ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παγιώνεται η "νέα" γενιά προβληματικών επιχειρήσεων

Σύμφωνα με μελέτη της ICAP, το 1993 αυξήθηκαν τα χρέη της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" κατά 18,2%. Οι συνολικές οφειλές 11.600 επιχειρήσεων άγγιξαν τα 8 τρισ. δραχμές από 6,7 τρισ. το 1992. Ωστόσο, ελέω λιτότητας, αυξήθηκαν σημαντικά τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων

Παγιώνεται η "νέα" γενιά προβληματικών επιχειρήσεων - μέσω της υπερχρέωσης - στο χώρο της βιομηχανίας και του εμπορίου. Την ίδια ώρα ενισχύεται ο "σκληρός" πυρήνας εκείνων των επιχειρήσεων που αυξάνουν με σημαντικούς ρυθμούς τα κέρδη του. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων 11.600 επιχειρήσεων - βιομηχανικών εμπορικών και παροχής υπηρεσιών - για το 1993 που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η εταιρία ICAP. Συγκεκριμένα, η έρευνα "δείκτης πιστοληπτικής ικανότητας" έγινε με βάση 4.500 βιομηχανικές επιχειρήσεις, 4.800 εμπορικές και 2.300 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP από τη σύγκριση των ισολογισμών του 1993 και του 1992 βιομηχανικών επιχειρήσεων προκύπτει αύξηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 72%.Επίσης, αύξηση των μεσοπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά 68% και, τέλος, μείωση των ιδίων κεφαλαίων κατά 43%!Αντίθετα, οι κερδοφόρες επιχειρήσεις "συγκράτησαν" το κόστος παραγωγής, το οποίο αυξήθηκε μόλις κατά 1,8% έναντι της αύξησης των πωλήσεων κατά 11%.

Από την εξέταση των ισολογισμών των εμπορικών επιχειρήσεων προέκυψε υπερδιπλασιασμός των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων (109%), μείωση του περιθωρίου μεικτού κέρδους κατά 9% και αύξηση των χρηματοοικονομικών δαπανών κατά 79%. Αντίθετα, οι λίγες και υπερκερδοφόρες είχαν μείωση των βραχυπρόθεσμών υποχρεώσεων κατά 37% και αύξηση του περιθωρίου μεικτού κέρδους κατά 24%.

Από τη σύγκριση των ισολογισμών 1993 και 1992 των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών (εκτός τραπεζών και ασφαλειών) προέκυψε τριπλασιασμός των απαιτήσεων (219%), υπερτριπλασιασμός των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων (247%) και αναστροφή του κερδοφόρου αποτελέσματός τους από κέρδη 2,2 δισ. σε ζημιές 0,6 δισ. δρχ. Αντίθετα, το κερδοφόρο κομμάτι των εταιριών παροχής υπηρεσιών αύξησε τα καθαρά πάγια κατά 74%, τα ίδια κεφάλαια κατά 188%, μείωσε τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις κατά 51% και αύξησε το περιθώριο λειτουργικού κέρδους κατά 869% (από 0,6 δισ. δρχ σε 5,5 δισ. δρχ. )!

Συνολικά οι 11.600 επιχειρήσεις του "δείγματος της έρευνας της ICAP έχουν οφειλές που προσεγγίζουν το 1993 τα οκτώ (8) τρισεκατομμύρια δραχμές έναντι 6,74 τρισ. δρχ. το 1992!Από το ίδιο δείγμα άριστη έως καλή πιστοληπτική ικανότητα είχε το 1993 το 48,9% των επιχειρήσεων έναντι του 49,1% το 1992. Ικανοποιητική είχε το 1993 το 13,9% έναντι του 14,2% το 1992. Τέλος, "ευαίσθητη έως ανύπαρκτη" πιστοληπτική ικανότητα είχε το 37,25 των επιχειρήσεων το 1993 έναντι του 36,7% το 1992. Με απλά λόγια χειροτέρευσε, αυξήθηκε το ποσοστό των "προβληματικών" επιχειρήσεων.

Την ίδια περίοδο οι εταιρίες με ανύπαρκτη πιστοληπτική ικανότητα δεν είχαν καθόλου καθαρά κέρδη, ενώ μειώθηκε από 11,8% σε 9,3% των εταιριών που είχαν κέρδη με πιστοληπτική ικανότητα "ικανοποιητική". Τέλος, το ποσοστό των εταιριών με άριστη πιστοληπτική ικανότητα που αύξησαν τα καθαρά κέρδη τους αυξήθηκε από 88,2% το 1992 σε 90,7% το 1993... τα πραγματικά καθαρά κέρδη είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα. Ετσι, η ICAP παρατηρεί ότι ο υπερδιπλασιασμός των ζημιών των επιχειρήσεων χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητα επηρεάζει τόσο την αύξηση των κερδών των "υγιών" επιχειρήσεων όσο και τη μείωση σε πραγματικούς αριθμούς των κερδών του συνόλου των εταιριών.

Σχετικά με την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων η ICAP επισημαίνει ότι: Οι εταιρίες με άριστη πιστοληπτική ικανότητα αύξησαν την αποδοτικότητα των κεφαλαίων τους από 12,19% το 1992 σε 14,12% το 1993.

Αντρέας ΠΕΤΣΙΝΗΣ

Ανοιχτές και τα απογεύματα οι εφορίες

Ανοιχτές και το απόγευμα θα είναι οι εφορίες από την ερχόμενη βδομάδα, από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή. Την παράταση του ωραρίου λειτουργίας των εφοριών, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην κατάθεση των δηλώσεων εισοδήματος για το οικονομικό έτος 1995. Στην ανακοίνωση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο τονίζεται ότι οι ΔΟΥ τις απογευματινές ώρες θα παραλαμβάνουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος τόσο από φυσικά πρόσωπα όσο και από νομικά εφόσον τα τελευταία θα προσκομίζουν για την καταβολή της οφειλόμενης δόσης ισόποση τραπεζική επιταγή.

Συγκεκριμένα οι εφορίες θα παραμείνουν ανοιχτές από την Τετάρτη 1.3.95 μέχρι και την Παρασκευή 10.3.95 έως τις 18.00 και από τη Δευτέρα 13.3 έως και την Παρασκευή 17.3 έως 20.00.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ
Το άδικο φορολογικό σύστημα πρέπει ν' ανατραπεί

Το άδικο φορολογικό σύστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ανατραπεί με τους αγώνες των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Αυτό επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ σε χτεσινή ανακοίνωσή της, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι "το θεσμικό πλαίσιο φορολογίας των ΜΜΕ θα μείνει αμετάβλητο". Η ΣΕΑ καταγγέλλει ότι κάθε χρόνο το φορολογικό καθεστώς μεταβάλλεται σε βάρος των ΜΜΕ, και τώρα που η φορολογική αφαίμαξη των ΕΒΕ έφτασε στο έσχατο όριο η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να τη διατηρήσει. Τονίζει, επίσης, ότι η ανατροπή του άδικου φορολογικού πλαισίου είναι ζήτημα πάλης και όχι δηλώσεων. Οι ΕΒΕ είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για την ανατροπή του συστήματος αυτού όποιο κι αν είναι το κόστος.

  • Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) καλεί τα μέλη της σε κοινή σύσκεψη των τοπικών Ομοσπονδιών ΟΒΣΑ, ΟΕΒΕΑ, Επιμελητηρίων, ΒΕΑ, ΕΕΑ και Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας την ερχόμενη Τρίτη. Θέμα της σύσκεψης θα είναι η σύσταση τοπικής συντονιστικής επιτροπής αγώνα και ο καθορισμός του χρόνου και της μορφής των κινητοποιήσεων για την επιβίωση των ΕΒΕ ενάντια στην πολιτική αφανισμού τους και στην αφαίμαξη που επιβάλλει στις ΜΜΕ ο τελευταίος φορολογικός νόμος.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ EUROSTAT ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΑΕΠ
Η Ελλάδα πρώτη από το τέλος!

Αν η Ελλάδα έχει το μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ των χωρών - μελών της ΕΕ, η Ηπειρος έχει το μικρότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα

Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, σε σχέση με τις άλλες χώρες - μέλη έχει η Ελλάδα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ για την Ελλάδα - εκφρασμένο σε αγοραστική δύναμη - είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη αφού το 1992 ανήλθε στο 61% του κοινοτικού μέσου όρου. Οι άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, που εμφανίζουν δείκτη του ΑΕΠ χαμηλότερο από το κοινοτικό μέσο όροείναι η Πορτογαλία με 67%,η Ιρλανδία με 76%,η Ισπανία 77%,η Φιλανδία 93% και η Μεγάλη Βρετανία με 98%.

Στις πρώτες θέσεις, με μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το μέσο όρο της ΕΕ, βρίσκονται το Λουξεμβούργο με 156%,η Αυστρία με 115%,η Γαλλία με 112% και το Βέλγιο με 109%.

Στην Ελλάδα στις 13 περιφέρειες ο δείκτης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην κατάταξη ως ποσοστό του κοινοτικού μέσου όρου παρουσιάζει για την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας το υψηλότερο ποσοστό 73%, ενώ ακολουθούν η Αττική με68%,η Πελοπόννησος με 61%,η Δυτική Μακεδονία με 60%,το Νότιο Αιγαίο με 60%,η Κεντρική Μακεδονία με 59%,η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη56%,η Κρήτη με 55%,τα Ιόνια Νησιά με 53% και η Δυτική Ελλάδα 52%.Οι πλουσιότερες όμως περιφέρειες της Ενωμένης Ευρώπης σύμφωνα με το δελτίο της Eutostat είναι το Αμβούργο 196%,η Βρυξέλλες με 174%,η περιφέρειες του Παρισιού με 169%,η Βιέννη 166% και η Βρέμη με 155%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ