ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Δημοκρατία έχουμε... απαντάει η κυβέρνηση

Προκλητική απάντηση του Στ. Παπαθεμελή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Απογοητευτική, αν όχι προκλητική, για τα δημοκρατικά - αντιφασιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού - 50 χρόνια μετά τη νίκη των λαών κατά του φασισμού - ήταν η απάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Στ. Παπαθεμελή, στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, που συζητήθηκε χτες στη Βουλή και αφορούσε την ασύδοτη δράση των νεοναζιστικών οργανώσεων στην Ελλάδα.Η ερώτηση έγινε μ' αφορμή την τρομοκρατική δράση δράση μελών της "Χρυσής Αυγής", που κατ' επανάληψη ξυλοκόπησαν μαθητές στην Κυψέλη, ενώ στην Ομόνοια πριν ένα μήνα επιτέθηκαν σε Τούρκους και Κούρδους που κολλούσαν αφίσες.

Στ. Παπαθεμελής: Δημοκρατία έχουμε...

"Το φρόνημα είναι ελεύθερο και διώκεται μόνο η παράνομη πράξη.Δεν έχω υπόψη μου κάτι διαφορετικό, ώστε ο συνάδελφος να ρωτήσει ή να ελέγξει την κυβέρνηση", ήταν η απάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, ο οποίος επίσης συμπλήρωσε πως η "Χρυσή Αυγή" είναι μεν ακροδεξιά οργάνωση, αλλά έχει υπόσταση κόμματος αναγνωρισμένου από τον Αρειο Πάγο. Ετσι μ' αυτή την επίδειξη πολιτικού παχυδερμισμού ο Στ. Παπαθεμελής όχι μόνο έδειξε πως η κυβέρνηση δεν ανησυχεί ούτε στο ελάχιστο για το νεοφασιστικό φαινόμενο, αλλά ούτε και παραδειγματίζεται από την έκταση που αυτό έχει στην Ευρώπη. Ετσι δεν προσεγγίζει καθόλου τις αιτίες που το γεννούν και προφανώς δεν είναι σε θέση με συγκεκριμένη πολιτική, με συγκεκριμένα κοινωνικά μέτρα να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο ενδυνάμωσής του στη χώρα μας.Μάλιστα ο Στ. Παπαθεμελής δευτερολογώντας επικαλέστηκε το γεγονός ότι ο νεοναζισμός στην Ελλάδα δεν παρουσιάζει την ίδια ανάπτυξη μ' αυτήν που παρατηρούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, για να καλύψει ούτε λίγο - ούτε πολύ την κυβερνητική αδιαφορία και την ανυπαρξία της πολιτικής που επιβάλλεται έστω και σε προληπτικό επίπεδο.

Ορ. Κολοζώφ: Αντιμετωπίστε το κακό στη ρίζα του

"Απογοητεύσατε, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, απαντώντας στον υπουργό, το δημοκρατικό λαό της χώρας μας. Περίμενα μια τεκμηριωμένη απάντηση ότι σας απασχολεί το θέμα και παίρνετε μέτρα για την αντιμετώπισή του.Αντί αυτού μου είπατε τι δυνατότητες δίνει το δημοκρατικό πολίτευμα, για να δρουν νόμιμα οι φασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις. Και τα λέτε αυτά ξεχνώντας πως αυτό το πολίτευμα δημιουργήθηκε αντιπαλεύοντας τις φασιστικές ιδέες. Τα λέτε αυτά σε μια περίοδο που γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από τη νίκη των λαών κατά του φασισμού. Τα λέτε αυτά τη στιγμή που βλέπουμε και γνωρίζουμε τι γίνεται στην Ευρώπη από την εμφάνιση του νεοναζισμού".

Αναπτύσσοντας την ουσία του φαινομένου ο κομμουνιστής βουλευτής υπογράμμισε ότι "ο εθνικισμός, ο σοβινισμός, ο ρατσισμός καθώς και οξυμένα κοινωνικά προβλήματα βοηθούν στην ανάπτυξή του, το τρέφουν".Ετσι, καταλήγοντας κάλεσε τον υπουργό - χωρίς βεβαίως ο τελευταίος να ανταποκριθεί - να τοποθετηθεί επί της ουσίας και να πει τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστεί το κακό στη ρίζα του.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Το πυρηνελαιουργείο θα συνεχίσει...

Απέρριψε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας το αίτημα απομάκρυνσής του, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Δεν προτίθεται η κυβέρνηση να απομακρύνει από την περιοχή Σαρανταποτάμου Ελευσίνας την "Αθηναϊκή Ελαιουργία ΑΕ", σύμφωνα με όσα είπε χτες στη Βουλή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Χρ. Ροκόφυλλος. Ας σημειωθεί ότι το εν λόγω πυρηνελαιουργείο - όπως αναφερόταν και στην ερώτηση του Κόμματος - απασχολεί την περιοχή του Θριάσιου Πεδίου εδώ και 20 χρόνια, έχει προκαλέσει την αντίδραση των κατοίκων και των μαζικών φορέων, παραβιάζει τους περιβαλλοντικούς κανόνες και τη σχετική νομοθεσία, του έχει αφαιρεθεί επανειλημμένα η άδεια λειτουργίας και από το Νοέμβρη του 1994 λειτουργεί χωρίς άδεια.

Ο Χρ. Ροκόφυλλος, αν και παραδέχτηκε αλλού έμμεσα και αλλού άμεσα την προαναφερθείσα κατάσταση, εντούτοις απέκλεισε την περίπτωση κλεισίματος της επιχείρησης και μεταφοράς της σε άλλο χώρο, επικαλούμενος επιπτώσεις οικονομικές, για τις οποίες όμως παραδέχτηκε ότι δεν ξέρει ποιες είναι. "Κάποιες, είπε, θα πρέπει να υπάρχουν".

Ο Δ. Κουμπούρης

Απαντώντας στον υπουργό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης τόνισε ότι 20 χρόνια τώρα αυτό ταλαιπωρεί τους κατοίκους της Ελευσίνας και του Θριάσιου Πεδίου, που δίκαια αναρωτιούνται γιατί τόσα χρόνια καμιά κυβέρνηση δεν το απομακρύνει από την περιοχή. "Πηγαίνετε μόνος σας, κ. υπουργέ - είπε - να δείτε την κατάσταση. Μη στέλνετε μόνο τις διάφορες υπηρεσίες. Αυτό το πυρηνελαιουργείο πρέπει άμεσα να κλείσει και να απομακρυνθεί από την περιοχή. Δώστε λύση τώρα. Οσο για τις επιπτώσεις, το κλείσιμό του καμιά επίπτωση δεν πρόκειται να έχει για την περιοχή της Ελευσίνας".

Οι θρασύδειλες προκλήσεις των φασιστοειδών δε θα περάσουν

Ανακοίνωση της ΝΕ Εβρου

Τις θρασύδειλες προκλήσεις φασιστοειδών, που προξένησαν φθορές στα γραφεία της, καταγγέλλει η ΚΟΒ Ορεστιάδας, τονίζοντας πως τέτοιες ενέργειες αντί να κάμψουν τη δράση των κομμουνιστών, αντίθετα τούς ατσαλώνουν στον αγώνα για την περιφρούρηση της δημοκρατικής ομαλότητας. Στην ανακοίνωση της η ΝΕ Εβρου σημειώνει:

"Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες φασιστικοεθνικιστικά στοιχεία προκαλούν στην Ορεστιάδα.

Την 10η Φεβρουαρίου κατάστρεψαν τη σημαία από τα γραφεία της ΚΟΒ Ορεστιάδας και την 17η έγραψαν προκλητικά συνθήματα στα τζάμια των γραφείων μαζί με αυτοκόλλητα της εφημερίδας ΣΤΟΧΟΣ.

Τις προκλητικές αυτές φασιστικές μεθόδους, που θυμίζουν άλλες εποχές, είναι βέβαιο ότι καταδικάζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, που με πολύχρονους αγώνες κατέκτησε μια στοιχειώδη δημοκρατική ομαλότητα.

Φυσικά είναι βέβαιο ότι αυτές οι ενέργειες σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να κάμψουν τη δράση των κομμουνιστών. Αντίθετα, τους ατσαλώνουν και αυξάνουν την επαγρύπνησή τους για την περιφρούρηση της δημοκρατικής ομαλότητας στη χώρα μας".

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ
Απόφαση για αναβολή;

Με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ συναντάται σήμερα το απόγευμα, στο Παρίσι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Α. Μαγκάκης

Σε "κακή συνεννόηση" απέδιδαν χτες κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τη μη οριστικοποίηση της συνάντησης του Ελληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γεώργιου Α. Μαγκάκη με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ,γεγονός που ανάγκασε τον Ελληνα υπουργό να παραμείνει για περισσότερο από μια ώρα στην αίθουσα των επισήμων του αεροδρομίου του Ελληνικού, ώστε να γίνουν οι τελικές συνεννοήσεις με τη γαλλική πρωτεύουσα, να εξασφαλιστεί η συνάντηση με τον Α. Ζιπέ και να αναχωρήσει.

Ο "κακός προγραμματισμός" πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών, δεν αναμένεται να επηρεάσει τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης, αναμένεται να αποφασιστεί η μετάθεση της ημερομηνίας σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για μετά την εκλογή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν βέβαιο ότι η γαλλική προεδρία θα προβεί στη μετάθεση της ημερομηνίας, γιατί θεωρεί δεδομένη τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στην τελωνειακή ένωση της Τουρκίας και για το λόγο αυτό επιθυμεί να διευκολύνει τους χειρισμούς της Αθήνας στο εσωτερικό.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών χτες συναντήθηκε στο Παρίσι και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Εβερτ,ο οποίος μετά τη συνάντηση εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού που θα οδηγήσουν στην τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κοινότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ