ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Επιφυλάξεις και προτάσεις από το ΚΚΕ

Παρέμβαση του Γερ. Αραβανή στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Ψηφίστηκε χτες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου "Κύρωση του προσαρτήματος της 1ης Ιουλίου 1993 και του πρωτοκόλλου της 19ης Δεκεμβρίου 1994" μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας πάνω στη διακρατική συμφωνία του 1987 για το φυσικό αέριο. Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής υπογράμμισε την ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων της χώρας μας διότι από το 1987 ελάχιστα πράγματα έγιναν για να υλοποιηθεί η συμφωνία και φτάσαμε να πληρώνουμε φυσικό αέριο που δεν παίρναμε. Αναφερόμενος στην ουσία του συζητούμενου σχεδίου νόμου σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά αρνητικά ορισμένα σημεία του πρωτοκόλλου, όπως: Πρώτον,η πρόβλεψη για κύριο αγωγό μεταφοράς προς το Κερατσίνι που διαιωνίζει τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, παρά τις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την καθολική αντίδραση του λαού της περιοχής. Δεύτερον,η ρητή αναφορά στη συνεργασία των Ρώσων για τις κατασκευές στη χώρα μας, με την εταιρία Προμηθέας.

Τέλος ο κομμουνιστής βουλευτής ζήτησε από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για ένα δεσμευτικό αντιμετώπισης της διανομής στη μικρή και μεσαία κατανάλωση και στην οικιακή χρήση, όπως:

- Στις αρχές και στο πλαίσιο φορολογικής πολιτικής που θα συμβάλει στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

- Στην ενιαία τιμολγιακή πολιτική για όλη τη χώρα.

- Στα στάνταρτς και τις προδιαγραφές κατασκευών, στις ανταγορές και στην ενίσχυση της μικρής και μεσαίας βιομηχανίας για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις κατασκευές. Επίσης να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του έργου και όχι η ιδιωτικοποίηση μέσω των δήμων.

"Ανάλογα με τις απαντήσεις, κατέληξε ο Γερ. Αραβανής, το ΚΚΕ θα καθορίσει τη στάση του. Πάντως είμαστε θετικοί επί της αρχής του νομοσχεδίου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ