ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το χρονικό της σύγκρουσης
  • "Παράκεντρα" εξουσίας καταγγέλλει ο Γ. Κουβελάκης, ο οποίος βάλλει κατά του Αντ. Λιβάνη στην επιστολή παραίτησής του
  • Παραιτήθηκε γιατί ήταν "αποτυχημένος", διαρρέουν τώρα κυβερνητικοί παράγοντες!
  • Ο Α. Πεπονής αναλαμβάνει νέος υπουργός Δικαιοσύνης

Το χρονικό της σύγκρουσης μεταξύ Λιβάνη - Κουβελάκη,η οποία κατέληξε στην παραίτηση του δεύτερου, ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα μετά από οξύτατο επεισόδιο που σημειώθηκε στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ για "παρέμβαση στο έργο του" την οποία "δεν μπορεί πλέον να ανεχτεί".Οπως μεταφέρεται από το περιβάλλον του πρώην υπουργού, η αρχική αντίδραση του Αντ. Λιβάνη υπήρξε έντονη, γεγονός που - κατά τις ίδιες πηγές - οδήγησε τον Γ. Κουβελάκη να του αντιτάξει ότι "γνωρίζει" το περιστατικό της συνάντησης του πρώην αρχιφύλακα Κορυδαλλού Α. Αραβαντινού με βαρυποινίτη στις φυλακές Αλικαρνασσού. Συνάντηση που, όπως υποστηρίζεται, πραγματοποιήθηκε έπειτα από εντολή του υφυπουργού και χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο της παρέμβασης του υφυπουργού σε θέματα αρμοδιοτήτων του Γ. Κουβελάκη, αλλά και "προστασίας" των διαφόρων κυκλωμάτων από κυβερνητικούς χώρους, δεδομένου ότι ο Αραβαντινός βρίσκεται σε διαθεσιμότητα μετά από απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης. Οσο για την επαφή Αραβαντινού - βαρυποινίτη επιβεβαιώθηκε και από δηλώσεις του πρώτου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν ενεργούσε κατ' εντολή του Αντ. Λιβάνη αλλά πως η συνάντησή του με τον φυλακισμένο ήταν "τυχαία", κατά τη διάρκεια παρουσίας του στις φυλακές για συνδικαλιστικούς λόγους.

Κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Δικαιοσύνης υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια του επεισοδίου Κουβελάκη - Λιβάνη, ο δεύτερος τελικά παραδέχτηκε ότι ο Αραβαντινός είχε σταλεί από τον ίδιο στη συνάντηση με τον Γιουγκοσλάβο κατάδικο Baldic Danilo για λόγους που άπτονται του "δημοσίου συμφέροντος". Οι ίδιοι κύκλοι δεν απέφευγαν να προχωρήσουν σε κάποιους παραλληλισμούς, λέγοντας ότι για την αποφυλάκιση του γνωστού από τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τον Αραβαντινό, Ζεκερίδη (βαρυποινίτης με την κατηγορία του εμπόρου ναρκωτικών), είχε γίνει επίκληση, και πάλι, λόγω "δημοσίου συμφέροντος"... Οσο για τον βαρυποινίτη στις φυλακές Αλικαρνασσού, φέρεται να έχει διασυνδέσεις με μυστικές υπηρεσίες, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι αντικείμενο της επαφής Αραβαντινού ήταν η συγκομιδή πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία, οι οποίες θα μεταφέρονταν σε υψηλά ιστάμενο πρόσωπο.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι, από πλευράς του περιβάλλοντος Λιβάνη, σημειωνόταν ότι οι κατηγορίες κατά του υφυπουργού είναι ανυπόστατες. Ωστόσο δεν παραλειπόταν να σημειωθεί ότι ακόμα και να υπήρξε προσπάθεια του Αντ. Λιβάνη να πάρει πληροφορίες για τη δράση τρομοκρατικών κυκλωμάτων, αυτό δεν αποτελεί κατηγορία, δεδομένου ότι ο υφυπουργός έχει υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ.

Ανεξέλεγκτα "κέντρα" και

"φαινόμενα παραεξουσίας"

Χτες και αφού το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις ο Γ. Κουβελάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στον οποίο και υπέβαλε την παραίτησή του. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο Α. Παπανδρέου προσπάθησε να τον μεταπείσει αλλά ο Γ. Κουβελάκης έθεσε ως όρο για την παραμονή του στην κυβέρνηση "δημόσια δήλωση του Α. Παπανδρέου ότι είναι με το μέρος του".Πράγμα που αρνήθηκε ο πρωθυπουργός με αποτέλεσμα η παραίτηση να γίνει αποδεκτή. Λίγο αργότερα ο Γ. Κουβελάκης έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή της παραίτησής του, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται:

  • Στη "δράση κέντρων που ενεργοποιούνται επιχειρώντας να υποκαταστήσουν την κυβέρνηση..., μαρτυρούν τον αυθαίρετο και ανέλεγκτο τρόπο παράκαμψης, φαλκίδευσης και αναίρεσης της κυβερνητικής βούλησης αλλά και της βούλησης των πολιτών..., ναρκοθετούν..., σφετερίζονται... και υπονομεύουν τη διαφάνεια της κρατικής διαχείρισης".
  • Στην εκδήλωση "φαινομένων παραεξουσίας" που πρέπει κανείς να αποκρούσει και να συγκρουστεί μαζί τους.
  • Στην επίσκεψη Αραβαντινού - που "ελέγχεται για τη βαρύτατα πλημμελή συμπεριφορά του κατά την πρόσφατη μαζική απόδραση κρατουμένων από τον Κορυδαλλό" - στις φυλακές Αλικαρνασσού με την "κάλυψη" του Αντ. Λιβάνη.

Το παραπάνω περιστατικό επιβεβαιώνεται και από επιστολή του διευθυντή των φυλακών Αλικαρνασσού, ο οποίος αναφέρεται στη συνάντηση Αραβαντινού - Danilo, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο πρώτος να είχε σταλεί από τον υφυπουργό - επιστολή η οποία επισυνάπτεται στο κείμενο της παραίτησης Κουβελάκη. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ο ισχυρισμός Αραβαντινού πως η επιστολή του διευθυντή των φυλακών υπήρξε αποτέλεσμα πίεσης που δέχτηκε από το ιδιαίτερο γραφείο του Γ. Κουβελάκη.

Οσον αφορά την πλευρά Κουβελάκη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός, όπως σημειωνόταν από το περιβάλλον του είχε γίνει στόχος, εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ, λόγω των αντιδράσεών του σε μια σειρά μεθοδεύσεις για συντηρητικότερη μετατόπιση του χώρου της Δικαιοσύνης. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Γ. Κουβελάκης είχε ταχθεί ενάντια σε πλευρές της "θεσμικής μεταρρύθμισης" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και η οποία στοχεύει σε συντηρητικότερη αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και τη δικαστική εποπτεία των κομμάτων μέσω του ελέγχου των οικονομικών τους. Τέλος, γινόταν λόγος για τις επιθέσεις εναντίον του οι οποίες εκδηλώνονταν από την ΚΤΕ Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, που όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του Γ. Κουβελάκη, εκπορευόνταν από τον Ν. Αθανασόπουλο.

"Αποτυχημένος", λέει

τώρα η κυβέρνηση!

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει από χτες τον πρώην υπουργό. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο τελευταίος ανακηρύσσεται, πλέον, ως ο πιο "αποτυχημένος" υπουργός που πέρασε ποτέ!! Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικοί παράγοντες που ρωτήθηκαν για το πώς ερμηνεύουν τις εξελίξεις, επιδίωκαν να πείσουν ότι ο υπουργός επιχείρησε "ηρωική έξοδο" υπό το βάρος της αποτυχίας του... Συγκεκριμένα υποστήριζαν ότι η επαγγελλόμενη από τον Γ. Κουβελάκη "εξυγίανση του σωφρονιστικού συστήματος, κατέληξε σε μαζικές αποδράσεις κρατουμένων" (!) ενώ "ο εκδημοκρατισμός στο χώρο της Δικαιοσύνης οδήγησε σε μη δυνατότητα ομαλής διεξαγωγής των εκλογών (σσ αναφορά στα προβλήματα με τα εκλογικά κέντρα στις δημοτικές εκλογές) και σε αιτήματα των δικαστών για νομιμοποίηση της φοροδιαφυγής τους"!!

Επίσης δεν παρέλειπαν να διαρρέουν ότι ο Γ. Κουβελάκης ήταν από εκείνους που ο Αντ. Λιβάνης εισηγείται να αντικατασταθούν στον επόμενο ανασχηματισμό, λόγω ανικανότητας και προβλημάτων που δημιουργεί η πολιτική τους. Πράγμα που, όπως συνέχιζαν, ήταν εν γνώσει του Γ. Κουβελάκη, ο οποίος δημιούργησε το όλο θέμα για να δικαιολογήσει την αποχώρησή του...

Και όμως. Ολοι γνωρίζουν ότι αν έχει υπάρξει κάποιος υπουργός που εκθειάστηκε τόσο πολύ από τον πρωθυπουργό στα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, αυτός δεν είναι άλλος από τον Γ. Κουβελάκη. Δεν υπήρξε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ο Α. Παπανδρέου να μην επαινέσει το "τεράστιο έργο" στον χώρο της Δικαιοσύνης. Γεγονός που όταν ετίθετο ως ερώτημα σε όσους σήμερα ανακαλύπτουν "αποτυχία του Κουβελάκη", η απάντηση που έδιναν ισοδυναμούσε με μια... μακρόσυρτη σιωπή. Αντίδραση πολύ φυσική από τη στιγμή που ο Γ. Κουβελάκης δεν αντιμετωπίστηκε με χαρακτηρισμούς "είναι βλάκας", οι οποίοι επιφυλάχτηκαν για τον Δ. Μπέη, όταν ο τελευταίος μίλησε για τα τρωκτικά που ορέγονται τα κονδύλια από το Πακέτο Ντελόρ...

Ο Α. Πεπονής

νέος υπουργός

Πυρετός διαβουλεύσεων σημειώθηκε χτες μετά την παραίτηση του Γ. Κουβελάκη για την ανεύρεση του αντικαταστάτη του. Οι πρώτες φήμες μιλούσαν για τον Ε. Γιαννόπουλο, ο οποίος, όπως θύμιζαν ορισμένοι, ήταν από εκείνους που στήριξαν τον Αραβαντινό στην κόντρα του με τον Κουβελάκη. Ακούστηκαν επίσης τα ονόματα των Χρ. Ροκόφυλλου και Ε. Βενιζέλου. Τελικά, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, η ορκωμοσία του οποίου θα ανακοινωθεί σήμερα, είναι ο πρώην υπουργός Προεδρίας Α. Πεπονής.Σχολιάζοντας την επιλογή του κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι θα ακολουθήσει την πολιτική (την κατά τα άλλα "ανεπιτυχή"!) που μέχρι τώρα εφαρμοζόταν από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ωστόσο, τις επόμενες μέρες ο κυβερνητικός μηχανισμός θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια ακόμα παραίτηση. Αυτή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σωτηρέλη, που αναμένεται να υποβληθεί τις επόμενες μέρες και αφού τοποθετηθεί στη θέση του ο νέος υπουργός.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κυκλώματα που τρέφονται από την αντιλαϊκή πολιτική

Η παραίτηση Κουβελάκη, ανεξάρτητα από τις αφορμές, φέρνει στο προσκήνιο τη δράση "παρακέντρων", ενώ πολλαπλασιάζει τα σενάρια σχετικά με τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις

Πέρα από την αφορμή που οδήγησε χτες στην παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη και η οποία έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό, όλα δείχνουν ότι τα αίτια της ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης είναι πολύ βαθύτερα και σχετίζονται άμεσα με τη δράση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται όχι μόνο το χώρο των φυλακών, αλλά και συνολικά τους τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Κυκλώματα, που με κάθε τρόπο επιδιώκεται να παραμείνουν στο απυρόβλητο παρά τη σύγκρουση στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι οι αντικρουόμενες κυβερνητικές πλευρές, ανεξάρτητα με τις κατηγορίες που ανταλλάσσονται ένθεν και ένθεν και παρά το σφοδρό τους χαρακτήρα, δεν "ξεπέρασαν τα όρια" και δεν προχώρησαν σε κινήσεις, που να αποδεικνύουν την πρόθεσή τους, για να μπει τέρμα στις δραστηριότητες αυτών των σκοτεινών μηχανισμών.

Ως επίρρωση των παραπάνω θα μπορούσε να αναφερθεί η τακτική που από χτες ακολουθείται απέναντι στον Γ. Κουβελάκη, για τον οποίο το πρωθυπουργικό περιβάλλον οψίμως ανακάλυψε και διοχετεύει ανεπισήμως ότι υπήρξε ένας "αποτυχημένος" υπουργός και εξ αυτού του λόγου επιδίωξε "ηρωική" έξοδο... Από την πλευρά δε του Γ. Κουβελάκη προτάσσεται η ευθιξία του, η οποία τον οδήγησε εκτός κυβέρνησης λόγω της δράσης "παράκεντρων εξουσίας" που φαλκίδευσαν το έργο του. Ωστόσο την ίδια ώρα αποτελεί ζητούμενο, τα όσα βαρύτατα συνοδεύουν την επιστολή παραίτησης του υπουργού να μην αποτελέσουν ένα απλό φραστικό πυροτέχνημα, αλλά να συνοδευτούν από συγκεκριμένες κινήσεις και στοιχεία που θα συμβάλλουν να χυθεί όσο γίνεται περισσότερο φως στη δράση των "κέντρων" που καταγγέλλει ο πρώην υπουργός. Κυκλώματα που τελικά αποτελούν προϊόν ενός ολόκληρου συστήματος και τρέφονται από την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί αυτό το σύστημα.

Παράλληλα, οι εξελίξεις τόσο όσον αφορά την υπόθεση Κουβελάκη όσο και την υπόθεση Μαγκάκη, εντείνουν τη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό τοπίο ενόψει της προεδρικής εκλογής, καθώς τα σενάρια πληθαίνουν. Σενάρια που αυτοαναιρούνται και, άλλα θέλουν το ενδεχόμενο εκλογών να προβάλλει ακόμα πιο πιθανό καθώς η φθορά της κυβέρνησης δε θεωρείται αναστρέψιμη, άλλα συνηγορώντας στην παραπάνω άποψη ομιλούν περί ανασχηματισμού εκλογικού χαρακτήρα, ενώ άλλα κάνουν λόγο για ολοκλήρωση του "παζαριού" περί τον υποψήφιο Πρόεδρο και αποτροπή του στησίματος της κάλπης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ