ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΕΡΤ - ΣΑΜΑΡΑΣ
Στήριξη "επί της ουσίας"

Σε πλειοδοσία πατριωτισμού εξαντλείται η επίθεση των δύο κομμάτων

Καμία ουσιαστική διαφωνία "επί της αρχής" δεν έχουν η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη για την άρση του βέτο στην τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας. Τα δύο κόμματα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των προέδρων τους, θα ήταν ικανοποιημένα αν διορθώνονταν η λέξη "μπορεί" με το "θα" ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Παρ' όλα αυτά, τα δύο κόμματα εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στους κυβερνητικούς χειρισμούς, προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις των "ισχυρών κοινοτικών εταίρων".

Ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ αν και διαπίστωσε ότι "χάσαμε ένα στρατηγικής σημασίας διαπραγματευτικό όπλο χωρίς να κερδίσουμε απολύτως τίποτα", έσπευσε να στηρίξει εμμέσως πλην σαφώς την κυβέρνηση στο όνομα της διατάραξης των σχέσεων με την ΕΕ: "Εάν τώρα, είπε, η Ελλάδα αποδεχτεί το κείμενο όπως είναι διατυπωμένο, αυτό αποτελεί πρωτοφανή ζημιά. Εάν πάλι, πρόσθεσε, η κυβέρνηση δεν αποδεχτεί αυτό το κείμενο, πολύ φοβούμαι ότι πλέον είναι τόσο αργά που θα διαταραχτούν σε σοβαρότατο βαθμό οι σχέσεις μας με την ΕΕ, σε μια ώρα μάλιστα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει και άλλα εθνικά θέματα" (!).

"Για τα μάτια του κόσμου" ζήτησε από την κυβέρνηση να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αλλάξει το κείμενο, αλλά, υποτασσόμενος στην "ευρωπαϊκή μοίρα", δήλωσε ότι είναι βέβαια αργά. Η μόνη τροποποίηση που ζητά ο Μ. Εβερτ είναι ή να φύγει η φράση "can" (μπορεί) ή να ερμηνευτεί ακριβώς τι εννοεί.

Πλειοδοσία Σαμαρά

Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης πλειοδότησε σε φραστικούς χαρακτηρισμούς αλλά στο "διά ταύτα" απέφυγε να συνδέσει το θέμα με την προεδρική εκλογή, αφήνοντας να αιωρείται ως "απειλή".

"Τα δώσαμε όλα και εισπράξαμε τίποτα", συνόψισε την κριτική του ο Αντ. Σαμαράς. Επιπλέον ζήτησε από την κυβέρνηση να μην επικυρώσει τη συμφωνία και "ας βρει αυτή τον τρόπο να διορθώσει αυτά τα απαράδεκτα και εγκληματικά που έχουν διαπραχθεί σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων".

Ερωτηθείς αν θα συνδέσει το θέμα της προεδρικής εκλογής με την υπογραφή τη συμφωνίας από την κυβέρνηση, ο Αντ. Σαμαράς απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι "αυτή την ώρα ο συσχετισμός των δύο θεμάτων, του εθνικού με το προεδρικό μειώνει το πρώτο".

Επιχείρηση απορρόφησης των αντιδράσεων

Υποταγμένη στις απαιτήσεις των ισχυρών εταίρων η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταλείπει μια πολιτική 20 χρόνων και αποδέχεται την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων

Τα "απαραίτητα" προσχήματα, με τα οποία θα δικαιολογήσει την άμεση και απόλυτη συμμόρφωσή της με τις απαιτήσεις των ισχυρών εταίρων και συμμάχων για την προώθηση των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, αναζητά η ελληνική κυβέρνηση.

Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ως δεδομένη την άρση του ελληνικού βέτο για την Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την ΕΕ στο Συμβούλιο Σύνδεσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μάρτη. Μέχρι τότε, πάντως, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι κύκλοι, θα καταβληθούν προσπάθειες από την ελληνική διπλωματία για τη βελτίωση των διατυπώσεων που αφορούν στον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης την Κύπρου στην Κοινότητα.

Η τακτική, πάντως, που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση, θα καθοριστεί σήμερα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου.Στη σύσκεψη ασφαλώς θα γίνει και η εκτίμηση για τη δυνατότητα απορρόφησης των αντιδράσεων που προέκυψαν, καθώς η διατύπωση για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Κοινότητα δεν κρίνεται ικανοποιητική και προσφέρει τη δυνατότητα εκμετάλλευσης από τη ΝΔ και την Πολιτική Ανοιξη στο "παιχνίδι" που εξελίσσεται για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρωθυπουργός θα προσφέρει κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος εξαιτίας του θορύβου που δημιουργήθηκε, είχε απειλήσει με παραίτηση στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν υιοθετήσει τη συμφωνία.

Χτες, ωστόσο, σε δηλώσεις αμέσως μετά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, ο Γ. Α. Μαγκάκης χαμήλωσε τους τόνους, ανασκευάζοντας τη δήλωσή του περί παραίτησης. "Διερωτώμαι γιατί", απάντησε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να παραιτηθεί και συμπλήρωσε: "Εχειρίσθην τα θέματα στο πλαίσιο των εντολών και των κατευθύνσεων της κυβέρνησής μου. Εχω την αίσθηση ότι τα εχειρίσθην σύμφωνα με αυτό που μου επέβαλε το καθήκον μου: Να κάνω το καλύτερο δυνατό".

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Γ. Α. Μαγκάκης, αφού υπεραμύνθηκε της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι "με την κατ' αρχήν συμφωνία που τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της ελληνικής κυβέρνησης, το Κυπριακό βγήκε από το τέλμα", υπογράμμισε ότι καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με την ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία εξάλλου προχώρησε ήδη στην έκφραση της ικανοποίησής της για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Κοινότητας.

Στην προσπάθειά του να αμυνθεί στις επιθέσεις που δέχτηκε τις τελευταίες μέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της περασμένης Δευτέρας στις Βρυξέλλες, η γαλλική προεδρία δεν έθεσε προς συζήτηση τη συμβιβαστική φόρμουλα, που είχαν προ βδομάδων επεξεργαστεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Α. Ζιπέ με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη,η οποία ικανοποιούσε πλήρως τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ