ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΕΦΥΡΙ
Στραγγαλίζουν οικονομικά το δήμο

Στο "παρά πέντε" του κλεισίματος έφτασε χτες ο Δήμος Ζεφυρίου καθώς η κυβέρνηση αντί να απαντήσει θετικά στα αιτήματά του για ρύθμιση των χρεών του έδωσε εντολή να μη γίνει ούτε καν η πληρωμή των μισθών των εργαζομένων! Το κλείσιμο του δήμου αποφεύχθηκε, για χτες, την τελευταία ώρα με την κατάθεση 10 εκατομμυρίων δρχ. στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την πληρωμή των μισθών. Τίποτα όμως δε βεβαιώνει ότι με το κλείσιμο του μήνα ο δήμος δε θα βρεθεί μπροστά στον ίδιο κίνδυνο.

Εργαζόμενοι και δημοτική αρχή περιέγραφαν χτες στο "Ρ" τις πράξεις του δράματος.

Πράξη πρώτη: Ο δήμαρχος Ζεφυρίου απευθύνεται στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών καθώς επίσης στον περιφερειάρχη και το νομάρχη Δυτικής Αττικής και με αναλυτικά στοιχεία τους εκθέτει την οικτρή οικονομική κατάσταση του δήμου και ζητάει να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Πράξη δεύτερη: Οι αρμόδιοι... "εισάκουσαν" το αίτημα του δημάρχου και προχτές έστειλαν επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών για να κάνει έλεγχο στα οικονομικά του δήμου. Το αποτέλεσμα ήταν ο επιθεωρητής μετά τον έλεγχο που ενήργησε να δώσει εντολή στο Δημόσιο Ταμείο του Δήμου Αγίων Αναργύρων να μη γίνει καμιά πληρωμή στο Δήμο Ζεφυρίου, ούτε καν για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων!

Η πρόκληση είναι μεγάλη καθώς πρόκειται για ενέργεια οικονομικού στραγγαλισμού ενός δήμου που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα και περισσότερα προβλήματα απ' όλους τους δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής. Ενός δήμου που πριν λίγα χρόνια ήταν γεμάτος αλάνες και χωρίς καμιά υποδομή. Ενός δήμου που έχει κατοίκους χιλιάδες τσιγγάνους, στα τρομακτικά προβλήματα των οποίων προσπαθεί αποδεδειγμένα να δώσει λύση.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ζεφυρίου χτες ήταν ανάστατοι και είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα να τους καταβληθεί ο μισθός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Φλεβάρη. Τελικά, την τελευταία στιγμή αποφεύχτηκαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, γιατί χτες το πρωί κατατέθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό 10 εκατομμυρίων δραχμών, το οποίο εκκρεμούσε εδώ και 15 περίπου ημέρες και έτσι πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι.

Ο δήμαρχος Ζεφυρίου, Κ. Λιάρος, εξηγώντας την οικτρή οικονομική κατάσταση του δήμου του, μας είπε ότι "τα χρέη έχουν φτάσει στο 1 δισ. δραχμές και αν δε δοθεί κάποια λύση από την πολιτεία ο δήμος δε θα μπορεί να λειτουργήσει". Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε σε ειδική συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο όπου σε σχετική απόφαση επισημαίνεται ότι ο δήμος έχει να λαβαίνει λεφτά που του οφείλει το δημόσιο από θεσμοθετημένους πόρους.

Τέλος, με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει από τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στην πλήρη διαγραφή των χρεών ή να χορηγηθεί άτοκο δάνειο ισόποσο με το χρέος του δήμου και η παρακράτηση να γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα από την τακτική επιχορήγηση. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων Π. Καλτσάς μας είπε ότι "οι εργαζόμενοι τον τελευταίο καιρό ζουν διαρκώς με το άγχος, αν θα τους καταβληθεί ο μισθός, ενώ και το προηγούμενο δεκαπενθήμερο άργησε να καταβληθεί ο μισθός για έξι ημέρες".

Γ. Γ.

ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Σε νομαρχιακό επίπεδο η μοιρασιά

Δόθηκε χτες και επίσημα το σύνθημα για το κυνήγι εκ μέρους και των ΟΤΑ ενός μεριδίου από τα 350 δισ., που θα μοιραστούν συνολικά από το δεύτερο Πακέτο Ντελόρ για τη σύσταση και λειτουργία Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Το γεγονός ότι τα 350 δισ. θα μοιραστούν σε 350 μόνο ΚΕΚ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αριθμό μικρό σε σχέση με τις 2.000 εταιρίες που είχαν μοιραστεί τα 200 δισ. του πρώτου Πακέτου Ντελόρ, κάνει το κυνήγι των σχετικών εγκρίσεων να αποκτά άγρια χαρακτηριστικά από το ξεκίνημά του ήδη. Ετσι, χτες στη διάρκεια σχετικού ενημερωτικού σεμιναρίου που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα φτερά των συμμετασχόντων κόπηκαν καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας άφησε να εννοηθεί ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πρέπει να αναμένεται η σύσταση ενός μόνο ΚΕΚ ανά νομαρχία, προοπτική που αφήνει εκτός την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Σε ό,τι αφορά τη διανομή των κονδυλίων, έγινε επίσης καθαρό ότι το μεγαλύτερο μέρος της "πίτας" θα το καρπωθούν τα 13 ΚΕΚ που θα συσταθούν στις ισάριθμες περιφέρειες, ενώ ένα μεγάλο μέρος επίσης θα απορροφηθεί σε επίπεδο υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική που καλούνται να υπηρετήσουν τα ΚΕΚ, ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, έκανε καθαρό ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι να εξασφαλιστεί μέσα από την παρεχόμενη κατάρτιση η "κινητικότητα" του προσωπικού, όρος που παραπέμπει ευθέως στη "Λευκή Βίβλο" και την κατεύθυνση που δίνει για εργαζόμενους πάσης χρήσης.

Αποκαλυπτικός ως προς τους λόγους για τους οποίους εμφανίζεται μια έντονη κινητικότητα γύρω από το ποιος θα πάρει έγκριση για σύσταση ΚΕΚ και τα αναλογούντα κονδύλια ήταν ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Αδαμόπουλος, όταν είπε: "Δε μας λέει τίποτα ότι θα υπάρχει και τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης"...

ΠΕΡΑΜΑ
Λαϊκή απόφαση: Να φύγουν!

Με μια δεύτερη δυναμική κινητοποίηση οι κάτοικοι του Περάματος, με επικεφαλής τη δημοτική αρχή της πόλης, έκλεισαν από χτες το βράδυ και μέχρι αύριο το πρωί την πύλη των εγκαταστάσεων της SHELL

Αυτό που αρνείται να κάνει η κυβέρνηση επέβαλαν χτες το απόγευμα με τα ίδια τα κορμιά τους οι κάτοικοι του Περάματος. Κατέλαβαν την είσοδο των εγκαταστάσεων της εταιρίας πετρελαιοειδών SHELL και θα παραμείνουν σύμφωνα με την απόφασή τους εκεί μέχρι και το πρωί του Σαββάτου. Αυτή είναι η δεύτερη δυναμική κινητοποίησή τους μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της EL PETROL που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων κατοίκων. Στην πρώτη κινητοποίηση που έγινε την επομένη της πυρκαγιάς είχαν αποκλειστεί οι είσοδοι και των πέντε εταιριών πετρελαίου. Για χτες, με δεδομένη την άρνηση του υπουργού βιομηχανίας Κ. Σημίτη, να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, των καζανιών του θανάτου, όπως τα λένε οι κάτοικοι, η δημοτική αρχή οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία δημοκρατίας που βρίσκεται κοντά στα καζάνια. Η συγκέντρωση που διακρίθηκε για το δυναμισμό των κατοίκων και την προσέλευση όλων των μαζικών φορέων της πόλης εξελίχθηκε σε πορεία - επικεφαλής της οποίας τέθηκαν ακόμα και οι ιερείς της περιοχής - προς το χώρο που βρίσκονται τα καζάνια όπου και αποφασίστηκε η κατάληψη της εισόδου της SHELL.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος κατήγγειλε συνολικά τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην περιοχή και οδήγησαν σε μια σειρά επικίνδυνων, για τους κατοίκους, χρήσεων της γης του Περάματος. Ως δείγμα της ανοχής που δείχνει η κυβέρνηση στην ασύδοτη δράση των εταιριών πετρελαίου, ο δήμαρχος σημείωσε το γεγονός ότι η EL PETROL ήδη ρίχνει ανενόχλητη μπετά στην είσοδό της για να επαναλειτουργήσει. "Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, τόνισε ο Γ. Πατσιλινάκος, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για το ασφαλέστερο μέλλον των παιδιών μας και αυτός ο αγώνας θα έχει και συνέπεια και συνέχεια".

Ως μόνο σίγουρο δρόμο για να φύγουν τα καζάνια των εταιριών πετρελαίου έδειξε το δρόμο του επίμονου και συνεχούς αγώνα και ο παριστάμενος στη συγκέντρωση, βουλευτής του ΚΚΕ, Γεράσιμος Αραβανής.

Μπροστά στην είσοδο της SHELL έγινε ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο όπου ανάμεσα στ' άλλα αποφασίστηκε και η εκλογή επιτροπής αγώνα για την οργάνωση των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν. Οπως τονίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο οι κινητοποιήσεις έχουν σε πρώτη φάση στόχο να παρενοχλείται συνεχώς η λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων και να πιέζεται η κυβέρνηση να πάρει πρακτικά μέτρα για την απομάκρυνσή τους.

Ασύδοτοι

Νέα κρούσματα ασυδοσίας, έζησε χτες το πρωί το Πέραμα, όταν δύο εταιρίες αυτή τη φορά, η γνωστή πλέον EL PETROL, ιδιοκτησίας Μαμιδάκη - Σπανού και η ΒΡ αποφάσισαν να "αυθαιρετήσουν". Η πρώτη προσπαθώντας να διαμορφώσει με μπετόν την είσοδο των εγκαταστάσεών της, σε δημοτικό χώρο μπροστά απ' την κεντρική πύλη της και η δεύτερη καθαρίζοντας, σύμφωνα με καταγγελίες περιοίκων, τις δεξαμενές της με αμμοβολή αντί της υδροβολής, που επιτρέπεται αφού η πρώτη τεχνική είναι επικίνδυνη τόσο για τους κατοίκους όσο και για το περιβάλλον και απαγορεύεται εντός οικιστικού ιστού.

Με άμεση παρέμβασή του ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος σταμάτησε τις εργασίες που η ΕL PETROL πραγματοποιούσε πλάι στο δρόμο, ενώ σύστησε στους υπευθύνους της BP να χρησιμοποιούν υδροβολή, όπως και τελικά έκαναν.

ΔΕΗ
Δε χρωστάμε στο Δήμο Αθηναίων

"Δε χρωστάμε δεκάρα στο Δήμο" δηλώνει με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, απαντώντας σε καταγγελία του δημάρχου Αθηναίων ότι η δημόσια επιχείρηση χρωστάει 1,4 δισ. στο Δήμο από δημοτικά τέλη και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που έχει εισπράξει με τους λογαριασμούς του ρεύματος. Στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ αναφέρει ότι: Για τα δημοτικά τέλη και φόρο οι νόμιμες προθεσμίες για την απόδοση των συνεισπραττομένων τελών όχι μόνο τηρούνται στο ακέραιο αλλά επί πλέον ο Δήμος Αθηναίων απολαμβάνει και ειδικών διευκολύνσεων. Για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που από τον Σεπτέμβρη άρχισε να χρεώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος ο Δήμος Αθηναίων υπήρξε ο πρώτος σε όλη τη χώρα που έλαβε από τη ΔΕΗ τα πρώτα εισπραχθέντα χρήματα. Η απόδοση των εισπραττομένων τελών συνεχίζεται κανονικά, δηλώνει η ΔΕΗ.

Αποψη από τον αποκλεισμό της SHELL και το ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο, που έγινε στην πύλη της



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ