ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 1995
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΑΦΛΙΚΑΣ γεννήθηκε το 1924 στο Καστόριο Λακωνίας. Από μαθητή ακόμη, τον απασχόλησε έντονα η πολιτική κατάσταση και τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής, αν και καταγόταν από οικονομικά εύρωστη οικογένεια της περιοχής. Οργανώνεται στην ΟΚΝΕ και με τον ερχομό του στην Αθήνα, ως φοιτητής της Ιατρικής Σχολής, εντάσσεται στο φοιτητικό κίνημα και συμμετέχει ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Με την εκκένωση της Αθήνας, φεύγει με το λόχο των φοιτητών, το λόχο "Μπάιρον".

Σ' αυτό το διάστημα, δυο αδέρφια του χάνονται για τον αγώνα. Ο Γιώργος Κακαφλίκας, 25 χρόνων, αξιωματικός του ΕΛΑΣ, σαμποτέρ, που χάθηκε μετά από ανατίναξη πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά και κανείς δεν έμαθε τι απέγινε και ο Θανάσης Κακαφλίκας, που αμέσως μετά την επιστροφή του από την Αλβανία, κυνηγημένος, αναγκάστηκε να ξανανέβει στο βουνό και σκοτώθηκε στη μάχη της Δημητσάνας. Ο Δημήτρης, χτυπημένος από τη φυματίωση, χειρουργείται μετά την παράδοση στη "Σωτηρία", όπου παρέμεινε για ενάμιση χρόνο. Ακόμη και μέσα στο νοσοκομείο, πρωτοστατούσε στον αγώνα που έδιναν οι άρρωστοι συναγωνιστές του για δικαιοσύνη και δημοκρατία. Με πέντε πλευρά λιγότερα κι ένα πνευμόνι, με συνεχείς αιμοπτύσεις, τον έσυραν για μια φορά ακόμη στην Ασφάλεια. Βαθύτατα ιδεαλιστής και ανθρωπιστής, βοήθησε ως γιατρός δωρεάν δεκάδες συνανθρώπους του με τις βαθιά επιστημονικές γνώσεις του. Ανθρώπους όλων των πολιτικών αποχρώσεων και θέσεων, γιατί πίστευε ως το τέλος ότι κομμουνισμός σημαίνει πάνω απ' όλα αγάπη για τον Ανθρωπο. Αυτή του η ευκολία να προσεγγίζει ανθρώπινα τους άλλους και να κερδίζει την αγάπη και την εκτίμησή τους, ήταν και η αιτία για να τον χαρακτηρίσουν επικίνδυνο κομμουνιστή και ν' αντιμετωπίσει τεράστια εργασιακά προβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια, η επιδείνωση της υγείας του τον απομάκρυνε από τα κοινά, ακόμη και από τους φίλους του. Ως το τέλος όμως, η σκέψη του ήταν σ' όλους αυτούς που στάθηκαν πλάι του.

Εφυγε από κοντά μας ακριβώς πριν από ένα χρόνο.

Την Κυριακή, 26 Φλεβάρη, στις 11.45 π.μ. θα γίνει το ετήσιο μνημόσυνό του στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Οι κόρες του Σταυρούλα Κακαφλίκη - Βόσου και Ελένη Δανηγγέλη

***



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ