ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑ+ΔΚΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
Κράτησε ζωντανή την ελπίδα

Με άθλο του Μπέρι ο Ηρακλής νίκησε με 79-78 την Ταουγκρές και μέσω Βιτόρια "βλέπει" Κωνσταντινούπολη

Ο Ουόλτερ Μπέρι γνωρίζει άραγε αρχαία ελληνική μυθολογία; Κάτι λίγα, πιθανότατα πρόλαβε να μάθει τα τελευταία τρία χρόνια που βρίσκεται στη χώρα μας. Γνωρίζει, πάντως, άριστα τι εστί ηράκλεια θέληση και ψυχραιμία. Στο κρισιμότερο παιχνίδι στην ιστορία του "γηραιού", ο Αμερικανός έγραψε το δικό του άθλο. Με 34 πόντους και το πανέξυπνο κλέψιμο της μπάλας από το συμπατριώτη του Γκριν στα τελευταία δύο δευτερόλεπτα, κράτησε ζωντανή την ελπίδα του Ηρακλή για πρόκριση στον τελικό του ευρωπαϊκού κυπέλλου.

Εστω και δύσκολα, έστω με την ψυχή στο στόμα, έστω και με έναν πόντο διαφορά, ο Ηρακλής έκανε το πρώτο βήμα για την Κωνσταντινούπολη. Απομένει το δεύτερο και καθοριστικό, σε μία από τις δύο προσπάθειες που απομένουν επί ισπανικού εδάφους. Θα είναι πάντως υπερβολικά δυσκολότερο. Η Ταουγκρές, αν και αιφνιδιάστηκε στο ξεκίνημα όπου ο Ηρακλής προηγήθηκε 10 - 2 και 19 - 9, πέτυχε να επιβάλει το ρυθμό που ήθελε, να κερδίσει τη μάχη των ριμπάουντ και να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της. Το ημίχρονο βρήκε το "γηραιό" να προηγείται 43 - 39, αλλά στην επανάληψη με τον Μπέρι χρεωμένο από το 19 με 4 φάουλ έγινε μάχη. Με τον Περάσοβιτς να ξεφεύγει από την επιτήρηση του Ζντοβτς και τον Γκριν να κερδίζει τις μονομαχίες από τους Παπαχρόνη, Ταμπάκη, οι Ισπανοί προηγήθηκαν 53 - 51 στο 25. Το παιχνίδι πήγε πόντο πόντο μέχρι το τέλος, μέχρι ο Μπέρι ν' αρπάξει την μπάλα από τα χέρια του Γκριν, διατηρώντας το τελικό 79 - 78.

Την ερχόμενη Τρίτη η ρεβάνς στη Βιτόρια. Με νίκη ο Ηρακλής εξασφαλίζει την πρόκριση. Σε περίπτωση ήττας, το τρίτο και καθοριστικό παιχνίδι θα γίνει την επόμενη Πέμπτη.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Χωλόπουλος 7 (1), Κακιούσης 7 (1), Μπέρι 34, Παπαχρόνης 8, Κουντουράκης, Μωραφιτης, Ζντοβτς 18 (3), Ταμπάκης 5.

ΤΑΟΥΓΚΡΕΣ: Ρίβας 16, Περάσοβιτς 24 (2), Λάσο 5 (1), Ταβαλερόν, Αμπαντ 2, Γκριν 26, Λόπεθ 3 (1), Γκόμεθ 2.

ΒΟΛΕ+ΔΚΙ - ΕΥΡΩΠΑ+ΔΚΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Να μη σπάσει το σερί

Ο Ολυμπιακός κόντρα στους Τούρκους υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή του ιστορία. Για πανηγυρική πρόκριση πάει ο Αρης στη Σλοβενία

Με στόχο να μη σπάσει το σερί της παρουσίας του σε τέσσερα συνεχόμενα φάιναλ φορ, ο Ολυμπιακός αγωνίζεται σήμερα εναντίον της τουρκικής Χάλκμπανκ στη ρεβάνς της ήττας του με 3 - 1 (7 - 15, 15 - 11, 15 - 11, 15 - 10) στην Αγκυρα για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Στόχος των παικτών του Ολυμπιακού είναι να μην αφήσουν τους Τούρκους να πάρουν σετ, κάτι που θα δυσκολέψει τα πράγματα. Εάν συμβεί αυτό, τότε ο Ολυμπιακός θα πρέπει να εμποδίσει τους Τούρκους να πάρουν πάνω από 47 πόντους, όσους δηλαδή είχαν αποσπάσει οι Πειραιώτες στην Αγκυρα. Η ελληνική ομάδα θα παραταχθεί πλήρης και με τον Μάριο Γκιούρδα (που ξεκουράστηκε το Σάββατο στον αγώνα με την ΑΕΚ). Σημαντική αναμένεται να είναι η βοήθεια του κόσμου, που εξάντλησε τα εισιτήρια του αγώνα και θα κατακλύσει το κλειστό της Δραπετσώνας.

Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 21.00 και θα μεταδοθεί ζωντανά από το ΣΚΑ+ΔΚΙ.

  • Βιλέντα Μάριμπορ - Αρης: Με τον αέρα του φαβορί και του εύκολου 3 - 0 (15 - 2, 15 - 3, 14 - 4, ) του πρώτου αγώνα οι "κιτρινόμαυροι" της Θεσσαλονίκης δεν αναμένεται να συναντήσουν προβλήματα απέναντι στην αδύναμη Μάριμπορ. Στόχος του Αρη είναι η νίκη και μέσα στη Σλοβενία, ώστε να πάρει έτσι με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο το εισιτήριο για το φάιναλ φορ της Γενεύης.

Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 19.00 ώρα Ελλάδας.

Εξάλλου, στις γυναίκες για το Κύπελλο Κυπελλούχων ο Παναθηναϊκός άνοιξε πρώτος το χορό της πρόκρισης, αφού χτες νίκησε στη Βουδαπέστη για δεύτερη φορά τη Βάσας με 3 - 2 σετ (8 - 15, 15 - 11, 15 - 4, 12 - 15, 15 - 5) και σφράγισε και τυπικά το εισιτήριο για το φάιναλ φορ του Μίνστερ της Γερμανίας.

"Καρφί" για Πάρμα

Αισιόδοξη η Ορεστιάδα, βλέπει πρόκριση στους "4", κόντρα στην αποδεκατισμένη Μέρσερ

ΜΕΡΣ (του απεσταλμένου μας Γιάννη ΤΖΟΥΣΤΑ) .-

Από τη Γερμανία ετοιμάζεται να πάρει το εισιτήριο για το φάιναλ φορ της Πάρμα η Ορεστιάδα, που αντιμετωπίζει σήμερα στην πόλη Μερς την τοπική Μέρσερ στη ρεβάνς του πρώτου αγώνα, όπου η ελληνική ομάδα είχε νικήσει με 3 - 1 σετ (15 - 10, 15 - 11, 12 - 15, 15 - 6).

Οι παίκτες της Ορεστιάδας αντιμετωπίζουν το παιχνίδι με συγκρατημένη αισιοδοξία και με τη δέουσα σοβαρότητα που απαιτείται, ώστε να μη βρεθούν προ εκπλήξεων.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διεθνή παίκτη της Ορεστιάδας, Νίκου Σαμαρά: "Στην ομάδα υπάρχει αισιοδοξία και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να προκριθούμε". Το μοναδικό πρόβλημα που απασχολεί την τεχνική ηγεσία της Ορεστιάδας είναι ο "γερόλυκος" παίκτης της Μέρσερ Ουγγρογερμανός, Γκρόζερ, που παρά τα 30 του χρόνια αποτελεί το βαρύ πυροβολικό των Γερμανών.

Εάν, όμως, ο Γκρόζερ είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος της ελληνικής ομάδας, η κατάσταση που επικρατεί στη Μέρσερ δεν είναι και η ιδανικότερη πριν από ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Γερμανοί μόλις και μετά βίας αναμένεται να συμπληρώσουν οκτάδα. Ανάμεσα στους απόντες και ο Βλαντ λόγω τραυματισμού. Η Μέρσερ που, ας σημειωθεί, ότι στο παρελθόν έχει κατακτήσει το Κύπελλο Συνομοσπονδίας, φέτος

δεν τα πάει και πολύ καλά. Στο γερμανικό πρωτάθλημα βρίσκεται στην έκτη θέση (σε 10 ομάδες της Α κατηγορίας) ύστερα και από τη σαββατιάτικη ήττα στο Βερολίνο από την Μπερλίν με 3 - 2 σετ.

Εξάλλου, η Ορεστιάδα αναμένεται να έχει σημαντική βοήθεια από πλήθος Ελλήνων που θα βρεθούν στις εξέδρες του γηπέδου. Συγκεκριμένα, από τις 2.200 θέσεις που χωράει το γήπεδο τουλάχιστον 1.000 θα καταλάβουν Ελληνες. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 20.30 ώρα Ελλάδας.

Oυώλτερ Μπέρι και Ηρακλής ήταν χτες ένα και το αυτό...
ΕΥΡΩΠΑ+ΔΚΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Ολύμπια, όπως Ολυμπιακός

Με αντίπαλο την Ολύμπια στις 18.50, ο Παναθηναϊκός δοκιμάζει συστήματα και δυνάμεις, ενόψει του ντέρμπι της Κυριακής με τους Πειραιώτες

Ο Παναθηναϊκός ανοίγει στις 18.50 την αυλαία της 13ης αγωνιστικής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αντίπαλός του η πρωταθλήτρια Σλοβενίας Ολύμπια. Ομάδα χωρίς φιλοδοξίες για τη φετινή περίοδο, καθώς βρίσκεται στην προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ο αρχηγός της, Ρόμαν Χόρβατ, υποστήριξε στον Τύπο της χώρας του ότι "πηγαίνουμε στην Αθήνα να νικήσουμε". Δικαίωμα στην ελπίδα έχουν οι πάντες. Η πραγματικότητα πάντως λέει ότι η Ολύμπια εκτός έδρας νίκησε φέτος μόνο την πορτογαλική Μπενφίκα, ενώ στη Λιουμπλιάνα έχασε από τον Παναθηναϊκό με 62 - 65.

Λογικά ο Ευθ. Κιουμουρτζόγλου εναντίον της Ολύμπια θα δοκιμάσει τα πλάνα ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων που ακολουθούν. Στο παιχνίδι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό και της ερχόμενης Πέμπτης με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η πορεία του Παναθηναϊκού τη φετινή περίοδο. Οι "πράσινοι"... καίγονται για αβαντάζ έδρας, τόσο στο ελληνικό, όσο και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και μόνο με νίκες στα προαναφερόμενα παιχνίδια θα βρεθούν μέσα στους στόχους τους. Θα τα καταφέρουν; Το παιχνίδι με την Ολύμπια προσφέρεται για γενική δοκιμή δυνάμεων και συστημάτων.

Τον αγώνα θα διευθύνουν ο Ισραηλινός Ντάγκαν με τον Βούλγαρο Τόσεφ και θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ΑΝΤ - 1.

@ Τον Πανιώνιο βρήκε στο πλευρό του ο Ηρακλής, στην προσπάθεια που
  • Τον Πανιώνιο βρήκε στο πλευρό του ο Ηρακλής, στην προσπάθεια που καταβάλλει να προκριθεί στον τελικό του ευρωπαϊκού κυπέλλου. Οι "κυανέρυθροι" συναίνεσαν στο αίτημα να αναβληθεί το μεταξύ τους παιχνίδι, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί το Σάββατο στη Ν. Σμύρνη και η ΕΣΑΚ πήρε χτες τη σχετική απόφαση.
@ Την τροποποίηση του προγράμματος του 29ου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος
  • Την τροποποίηση του προγράμματος του 29ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ, που θα διεξαχθεί το τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη στην Αθήνα, αποφάσισε η ΦΙΜΠΑ σε συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή. Η προκριματική φάση επιμηκύνεται κατά μία μέρα, καθώς την Κυριακή 25 Ιούνη οι 14 ομάδες που συμμετέχουν θα έχουν ρεπό.
Αλυσοδέθηκε για τον προπονητή

Ενα πρωτότυπο τρόπο βρήκε να διαμαρτυρηθεί ένας φανατικός οπαδός της Αρσεναλ για τις φήμες, που ήθελαν τον προπονητή της ομάδας να είναι υπό απόλυση, λόγω της κακής φετινής πορείας της ομάδας.

Ο φίλαθλος της Αρσεναλ... αλυσοδέθηκε στα κάγκελα του γηπέδου Χάιμπουρι και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να λυθεί εάν η διοίκηση της ομάδας δεν ανακοινώσει στα ΜΜΕ της Βρετανίας ότι ο προπονητής της Αρσεναλ, Τζορτζ Γκράχαμ, δεν πρόκειται να απολυθεί.

Σημειώνεται ότι φέτος η Αρσεναλ δεν τα πάει καθόλου καλά στην Πρέμιερ Λίγκ και ύστερα από τις τελευταίες άσχημες εμφανίσεις κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρσεναλ με την καθοδήγηση του Γκράχαμ έχει κατακτήσει δυο φορές το αγγλικό πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο, ενώ πέρσι αναδείχτηκε Κυπελλούχος Ευρώπης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ