ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα συρτάρια των εφοριών 450.000 δηλώσεις

Στα συρτάρια των εφοριών εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 450.000 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος, με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Στο μεταξύ, από το σύνολο των 4.150.000 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν, έχουν εκκαθαριστεί μέχρι στιγμής 2.900.000 δηλώσεις και υπολείπονται άλλες 1.250.000 δηλώσεις προς εκκαθάριση. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι πάνω από 400.000 φορολογούμενοι που θα παραλάβουν στο επόμενο διάστημα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, θα κληθούν να εξοφλήσουν τον επιπλέον φόρο εισοδήματος σε δύο δόσεις, αντί σε τρεις. Και αν στην περίπτωση αυτή επιλέξουν εφάπαξ καταβολή του φόρου, θα δικαιούνται έκπτωση 3%,αντί 5%. Για το παραπάνω θέμα πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση μεταξύ του γενικού γραμματέα του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών Π. Γεωργιάδη και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ,ενώ ο τελευταίος απέστειλε χτες σχετικό έγγραφο. Στο έγγραφο αποκαλύπτεται ότι 155 εφορίες της χώρας δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την αποστολή των δηλώσεων, που υπέβαλλαν οι φορολογούμενοι, στο ΚΕΠΥΟ για εκκαθάριση. Στο έγγραφο, αναφέρεται ότι μέχρι 18 Ιούλη 1997 οι εφορίες αυτές είχαν αποστείλει στο ΚΕΠΥΟ δηλώσεις σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30% έως και 95% του συνόλου των δηλώσεων που παρέλαβαν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του ΚΕΠΥΟ οι δηλώσεις που δεν έχουν ακόμη φτάσει στο Κέντρο ανέρχονται σε 450.000, δηλαδή πάνω από το 10% του συνόλου των δηλώσεων. Ο Γ. Δρυς, επικρίνει στο έγγραφό του, τους προϊσταμένους των 155 εφοριών για την καθυστέρηση στην αποστολή των δηλώσεων στο ΚΕΠΥΟ και τους ζητά πλέον να επισπεύσουν τις σχετικές διαδικασίες, ώστε το αργότερο μέχρι 25 Αυγούστου 1997 να έχουν αποστείλει στο ΚΕΠΥΟ το σύνολο των δηλώσεων.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του ΚΕΠΥΟ, μέχρι τέλος Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθούν άλλες δύο αποστολές (ένατη και δέκατη) που θα περιλαμβάνουν η καθεμία 400.000 εκκαθαριστικά σημειώματα. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχουν εκκαθαριστεί 3.700.000 φορολογικές δηλώσεις.

Μόνο 40 δισ. δρχ. στα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα

Μικρή ανταπόκριση είχε στο ευρύ κοινό η προχτεσινή έκδοση τιμαριθμοποιημένων ομολόγων επταετούς και δεκαετούς διάρκειας με σταθερή απόδοση 4 μονάδων πάνω από τον πληθωρισμό κατ' έτος. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών συγκέντρωσε μόλις 40 δισ. δρχ. από τη δεύτερη αυτή έκδοση της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Συνολικά προγραμματίζονται για τον τρέχοντα μήνα 3 ακόμα εκδόσεις διαφόρων ειδών τίτλων, από τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περί τα 500 δισ. δρχ. που θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των δανειακών αναγκών του Σεπτέμβρη.

Ψιλά γράμματα

Χωρίς να αναγράφει τις νόμιμες επιβαρύνσεις επί των επιτοκίων των δανείων"μοιράζει" τα δελτία Τύπου η Αγροτική Τράπεζα. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι ότι πολλές εφημερίδες περνούν στις σελίδες τους την ανακοίνωση της ΑΤΕ, χωρίς να συμπεριλάβουν στα επιτόκια την εισφορά ύψους 1% του νόμου 128 και τον Ειδικό Φόρο Τραπεζικών Εργασιών, ύψους 4%, που επιβάλλεται επί των τόκων του δανείου.

Και το ερώτημα που γεννάται είναι ότι αφού η ΑΤΕ, και η κάθε Τράπεζα, προσπαθεί να παραπληροφορήσει με τα επίσημα δελτία Τύπου, ο καθένας μπορεί να φανταστεί πώς αντιμετωπίζει τους απλούς πελάτες που μπαίνουν στα γραφεία της...

Τι κάνει γι' αυτό η αρμόδια Επιτροπή Νομισματικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας Ελλάδος; Τι γίνεται, τελικά, με τα περίφημα "ψιλά γράμματα" των δανειακών συμβάσεων, που πολλές φορές σχεδόν ανατρέπουν τα όσα βαρύγδουπα διαφημίζουν οι... επικεφαλίδες;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ