ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 1997
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ
"Τιμή μου είναι η τιμή του Κόμματος"

43 χρόνια από την εκτέλεσή του

Σαράντα τρία χρόνια πριν, στις 14 Αυγούστου 1954, ο Νίκος Πλουμπίδης, στέλεχος του ΚΚΕ, έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος, θύμα του μισαλλόδοξου μετεμφυλιοπολεμικού καθεστώτος. Ο Ν. Πλουμπίδης έπεφτε από τις σφαίρες του αμερικανόπνευστου καθεστώτος φωνάζοντας: "Τιμή μου είναι η τιμή του Κόμματος".

Αυτό δεν μπόρεσαν να το χωνέψουν ποτέ οι λογής αντικομμουνιστές και η αντίδραση και, 43 χρόνια τώρα, προσπαθούν, οι ανιστόρητοι, να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ με κάθε μορφής συκοφαντίες και ψευδολογίες ενάντια στο Κόμμα. Ο "Ρ" στο αυριανό φύλλο του θα έχει 2σέλιδο αφιέρωμα στη μνήμη του Ν. Πλουμπίδη.

Στη μνήμη του Ν. Πλουμπίδη ο σ. Δ. Κ. προσφέρει στο ΚΚΕ 20.000 δραχμές και με επιστολή του τονίζει:

"Με τη θυσία του εσφράγισε μια ζωή αφιερωμένη στον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Πιστός στο Κόμμα του μέχρι την τελευταία στιγμή, συνήθιζε να λέει όταν του έκαναν λόγο για τις άδικες κατηγορίες περί "χαφιεδισμού" που είχαν ξεστομίσει μερικά στελέχη της τότε ηγεσίας, "όταν σ' ένα ολόκληρο δάσος υπάρχουν δύο - τρία ξερά δέντρα, τα κόβεις, δε βάζεις φωτιά στο δάσος". Επεσε ζητωκραυγάζοντας για το Κόμμα του, γιατί ήξερε ότι εκείνο θα τον αποκαταστήσει. Ηθελε την ενότητά του.

Σήμερα που ο καπιταλισμός δείχνει το πιο απάνθρωπο πρόσωπό του μέσα από τη "νέα τάξη πραγμάτων", καθήκον κάθε συντρόφου, κάθε προοδευτικού ανθρώπου, είναι η ενίσχυση του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού δημοκρατικού μετώπου και του ΚΚΕ. Αυτό θα είναι και η μεγαλύτερη προσφορά στη θυσία του".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μετά από χρόνια, ο Δήμος Χαϊδαρίου παραχώρησε ένα μικρό τμήμα γης για το μνημείο του, εκεί που έπεσε. Τον Ιούνη του 1996 έγιναν τα εγκαίνια του μνημείου του και τοποθετήθηκαν στον κεντρικό δρόμο δύο πινακίδες με τις ενδείξεις: "ΜΝΗΜΕΙΟ Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ" "ΤΟΠΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ". Από το Δεκέμβρη 1996, αν θυμάμαι καλά, οι πινακίδες απομακρύνθηκαν. Θα παρακαλούσα τον δήμαρχο Χαϊδαρίου να μας εξηγήσει μέσω του "Ριζοσπάστη" γιατί έγινε αυτό ή έμπρακτα να τις αποκαταστήσει.

Ευχαριστώ

Δ. Κ.

ΠΕΑΕΑ
Εκδήλωση τιμής στο Περτούλι

Η ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες με αυτήν πανελλήνιες ΕΑΜογενείς Ενώσεις θα τιμήσουν τα 55 χρόνια από την ίδρυση του θρυλικού ΕΛΑΣ και τα 54 χρόνια από τη λειτουργία και δράση του Γενικού Στρατηγείου στο Περτούλι Τρικάλων. Η πανελλαδική αυτή εκδήλωση τιμής θα γίνει στις 16 και 17 Αυγούστου 1997 στο Περτούλι. Την κύρια ευθύνη για το πρόγραμμά της θα έχει η Περιφερειακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλίας με τις 4 Νομαρχιακές Επιτροπές.

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Αττικής και οι υπόλοιπες Περιφερειακές Επιτροπές περιοχών υπόσχονται να κάνουν το καλύτερο δυνατό για πολυπληθή συμμετοχή, προκειμένου να τιμήσουν με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο, αλλά και για ψυχαγωγία. Για πληροφορίες (συμμετοχή, πούλμαν, έξοδα κλπ.) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και στο τηλέφωνο 8831.368, 8234.296 και 3844.853.

  • Τη συμμετοχή του στην πανελλήνια εκδήλωση στο ΠΕΡΤΟΥΛΙ (έδρα του Γενικού Στρατηγείου) στις 16 και 17 Αυγούστου, για να τιμήσει τα 55 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Μενιδίου. Τα έξοδα συμμετοχής είναι 4.000 δραχμές για το ξενοδοχείο και 1.000 δραχμές για τα πούλμαν. Πληροφορίες για δηλώσεις συμμετοχής κάθε μέρα στα 2443.024 και 2440.959.
  • Το Παράρτημα Χαλανδρίου δρομολογεί πούλμαν για το Περτούλι που ξεκινούν το Σάββατο 16-8-97 από την πλατεία Χαλανδρίου στις 7.50 πμ και από την πλατεία Χίου στις 8 πμ.Πληροφορίες κάθε μέρα από τις 7 έως τις 10 μμ στο τηλέφωνο: 6711.404.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης καλεί, επίσης, τους αγωνιστές και αγωνίστριες να συμμετέχουν.

Η Πανελλήνια Ενωση Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) καλεί τα μέλη της να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 8831.368.

  • Το Παράρτημα ΛΟΥΤΣΑΣ της ΠΕΑΕΑ κάνει γνωστό στα μέλη του ότι το πούλμαν για το Περτούλι ξεκινά στις 7.30 πμ το Σάββατο 16-8-97 από τη διασταύρωση "Ψαράδικα" Αρτέμιδας (Λούτσας).
  • Τα Παραρτήματα Αμαρουσίου και Κηφισιάς δρομολογούν πούλμαν που θα ξεκινήσουν το Σάββατο στις 8 πμ από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης Μαρούσι (ηλεκτρικός σταθμός) και πλατεία του Πλάτανου Κηφισιάς την ίδια ώρα (8πμ). Για συμμετοχή τηλ.: 8021.507, 8023.110 (Μαρούσι) και 8010.424 (Κηφισιά μετά τις 7 μμ).
Ηρωικές μορφές

Δύο σημαντικές και ιδιαίτερα διδακτικές επέτειοι σημαδεύουν τη σημερινή πολιτική επικαιρότητα. Σαράντα τρία χρόνια πριν, σαν σήμερα, στις 14 Αυγούστου 1954, ο Νίκος Πλουμπίδης, ανώτατο στέλεχος του ΚΚΕ έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος του μισαλλόδοξου μετεμφυλιοπολεμικού καθεστώτος, που οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές εγκαθίδρυσαν και συντηρούσαν ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Την ίδια μέρα, μερικά χρόνια πριν, στις 14 Αυγούστου 1946, ο κομμουνιστής δημοσιογράφος του "Ριζοσπάστη" Κώστας Βιδάλης έγραφε, στην κυριολεξία, με το αίμα του το τελευταίο ρεπορτάζ της ζωής του, όταν σε δημοσιογραφική αποστολή στη Θεσσαλία οι τρομοκρατικές συμμορίες των αφιονισμένων Σούρληδων τον συνέλαβαν και, μετά από φοβερά μαρτύρια, τον δολοφόνησαν για να μη μαθευτεί η αλήθεια για τα όργια εκτελέσεων και βίας που είχε επιβάλει το αιμοσταγές καθεστώς, το οποίο είχαν εγκαταστήσει οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές.

Πρόκειται για δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αγωνιστών κομμουνιστών, για ηρωικές μορφές του λαϊκού κινήματος, που δε δίστασαν να φτάσουν στην υπέρτατη θυσία, για να υπηρετήσουν, από το πόστο του ο καθένας, τα συμφέροντα των εργαζομένων, του ελληνικού λαού γενικότερα, να υπηρετήσουν τα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού. Ο Ν. Πλουμπίδης, αντιμέτωπος με το "μαύρο" μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς πάσχιζε να οργανώσει τον αγώνα του ΚΚΕ, τον αγώνα του ελληνικού λαού για ένα καλύτερο μέλλον, για ειρήνευση και κοινωνική προκοπή. Σ' αυτόν τον αγώνα αναδείχτηκε ηρωική μορφή αγωνιστή του ΚΚΕ που πάλεψε αλύγιστος. Είχε απόλυτη πίστη στο ΚΚΕ και τα ιδανικά του. Ακόμα κι όταν αντιμετώπιζε τις άδικες και ανυπόστατες βαριές κατηγορίες, δεν έχασε την εμπιστοσύνη του στο Κόμμα. Ηταν σίγουρος πως μια μέρα, "όταν μαθευτεί η αλήθεια", το Κόμμα θα αποκαταστήσει την τιμή του. Γι' αυτό πάντα βροντοφώναζε: "Τιμή μου είναι η τιμή του Κόμματός μου, η τιμή του ΚΚΕ"!

Από την άλλη, ο κομμουνιστής δημοσιογράφος του "Ριζοσπάστη" Κ. Βιδάλης, σε μια κρίσιμη για το λαϊκοδημοκρατικό κίνημα στιγμή, πραγματοποιούσε μια επικίνδυνη δημοσιογραφική αποστολή στη μαρτυρική Θεσσαλία. Αποστολή του ήταν να αποκαλύψει στην κοινή γνώμη της χώρας, αλλά και στο διεθνή παράγοντα, το όργιο της δολοφονικής βίας και της τρομοκρατίας που είχαν επιβάλει οι συμμορίες του Σούρλα στη Θεσσαλία, των Βουρλάκηδων και ΜΑΥ-δων σ' όλη τη χώρα, σε βάρος του μαρτυρικού λαού μας, των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των οικογενειών τους. Ηταν μια αποστολή ανεκτίμητης προσφοράς στο λαό που δεν "υπάκουε" παρά στο χρέος του αγωνιστή - κομμουνιστή δημοσιογράφου απέναντι στην αλήθεια και το λαό.

Και στις δύο περιπτώσεις, του Ν. Πλουμπίδη και του Κ. Βιδάλη, έχουμε να κάνουμε με ηρωικές μορφές κομμουνιστών αγωνιστών, που με το ήθος και την προσφορά τους αναδείχνουν συνολικά τη μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ στο λαό. Επιβεβαιώνουν τους ακατάλυτους δεσμούς αίματος του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα, σήμερα που πολλοί συμβιβάζονται και γυρίζουν την πλάτη στα λαϊκά συμφέροντα, και άλλοι, μπροστά στις δυσκολίες του αγώνα κοιτάζουν το προσωπικό τους βόλεμα είτε απογοητεύονται, οι ηρωικές μορφές των Ν. Πλουμπίδη και Κ. Βιδάλη διδάσκουν κυρίως στους νέους και τις νέες το δρόμο του μεγάλου χρέους, το δρόμο του αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα, για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη των γονιών της ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ,που παραστάθηκαν σαν πραγματικοί γονείς στο Νίκο Πλουμπίδη, στην πολυ δύσκολη περίοδο της ζωής του 1952-1954, η Ιουλία Πλουμπίδου προσφέρει στο "Ριζοσπάστη" 20.000 δρχ. (Οι φωτογραφίες είναι από τη δίκη (24 Ιούλη - 3 Αυγούστου 1953), όπου ο Ν. Πλουμπίδης συζητά με την πεθερά του Ουρανία Παπαχρίστου. Στην ένθετη φωτο ο πεθερός του Απ. Παπαχρίστος)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ