ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αναστολή και αβεβαιότητα

Εχει χαρακτηριστεί σαν το "καλύτερο" των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ. Κι όμως βρίσκεται εδώ και χρόνια στο "μάτι του κυκλώνα". Αθετημένες υποσχέσεις, οικονομικά αδιέξοδα και ανασφάλεια είναι καταστάσεις γνώριμες για τη Χορωδία της ΕΡΤ,σε σημείο, μάλιστα, να έχει καταγγελθεί - και για τα τρία Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ - ο "διά της ασφυξίας θάνατός τους".

Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν τα παραπάνω. Οπως καταγγέλλει ο εκπρόσωπος των χορωδών Δημήτρης Ναλμπάντης (του πρωινού και πολυπληθέστερου τμήματος), "η διευθύντρια των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ, Κ. Καρνιαδάκη,παρουσία του μαέστρου της χορωδίας, Αντ. Κοντογεωργίου,του εκπροσώπου των μουσικών Γ. Ζουγανέλη και εκπροσώπων της χορωδίας ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του συνόλου μέχρι νεοτέρας". Κάτι, που έγινε "αιφνιδιαστικά κι ενώ ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Ευγ. Γιαννακόπουλος (προ 15ημέρου είχε υποσχεθεί μονιμοποίηση των χορωδών) βρισκόταν σε ταξίδι". Η Κ. Καρνιαδάκη κάνει λόγο για παραποίηση όσων είπε, αφού "δε ζήτησε αναστολή, αλλά σταμάτημα των προβών για λόγους οικονομίας", που υπολογίζει ότι "δε θα διαρκέσει περισσότερο από μια βδομάδα".

Κι ενώ έχει οριστεί για αύριο η εκδίκαση στο Πρωτοδικείο της αγωγής των χορωδών εναντίον της ΕΡΤ, για τον ακριβή προσδιορισμό του είδους της εργασίας τους,σήμερα στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στα σύνολα θα έχουν συνάντηση με τον Ευγ. Γιαννακόπουλο, ο οποίος θα τους ενημερώσει για τα σχέδια της ΕΡΤ όσον αφορά στα προβλήματά τους. Οπως αναφέρει η Κ. Καρνιαδάκη, στις προθέσεις της διοίκησης είναι "η τακτοποίηση του θέματος, που αφορά στη μονιμοποίηση των 48 χορωδών" (υπάρχει απόφαση της ΕΡΤ από το 1989, που δεν υλοποιήθηκε). Αναφέρει επίσης, ότι "σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχει εγκριθεί το οργανόγραμμα, που αναφέρεται στα θέματα καλλιτεχνικού διευθυντή (πιθανόν ο Μιλτ. Καρύδης) και προγραμματισμού για έναν τουλάχιστον χρόνο".

Υποσχέσεις για μια ακόμη φορά, δίνονται πολλές. Η παλιότερη όμως εμπειρία, καθώς και ο πενιχρός προϋπολογισμός των συνόλων (από 1,5 δισ. που ήταν πέρσι κατέβηκε στα 700 εκατομμύρια δραχμές για φέτος) συνεχίζουν να καλλιεργούν την αβεβαιότητα, όχι μόνο για το μέλλον, αλλά και το παρόν.

Κινηματογράφος της μνήμης

Την ταινία του Σλάταν Ντίντοφ "Κούλε Βάμπε, σε ποιόν ανήκει ο κόσμος",θα προβάλει σήμερα η Ταινιοθήκη της Ελλάδας στα πλαίσια του αφιερώματος στο Γερμανικό Κινηματογράφο. Αύριο θα προβληθεί η ταινία του Μάουρο Μπολονίνι "Ο δρόμος των κακόφημων σπιτιών",που εντάσσεται στο αφιέρωμα - ανθολογία στον Ιταλικό Κινηματογράφο.

  • Την αριστουργηματική πολιτικοκοινωνική ταινία του Φερνάντο Σολάνας "Το ταγκό του έρωτα",θα προβάλλουν αύριο (8.30 μμ) οι "Πλειάδες" του Δήμου Κορυδαλλού (Γρ. Λαμπράκη και Ταξιαρχών). Η ταινία, με κυρίαρχο φόντο τη μουσική τανγκό του Αστορ Πιατσόλα, καταγράφει τη ζωή των αυτοεξόριστων στη Γαλλία Αργεντινών καλλιτεχνών.
Και ζωντανά τα "Αποκριάτικα"

Ενας χρόνος πέρασε από την κυκλοφορία του δίσκου της Δόμνας Σαμίου "Τα Αποκριάτικα",μιας δουλιάς με είκοσι "αθυρόστομα" δημοτικά τραγούδια από την Κοζάνη, το Δρυμό Ελασσόνας, τον Τύρναβο και αλλού, που γεφυρώνουν τις αρχαίες διονυσιακές γιορτές με τα σύγχρονα αποκριάτικα πανηγύρια. Ο δίσκος κυκλοφορεί και πάλι συνοδευόμενος από ένα εικοσιτετρασέλιδο ένθετο, που αναφέρεται στη σημασία των τραγουδιών. Εκτός από τη δισκογραφική αυτή πρόταση, η Δ. Σαμίου προσκαλεί και σε ζωντανή ακρόαση των τραγουδιών. Με τη συντροφιά των μουσικών της θα τα ερμηνεύσει τις τρεις Τρίτες της Αποκριάς (14, 21 και 28 Φλεβάρη) στην "Αστροφεγγιά" (Πατησίων 294 και Κόντου). "Τολμηρό" τριήμερο με τη συμμετοχή της Δ. Σαμίου όμως και στη Θεσσαλονίκη. Θα εμφανιστεί στο "Μύλο" στις 22, 23 και 24 Φλεβάρη.

Το φορολογικό και άλλα τρέχοντα θέματα, που αφορούν στον κλάδο των

Το φορολογικό και άλλα τρέχοντα θέματα που αφορούν στον κλάδο των τραγουδιστών, θα συζητηθούν στη γενική συνέλευση που διοργανώνει αύριο, στις 2μμ, η Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδος,στον "Παλιό Διογένη" (Συγγρού 255).

Διάλεξη με θέμα "Εμπειρία και λογοτεχνία" θα δωθεί την Τρίτη, 14

Διάλεξη με θέμα "Εμπειρία και λογοτεχνία" θα δοθεί σήμερα (8.30 μμ) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, από τον Χόρχε Σεμπρούν,συγγραφέα, δοκιμιογράφο και πρώην υπουργό Πολιτισμού της Ισπανίας. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Εξάντας",με την ευκαιρία της έκδοσης στα ελληνικά του έργου του "Χαιρετίσματα από το Φεδερίκο Σάντζεθ".

Ζητούν αποδείξεις

Να παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία, βάσει των οποίων το ανασκαπτόμενο μνημείο στην όαση της Σίβα "ταυτίζεται" με τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου, ζητά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από τη Λιάνα Σουλβατζή. "Μέχρι τότε", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, "ισχύει το επιστημονικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η επιτροπή του ΥΠΠΟ και η οποία αποτελείτο από έμπειρους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας".Ο ΣΕΑ καταγγέλλει τον "απαράδεκτο διασυρμό τον οποίο υφίστανται οι αρχαιολόγοι της επιτροπής από κάποια Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας..." και χαιρετίζει "την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου να ιδρυθεί Ελληνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αλεξάνδρεια".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ