ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ

Η ώρα για το "ξεκαθάρισμα των λογαριασμών" με την Εφορία έφτασε. Κάθε χρόνο, στο δίμηνο Φλεβάρης - Μάρτης, οι φορολογούμενοι υποβάλλουν στην Εφορία τις φορολογικές τους δηλώσεις και ακολουθεί, στους επόμενους μήνες, η εκκαθάριση των δηλώσεων, με βάση την οποία οι Εφορίες στέλνουν στους φορολογούμενους τα σχετικά "ραβασάκια". Δηλαδή, τα εκκαθαριστικά σημειώματα, από τα οποία προκύπτει, αν ο φόρος που ήδη πλήρωσαν ήταν αρκετός ή πρέπει να πληρώσουν και πρόσθετο φόρο.

Με δεδομένο ότι το φορολογικό σύστημα, που θεσπίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες, γίνεται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο αντιλαϊκό, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις - κάνει ό,τι μπορεί για να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και τα μεγάλα θύματα της φορομπηχτικής της πολιτικής. Τέτοια δείγματα γραφής, έχει δώσει πολλά μέχρι σήμερα, στο διάστημα των τελευταίων 16 μηνών από την επάνοδό της στην κυβερνητική εξουσία. Τελευταίο παράδειγμα, τα στοιχεία που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα και αφορούν το ύψος των εισοδημάτων για το 1993, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρσι τέτοιο καιρό. Μόνο που τα στοιχεία αυτά κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς βασικός στόχος της επιλεκτικής δημοσιοποίησης αυτών των στοιχείων είναι η παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Και ιδού γιατί:

***

Πρώτον, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, έχουν δημοσιοποιηθεί αρκετές φορές, από τη μέρα που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έθεσε σε εφαρμογή τις υποδείξεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ, για την καθιέρωση των λεγόμενων "αντικειμενικών" κριτηρίων. Δηλαδή, του μηχανισμού, που αυξάνει τα φορολογικά βάρη για τους εργαζόμενους και τα μικρομεσαία νοικοκυριά των επαγγελματοβιοτεχνών - αγροτών και εμπόρων, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τα μεγάλα εισοδήματα και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων. Προσπαθώντας, λοιπόν, να εξωραφισει το ισχύον αντιλαϊκό φορολογικό σύστημα, που με την καθιέρωση των "αντικειμενικών" κριτηρίων γίνεται αντιλαϊκότερο, η κυβέρνηση ενημερώνει την κοινή γνώμη για τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και 342 διαφορετικές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, αρτοποιοί, καλλιτέχνες, κλπ.).

Δεύτερον, δε δόθηκαν - και όχι τυχαία - τα στοιχεία, που δείχνουν τι εισοδήματα δήλωσαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεισοδηματίες (εμποροβιομήχανοι, εφοπλιστές κλπ.).

***

Ο στόχος είναι σαφής: Δίνοντας στη δημοσιότητα τα συγκεκριμένα στοιχεία, η κυβέρνηση δείχνει το δέντρο, για να κρύψει από κάποιους το δάσος. Στην ουσία, με την επιλεκτική δημοσιοποίηση των στοιχείων για τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία ΟΛΟΙ - πλην των μεγαλοεπιχειρηματιών - η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους "πλούσιους" μισθωτούς και συνταξιούχους με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κρατώντας στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών τα στοιχεία με τα απαράδεκτα χαμηλά δηλωθέντα εισοδήματα των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλοεισοδηματιών, η κυβέρνηση βγάζει "λάδι" τους χρυσοκάνθαρους του πλούτου.

Ετσι, στα πλαίσια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση έδωσε μόνο τα στοιχεία για τα εισοδήματα που δήλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, τραπεζοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι), καθώς και για 342 κατηγορίες που αφορούν περίπου 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επαγγελματοβιοτέχνες, που υπάγονται στα "αντικειμενικά" κριτήρια. Στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων που δηλώνεται στην Εφορία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα που δηλώνουν διάφορες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών. Καθώς δεν υπάρχουν και τα στοιχεία για τα εισοδήματα των χρυσοκάνθαρων του πλούτου, η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει τους μισθωτούς και συνταξιούχους ενάντια στους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους και να αποτρέψει κοινούς αγώνες για την ανατροπή του συγκριμένου φορομπηχτικού συστήματος.

Με την τακτική αυτή, η κυβέρνηση - εκτός από το γεγονός ότι προστατεύει το κύρος των μεγαλοεπιχειρηματιών, που έχουν άριστες επιδόσεις στο σπορ της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής - προσπαθεί να εμφανιστεί σαν μια κυβέρνηση που προσπαθεί να κάνει δικαιότερη την κατανομή των φορολογικών βαρών. Τα επίσημα στοιχεία όμως, που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, δείχνουν ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες δηλώνουν στην Εφορία κατά μέσο όρο πολύ μικρότερο ετήσιο εισόδημα από το μέσο εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων και, φυσικά, πληρώνουν κατά μέσο όρο πολύ λιγότερους φόρους από εκείνους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Με απλά λόγια, η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων στοιχείων είχε σαν στόχο να κρύψει από την κοινή γνώμη ότι συνεχίζει να παραβιάζεται συστηματικά και συνειδητά το Σύνταγμα, που ορίζει ότι ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΑΡΗ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗ ΤΟΥ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ και φυσικά να βάλει φρένο σε κάθε αγωνιστική συσπείρωση όσων θίγονται, για την ανατροπή του συγκεκριμένου φορομπηχτικού συστήματος.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Στην ουσία, με την επιλεκτική δημοσιοποίηση των στοιχείων για τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία ΟΛΟΙ - πλην των μεγαλοεπιχειρηματιών - η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση τους "πλούσιους" μισθωτούς και συνταξιούχους με τους ελεύθερους επαγγελματίες

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΒΕΘ ΚΑΙ ΓΓ ΤΗΣ ΔΗΚΕΒΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κινητοποίηση αντίστασης για επιβίωση

|εα1- Αύριο στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Πώς έφθασαν σ' αυτή την κινητοποίηση;|τε

- Η κατάσταση της αγοράς έχει φτάσει στο απροχώρητο, οι ΜΜΕ και οι ΕΒΕ αντιμετωπίζουν τραγικά αδιέξοδα. Η αγοραστική δύναμη έχει κατακόρυφη πτώση, λόγω της καθήλωσης των μισθών και των ημερομισθίων των εργαζομένων. Τα μεγαλοκαταστήματα, που λειτουργούν ασύδοτα με την προκλητική ανοχή της κυβέρνησης, παίρνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της αγοράς. Σε δισ. ανέρχονται οι ακάλυπτες επιταγές και οι διαμαρτυρημένες συναλλαγματικές. Και πέρα από όλα αυτά μεγάλος αριθμός ΕΒΕ θα αναγκαστεί να πληρώσει φέτος 350% φόρο, με βάση τα νέα φορολογικά εισπρακτικά μέτρα.

Η κυβέρνηση κάνει εχθρική πολιτική σε βάρος των ΕΒΕ και ΜΜΕ, εφαρμόζοντας πιστά και με δουλοπρέπεια τις εντολές της ΕΕ, που στόχο έχουν το κλείσιμο πάνω από το 60% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για το στραγγαλισμό των χρηματοδοτήσεων των ΜΜΕ, ενώ τεράστια προνόμια, θαλασσοδάνεια και απαλλαγές δίνονται στους μεγάλους.

|εα1 Πόσο κατανοούν τις αιτίες που οδηγούν σ' αυτά τα προβλήματα οι επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι;|τε

- Η ΔΗΚΕΒΕ έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για τη συγκέντρωση. Εχουμε κινητοποιήσει όλα τα μέλη μας και επισκεφθήκαμε μαζικά, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, τα μαγαζιά της πόλης, μοιράσαμε ενημερωτικό υλικό και μιλήσαμε με τους συναδέλφους.

Υπάρχει μια μεγάλη αγανάκτηση ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση. Επίσης, επειδή βιώνουν όλοι οι μικρομεσαίοι τις ίδιες τραγικές συνθήκες, επικρατεί ένα ενωτικό κλίμα, με βάση τις κοινές ανησυχίες και προβληματισμούς. Ολοι καταλαβαίνουν ότι η αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, το φορολογικό σύστημα και ο αθέμιτος ανταγωνισμός των πολυεθνικών καταστημάτων, θα αλλάξουν στο χειρότερο την αγορά και πολλοί θα κλείσουμε. Βλέπουμε όλοι ότι η κυβέρνηση άφησε τα πολυκαταστήματα ανεξέλεγκτα. Καταπατούν τα ωράρια, επιβάλλουν την τρομοκρατία στους χώρους εργασίας, ενώ έχουμε καταγγελίες για προϊόντα - μαϊμούδες και χαλασμένα που κρύβονται πίσω από τις φανταχτερές βιτρίνες.

|εα1 Ολα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ, λένε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου" είναι μονόδρομος. Πόσο αλήθεια είναι αυτό;|τε

- Πίσω από αυτή τη θεωρία του μονόδρομου κρύβεται η ωμή επέμβαση των τελευταίων κυβερνήσεων στην αγορά, η ανεξέλεγκτη δράση των μεγαλοκαρχαριών σε βάρος πάντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων.

Για μας μονόδρομος είναι η αντίσταση και η ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η ΔΗΚΕΒΕ πιστεύει ότι σ' εκείνο που πρέπει να υπακούομε είναι το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας της και όχι στα ξένα κέντρα που σε κάθε τομέα είναι εναντίον των συμφερόντων της πατρίδας μας.

Στην κινητοποίηση, που έχουν εξαγγείλει οι συνδικαλιστικοί φορείς των ΕΒΕ και στην πόλη μας, η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει με όλες της τις δυνάμεις. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος μαζικά με αποφασιστικότητα στη συγκέντρωση αύριο στις 11 π.μ. στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Φ. Δ.

ΜΕΤΑ τον προχτεσινό "ξεσηκωμό" διά του Τύπου, η επιτροπή των νομαρχών χαμήλωσε τους τόνους και συμφώνησε με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να περιμένει μερικούς μήνες ακόμη για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων (σελίδα 18).

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΚΚΕ για τη σωτηρία της γαλακτοβιομηχανίας ΣΕΡΓΑΛ (σελίδα 19).

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να σταματήσει την κατεδάφιση του κτιρίου ΦΙΞ. Συμβολική κατάληψη του γραφείου του από καθηγητές και φοιτητές του ΕΜΠ (σελίδα 20).

ΑΙΧΜΕΣ για καθυστερήσεις και πλημμελείς έρευνες αφήνει η Επιτροπή του ΤΕΕ, που μελετά την κατολίσθηση στη Μαλακάσα (σελίδα 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ