ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βιβλιοθήκη παιδικού θεάτρου

Μετά από συστηματική έρευνα του "Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για τα παιδιά και τους νέους" και αλληλογραφία με ανάλογα κέντρα άλλων χωρών, το Ελληνικό Κέντρο κατάφερε να υλοποιήσει τη φιλοδοξία του για συγκρότηση μιας βιβλιοθήκης, για τους ανθρώπους του θεάτρου, αλλά και για δασκάλους και σπουδαστές. Η βιβλιοθήκη, λοιπόν, είναι πια πραγματικότητα και φιλοξενείται στο "Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου" (Ερμού 56, τηλ. 3230196). Εκτός από περιοδικά, προγράμματα από φεστιβάλ και άλλα παρόμοια έντυπα, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 150 βιβλία για το παιδικό θέατρο, το θέατρο στην εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι, κ. ά. Στη βιβλιοθήκη, που πλουτίζεται συνεχώς, μπορεί κανείς να βρει τα περισσότερα από τα σχετικά ελληνικά βιβλία, καθώς και τα πιο σημαντικά σε αγγλική και γαλλική γλώσσα.

"Πρωτομάστορες" της Κρήτης

Το μεγάλο μουσικό έργο με τίτλο "Οι Πρωτομάστορες",που περιέχει σχεδόν το σύνολο της μουσικής ιστορίας της Κρήτης, μετά από πολύχρονες και κοπιώδεις προσπάθειες, είναι πια πραγματικότητα. Την πιο αξιόπιστη χαρτογράφηση της μουσικής έκφρασης της περιόδου 1920 - 1955,που περιλαμβάνει δεκαεννιά από τους αξιολογότερους εκπροσώπους της μουσικής αυτής ιστορίας με τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της τέχνης τους, παρουσίασε το "Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι".Με τη λύρα, το βιολί, το λαγούτο και φυσικά με το τραγούδι οι "Πρωτομάστορες", Δερμιτζογιάννης, Καλογρίδης, Καραβίτης, Καρεκλάς, Κουτσουρέλης, Λαγός, Λαυρεντία, Μαύρος, Μουντάκης, Μπαξεβάνης, Ναύτης, Παπαδογιάννης, Ροδινός, Σκορδαλός, Στραβός, Φουσταλιέρης, Χαρίλαος και Χάρχαλης,δεν εκφράζουν απλά το κλίμα μιας εποχής, αλλά τονίζουν και παραμέτρους, όπως το ύφος, το αίσθημα κι ο ρυθμός. "Οι Πρωτομάστορες" είναι - όπως είπε στη χτεσινή παρουσίαση ο Λ. Λιάβας - "πρότυπα ύφους κάθε μιας από τις ιδιαίτερες περιοχές της Κρήτης. Επιβάλλεται να βγουν όσο το δυνατό περισσότερες ηχογραφήσεις στο πλατύ κοινό, όχι μόνο για λόγους ιστορικούς, αλλά γιατί πάνω απ' όλα μας αφορούν άμεσα, καθώς μεταφέρουν μηνύματα ύφους και τεχνικής της μουσικής μας παράδοσης".

Η καταγραφή και επιμέλεια της πολύτιμης αυτής μουσικής έκδοσης έγινε από τον Στέλιο Αεράκη.Χρησιμοποιήθηκαν ηχογραφήσεις (140 τραγούδια) από δίσκους 78 και 45 στροφών, που κυκλοφόρησαν από το 1920 μέχρι το 1955 στην Ελλάδα, την Αμερική και τη Γερμανία. "Οι Πρωτομάστορες" κυκλοφορούν σε τρεις μορφές πολυτελούς κασετίνας 10 δίσκων, κασετών και CD και συνοδεύονται από πολυσέλιδο ενημερωτικό βιβλίο μεταφρασμένο και στα αγγλικά.

Βραβεία αναστηλωτικών έργων

Στο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης Ρεθύμνου Κρήτης,απονεμήθηκε δίπλωμα στα πλαίσια του ετήσιου Βραβείου Διατήρησης και Ανακαίνισης Αρχιτεκτονικών Μνημείων "EUROPA NOSTRA" για το 1994, για την επιμελή αναστήλωσή του. Απονεμήθηκαν, εξάλλου, 7 μετάλλια και 41 έπαινοι για αναστηλωτικά και άλλα έργα συντήρησης σε 15 χώρες. Στη νότια Ευρώπη, επίσης, απονεμήθηκαν δέκα βραβεία σε έργα που έγιναν σε Κύπρο, Ουγγαρία, Ιταλία και Ισπανία.

Η "Προδοσία" της Λυρικής

Τριάντα έξι επεισόδια, λαϊκές εικόνες από την Κεντρική Ευρώπη για το σατανά είναι το έργο, που σμίλευσε με δεξιοτεχνία ο Μαουρίτσιο Κάγκελ και ανεβαίνει από τη Λυρική Σκηνή στις 11, 19, 25/2, 5 και 12/3.Ο τίτλος του είναι "Προφορική Προδοσία" ή αλλιώς "Τα Ευαγγέλια του διαβόλου κατά τη λαϊκή κρίση". Οπως, είπε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής της Ορχήστρας, Αλκης Μπαλτάς,"δεν πρόκειται για παραδοσιακή μορφή όπερας, αλλά για θεατρικό λόγο".Ενώ ο σκηνοθέτης, Σπύρος Σακκάς,συμπλήρωσε: "Μπήκαμε στις αισθήσεις του παιδικού κόσμου, που όλα τα αποδέχεται χωρίς κρίσεις και αμφισβητήσεις και φτιάξαμε μία παράσταση, όπου το καλό και το κακό συνυπάρχουν".

Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Δημήτρη Παπαϊωάννου,χορογραφίες της Νατάσας Δούκα,μετάφραση του Ανδρέα Στάικου και μουσική προετοιμασία της Βίκυς Στυλιανού.Παίζουν: Χαρά Δημοπούλου, Νατάσα Δούκα, Δημήτρης Σταμούλης, Ταξιάρχης Χάνος και τα παιδάκια Αικατερίνη Σακκά, Κωνσταντίνος Σακκάς.Συμμετέχει οκταμελής χορός μαθητών των εκπαιδευτηρίων Τσιαμούλη και οι χορευτές Ειρ. Σπυριδάκη, Σ. Γιοβανάκη, Φ. Καφούσιας, Τ. Αργυρόπουλος.

Ο Θύμιος και η "Ούρσουλα"

Ο Θύμιος Καρακατσάνης ετοιμάζεται για τη δεύτερη θεατρική του "εξόρμηση" μέσα στο φετινό χειμώνα. Αυτή τη φορά με το διπλό ρόλο του σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή και μαζί με τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ,που συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή, επιχειρούν μια μοναδική κατάδυση στον κόσμο της "Ούρσουλα".Πρόκειται για το έργο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου, που διεισδύει σ' έναν κόσμο τραγικό, σκληρό, γεμάτο πίκρα και αυτοσαρκασμό. Τα σκηνικά του έργου, που θ' ανέβει στο θέατρο "Μπουρνέλλη",είναι του Γιώργου Γαβαλά,τα κοστούμια της Χριστίνας Κωστέα και η μουσική του Σπύρου Παϊσίου.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Επεμβάσεις με φόντο τη "Μπιενάλε"

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Πινακοθήκη. Ματαιώνεται η έκθεση συλλογής Κωστάκη;

Σε διετία δρομολόγησης και υλοποίησης έργων υποδομής, περνά η Εθνική Πινακοθήκη. Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού, Θ. Μικρούτσικος,"οι σημαντικότερες επεμβάσεις αφορούν την αναδιάρθρωση του υπογείου και του ισογείου του κτιρίου Β, με τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων σύγχρονων προδιαγραφών". Με αυτό τον προσανατολισμό, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, που ανακοινώθηκε χτες, συμμετέχουν τέσσερις αρχιτέκτονες. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι: Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αναπληρωτή το νόμιμο αναπληρωτή του, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας με αναπληρωτή το νόμιμο αναπληρωτή του, η Ελ. Βαρώτσου - Σούτζου (αναπληρωτής Ν. Σούτζος), ο Χρ. Χρήστου (αναπληρωτής Ν. Ζίας), ο Ελ. Βακαλό (αναπληρωτής Τ. Μαυρωτάς), ο Ζ. Πορταλάκης (αναπληρώτρια Ελ. Κορωναίου), ο Σ. Κονταράτος (αναπληρωτής Μ. Πιτένης), ο Χρ. Λιοντάκης (αναπληρώτρια Β. Γεωργίου) και ηΠ. Παλατζά (αναπληρωτής Μ. Μιχαηλίδης). Λόγω των εργασιών, αλλά και του υψηλού κόστους παρουσίασής της, κινδυνεύει να ματαιωθεί η προγραμματισμένη έκθεση της συλλογής Κωστάκη με έργα της ρωσικής πρωτοπορίας.

Με ένα νέο έργο, ειδικά για την Μπιενάλε, ο Τάκης,αποφασίστηκε τελικά, να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Μπιενάλε της Βενετίας. Εθνική επίτροπος ορίστηκε η Μ. Μαραγκού.Η Μπιενάλε θα πραγματοποιηθεί 11 Ιούνη με 15 Οκτώβρη, ενώ σε χώρο του "Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών" θα φιλοξενηθεί η έκθεση "Ελιτρον", με έργα των: Ευγ. Αποστόλου, Γ. Γυπαράκη και Ν. Ταστσιόγλου.

Τέλος, ανακοινώθηκε η συνεργασία του ΥΠΠΟ με την ΑΣΚΤ.Η συνεργασία θα κινηθεί σε δύο άξονες: Την προβολή των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών και την πραγματοποίηση μεγάλων εκθέσεων στις νέες εγκαταστάσεις της ΑΣΚΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ