ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες "κόντρες" για την κυριακάτικη αργία

Ο ΣΕΣΜΕ καλεί την κυβέρνηση να κλείσει οριστικά με τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση της οποίας αξιώνουν οι εκπρόσωποι των πολυκαταστημάτων

Νέα "κόντρα" μεταξύ των εκπροσώπων των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστηματαρχών έρχεται στην επιφάνεια με επίκεντρο και πάλι το θέμα της κυριακάτικης αργίας. Στις έμμονες αξιώσεις που προβάλλουν οι εκπρόσωποι των πολυκαταστημάτων, για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, επανήλθε χτες οΣύνδεσμος Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ). Με ανακοίνωσή του ο ΣΕΣΜΕ κάνει λόγο για νέες μεθοδεύσεις εκ μέρους πολυεθνικών επιχειρήσεων που ανήκουν στη δύναμη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), ο οποίος αξιώνει τη λειτουργία των καταστημάτων κατά την Κυριακή και τις μέρες γιορτών με αφορμή την επικείμενη απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων και δικύκλων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Επικαλούμενη το παραπάνω θέμα η διοίκηση του ΣΕΛΠΕ ζήτησε από τον δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ την πλήρη απελευθέρωση των ωραρίου, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, αξιώνοντας μάλιστα να χαρακτηριστεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας ως... "τουριστική" περιοχή. Σχολιάζοντας τις παραπάνω θέσεις η ηγεσία του ΣΕΣΜΕ, στη χθεσινή ανακοίνωση, εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και ζητά από τον υπουργό Εργασίας Ι. Σκουλαρίκη και τον υφυπουργό Εμπορίου Μ. Χρυσοχοφιδη, την παρέμβασή τους ώστε να τεθεί οριστικό τέλος σε παρόμοιες διεκδικήσεις.

  • Τα θέματα που συνδέονται άμεσα με το αθηναϊκό εμπόριο - ιδιαίτερα στα πλαίσια των μελλοντικών πεζοδρομήσεων στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας - κυριάρχησαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ του προεδρείου της Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) και του Δήμαρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΣΑ οι εκπρόσωποι του αθηναϊκού εμπορίου αναφέρθηκαν στο πρόβλημα των πλανόδιων παράνομων μικροπωλητών, στις προθέσεις της ΚΕΔΚΕ για τη φορολόγηση των επαγγελματιών και στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και του δήμου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Επίσης, η ηγεσία του ΕΣΑ ζήτησε να προηγηθεί συζήτηση με τους εκπροσώπους του αθηναϊκού εμπορίου και ιδιαίτερα με όσους δραστηριοποιούνται στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, πριν την οριστική λήψη οποιωνδήποτε μέτρων.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Αλμα της τάξης του 3,45% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 3,45 μονάδες σε σχέση με 1,51% την Παρασκευή, 10 Φλεβάρη. Η άνοδος αυτή αντικατοπτρίζει τη θετική αντίδραση του επενδυτικού κοινού στο ενδεχόμενο συναινετικής εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας όπως διαφάνηκε από το κλίμα των τελευταίων ημερών. Ολες οι κατηγορίες των μετοχών παρουσίασαν αύξηση. Συγκεκριμένα οι τραπεζικές 2,48%, Λήσινγκ 1,75%, Ασφάλειες 7,40%, Επενδύσεις 4,46%, Βιομηχανικές 4,25%, Κατασκευών 4,51%, Συμμετοχών 3,00% και οι Διάφορες 3,49%. Από τις 217 συνολικά μετοχές που κινήθηκαν χτες οι 206 παρουσίασαν αύξηση, οι 6 μείωση και μόνο 5 παρέμειναν σταθερές.

ΝΟΜΟΙ: Κυρώθηκε Συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Βασιλείου του Μαρόκου. Η κύρωση έγινε με τον νόμο 2288 που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα Της Κυβερνήσεως στις 8 Φλεβάρη 1995 (ΦΕΚ 26 τεύχος πρώτο). Στην Εφημερίδα Της Κυβερνήσεως την 1 Φλεβάρη 1995 (ΦΕΚ 20 τεύχος πρώτο) δημοσιεύτηκε η Κύρωση του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που ψήφισε η Βουλή. Επίσης η Βουλή ψήφισε τον νόμο 2289 που αφορά την "Αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και άλλες διατάξεις" και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα Της Κυβερνήσεως στις 8 Φλεβάρη 1995 (ΦΕΚ 27 τεύχος πρώτο).

ΠΑΡΑΤΑΣΗ: Παρατείνεται η σύμβαση για την εγκατάσταση Πρακτόρων της Τράπεζας της Ελλάδος στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. Η παράταση της ισχύος της σύμβασης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα Της Κυβερνήσεως στις 7 Φλεβάρη 1995 (ΦΕΚ 23 τεύχος πρώτο).

ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ: Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη προσχώρησης των κρατών Αυστρίας, Φιλανδίας και Σουηδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η θέση ισχύος της συνθήκης δημοσιεύεται στην Εφημερίδα Της Κυβερνήσεως στις 7 Φλεβάρη 1995 (ΦΕΚ 23 τεύχος πρώτο).

ΛΑ+ΔΚΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Κατακόρυφη πτώση 7,4% το Νοέμβρη 1994

Κατακόρυφη πτώση 7,4 ποσοστιαίων μονάδων σημείωσε ο δείκτης λιανικών πωλήσεων των καταστημάτων (τζίρος) τον Νοέμβρη του 1994 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 1993, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1994, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 1993, παρουσίασε ανεπαίσθητη άνοδο 0,8%.

Η συνεχής πτώση της ζήτησης σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα της αντίστοιχης μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων της χώρας, τα οποία υφίστανται τις συνέπειες των "σταθεροποιητικών" προγραμμάτων λιτότητας που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η μείωση της λαϊκής κατανάλωσης, συμπαρασύρει στην πτώση της και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες από τη μία πλευρά αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των πολυεθνικών εταιριών (παρέχουν μεγάλες εκπτώσεις πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν οι μικρές επιχειρήσεις), ενώ πλήττονται και από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,8% του τζίρου το εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 94/93 διασώζεται από τη μεγάλη αύξηση κατά 17,9% του δείκτη Ενδυση - Υπόδηση. Οι υπόλοιποι δείκτες είναι αρνητικοί με προεξέχοντα τον δείκτη Διατροφή που παρουσίασε μείωση 4,4%. Ο δείκτης Επιπλα και Οικιακός Εξοπλισμός, παρουσίασε μείωση - 2% και τα Λοιπά Είδη - 1,1%.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΠΩΛΗΤΕΣ ΛΑ+ΔΚΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κόντρα στο φορολογικό

Κάλεσμα σε όλους τους παραγωγούς της πρώτης λαϊκής αγοράς Αθήνας, για μαζική συμμετοχή στην απεργία και το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο, 15 Φλεβάρη, από τους αγρότες - παραγωγούς που πουλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) της παραπάνω λαϊκής αγοράς. Το κυρίαρχο θέμα, για το οποίο διαμαρτύρονται οι παραγωγοί - πωλητές λαϊκών αγορών, είναι το καθεστώς φορολόγησης που τους επιβάλλει η κυβέρνηση, αφού, όπως τονίζουν, καλούνται ως αγρότες να καταβάλουν το φόρο που τους αντιστοιχεί βάσει των "αντικειμενικών" κριτηρίων και στη συνέχεια να καταβάλουν φόρο για το κλείσιμο παλαιότερων φορολογικών υποθέσεων.Συγκεκριμένα, τονίζεται, ως πωλητές καλούνται να πληρώσουν εφάπαξ φόρο ύψους 100.000 δραχμών για τη δραστηριότητά τους στις λαϊκές αγορές, άσχετα αν οι περισσότεροι είναι εποχιακοί πωλητές. Υποστηρίζουν ακόμη ότι μετά την επιβολή της εφάπαξ εισφοράς, το 15% των παραγωγών έχει σταματήσει να προσέρχεται στις λαϊκές αγορές.

Στη χθεσινή ανακοίνωση - κάλεσμα, η ΣΕΑ επιρρίπτει ευθύνες στους διοργανωτές της αυριανής κινητοποίησης, γιατί, όπως τονίζεται, δε φρόντισαν να εξασφαλίσουν και τη συμμετοχή των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, ώστε η απεργία να είναι καθολική, καθώς και γιατί δεν προκηρύχτηκε, όπως είχε προταθεί από τη ΣΕΑ, 5ήμερη απεργία.

Διευκρινίσεις για τη φορολογία γιατρών

Τη φορολογική μεταχείριση γιατρών που συνεργάζονται με διαγνωστικά κέντρα (εταιρίες ιατρικών υπηρεσιών) προσδιορίζει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έγινε δεκτή από τον υφυπουργό Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλο. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση αυτή, οι γιατροί που κόβουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών σε ασφαλισμένους διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων και αποκτούν εισόδημα από ελεύθερα επαγγέλματα (Ζ' κατηγορίας) θα έχουν και την ανάλογη μεταχείριση παρακρατούμενου φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 48 του ν. δ. 3323/1955 (άρθρο 58 ν.2238/1994).

Γίνεται επίσης δεκτό, ότι τα διαγνωστικά κέντρα που εισπράττουν τις αμοιβές των γιατρών αυτών στα πλαίσια των μεταξύ τους συμφωνιών και μέχρι τώρα αποτελούν ακαθάριστο έσοδο τους, θα φορολογούνται κανονικά σύμφωνα με τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος των ανωνύμων εταιριών. Τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών τα οποία εκδίδουν στους γιατρούς (οι ΑΕ ιατρικών υπηρεσιών) τα διαγνωστικά κέντρα, αποτελούν δαπάνες για τους γιατρούς και εφόσον προσδιορίζεται το είδος των υπηρεσιών που προσφέρουν, θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα τους.

Συσκέψεις των ΕΒΕ σε Γιάννενα και Τρίκαλα

Ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών διοργανώνει για αύριο Τετάρτη 15 Φλεβάρη η ΚΟ της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα των ΕΒΕ, θα μιλήσει ο Χ. Κορτζίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα θέματα που θα απασχολήσουν είναι το φορολογικό, η επαγγελματική στέγη, τα πολυκαταστήματα και άλλα προβλήματα που απειλούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης, σε συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στα γραφεία της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, καλούν οι φορείς των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της πόλης. Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης- ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων - καλούν τους ΕΒΕ της πόλης να πάρουν μέρος. Σκοπός της συγκέντρωσης είναι η ενημέρωση των ΕΒΕ της περιοχής για τις θέσεις και τις προτάσεις των συλλόγων τους για το φορολογικό νομοσχέδιο. Επίσης, θα γίνει ανάλυση από αρμόδιο φοροτεχνικό για τις δηλώσεις εισοδήματος και τη φορολόγηση των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων με βάση τα "αντικειμενικά κριτήρια".

ΗΜΕΡΙΔΕΣ: Ενημερωτική ημερίδα για το κοινοτικό πρόγραμμα THERMIE της 17ης Γενικής Διεύθυνσης πραγματοποιείται στις 17 Φλεβάρη, στις 9.30 πμ. στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στο Πικέρμι. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ενημέρωση θα περιλαμβάνει πληροφορίες επί των επιλέξιμων δράσεων στους τομείς χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και ορθολογικής χρήσης της ενέργειας (ΟΧΕ) κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ