ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες συναντήσεις, νέα αδιέξοδα, νέα μέτρα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ . -

Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχαν, χτες το πρωί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές των 2 ηγετών στις μεταξύ τους σχέσεις, με αποτέλεσμα να αναβληθεί και η προγραμματισμένη, για μετά το τέλος της συνάντησης, κοινή συνέντευξη Τύπου. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέζ, παρευρέθηκαν ο Αμπέντ Ράμπο, αρμόδιος της Παλαιστινιακής Αρχής για θέματα πολιτισμού, και ο Ισραηλινός υπουργός Περιβάλλοντος Γιόσι Σαρίντ. Ο Ράμπο, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του και έκανε λόγο για σοβαρή κρίση στις ισραηλινο - παλαιστινιακές σχέσεις. Από την πλευρά του, ο Σαρίντ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και μίλησε, μόνο, για μεγάλες διαφωνίες και δυσκολίες, ενώ αρνήθηκε να δεχτεί ότι υπάρχει κρίση.

Την ώρα, περίπου, που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος ηγέτης έβλεπαν τις συνομιλίες τους να ναυαγούν, ένταση δημιουργήθηκε στην Ιερουσαλήμ, όταν η ευρωπαϊκή διαμεσολαβητική "τρόικα" (ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, ο Ισπανός αντιπρόεδρος της ΕΕ Μανουέλ Μαρτίν, ο γενικός γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Χανς Φον Πλαφιτς, συνοδευόμενοι από τον Ισπανό υπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Κάρλος Γουέστεντροπ), έφτασε στα κεντρικά γραφεία της ΟΑΠ. Οι Εβραίοι έποικοι της ανατολικής Ιερουσαλήμ πραγματοποίησαν πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και, μάλιστα, κατέθεσαν αγωγή στο δικαστήριο, ζητώντας την απαγόρευση της συνάντησης με βάση το νόμο που απαγορεύει τις πολιτικές δραστηριότητες της Παλαιστινιακής Εξουσίας στην Ιερουσαλήμ. Το δικαστήριο, όμως, απέρριψε αυτήν την αγωγή και, έτσι, ο Φαϊσάλ Χουσεϊνί, ηγετικό στέλεχος της ΟΑΠ, υποδέχτηκε τους Ευρωπαίους διπλωμάτες στο λεγόμενο Οίκο της Ανατολής. Η "τρόικα" της ΕΕ θα συναντούσε, χτες το απόγευμα, τον Γιασέρ Αραφάτ στη Γάζα.

Και ενώ βόμβα εξερράγη, χτες τα ξημερώματα, κοντά στον ισραηλινό οικισμό Νετζαρίμ της Λωρίδας της Γάζας (χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα ή ζημιές), ο Γιασέρ Αραφάτ, σε μια προσπάθεια να λάβει ακόμη αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της ειρηνευτικής συμφωνίας, έδωσε την Τετάρτη το βράδυ εντολή να ιδρυθεί Δικαστήριο Κρατικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Χασάν Αμπού Λιμπντέχ, γενικό διευθυντή του υπουργείου Δικαιοσύνης της Παλαιστινιακής Αρχής, το δικαστήριο αυτό θα έχει ως βασική του αρμοδιότητα όλες τις υποθέσεις εθνικής ασφαλείας.

ΡΩΣΙΑ
Η ώρα των εκκαθαρίσεων

Aπαλλάσσονται από τα καθήκοντά τους οι υφυπουργοί Αμυνας, στρατηγοί Ματβέι Μπουρλακόφ και Γκεόργκι Κοντράτιεφ και έπεται συνέχεια...

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΟΔ. ΡΟΥΣΣΟΥ). -

Ενώ πλησιάζουν προς το τέλος οι εχθροπραξίες, τουλάχιστον στην περιοχή της τσετσενικής πρωτεύουσας Γκρόζνι, φαίνεται πως δρομολογούνται οι αλλαγές στο υπουργείο Αμυνας, για τις οποίες εδώ και καιρό κάνουν λόγο αρκετά ρωσικά ΜΜΕ. Ετσι, πριν αναχωρήσει για την πρωτεύουσα του Καζαχστάν Αλμά Ατά, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος κορυφής της ΚΑΚ, ο πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα, με το οποίο απαλλάσσει από τα καθήκοντά τους (χωρίς να αναφέρονται οι λόγοι) τους υφυπουργούς Αμυνας στρατηγούς Ματβέι Μπουρλακόφ και Γκεόργκι Κοντράτιεφ. Σημειώνουμε ότι ο Κοντράτιεφ ήταν αντίθετος με τη στρατιωτική επιχείρηση στην Τσετσενία. Ο δε Μπουρλακόφ, πρώην διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στη Γερμανία που θεωρείται προσκείμενος στον υπουργό Αμυνας Πάβελ Γκρατσόφ, είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον περασμένο χρόνο λόγω των κατηγοριών για διαφθορά στη ρωσική στρατιά της Γερμανίας. Το ποτήρι ξεχείλισε όταν, την προηγούμενη βδομάδα, αποκαλύφτηκε η ύπαρξη μεγάλου λογαριασμού (πάνω από 20.000.000 δολάρια) του υπουργείου Αμυνας σε γερμανική τράπεζα.

Στο μεταξύ, οι εφημερίδες "Ιζβέστια" και "Σεβόντνια" θεωρούν σίγουρη και την απομάκρυνση του Γκρατσόφ, στον οποίο θα φορτωθούν τόσο οι τεράστιες απώλειες του στρατού στην Τσετσενία (μέχρι τις 8 Φλεβάρη, 1.020 άτομα), όσο και η διαφθορά στα ανώτατα κλιμάκια του ενόπλων δυνάμεων. Αναφέρονται και οι πιθανοί αντικαταστάτες του Γκρατσόφ, που μπορεί να επιλέξει ο Γιέλτσιν: οι στρατηγοί Α. Νικολάγεφ, διοικητής των μεθοριακών δυνάμεων, Μπορίς Γκρόμοφ, υφυπουργός Αμυνας, Α. Κοκόσιν, αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και Α. Λέμπεντ, διοικητής της 14ης στρατιάς στην Υπερδνειστερία.

Ο ίδιος, πάντως, ο Γκρατσόφ πέταξε χτες το μπαλάκι στον Γιέλτσιν. Στην Αλμά Ατά, δήλωσε πως η φιλολογία ενάντια στο όνομά του κινείται από εκείνους τους κύκλους που θέλουν να ανατρέψουν τον Μπορίς Γιέλτσιν και πως ο ίδιος είναι το εμπόδιο σ' αυτά τα σχέδια, γι' αυτό και βρίσκεται στο στόχαστρο αυτών των κύκλων. Από τη μεριά του, ο Γιέλτσιν δε φαίνεται να βιάζεται ούτε να αλλάξει τον Γκρατσόφ, όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα "Σεβόντνια", "γιατί δεν αλλάζουν τα άλογα στη μέση του δρόμου", αλλά ούτε και βιάζεται να υπερασπιστεί τον "καλύτερο υπουργό Αμυνας", όπως τον χαρακτήριζε πριν μερικούς μήνες.

Στην ίδια την Τσετσενία, οι ένοπλες ομάδες του Τζοχάρ Ντουντάγεφ εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα Γκρόζνι. Ο διοικητής των τσετσενικών δυνάμεων Ασλάν Μασκάντοφ δήλωσε ότι η πτώση της πόλης δε σημαίνει ήττα ή το τέλος του πολέμου ενάντια στη Ρωσία. "Μπορούμε να μαχόμαστε στα βουνά για 12 χρόνια", είπε χαρακτηριστικά. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες στο χωριό Τσετσέν - Αούλ, 6 χιλιόμετρα νότια του Γκρόζνι. Ο Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε ότι η κατάσταση στην Τσετσενία "εξελίσσεται ομαλά" και ότι ο ρωσικός στρατός δεν αναμειγνύεται πλέον στις συγκρούσεις και ασχολείται με την ανοικοδόμηση της ερειπωμένης πρωτεύουσας Γκρόζνι.

ΚΑΚ
Μια σύνοδος μετά πολλών σκέψεων

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση).-

Οικονομικά, στρατιωτικά και οργανωτικά θέματα αναμένεται να συζητήσουν σήμερα στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν Αλμά Ατά οι ηγέτες των χωρών της ΚΑΚ. Στις συνομιλίες, συμμετέχουν οι πρόεδροι, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας. Τα γεγονότα στην Τσετσενία θα απασχολήσουν τις συνομιλίες στη συνάντηση κορυφής. Ο Πρόεδρος του Καζαχστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ έχει προτείνει τη σύναψη συμφώνου, το οποίο θα εγγυάται την ειρήνη και τη σταθερότητα στις χώρες της Κοινοπολιτείας.

Στο μεταξύ, η χτεσινή εφημερίδα "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα", σε πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο "Το Κρεμλίνο σταδιακά αλλάζει τη στρατηγική του στην εξωτερική πολιτική", γράφει πως μια σειρά αιτίες ωθούν τη Ρωσία να δώσει μεγαλύτερο βάρος στις ενοποιητικές διαδικασίες στο έδαφος της ΚΑΚ. Αναφέρεται ιδιαίτερα η συμφωνία τελωνειακής ένωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας - Καζαχστάν στα τέλη Γενάρη. "Το Γενάρη, η Ρωσία έστειλε το σήμα για την ετοιμότητά της να περάσει από τη στρατηγική του απομονωτισμού στη στρατηγική της ενοποίησης. Δεν είναι λιγότερο σημαντικό να αντιληφθούμε τι είδους επανένωση επιθυμεί η Ρωσία να υλοποιήσει", τονίζει η εφημερίδα, η οποία εκτιμά ότι δεν πρόκειται για μια ένωση, αλλά η Ρωσία "θα προσπαθήσει να ισχυροποιήσει την αντικειμενικά κυρίαρχη θέση της στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα, να υποτάξει τις οικονομίες και τα εθνικά νομίσματα των άλλων χωρών στο δικό της και να θέσει υπό τον έλεγχό της το σύστημα άμυνας των συμμάχων της".

Τέλος, η εφημερίδα συμπεραίνει ότι στόχος της Ρωσίας στην πορεία επαναπροσέγγισης των Δημοκρατιών της ΚΑΚ, δεν είναι ούτε μια ρωσική, ούτε μια "σοβιετική" αυτοκρατορία, αλλά "μια αυτοκρατορία νέου τύπου, μια "βελούδινη" αυτοκρατορία, που θα βασίζεται στη νομισματοοικονομική και στρατιωτική εξάρτηση των μετασοβιετικών Δημοκρατιών από τη Ρωσία, η οποία θα εξασφαλίζει την πολιτική ηγεμονία της Ρωσίας στη μετασοβιετική περίοδο".

Σεισμός με νεκρούς στην Κολομβία

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε χτες στην περιοχή της πόλης Περέιρα και σύμφωνα με ανταπόκριση του ΑΠΕ και του Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 άτομα. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό, έφτασε τους 11, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 100.

Από το σεισμό, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε κτίρια της πόλης και στο δίκτυο υδροδότησης. Ζημιές υπέστησαν και άλλες πόλεις (Αρμένια και Μανισάλες) που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

ΒΟΣΝΙΑ
Ατμόσφαιρα αναμονής

ΑΓΚΥΡΑ.-

Αναχώρησε, χτες, για το Ζάγκρεμπ ομάδα Τούρκων βουλευτών, οι οποίοι θα έχουν επαφές τόσο με την κροατική όσο και με τη βοσνιακή μουσουλμανική ηγεσία.

Πριν από την αναχώρησή τους, οι Τούρκοι βουλευτές είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας τους, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος τόνισε τον κίνδυνο επέκτασης της βοσνιακής κρίσης σε ολόκληρη τη Βαλκανική Χερσόνησο. Ο Ντεμιρέλ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατηγόρησε την Ευρώπη ότι αδιαφορεί για μία από τις δυσκολότερες περιπτώσεις των τελευταίων 25 - 30 χρόνων.

Στο μεταξύ, η ένταση στην πολύπαθη περιοχή ανεβαίνει καθώς το Κοινοβούλιο των Σέρβων της Κράινα, μετά από 9ωρη συνεδρίασή του, αποφάσισε να μην προχωρήσει στη σύναψη της αναμενόμενης οικονομικής συμφωνίας με την Κροατία, αν η τελευταία δεν ανακαλέσει την απόφασή της να αποχωρήσουν στις 31 του Μάρτη οι κυανόκρανοι από τα εδάφη της.

Η κατάσταση, όμως, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική ούτε για την εκεχειρία, που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στους Σέρβους της Βοσνίας και τους Βοσνίους μουσουλμάνους. Αναστάτωση επικράτησε στο Σεράγεβο όταν ακούστηκαν πυρά αυτομάτων όπλων, τα οποία, σύμφωνα με τον βοσνιακό στρατό, ανήκαν στους Σέρβους που πολιορκούν την πόλη. Παράλληλα, ο αντισυνταγματάρχης Γκάρι Κάουαρντ, εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαίωσε ότι έχουν ξεσπάσει, και πάλι, συγκρούσεις γύρω από το μουσουλμανικό θύλακα του Μπίχατς. Εξίσου ανησυχητικό θεωρείται το γεγονός ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες συνάντηση των Βοσνίων Σέρβων με τους συμπατριώτες τους μουσουλμάνους με θέμα την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου.

Παρά την ευχάριστη ατμόσφαιρα της συνάντησης με τον Πρόεδρο Λεχ Βαλέσα

Παρά την ευχάριστη ατμόσφαιρα της συνάντησης με τον Πρόεδρο Λεχ Βαλέσα, ο Γιόζεφ Ολέκσι δεν αισθάνεται βέβαιος για την επιτυχία του

ΠΟΛΩΝΙΑ
Κυβερνητική αβεβαιότητα

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα, ο τελευταίος υποψήφιος για την πρωθυπουργία Γιόζεφ Ολέκσι δήλωσε πως δεν είναι ακόμα σίγουρος αν θα ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης.

"Δεν έχω πάρει την τελική απόφαση αν θα είμαι ο πρωθυπουργός", υποστήριξε ο Ολέκσι, προσθέτοντας ότι θα αποφασίσει την προσεχή βδομάδα εάν θα ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης και τονίζοντας ότι δεν είναι βέβαιος εάν αυτή θα σχηματιστεί σύντομα.

Μετά τις συνεχόμενες απειλές του Βαλέσα να διαλύσει το Κοινοβούλιο, την περασμένη Τρίτη, ο κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε να θυσιάσει τον ηγέτη του Αγροτικού Κόμματος Βαλντεμάρ Πάβλακ για να αναθέσει την πρωθυπουργία στον Γιόζεφ Ολέκσι της Συμμαχίας της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πάντως, ο Ολέκσι δήλωσε πως επιθυμεί άλλη μια συνάντηση με τον Βαλέσα πριν καταλήξει σε κάποια απόφαση, η οποία, όμως, θα εξαρτηθεί από την κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή του Αγροτικού Κόμματος και της Συμμαχίας της Δημοκρατικής Αριστεράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ