ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑ+ΔΚΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Αξιος της τύχης του

Η παράδοση δεν έσπασε. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 73-76 από τη Λιμόζ, μπλέκοντας σε περιπέτειες

Αν ο αγώνας με τη Λιμόζ ήταν ένας πρόωρος τελικός, τότε ο Ολυμπιακός είναι άξιος της τύχης του. Οχι μόνο έχασε με 73 - 76 (26 - 35). Εδειξε τόσες αδυναμίες στην οργάνωση του παιχνιδιού, που δεν του επιτρέπουν να συγκαταλέγεται μεταξύ των φαβορί για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Απέναντι στην ωριμότητα και την ικανότητα στη βρόμικη δουλιά των παικτών της Λιμόζ, αντέταξε τα μπασίματα του Μπακατσιά και τίποτα περισσότερο. Οι Πειραιώτες χωρίς ψυχραιμία και με φανερή αδυναμία να περάσουν με αξιώσεις την μπάλα κοντά στη ρακέτα, επέτρεψαν στους Γάλλους να κάνουν το παιχνίδι τους. Το μόνο που μπορούν να επικαλεστούν είναι τα σφυρίγματα του Ελβετού Λίμαν και του Φιλανδού Γιούγκεμπραντ. Δεν ανέχθηκαν μόνο το βρόμικο παιχνίδι, του έκλεψαν και 4 πόντους. Δε μέτρησαν κανονικό καλάθι του Τζόνσον, κι επέτρεψαν στον Μπαϊά να βάλει το χέρι από το κάτω μέρος του στεφανιού, βγάζοντας την μπάλα σε σουτ του Τάρλατς. Η απουσία του Σιγάλα αποδείχτηκε καθοριστική στην άμυνα πάνω στον Γιανγκ. Ο Αμερικανός ειδικά στο Α ημίχρονο, σημείωσε μόλις 6 πόντους λιγότερους από όσους σημείωσαν όλοι μαζί οι παίκτες του Ολυμπιακού. Διαβασμένος ο Μαλίκοβιτς, χτύπησε από την περιφέρεια και όχι μόνο. Κέρδισε τη μάχη των ριμπάουντ, διατηρώντας την παράδοση που τον θέλει να... σπάει εύκολα τα συστήματα του Ιωαννίδη. Η Λιμόζ προηγήθηκε μέχρι και 10 πόντους διαφορά, (33 - 23 και 50 - 41). Οι "ερυθρόλευκοι" πλησίασαν 52 - 54 στο 33 και 65 - 66 στο 37, αλλά οι Γάλλοι αποδείχτηκαν... τέρατα ψυχραιμίας. Μπροστά σε 16.000 θεατές απέδειξαν ότι γνωρίζουν να επιβάλουν την προσωπικότητά τους, αδιαφορώντας αν αρέσει ή όχι. Με τη χτεσινή νίκη και τα δύο εντός έδρας παιχνίδια που θα δώσουν στη συνέχεια, έχουν σίγουρη την πρώτη θέση του ομίλου. Οσο για τον Ολυμπιακό; Ευτυχώς που η Τσιμπόνα νίκησε την Μπαρτσελόνα. Διαφορετικά απειλούνταν μέχρι και με αποκλεισμό απ' την τετράδα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιάς 9, Λημνιάτης, Τζόνσον 20 (2), Νάκιτς 8 (1), Φασούλας, Τόμιτς 10 (3), Τάρλατς 17, Βολκόφ 10.

ΛΙΜΟΖ: Φορτέ 4, Βερόβ 12 (1), Ντακουρί 10 (1), Γιανγκ 28 (4), Σι, Κέμπτον 10, Εμ Μπαϊά, Μπιλμπά 13 (1).

Τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής:

Α όμιλος: Ολύμπια - Μακάμπι 79 - 86, ΠΑΟΚ - ΠΑΟ 80 - 70, Σκαβολίνι - ΤΣΣΚΑ 75 - 92, Μπενφίκα - Ρεάλ 62 - 66.

Η βαθμολογία: Σκαβολίνι 20, Παναθηναϊκός 20, Ρεάλ 20, Μακάμπι 19, ΤΣΣΚΑ 19, ΠΑΟΚ 17, Ολύμπια 15, Μπενφίκα 14.

Β όμιλος: Τσιμπόνα - Μπαρτσελόνα 97 - 84, Μπανταλόνα - Λεβερκούζεν 89 - 73, Μπολόνια - Εφές Πίλσεν 68 - 54, Ολυμπιακός - Λιμόζ 73 - 76.

Η βαθμολογία: Λιμόζ 20, Ολυμπιακός 20, Μπολόνια 19, Μπαρτσελόνα 19, Εφές Πίλσεν 19, Τσιμπόνα 18, Λεβερκούζεν 16, Μπανταλόνα 13.

Στο δικαστή ο Σκλαπάνης

Στον αθλητικό δικαστή και στην Επιτροπή Φίλαθλης Ιδιότητας παραπέμπει η ΕΠΟ τον πρόεδρο της ΠΑΕ Λεβαδειακός Μ. Σκλαπάνη.Την απόφαση αυτή πήρε χτες το ΔΣ της ΕΠΟ, αφού εξέτασε τις αόριστες καταγγελίες που είχε κάνει ο εν λόγω πρόεδρος για κύκλωμα με έδρα τη Θεσσαλονίκη που "κλείνει" επί χρήμασι ευνοϊκές διαιτησίες. Οι καταγγελίες είχαν γίνει μετά τον αγώνα Λεβαδειακού - Εδεσσαϊκού 1-2 και όπως είναι γνωστό ο Μ. Σκλαπάνης είχε εμπλέξει και το όνομα του τρίτου αντιπροέδρου της ΕΠΟ Ιορδ. Τσώτσου,που τυγχάνει και πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πέλλας.

Η χτεσινή συνεδρίαση της ΕΠΟ διακόπηκε για αρκετή ώρα εξαιτίας ενός πρωτοφανούς γεγονότος. Της εισβολής περίπου 20 οπαδών του Ολυμπιακού, που διαμαρτύρονταν για στημένες διαιτησίες σε βάρος της ομάδας τους. Οι άνθρωποι της Ομοσπονδίας ζήτησαν αστυνομική προστασία που τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων δε χρειάστηκε.

ΠΑΟ
Ο Μπορέλι σπάει την παράδοση...

Οι παραδόσεις είναι για να πέφτουν. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού Χουάν Ραμόν Ρότσα είναι πεπεισμένος ότι η ομάδα του θα περάσει νικηφόρα και μέσα από την Εδεσσα στο αυριανό παιχνίδι. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ρότσα τόνισε μεταξύ άλλων: "Δε μας φοβίζουν οι παραδόσεις. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και δε φοβάται κανέναν αντίπαλο. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμήσουμε τον αντίπαλο. Ο Εδεσσαϊκός είναι ισχυρός αντίπαλος και θα προσπαθήσει να χτυπήσει το ματς στα ίσα".

Ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι στα τρία χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν έχει έρθει ποτέ αντιμέτωπος με την ομάδα της Μακεδονίας. Την πρώτη ο Εδεσσαϊκός ήταν ακόμη στη Β εθνική, ενώ στα δύο τελευταία χρόνια ο Μπορέλι ήταν εκτός αποστολής.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Παραχωρείται ο Εστάι

Αισιόδοξες εκτιμήσεις Λίμπρεχτς στο ΔΣ της ΠΑΕ

Ο Φαμπιάν Εστάι αποτελεί πλέον παρελθόν για τον Ολυμπιακό. Ο Χιλιανός μέσος τις τελευταίες μέρες ζήτησε επίμονα τόσο από τον πρόεδρο Σωκράτη Κόκκαλη όσο και από τον Τάις Λίμπρεχτς να φύγει από την ομάδα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Εστάι θα συνεχίσει την καριέρα του στην Κόλο Κόλο, ομάδα της πατρίδας του. Η ομάδα θα πάρει δανεικό τον παίκτη μέχρι το τέλος της περιόδου αντί του ποσού των 30 εκατομμυρίων δραχμών και στη συνέχεια θα γίνει μεταγραφή που θα αγγίξει τα 200 εκατομμύρια. Ο Ολλανδός τεχνικός που χτες ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο για την πορεία της ομάδας, δεν έχει καμία αντίρρηση ώστε να παραχωρηθεί ο παίκτης που άλλωστε ποτέ δεν είδε με καλό μάτι.

Μεταξύ άλλων ο Λίμπρεχτς τόνισε στο ΔΣ ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε ανοδική πορεία και ότι τα τελευταία άτυχα αποτελέσματα ήταν μια άσχημη παρένθεση. Ακόμη ο κόουτς εστίασε το βάρος της προσπάθειας στο Κύπελλο και δεν έκρυψε την αισιοδοξία του για την έκβαση των αγώνων με τον Παναθηναϊκό εφόσον βέβαια περάσει την Καρδίτσα. Ο κ. Κόκκαλης είπε στον Λίμπρεχτς ότι πρέπει να εμπιστεύεται όλους τους παίκτες και να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα την πειθαρχία.

Στον αγωνιστικό τομέα τα νέα ήταν ευχάριστα, αφού Ιβιτς - Πασσαλής γυμνάστηκαν κανονικά και θα είναι έτοιμοι ενόψει του αγώνα με τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη.

Επεισόδια σε Αγγλία - Κίνα

Μετά την Ιταλία και τη Γαλλία, χτες ήρθε η σειρά της Αγγλίας να γίνει η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που συγκλονίζεται από τη βία των γηπέδων σε διάστημα λιγότερο από 15 μέρες.

Συγκεκριμένα, βίαια επεισόδια ξέσπασαν μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα για το Κύπελλο Αγγλίας μεταξύ της Τσέλσι και της Μίλγουολ. Τα επεισόδια που ευτυχώς, σε αντίθεση με τις άλλες δυο χώρες, αυτή τη φορά ήταν χωρίς θύματα, ξεκίνησαν όταν οπαδοί της Τσέλσι επιτέθηκαν σε οπαδούς της Μίλγουολ.

Εξάλλου, η βία στα γήπεδα δε συγκλονίζει μόνο την Ευρώπη. Από τη βία δεν μπόρεσε να ξεφύγει ούτε η Κίνα. Ετσι, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αγώνα για τη 2η αγωνιστική του νεοσύστατου επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ της χώρας. Λόγω του ότι η βία σε αθλητικές συναντήσεις στην Κίνα είναι ένα άγνωστο φαινόμενο, η αστυνομία λόγω απειρίας δεν μπόρεσε να ελέγξει την κατάσταση, με αποτέλεσμα τα επεισόδια να πάρουν μεγάλη έκταση.

Και με τη βούλα

Επίσημα προπονητής της Εθνικής μέχρι το 1996 ο Κ. Πολυχρονίου

Ο Κώστας Πολυχρονίου έπαψε και τυπικά να είναι προσωρινός. Χτες το ΔΣ της ΕΠΟ επικύρωσε την εισήγηση της Τεχνικής Επιτροπής και ενέκρινε το συμβόλαιο μαζί του μέχρι και τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1996. Ο μηνιαίος μισθός του επίσημου πια ομοσπονδιακού προπονητή θα είναι 1,1 εκ. δρχ.

Το επόμενο φιλικό της Εθνικής στις 8 του Μάρτη με την Ελβετία θα γίνει τελικά στο ΟΑΚΑ και όχι στα Χανιά, όπως αρχικά είχε οριστεί, ούτε στη Θεσσαλονίκη, όπως είχε ζητήσει ο Πολυχρονίου. Εξάλλου αναβάλλεται το φιλικό με την Ουκρανία. Ο ομοσπονδιακός εισηγήθηκε την αναβολή φοβούμενος τραυματισμούς και κούραση των διεθνών, οι οποίοι θα προέρχονται και από αρκετά δύσκολα παιχνίδια του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Μιλώντας και χτες για το τεστ με τους Ρουμάνους στην Καλαμάτα, ο Πολυχρονίου έπλεξε το εγκώμιο στον Φρατζέσκο,υπογραμμίζοντας το ασυνήθιστο ομαδικό πνεύμα στο παίξιμό του. Σημείωσε ακόμα ως πολύ θετική την απόδοση των Σακελλαρίδη - Πουρσανίδη,λέγοντας ότι τους θεωρεί άριστες εναλλακτικές λύσεις στις θέσεις των Κασάπη - Ζαγοράκη αντίστοιχα, όποτε χρειαστεί. Πρόσθεσε δεν, ότι θα συνεχίσει να δοκιμάζει στην ομάδα νέους παίκτες αναφέροντας ότι θα δώσει προτεραιότητα στους Πατρινούς Μικέ - Γεωργάτο.

Η Εθνική Ρουμανίας σε νέο φιλικό που έδωσε στον Πύργο νίκησε τον Πανηλειακό με 2 - 0.

Ιταλικό ενδιαφέρον για Τσιάρτα

Ο Βασίλης Τσάρτας πληρεί όλες τις προδιαγραφές για να σταδιοδρομήσει στο ιταλικό πρωτάθλημα! Το παραπάνω συμπέρασμα δε βγαίνει από συλλογισμό... συγγενή του Ναουσαίου διεθνή, αλλά από δημοσίευμα της πρώτης σε κυκλοφορία αθλητικής εφημερίδας της γειτονικής χώρας "Γκαζέτα Ντελοσπόρτ". Σύμφωνα με το Μιλανέζικο έντυπο ο Τσάρτας αλλά και ο Νίκος Μαχλάς είναι μέσα στους 85 παίκτες ανά την Ευρώπη που μπορούν να κάνουν καριέρα στο καμπιονάτο. Μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός ο παίκτης της ΑΕΚ δήλωσε: "Το ακούω με μεγάλη έκπληξη. Ασφαλώς είναι μεγάλη τιμή για μένα και νιώθω ικανοποίηση γιατί οι κόποι χρόνων βρίσκουν ανταπόκριση όχι μόνο από τη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό".

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο νεαρός μεσοεπιθετικός Μουστάκας είναι στο στόχαστρο του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Ο παίκτης αγωνίζεται στη Δόξα Βύρωνα που βρίσκεται στην πρώτη θέση του ομίλου του νότου στο πρωτάθλημα της Γ εθνικής. Τον παίκτη είχε "σταμπάρει" ο Ντούσκο από τους αγώνες Κυπέλλου όπου είχε βρεθεί αντιμέτωπη η Ενωση με την ομάδα του Λώρη Θεοφάνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ