ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κυρίαρχος στα ΚΑΠΗ ... ο δήμαρχος

Για μια ακόμη φορά τα διοικητικά συμβούλια των ΚΑΠΗ στη Θεσσαλονίκη "καπελώθηκαν" από το δήμαρχο. Σύμφωνα με τον κανονισμό, στα πέντε ΚΑΠΗ της πόλης πρόεδρος είναι ο δήμαρχος, ο οποίος με τη σειρά του υποδεικνύει τον αντιπρόεδρο κ.ο.κ. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να συμμορφωθούν με αυτόν τον οπισθοδρομικό κανονισμό και να εκλέξουν διοικητικά συμβούλια σύμφωνα με αυτόν,ο οποίος δεν επιτρέπει καμία πρωτοβουλία στους απόμαχους της δουλιάς που συμμετέχουν στα ΚΑΠΗ, ενώ δε γίνεται καν λόγος για δημοκρατικές διαδικασίες. Να σημειώσουμε πως οι πόροι που διατίθενται για τη λειτουργία των ΚΑΠΗ είναι οι ελάχιστοι. Υπάρχουν ΚΑΠΗ που δεν τα επισκέπτεται γιατρός, που δεν έχουν κοινωνική λειτουργό, που δε διαθέτουν εργαζόμενο, ο οποίος θα πρέπει να επισκέπτεται μοναχικούς και ανήμπορους ανθρώπους.

"Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας έκαναν την κοινωνική τους προσφορά κι επομένως δικαιούνται στο στάδιο αυτό της ζωής τους μιας καλύτερης μεταχείρισης", δήλωσε στο "Ρ" ο δημοτικός σύμβουλος της "Αγωνιστικής Κίνησης" και πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Θανάσης Γιαννούσης."Τα ΚΑΠΗ δημιουργήθηκαν για να υπάρχει τρόπος επαφής μεταξύ της τρίτης ηλικίας και για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ψυχαγωγίας, προβληματισμού, ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τον κανονισμό, όμως, στα ΚΑΠΗ κυριαρχεί ο εκάστοτε δήμαρχος. Οι διοικήσεις τους, ακόμα, πέρα από το να κάνουν κάποια εκδήλωση, φροντίζουν να κρατάνε μακριά από τα προβλήματα τους απόμαχους της δουλιάς, δεν ακούγεται από τα ΚΑΠΗ καμία φωνή, καμία αγωνία. Η παράταξή μας δε φιλοδοξεί να κρατήσει τα ΚΑΠΗ σε άντρα κλειστά, σε κάστες κλειστές. Μάλιστα, ζητάμε να δοθούν στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας κάποιες παροχές, όπως για παράδειγμα, μειωμένο εισιτήριο στις συγκοινωνίες, για τα θέατρα κ.τ.λ.

Απαγορεύστε τους "κουλοχέρηδες"

Μια σημαντική απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων και ζητά την άμεση και οριστική απαγόρευση των "κουλοχέρηδων", έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος και Στρ. Κόρακας

Μια σημαντική απόφαση που πάρθηκε ομόφωνα στις 5 Δεκέμβρη 1994 από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων, έφεραν χτες με αναφορά στο προεδρείο της Βουλής και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος και Στρατής Κόρακας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων, σύμφωνα με αυτή την απόφαση, ζητά από τα αρμόδια υπουργεία την άμεση και οριστική απαγόρευση εγκατάστασης και λειτουργίας των καταστροφικών ηλεκτρονικών παιγνιδιών (τα ονομαζόμενα GOLDEN REAL MAGIC ή "κουλοχέρηδες"), τα οποία "κακώς χαρακτηρίζονται ως "τεχνικά", ενώ στην ουσία είναι τζογαδόρικα και έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους". Επίσης, από τις 5 Δεκέμβρη, που πάρθηκε αυτή η απόφαση, ο Δήμος Τρικάλων στη διοικητική του περιφέρεια χορηγεί τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπό τον όρο ότι μέσα σ' αυτά δε θα υπάρχουν ηλεκτρονικά παιγνίδια, ενώ έχει κινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης όλων των έως τώρα εκδοθεισών αδειών στα καταστήματα που λειτουργούν "κουλοχέρηδες", με στόχο να απομακρυνθούν οι συσκευές από αυτούς τους χώρους.

Οι λόγοι που οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια τέτοια απόφαση, έτσι όπως καταγράφονται στο ψήφισμά του, ήταν:

  • Η λειτουργία αυτών των δήθεν ηλεκτρονικών παιγνιδιών έχει δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα - και όχι μόνο - στην κοινωνία των Τρικάλων.
  • Οι συσκευές αυτές δεν έχουν την έννοια και τη λειτουργία του εφευρετικού ή ψυχαγωγικού παιγνιδιού για πνευματική άσκηση ή ξεκούραση του χειριστού, αλλά απεναντίας, χρησιμοποιείται το χρήμα ως μέσον προσπορισμού εύκολου κέρδους.
  • Στην πραγματικότητα, αυτά τα ηλεκτρονικά προσφέρουν στον παίκτη ψεύτικη ελπίδα οικονομικής ενίσχυσης - ενώ κατατρώγουν τα κατοστάρικα των παικτών με ασυνήθη ταχύτητα - δημιουργώντας υπερκέρδη στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συσκευών, σε μια εποχή που η ανεργία θερίζει και τα οικονομικά των νοικοκυριών βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
  • Οι επιχειρηματίες, γενικεύοντας την εφαρμογή μιας ξενόφερτης ψυχοφθόρας και "δραχμοβόρας" κουλτούρας, αλλοιώνουν τα ήθη και τις αξίες της κοινωνίας. Ιδιαίτερα οι νέοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οδυνηρές καταστάσεις, καθώς εθίζονται στον τζόγο, το εύκολο κέρδος και στην προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων για παίξιμο.

"Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει χρέος να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία, γιατί βλέπει τον κατήφορο στον οποίο οδηγούνται κυρίως οι νέοι άνθρωποι. Προσωπικά θα μεταφέρω την άποψη αυτή και στο κορυφαίο συνδικαλιστικό μας όργανο, την ΚΕΔΚΕ, για να λάβει θέση απέναντι σ' αυτό το νοσηρό φαινόμενο που εμφανίστηκε τελευταία. Είναι επείγον το θέμα και ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του", τόνισε σ' εκείνο το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Τρικάλων, Κ. Παπαστεργίου.Ο δήμαρχος είχε αναφερθεί στις διαμαρτυρίες γονέων και οικογενειαρχών στον τοπικό ημερήσιο Τύπο, που γεμάτοι απόγνωση ζητούν να απαγορευτεί η λειτουργία των ηλεκτρονικών παιγνιδιών μέσα στα καταστήματα. "Ακόμα και σε φούρνο τοποθετήθηκαν", είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Παπαστεργίου. Επισήμανε ότι ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώ υπογράμμισε πως αν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με τους "κουλοχέρηδες", θα έπρεπε να τους έχει απαγορεύσει αμέσως.

Στα 31 του νεκρός από ηρωίνη

Είκοσι ένας τοξικομανείς έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στις πρώτες μέρες του 1995. Χτες το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Βερανζέρου 42, βρέθηκε από τον πατέρα του σε κωματώδη κατάσταση ο Ευθύμιος Κ. Παπαδόπουλος, 31 χρόνων, ο οποίος παρά την εσπευσμένη μεταφορά του στο νοσοκομείο δε σώθηκε. Ο νεαρός υπέκυψε μετά από λίγο και η Αστυνομία εκτιμά ότι ο θάνατός του οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών, αφού δίπλα του βρέθηκε μια χρησιμοποιημένη σύριγγα. Ο πατέρας του είπε στους αστυνομικούς ότι ο γιος του για ένα διάστημα είχε σταματήσει να παίρνει ναρκωτικές ουσίες.

Αυτοκτόνησε από στρες;

Το άγχος και το στρες που είχε για τα μαθήματά της οδήγησαν στο θάνατο μια 18χρονη μαθήτρια της Γ' λυκείου. Ο πατέρας της Γ. Καρράς, καθηγητής Πανεπιστημίου, έδωσε αυτή την εξήγηση στους αστυνομικούς, οι οποίοι κάνουν προανάκριση για τον πρόωρο θάνατο της κόρης του, μέσα στο διαμέρισμά της στην Κηφισιά.

Ληστεία - περίπατος

Περίπατο στο Ταχυδρομείο της Οδού Μηθύμνης 45 στα Πατήσια έκανε χτες το μεσημέρι ένας νεαρός ληστής. Με την απειλή πιστολιού ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους και απέσπασε περίπου δύο εκατομμύρια δραχμές, που προέρχονταν από εξοφλήσεις λογαριασμών των ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ. Ο δράστης διέφυγε με δίκυκλη μοτοσικλέτα, ενώ η Αστυνομία άρχισε να τον ψάχνει μετά από ένα τέταρτο, αφού ο διευθυντής του Ταχυδρομείου, όπως είπε στους αστυνομικούς, από τον πανικό του ξέχασε να ενεργοποιήσει το συναγερμό.

Στη φυλακή για εκδίκηση

Σε ψευδείς καταγγελίες και καταθέσεις αστυνομικών στηρίχτηκε το κατηγορητήριο με το οποίο 4 ρωσοπόντιοι καταδικάστηκαν σε εξαετή κάθειρξη και ήδη έχουν εκτίσει 17 μήνες από τη συνολική ποινή τους.

Οι 4 νεαροί από τη Γεωργία, Ηλίας Καρακαλίδης,Ραφαήλ Μπεχρακόφ,Θωμάς Τριανταφυλλίδης και Ορέστης Αμβροσιάδης,καταδικάστηκαν για ληστεία που υποτίθεται ότι διέπραξαν τον Αύγουστο του 1993, σε βάρος της Λαρίσα Μορφούτινα και του συζύγου της Σεργκέι.

Συγκεκριμένα, το ζευγάρι των μηνυτών είχε καταγγείλει ότι οι 4 νεαροί ρωσοπόντιοι, τους οδήγησαν σε αγροτική περιοχή έξω από τη Θεσσαλονίκη και με απειλή στιλέτου τους απέσπασαν 100.000 δρχ., 2.500 δολάρια και χρυσαφικά.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης στηριζόμενο στις καταγγελίες των μηνυτών και σε καταθέσεις αστυνομικών, καταδίκασε τους κατηγορουμένους σε εξαετή φυλάκιση.

Προχτές, που εκδικάστηκε εκ νέου η υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, αποδείχτηκε ότι οι τέσσερις νεαροί δεν είχαν καμιά ανάμειξη στην υπόθεση και ότι το ζευγάρι των μηνυτών, που έχει φύγει από τη χώρα μας, ήθελε απλώς να τους εκδικηθεί.

Παραμένει προφυλακισμένος

Εκ νέου προφυλακιστέος κρίθηκε ο κατάδικος Αλέκος Κοσμόπουλος,που απολογήθηκε τελικά χτες, για εκβίαση και ξυλοδαρμό κρατουμένου, μετά την προθεσμία που είχε ζητήσει, στην 4η τακτική ανακρίτρια Πειραιά Ιωάννα Κλάπα. Ο Κοσμόπουλος, που εκτίει ποινή για ανθρωποκτονία, φέρεται αναμεμειγμένος σε αρκετές από τις υποθέσεις των κυκλωμάτων των φυλακών. Ο συγκατηγορούμενός του, επίσης κρατούμενος Νίκος Χατζηλίας, ζήτησε χτες και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί.

Ούτε αυτός φταίει

Και έκτος κατηγορούμενος εμφανίστηκε στην υπόθεση του μεγάλου "ριφιφί" στην Τράπεζα Εργασίας. Πρόκειται για τον τραγουδιστή και ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου "Τούνελ" Σπ. Σερεμέτη,ο οποίος απολογήθηκε χτες στον ανακριτή του 2ου ειδικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Αθηνών Κ. Γκανιάτσο και αφέθηκε ελεύθερος, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μοναδικός μάρτυρας που τον είχε εμπλέξει ανακάλεσε την αρχική του κατάθεση. Ο μάρτυρας αυτός είναι ο ισοβίτης Κ. Γιαμαίος.Μετά την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Σπ. Σερεμέτη, είπε στους δημοσιογράφους ότι "από άλλον" είχε ακούσει στη φυλακή όσα είχε αναφέρει παλαιότερα για τον επιχειρηματία. "Εγώ δεν ξέρω τίποτα, πρόσθεσε. Δεν κατηγορώ εγώ τον Σερεμέτη".

Ο τελευταίος υποστήριξε ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση, ενώ ο συνήγορός του Δ. Παπαδημητρίου δήλωσε πως "αποδείχτηκε σήμερα το αβάσιμο των δημοσιευμάτων" που είχαν στόχο τον πελάτη του το περασμένο καλοκαίρι.

Οι λεγόμενοι "κουλοχέρηδες" εθίζουν τη νεολαία στον τζόγο, το εύκολο κέρδος και στην προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ