ιωάννας, των αντιστασιακών εργατών μετάλλου, και όλων των αεροπόρων της Μέσης Ανατολής.
  • Ο ΣΑΡΡΟΣ ΝΙΚΟΣ,ανάπηρος της ΕΑ, 5.000 δρχ., στη μνήμη του Νίκου Μαλιούρα (Κλαδευτή), μέσω ΚΟΒ Γκύζη.
  • Μέσω ΚΟΒ Αμπελοκήπων Θεσ/νίκης: ΠΑΡΤΑΚΙΛΟΥΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 5.000 δρχ., στη μνήμη της συζύγου του Κούλας. Ο ΛΙΛΙΑΚΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 5.000 δρχ. ως τρίτη δόση, στη μνήμη του πατέρα του Πέτρου, που πέθανε στις φυλακές Αβέρωφ, και της μάνας του Ευανθίας.
  • Ο ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 20.000 δρχ., ως δεύτερη δόση, από την πενιχρή του σύνταξη του ΙΚΑ για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Η σ. ΟΡΣΑ 50.000 δρχ. ως δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων, επίσης η σ. ΦΩΤΟΥΛΑ ΔΗΜΑΡΟΓΚΩΝΑ 20.000 δρχ. ως δεύτερη δόση, στη μνήμη του άντρα της Ανδρέα Δημαρόγκωνα, που συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατό του.
  • Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων "Πειραϊκής - Πατραϊκής" 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ της Π-Π.
  • Ο σ. ΘΩΜΑΣ ΦΛΕΓΚΑΣ 10.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ από το Γαρδίκι Φθιώτιδας.
  • Το Παρ/μα νομού Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ 20.000 δρχ. ως δεύτερη δόση.
  • Ο σ. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ,αγωνιστής της ΕΑ, 25.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών ΕΠΟΝιτών του 24ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που εκτελέστηκαν στην Παργινόσκαλα: Δρόσου Απόστολου, Διαμαντή Χαρ, Κόρλα Σιδέρη, Πέτρη Δημ, Τσούκη Βασ. και στη μνήμη αγωνιστών του ΔΣΕ.
  • Ο ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΑΡΤΣΩΝΑΣ 10.000 δρχ. και ο ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ 5.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Ανω Λιοσίων.
  • Η ΣΟΦΙΑ ΑΔΑΜΗ στη μνήμη του Χρήστου Αδάμη 5.000 δρχ. στο "Ρ".
  • Ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑ+ΔΚΙΩΑΝΝΟΥ 10.000 δρχ. δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Κερατσινίου, στη μνήμη του αδελφού του Νίκου Παπαϊωάννου, αγωνιστή της ΕΑ που πέθανε πρόσφατα.
  • Το Παρ/μα Λεχαινών - Κάμπου Νομού Ηλείας της ΠΕΑΕΑ 50.000 δρχ., στη μνήμη των αγωνιστών της ΕΑ και του ΔΣΕ, που έδωσαν τη ζωή τους για υψηλά ιδανικά.
  • Ο Σύλλογος Φιλοπρόοδων Ζαχάρως 10.000 δρχ., μέσω ΝΕ Ηλείας για τη διάσωση του αρχείου.
  • Ο Π. Λ., αγωνιστής της ΕΑ, 5.000 δρχ., στη μνήμη του αγωνιστή και φίλου του Μανώλη Λιγνού, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Αιγάλεω.
  • Η ΒΑΣΩ ΣΚΟΠΙΔΟΥ 10.000 δρχ., στη μνήμη του πατέρα της Φώτη Αντωνιάδη που πέθανε στην Πολωνία το '54 και του σ. Κώστα Λίτσα.
  • Μέσω ΚΟΒ Αίγινας: Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Αργοσαρωνικού 20.000 δρχ. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αίγινας 30.000 δρχ. Κοινότητα Μεσαγρού 50.000 δρχ. Ο ΠΑΠΑΛΕΩΝΑΡΔΟΣ ΤΑΚΗΣ 10.000 δρχ.
  • Ο Μ. ΚΑΤΣΙΟΥΡΑΣ, αντιστασιακός, 16.000 δρχ., μέσω ΚΟ Καρνάς Λάρισας, στη μνήμη της γυναίκας του Ελένης Κατσιούρα, αγωνίστριας της ΕΑ και του αδελφού του Κυριάκου Κατσιούρα, που σκοτώθηκε στον ΔΣΕ το 1948.
  • Ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ, συνταξιούχος του ΤΕΒΕ, 50.000 δρχ., μέσω ΚΟ Λάρισας, στη μνήμη των κομμουνιστών δημοσιογράφων και πνευματικών ανθρώπων. Επίσης προς τιμήν των τωρινών συναδέλφων τους, που συνεχίζουν να στέκονται όρθιοι στη μιζέρια της δημοσιογραφίας, για σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση του λαού στους πολιτικούς, πολιτιστικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες.
  • Ο ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ του Δημητρίου, από την ξεχασμένη Βέροια, 15.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ανοιξης, στη μνήμη των ηγετών του προλεταριάτου Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν - Στάλιν.
ΧΩΡΙΣ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ

Η είδηση που ήρθε από τις Βρυξέλλες ήταν ισοδύναμη με την αποκάλυψη ενός πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε η ανταπόκριση του "Ριζοσπάστη", αποφάσισε την επιδότηση του νέου, ιδιώτη, ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ελευσίνας με 8 περίπου δισεκατομμύρια δραχμές σε "ζεστό χρήμα"+ατ χρήμα που θα δοθεί από το κράτος, από τον προϋπολογισμό, από τον Ελληνα φορολογούμενο. Οι αντιδράσεις των κυβερνητικών παραγόντων, δηλαδή η εύγλωττη σιωπή, αποδεικνύουν αν όχι τη σύμπραξη στο σκάνδαλο αυτό, τουλάχιστον την ανοχή. Οπως και να 'χει όμως, ο χαρακτηρισμός της υπόθεσης - σκάνδαλο παραμένει.

Πριν από την οικονομική πλευρά του σκανδάλου, που είναι πολύ σοβαρή, αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί την πιο επίσημη και κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών τόσο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όσο και της σημερινής του ΠΑΣΟΚ, για την αναγκαιότητα ιδιωτικοποίησης τότε του Ναυπηγείου Ελευσίνας, τώρα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Νεωρίου λόγω απαγόρευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της κρατικής επιχορήγησής τους. Μάλιστα, το επιχείρημα αυτό συμπληρωμένο με την απειλή για κοινοτικές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ήταν και είναι το σημαντικότερο, τόσο για τις περιπτώσεις των ναυπηγείων όσο και για τις περιπτώσεις όλων των βιομηχανικών επιχειρήσεων, αλλά και των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα της "αποκρατικοποίησης", ή "ιδιωτικοποίησης", ή "μετοχοποίησης".

***

Το "άλλοθι" των κοινοτικών αποφάσεων που έπρεπε να εφαρμοστούν, έστω κι αν προκαλούσαν σοβαρά πλήγματα στον παραγωγικό ιστό της χώρας, θεωρήθηκε ιδανικό τόσο από τους "νεοφιλελεύθερους", όσο και από τους "σοσιαλιστές". Μάλιστα, στο "διαγωνισμό" προσαρμογής τους στις κοινοτικές επιταγές, οι εκπρόσωποι των δυο κυβερνήσεων έσπευδαν και σπεύδουν να διαβεβαιώνουν τους ομολόγους τους στην Κοινότητα ότι τίποτα δε θα μείνει απούλητο. Ετσι τον περασμένο Νοέμβρη οι δημοσιογράφοι άκουσαν στις Βρυξέλλες τον αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλο να καθησυχάζει το Συμβούλιο των Υπουργών σχετικά με την πορεία ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και να σχολιάζει: "Εχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό πόσο αβανταδόρικη είναι η ιδιωτικοποίηση"!

Βεβαίως, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ανατρέπει την πολιτική των "ιδιωτικοποιήσεων", κάθε άλλο. Απλώς αποκαλύπτει την πολιτική αυτή στις πραγματικές διαστάσεις της, διαστάσεις που οι εκπρόσωποι των δυο κυβερνήσεων δεν τόλμησαν να ομολογήσουν. Κανένας άλλος λόγος δεν επιβάλλει την εκχώρηση μεγάλων μονάδων, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου, στους ιδιώτες, παρά μόνο η ικανοποίηση μιας απαίτησης του μεγάλου κεφαλαίου. Της απαίτησης να εγκαταλείψει το κράτος όλες τις επιχειρηματικές - παραγωγικές δραστηριότητές του προς όφελός τους και χωρίς κανένα κόστος για τους ίδιους.

Αυτό, λοιπόν, που ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι η χωρίς κρατική επιδότηση λειτουργία των ναυπηγείων, ή των άλλων μονάδων, αλλά η λειτουργία τους έτσι κι αλλιώς στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό που απαγόρευε (την επιδότηση), όσο αυτές οι μονάδες βρίσκονταν στο δημόσιο, τώρα όχι μόνο το επιτρέπει, αλλά και το επιτάσσει. Αυτή είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και βέβαια δεν έχει καμιά σχέση με την ανάπτυξη του "ανταγωνισμού". Αυτή την πολιτική ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία, αυτήν ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ. Την άνευ όρων παράδοση κάθε τι κρατικού και δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα. Την ανέξοδη μεταφορά, δηλαδή, νέων πόρων στα θησαυροφυλάκια του μεγάλου κεφαλαίου, πόρων που προέρχονται από τη δημόσια περιουσία.

***

Η "ιδιωτικοποίηση", όπως και όλα όσα έγιναν εις βάρος αυτού του τόπου, μπορεί να βρει την ιδεολογική, πολιτική ή νομική κάλυψή της, αυτό όμως δεν απαλλάσσει όσους χρησιμοποιούν αυτή την κάλυψη για να επιφέρουν ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην παραγωγική βάση της χώρας, σε όποια ελπίδα ή προοπτική ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας. Ενα έγκλημα εκ προμελέτης και χωρίς ελαφρυντικά.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Κανένας άλλος λόγος δεν επιβάλλει την εκχώρηση μεγάλων μονάδων, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του δημοσίου, στους ιδιώτες, παρά μόνο η ικανοποίηση μιας απαίτησης του μεγάλου κεφαλαίου. Της απαίτησης να εγκαταλείψει το κράτος όλες τις επιχειρηματικές - παραγωγικές δραστηριότητές του προς όφελός τους και χωρίς κανένα κόστος για τους ίδιους.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ εκπρόσωπος... αποκαλύπτει μερικές από τις διατάξεις που θα περιέχει το καινούριο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, με αφορμή συζήτηση επερώτησης στη Βουλή (σελίδα 7).

ΣΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ της προεδρολογίας συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, καθώς στελέχη και βουλευτές του φροντίζουν να μεγαλώνουν τον κατάλογο των υποψήφιων Προέδρων (σελίδα 5).

ΔΙΑΧΥΤΗ δυσαρέσκεια επικρατεί στη Ρηγίλλης από τις πρωτοβουλίες του επίτιμου προέδρου του κόμματος, Κ. Μητσοτάκη (σελίδα 5).

ΜΥΣΤΗΡΙΟ συνεχίζει να καλύπτει την εξαφάνιση των δύο F - 5 της Πολεμικής Αεροπορίας (σελίδα 5).

ΔΡΑΧΜΗ δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε από τον εργοδότη, ούτε από τον ΟΑΕΔ οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΦΙΛΙΚΩΠΛΑΣΤ (σελίδα 13).

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΕΣ παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας από τις ξένες και τις ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες καταγγέλλει η ΟΤΟΕ στο υπουργείο Εργασίας (σελίδα 13).

ΕΚΛΕΧΤΗΚΑΝ οι συνοδοιπόροι της κυβέρνησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" (σελίδα 5).

ΤΟ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών των νοσοκομείων φέρνουν στη Βουλή με ερώτησή τους για το Κρατικό Νίκαιας βουλευτές του ΚΚΕ (σελίδα 18).

ΝΕΑ πορεία των σπουδαστών ΤΕΙ την Τρίτη. Συλλαλητήριο για την παιδεία χτες στο Ηράκλειο της Κρήτης (σελίδα 19).

ΟΜΟΦΩΝΑ το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων ζητά την άμεση και οριστική απαγόρευση των "κουλοχέρηδων". Την απόφαση αυτή έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ (σελίδα 20).

"ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ οφέλη" προσφέρει στους δήμους της Μεσογαίας ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, για να κάμψει την αντίθεσή τους στην κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων. Με ομόφωνη απόφαση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αν. Αττικής ζητά από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης (σελίδα 19).

ΟΙ ΑΝΑΘΥΜΙΑΣΕΙΣ πετρελαίου είναι ραδιενεργείς, υποστηρίζει Βρετανός επιστήμονας (σελίδα 20).

ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ στα... ΚΑΠΗ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης (σελίδα 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ