ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
"Ψαλίδι" για τα πρωτοβάθμια σωματεία
  • Την ερχόμενη Τετάρτη οι τελικές αποφάσεις. Ηδη, όμως, απορρίφθηκε αίτημα ακόμα και για την πληρωμή των δικαστικών αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες των "κυττάρων" του συνδικαλισμού!
  • Δωδεκάμισι εκατομμύρια στη Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
  • Ενάμισι εκατ. το μήνα εμφανίζεται να ζητά το ΙΝΕ
  • Αποκλείονται και τα μικρά Εργατικά Κέντρα

Την ερχόμενη Τετάρτη θα καταλήξει σε τελικές αποφάσεις για τον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικάτων το ΔΣ της Εργατικής Εστίας,ενώ κατά την προχτεσινή συνεδρίαση σαφέστατη ήταν η εισήγηση για αποκλεισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων.Η αναβολή της λήψης αποφάσεων έγινε ύστερα από τη διατύπωση σχετικού αιτήματος των εκπροσώπων του υπουργείου Εργασίας, ενώ με την εισήγηση του Οργανισμού συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ! Στην ίδια συνεδρίαση οι παρόντες αντιπρόσωποι του ΣΕΒ και της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησαν τη μείωση του συνολικού ποσού που δίνεται στα συνδικάτα!

Σε ό,τι αφορά το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, αποφασίστηκε η χορήγηση 60 εκατομμυρίων για την πραγματοποίησή του, ενώ αποφασίστηκε η μη χρηματοδότηση των συνεδρίων των Εργατικών Κέντρων που έχουν κάτω από 500 μέλη!Σ' αυτές τις περιπτώσεις θα καλύπτεται μόνο η πληρωμή των δικαστικών αντιπροσώπων, ενώ για τις αρχαιρεσίες των πρωτοβάθμιων σωματείων απορρίφθηκε πρόταση του Γ. Σταυρόπουλου να καλύπτονται τουλάχιστον τα έξοδα των δικαστικών αντιπροσώπων!

Το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε να ζητά ενάμισι εκατομμύρια το μήνα για την κάλυψη του ενοικίου του, καθώς και την κάλυψη του ενοικίου του ΚΕΚ που πρόκειται να ιδρύσει! Η απόφαση για το θέμα αυτό αναβλήθηκε.

Τέλος, σε εφαρμογή φωτογραφικής διάταξης του νόμου Γιαννόπουλου (2224/94), το ΔΣ της Εργατικής Εστίας αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 12,5 εκατ. δραχμές τη Γενική Συνομοσπονδία Ατόμων Ειδικών Αναγκών,η οποία εμφανίζει 6.000 μέλη. Δεδομένου, όμως, ότι στις αρχαιρεσίες τέτοιου είδους σωματείων δεν παραβρίσκεται δικαστικός αντιπρόσωπος, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος γιγάντωσης στο μέλλον ενός προβλήματος, αφού οι όροι χρηματοδότησης και αυτής της οργάνωσης είναι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν για τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, για την οποία όμως ο Οργανισμός λαμβάνει ειδική εισφορά από τους εργαζόμενους.

Την απόπειρα οικονομικού στραγγαλισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που συμφωνεί σε μια τέτοια απαράδεκτη απόφαση, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο "ΕΜΜ. Ν. ΚΑΖΗΣ".Οπως τονίζουν σε ανακοινώσεις τους, εκείνο που πρέπει να καταργηθεί είναι οι χρηματοδοτήσεις προς τις οργανώσεις - φαντάσματα, προς το ταμείο εργατοπατέρων και προς τα "παρα-όργανα" του συνδικαλιστικού κινήματος. Και οι δυο οργανώσεις ζητάνε τα σχετικά κονδύλια της Εργατικής Εστίας, που είναι χρήματα των ίδιων των εργαζομένων,να μοιραστούν αναλογικά σε όλη την κλίμακα του συνδικαλιστικού κινήματος με βάση τα ψηφίσαντα μέλη.

"Μπαλάκι" έκαναν τις καθαρίστριες!

Ολοι πουλάνε "συμπάθεια", αλλά ο ένας υπουργός παραπέμπει στον άλλον. Θορύβησε η χτεσινή κινητοποίηση. Συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια επιτροπή. Τη Δευτέρα συνάντηση με τον υπουργό Προεδρίας

Την "κολοκυθιά" προτίμησε να παίξει χτες η κυβέρνηση, αντί να δώσει υπεύθυνη απάντηση στο χρόνιο αίτημα των καθαριστριών δημοσίων σχολείων για αλλαγή του εργασιακού τους καθεστώτος. Ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Πετσάλνικος,δήλωσε στις καθαρίστριες, που έφθασαν εκεί με πορεία διαμαρτυρίας, ότι δεν έχει ευθύνη το υπουργείο Παιδείας και τις παρέπεμψε στο Προεδρίας, το οποίο όμως τις παρέπεμψε και πάλι στο Παιδείας... Η κινητοποίηση όμως των εργαζομένων φαίνεται να θορύβησε αρκετά, αφού σήμερα, μετά από συνεχείς αναβολές, θα συνεδριάσει η μεικτή διυπουργική επιτροπή, που έχει συσταθεί για να μελετήσει, υποτίθεται, τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Απαράδεκτες χαρακτήρισε, ο κ. Πετσάλνικος τις εργασιακές σχέσεις των καθαριστριών, αλλά ομολόγησε ότι το υπουργείο δεν έχει να προτείνει τίποτα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το υπουργείο Προεδρίας. Ομως με την επιμονή και την αποφασιστικότητά τους οι εργαζόμενες πέτυχαν να έχουν συνάντηση τη Δευτέρα το πρωί με τον ίδιο τον υπουργό Προεδρίας, για να τους δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Τα συνθήματα "είμαστε εργάτες και όχι εργολάβοι" και "φθάνει πια η κοροϊδία" κυριάρχησαν στην πορεία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενες. Δίπλα στις εργαζόμενες βρέθηκαν η Ζ. Σώκου,από τη ΓΣΕΕ, ο Ν. Γαβράς,από το ΕΚΑ και ο Γ. Πέρρος,από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

"Προσπαθούν να μη δουν το πρόβλημα - τόνισε η Ζωή Σώκου - να μην το αντιμετωπίσουν και να μην πάρουν ευθύνη γι' αυτό. Δεν αρκεί η συμπάθεια για τις καθαρίστριες, αλλά απαιτούνται λύσεις. Χρειάζεται πολιτική ευθύνη γι' αυτό και επιτέλους ας δηλώσουν αν την έχουν ή δεν την έχουν και να σταματήσει η κοροϊδία".

Η Ε. Κούβαρη,πρόεδρος του σωματείου Αθήνας, δήλωσε στην εφημερίδα μας:"Τους θορύβησε ακόμα και αυτή η αναγγελία της κινητοποίησης. Το προηγούμενο βράδυ ο κ. Χονδρονάσιος απ' το Παιδείας μάς πήρε τηλέφωνο για να μας πει ότι θα συνεδριάσει η επιτροπή, αρκεί να μη γίνει η πορεία. Και μόνο αυτό μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Τον αγώνα!".

Σύσκεψη της Ναυτεργατικής σ.κ

Σύσκεψη των μελών της διοργανώνει η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση τη Δευτέρα, 20 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στα γραφεία της (Κολοκοτρώνη 99). Θα συζητηθεί η οργανωτική ανασυγκρότηση της Κίνησης, ο συντονισμός δράσης των ταξικών δυνάμεων στο χώρο της ναυτιλίας, η πορεία των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και η επίθεση που έχει εξαπολυθεί από την κυβέρνηση στα κεκτημένα δικαιώματα των ναυτεργατών (φορολογικά, περικοπή κοινωνικών δαπανών). Τη σύσκεψη θα απασχολήσει επίσης το θέμα της προσπάθειας που ξετυλίγεται για τη νόθευση της εκπροσώπησης των ναυτεργατών στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, με την εκλογή αντιπροσώπων από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ με το πλειοψηφικό σύστημα.

Συνάντηση εμποροϋπαλλήλων

Σε σύσκεψη καλούνται τη Δευτέρα στις 7 μμ τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ στο χώρο των εμποροϋπαλλλήλων. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη).

Η ΕΘΕΛ "κλέβει" τους οδηγούς!

Μήνυση καταθέτει η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, η οποία καταγγέλλει το καθεστώς αυθαιρεσίας που έχει επιβληθεί στις αστικές συγκοινωνίες. "Λούφα" για τους "ημέτερους", ποινές για όσους απαιτούν σεβασμό των δικαιωμάτων τους

Μήνυση για την κλοπή 100 έως 180 χιλιάδων δραχμών μόνο για το 1994 από τον κάθε οδηγό, λόγω της κατάφωρης παραβίασης του συμβατικού ωραρίου, καταθέτει η ΔΑΣ ΟΑΣΑ,η οποία με αναλυτικό υπόμνημά της προς τον πρόεδρο της ΕΘΕΛ και σε κάθε αρμόδιο παράγοντα εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση με την ασκούμενη συγκοινωνιακή πολιτική.

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στα θέματα των παραβιάσεων του ωραρίου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η ΔΑΣ επισημαίνει: Με στόχο το σπάσιμο του πενθήμερου των 38-39 ωρών εργασίας που έχουν κατακτήσει οι οδηγοί, εκβιάζονται να εργάζονται 9 και 10 ώρες ημερησίως, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του επιβατικού κοινού."Πρόθεσή σας - τονίζει - είναι πώς με 3.000-3.200 οδηγούς θα βγάλετε το σύνολο των απαιτούμενων δρομολογίων, πράγμα όμως που ΔΕ γίνεται... Οποιος οδηγός αντιστέκεται, τον τρομοκρατείτε με μεταθέσεις, πρόστιμα, ποινές ή τον αφήνετε να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και την υγεία του...". Η ΔΑΣ καταγγέλλει, επίσης, την καταστρατήγηση του διαλείμματος, καθώς και την υποχρέωση οδηγών 58 χρόνων να παραμένουν στο τιμόνι, ενώ υποχρεωτικά έπρεπε να απασχολούνται σε άλλες εργασίες. Την ίδια, όμως, ώρα - όπως επισημαίνει - μια σειρά αξιόμαχοι οδηγοί είναι κυριολεκτικά βολεμένοι, παίρνοντας στην ουσία τζάμπα μισθό!

Για όλα αυτά, καθώς και για τον τρόπο άσκησης γενικότερα της συγκοινωνιακής πολιτικής, η ΔΑΣ γνωστοποιεί ότι οι εκπρόσωποί της δε θα ψηφίσουν καμιά πρόταση του προέδρου της ΕΘΕΛ στο Δευτεροβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Καταστρατήγηση σύμβασης

Η διοίκηση της Τράπεζας Πίστεως αρνείται τη χορήγηση επιδόματος στους εργαζόμενους, με τη συμφωνία της πλειοψηφίας του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ)

Την άρνηση της Τράπεζας Πίστεως να χορηγήσει στους εργαζόμενους ειδικό επίδομα - που προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας - και την αποδοχή αυτής της άρνησης, από την πλειοψηφία της διοίκησης του συλλόγου εργαζομένων της τράπεζας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), καταγγέλλει η παράταξη "Ενότητα εργαζομένων στην Τράπεζα Πίστεως".

Το 1993 καθιερώθηκε η χορήγηση ενός ειδικού επιδόματος στους εργαζόμενους της τράπεζας, μέσα από την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας 1992 - 1993. Σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης του συλλόγου εργαζομένων για το 1993, αυτό το επίδομα - όπως και οι άλλες αυξήσεις που ορίζονταν στη σύμβαση - είχε διαχρονικό χαρακτήρα.

Παρ' όλα αυτά η τράπεζα αρνείται τη χορήγηση του επιδόματος για το 1994 υποστηρίζοντας πως δεν είναι ποσοστιαίο αλλά δραχμικό, βρίσκοντας... συμπαραστάτη την πλειοψηφία της διοίκησης του συλλόγου που στις 27 Γενάρη υπέγραψε "ερμηνευτική συλλογική σύμβαση" αποδεχόμενη τις απαιτήσεις της τράπεζας!

"Είναι πλέον ξεκάθαρο - τονίζεται στην ανακοίνωση της "Ενότητας" - ότι η εργοδοσία έκανε και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να έχει στο Σύλλογο υποταχτικούς της που θα υπακούουν τυφλά στις εντολές της για να παίρνει και όχι να δίνει στους εργαζόμενους, με την πολύτιμη βοήθεια "συναδέλφων" - υπονομευτών του τύπου Παπαγιάννη - Γκιάτη".

Παράνομες μονιμοποιήσεις

Για παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων υπαλλήλων στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), καταγγέλλεται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου από την επιτροπή απολυμένων της ΕΣΥΕ.

Η επιτροπή των 200 απολυμένων - από το 1990 - υπαλλήλων καταγγέλλει ότι μονιμοποιούνται 400 συμβασιούχοι υπάλληλοι στην υπηρεσία, ενώ οι ίδιοι παραμένουν εκτός, παρά την ύπαρξη απόφασης της Βουλής που ορίζει την άμεση επαναπρόσληψή τους.

Απεργία για το ΕΤΕΜ

Πανελλαδική τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 ως τις 3 το μεσημέρι κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου για την Πέμπτη 9 Μάρτη, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να βάλει "λουκέτο" στο Επικουρικό Ταμείο Εργατών Μετάλλου.Στη διάρκεια της στάσης, οι μεταλλεργάτες της Αττικής θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συγκεντρώσεις θα γίνουν και στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των καθαριστριών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ