ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Ετοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για το ξεπούλημα

Εντός των 10 επόμενων ημερών, θα παραδοθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος στην κυβέρνηση, το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας

Ανομημάτων συνέχεια για την πολύπαθη Τράπεζα Κρήτης, η οποία μετά από τις ανεπιτυχείς προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ να την παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ξεπουλιέται, αυτή τη φορά, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Λ. Παπαδήμο,ο οποίος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε - από πλευράς κεντρικής τράπεζας, η οποία είναι και η εποπτεύουσα αρχή της ΤΚ - το νομοσχέδιο για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της "Κρήτης", το οποίο και θα παραδοθεί στο διάστημα των 10 επόμενων ημερών στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας. Ο διοικητής της ΤΕ εξάλλου υπήρξε σαφής και για το μέλλον της Τράπεζας Κρήτης. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά αυτή "μπορεί να αγοραστεί από δημόσιο η ιδιωτικό φορέα, ο οποίος θα προσφέρει το μεγαλύτερο τίμημα και θα έχει τα εχέγγυα να αναλάβει τη χρηστή της διαχείριση".

Για την ιδιωτικοποίηση όμως της ΤΚ, το τελευταίο που θα ληφθεί υπόψη, θα είναι τα "χρηστά εχέγγυα" του υποψήφιου αγοραστή. Για την απόκτηση της τράπεζας, η οποία διαθέτει "προίκα" 94 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, έχουν συγκρουστεί, τόσο επί ΝΔ όσο και σήμερα επί ΠΑΣΟΚ, ισχυρά οικονομικά κέντρα. Θύμα δε της σύγκρουσης αυτής υπήρξε και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Μπούτος,ο οποίος κατηγορήθηκε από το περιβάλλον του σημερινού προσωρινού επιτρόπου Κ. Καλυβιανάκη ότι ήθελε να πουλήσει την Τράπεζα σε συγκεκριμένα συμφέροντα.

Για το άλλο θέμα της παραμονής ή όχι του Κ. Καλυβιανάκη στη θέση του προσωρινού επιτρόπου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αν και ρωτήθηκε, απέφυγε να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Ανέφερε όμως ότι είναι έτοιμο το πόρισμα των ερευνών, που συνέταξε επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος. Το πόρισμα ελέγχων αφορά τις χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας Κρήτης την περίοδο Καλυβιανάκη, καθώς και την εξέλιξη της πορείας των δαπανών, των εσόδων και των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Ανεπίσημα διαδίδεται ότι ο Καλυβιανάκης πρόκειται να απομακρυνθεί. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, μιας και στη μετακοσκωτική περίοδο της Τράπεζας Κρήτης, έχουν "φαγωθεί" πολλοί εμπλεκόμενοι παράγοντες, ενώ ο Καλυβιανάκης, ο οποίος διατηρεί ισχυρά ερείσματα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, φέρεται να έχει κρυμμένους άσους, που απειλεί να τους αποκαλύψει...

ΜΚΡΟΜΕΓΑΛΑ

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Τη σιωπηρή παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και την προμήθεια του ειδικού σήματος για το 1995 αποφάσισε το υπουργείο οικονομικών. Ετσι, η τελευταία ουσιαστικά μέρα προμήθειας του "τελόσημου" για τους τυχόν αργοπορημένους κατόχους οχημάτων, είναι η Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τη λήξη της επίσημης προθεσμίας (χτες 10 Φλεβάρη) οι κάτοχοι οχημάτων που δεν πρόλαβαν να αγοράσουν το ειδικό σήμα θα πληρώσουν τα τσουχτερά προβλεπόμενα πρόστιμα και θα τους αφαιρούνται από την τροχαία η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος καθώς και ο αριθμός (πινακίδες).

ΟΙΝΟΡΑΜΑ: Ανοίγει τις πύλες της στις 23 Φλεβάρη 1995 η 2η επαγγελματική έκθεση "ΟΙΝΟΡΑΜΑ", η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Οίνων και Ποτών (ΣΕΒΟΠ) και της Κεντρικής Κλαδικής Συνεταιριστική Ενωσης Αμπελουργικών Προϊόντων ΣΥΝ. Π. Ε. (ΚΕΣΟΕ). Η έκθεση που θα γίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Φλεβάρη και θα λειτουργεί από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 7.00 μ.μ. Στην έκθεση θα προβληθούν κρασιά από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ευγενή αποστάγματα και αμπελοοινικός εξοπλισμός.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΝΤΟΚΩΝ: Εντοκα γραμμάτια ετήσιας διάρκειας με επιτόκιο 17,25% και ημερομηνία έκδοσης 14.2.95 θα διατεθούν από την Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995 στους επενδυτές. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Ορίστηκαν επίσης και τα επιτόκια των νέων τοκοφόρων περιόδων παλαιοτέρων δανείων που ισχύουν ως εξής: Για την 3η τοκοφόρο περίοδο 13.2.95 έως 12.2.96 των ομολόγων πενταετούς διάρκειας, με ημερομηνία έκδοσης 12.2.93, επιτόκιο 19,25%. Για την 2η τοκοφόρο περίοδο 14.2.95 έως 14.2.96 των ομολόγων έκδοσης 14.2.94 για τα τριετή σε 18,50%, για τα πενταετή σε 19.25% και για τα επταετή σε 19,50%.

ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ: Στη σύσταση ομάδας εργασίας με έργο τη μελέτη δημιουργίας ενιαίου φορέα ποιοτικού ελέγχου τροφίμων, ποτών, βιομηχανικών προϊόντων, καυσίμων κλπ., προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου. Στη συγκεκριμένη επιτροπή θα προεδρεύει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου Σ. Κοσμίδης, ενώ θα συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Εμπορίου, Υγείας, Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης, Γεωργίας, ΠΕΧΩΔΕ και Βιομηχανίας.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Να φτιαχτεί το "Μετσοβίτικο"

Οι μαζικοί φορείς των Ιωαννίνων ζητούν την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του υδροηλεκτρικού εργοστασίου της ΔΕΗ, "Μετσοβίτικο"

Την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του υδροηλεκτρικού εργοστασίου "Μετσοβίτικο" της ΔΕΗ και των άλλων ανάλογων έργων της Επιχείρησης στο Νομό Ιωαννίνων,ζητούν μαζικοί φορείς του νομού με υπόμνημά τους προς τα συναρμόδια υπουργεία και βουλευτές της περιοχής.

Οι μαζικοί φορείς (Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννίνων, Τεχνικό Επιμελητήριο και άλλοι) της περιοχής συζήτησαν το θέμα της ανάπτυξης του νομού και της ανεργίας σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν πριν λίγες μέρες στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων,ξεχωρίζοντας το ζήτημα των υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ στην περιοχή, επειδή η κατασκευή τους "μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και την αισθητή μείωση της ανεργίας".

Οπως αναφέρεται στο υπόμνημα, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν προχωρά στην υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη κατασκευής του υδροηλεκτρικού εργοστασίου "Μετσοβίτικο" - έργο που δημοπρατήθηκε τον Νοέμβρη του 1993 - αν και "έχει κριθεί οικονομικά εξαιρετικά συμφέρον να κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ και η μικρή σχετικά δαπάνη του έργου (11 δισ. δραχμές) δεν επηρεάζει ουσιαστικά τους τεράστιους (200 δισ. δραχμές το χρόνο) προϋπολογισμούς επενδύσεων της ΔΕΗ για τα επόμενα τέσσερα περίπου χρόνια που θα διαρκέσει η κατασκευή του".

Στο υπόμνημα εκφράζεται η απορία των φορέων για την αναβολή της κατασκευής των έργων στην Ηπειρο, πολύ περισσότερο που άλλες χώρες της Ευρώπης αξιοποιούν πολύ περισσότερο τις υδατοπτώσεις από ό,τι η Ελλάδα. Επισημαίνεται επίσης, πως η εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων θα βγάλει την περιοχή από την απομόνωση, θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας και θα ενισχυθεί η τοπική και εθνική οικονομία.

Αλλαξε χέρια και η ΑΜΙΑΝΤΙΤ

Υπεγράφη χτες στο υπουργείο Βιομηχανίας το συμφωνητικό μίσθωσης της εταιρίας παραγωγής αμιαντοσωλήνων ΑΜΙΑΝΤΙΤ στην εταιρία "ΙΝΟΤΣΙΜΕΝΤ ΑΕ" που έχουν συστήσει οι 65 εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Βιομηχανίας, το συμφωνητικό μίσθωσης που προβλέπει τίμημα 30 εκατ. δραχμών για τον πρώτο χρόνο του συμβολαίου και 4% επί του τζίρου της εταιρίας τα επόμενα χρόνια, υπεγράφη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Ροκόφυλλου,μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων καθώς και των εκπροσώπων των διοικήσεων των τραπεζών ΕΤΒΑ, Εθνικής και Επενδύσεων οι οποίες αγόρασαν την εταιρία μετά τον πλειστηριασμό.

Στην υπογραφή της συμφωνίας παραβρέθηκε και ο πρώην υφυπουργός Βιομηχανίας Χρ. Πάχτας.Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση ΑΜΙΑΝΤΙΤ είχε κλείσει τον Απρίλη του '93 και στη συνέχεια επαναλειτούργησε το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους με πρωτοβουλία των εργαζομένων της. Στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης η ΕΤΒΑ συμμετέχει με ποσοστό 50%, η Εθνική με 46% και η Τράπεζα Επενδύσεων με 4%.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
Ακρίβυναν 2,2% το Γενάρη του 1995

Σημαντική άνοδο 2,2% παρουσίασαν οι τιμές των οικοδομικών υλικών το Γενάρη 1995 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, Δεκέμβρη 1994. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πέρσι και πρόπερσι το Γενάρη, οι τιμές των οικοδομικών υλικών είχαν αυξηθεί κατά 1,3% και 1,2% αντίστοιχα. Δηλαδή, φέτος το Γενάρη, η αύξηση στις τιμές των οικοδομικών υλικών ήταν διπλάσια συγκριτικά με πέρσι.

Ο γενικός δείκτης στο 12μηνο Γενάρης 1994 - 1995, εμφανίζει αύξηση 7,7%, έναντι αύξησης 8,9% και 14,1%, τα προηγούμενα δωδεκάμηνα 1992/1993 και 1992/1991.

Αναλυτικότερα, στην άνοδο των τιμών των οικοδομικών υλικών συντέλεσαν οιαυξήσεις τιμών: των προϊόντων μαρμάρου 1,2, της ξυλείας 4,5%, του μετάλλου 4,3%, των καυσίμων 4,3% και των ειδών υγιεινής κατά 1,6%. Τη μόνη πτώση τιμών στα υλικά οικοδομών παρουσίασαν τα τούβλα κατά 1,4%. Τα υπόλοιπα υλικά ακρίβυναν σε ποσοστό: 0.2% το τσιμέντο και ο γύψος, 0,1% τα υδραυλικά υλικά, 0,1% τα χρώματα, 1,0% τα υλικά μόνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ