ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Αυγούστου 1997
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΟΒ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα όνειρα ζητούν ακόμα εκδίκηση

Λήγουν σήμερα οι εκδηλώσεις για το Μπλόκο

Κάλεσμα αγώνα και αντίστασης στην πολιτική, που θέλει να τσακίσει τα όνειρα και τις προσδοκίες του λαού, απευθύνει η Κομματική Οργάνωση Κοκκινιάς του ΚΚΕ με την ευκαιρία της 53ης επετείου του Μπλόκου, τονίζοντας: Για να συγκροτήσουμε, μέσα από τους κοινούς αγώνες, ένα ισχυρό μέτωπο πάλης του λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστές, τα μονοπώλια και τους υποτακτικούς τους. Για να αποκτήσει η χώρα μας σοσιαλιστική προοπτική.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΟΒ Κοκκινιάς σημειώνεται ότι 53 χρόνια από την ηρωική θυσία του λαού της μαρτυρικής Κοκκινιάς το Μπλόκο δεν έχει χάσει τίποτα από τη διαχρονικότητά του.Παραμένει χαρακτηριστικό παράδειγμα της φασιστικής κτηνωδίας και για το πού οδηγούν οι κάθε λογής ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. Το Μπλόκο όμως ταυτόχρονα είναι παράδειγμα παλικαριάς και ηρωισμού του λαού της πόλης,στενά συνδεδεμένο με τα χιλιάδες άλλα της εποποιίας του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης για λευτεριά και λαοκρατία.

"Με τον αγώνα της και τη θυσία των καλύτερων παιδιών της η ηρωική Κοκκινιά απέδειξε κι αυτή ότι οποιαδήποτε θυσία κι αν απαιτήσει ο αγώνας είναι λιγότερο οδυνηρή από τα δεινά της υποτέλειας και του συμβιβασμού. Μετά από 53 χρόνια, τα όνειρα των ηρώων της Κοκκινιάς παραμένουν ζωντανά και ζητούν ακόμα εκδίκηση", σημειώνει η ΚΟΒ στην ανακοίνωση και συνεχίζει:

  • Στιγματίζουν τους κυβερνητικούς "γραικύλους", που ούτε τώρα ακόμα δεν τολμούν να απαιτήσουν από το γερμανικό κράτος τις πολεμικές αποζημιώσεις και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, αλλά προσπαθούν να πείσουν, μέσω των εκπροσώπων τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό αλλά δικαστικό.
  • Κατακραυγάζουν όλες εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, τους νέους κήρυκες του ραγιαδισμού που θέλουν τη χώρα μας ΝΑΤΟικό εισβολέα στη Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία και όπου αλλού προστάξουν τα αμερικανικά και γερμανικά αφεντικά τους, για να επιβάλλουν ξανά ακόμα και με πολέμους τη "Νέα Τάξη Πραγμάτων".
  • Στέκονται στον αντίποδα των "ιδεωδών" αυτών που κάτω από την κηδεμονία των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης παζαρεύουν την εθνική μας ανεξαρτησία, το Αιγαίο καθώς και το ανεξάρτητο - ενιαίο κράτος της Κύπρου.
  • Παίρνουν νέα πνοή μέσα από τους αγώνες του λαού για απεμπλοκή της χώρας μας από τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές δυνάμεις για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων του στην εργασία, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, σε μια αξιοπρεπή ζωή.
Οι εκδηλώσεις Ολοκληρώνονται σήμερα οι διήμερες εκδηλώσεις που άρχισαν χτες για να τιμήσουν το Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Οι σημερινές εκδηλώσεις θα αρχίσουν με επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο της πλατείας 17ης Αυγούστου 1944, στις 9:30 π.μ.

Θα χαιρετίσουν οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων και θα μιλήσει ο δήμαρχος της Νίκαιας. Μετά την κατάθεση στεφανιών θα ακολουθήσει πορεία στο χώρο του Κοινοταφείου στο Γ Νεκροταφείο.

Πολλαπλές διώξεις αστυνομικών

Σε τακτικό ανακριτή παραπέμπεται ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής Ι. απαδάκης, μετά από δίωξη για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, που άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας Γ. Γεράκης.

Η δίωξη ασκήθηκε, αφού πρώτα διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα, που έκαναν λόγο για ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ που "προστάτευαν" χαρτοπαικτικές λέσχες. Τα δημοσιεύματα αναφέρονταν σε συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη πέρυσι το Νοέμβρη. Τότε μετά από εξόρμηση της Ασφάλειας στην Ομόνοια, είχαν πιαστεί 21 άτομα μέσα σε κατάστημα με ηλεκτρονικά παιχνίδια, το οποίο είχε κλείσει πριν λίγες μέρες η Αστυνομία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο διοικητής της Ασφάλειας είχε δώσει εντολή να αφεθούν ελεύθεροι όσοι είχαν πιαστεί.

Συγκατηγορούμενοι του Ι. Παπαδάκη είναι ο υπαστυνόμος Δ. Τζιάβας, ο ανθυπαστυνόμος Γ. Χήρης και ο αρχιφύλακας Ι. Μαρινόπουλος που υπηρετούν στα τμήματα δίωξης εκβιαστών και λεσχών.

Ο ίδιος εισαγγελέας άσκησε δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βάρος του πρώτου υπαρχηγού της ΕΛΑΣ Δ. Μητρόπουλου, του διοικητή Ασφάλειας Ι. Παπαδάκη και του προσωπάρχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Γ. Τσουκάκη. Η δίωξη ασκήθηκε για τις λίστες που κυκλοφόρησαν στην ΕΛΑΣ τον περασμένο Μάρτη, περίοδο που κρίνονται οι προαγωγές των αξιωματικών. Παράλληλα, δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση και για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος ασκήθηκε και κατά των φερομένων ως συντακτών της λίστας. Διώκονται ο αστυνομικός υποδιευθυντής Α. Σουλτάτος και ο αρχιφύλακας Γ. Μπορμπαντωνάκης.

Επίσης, για τις 26 Αυγούστου αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση του Α. Σουλτάτου.

Κηδεία

ΚΗΔΕΙΑ

λ9

Πέθανε την Παρασκευή, και η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα, και ώρα 4 μμ., από το νεκροταφείο Βύρωνα ο

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΑΓΑΡΑΣ

Ο Ηρακλής Ταγάρας, του Νικολάου, γεννήθηκε στο Κηπουριό Γρεβενών, το 1913, από γονείς αγρότες. Πήρε μέρος στον τακτικό ΕΛΑΣ και από το '46 μέχρι το τέλος του Εμφυλίου στο ΔΣΕ. Στη συνέχεια πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, επαναπατρίστηκε το 1976. Ζούσε στην Αθήνα και πέθανε στις 15 - 8 από την επάρατη νόσο. Η κόρη του Ζωή, ο γαμπρός του Χαράλαμπος Φίτσιος, προσφέρουν στον "Ριζοσπάστη" 15.000 δρχ. στη μνήμη του, για τους αγώνες του, γιατί δεν έλειψε ποτέ από αυτούς ως το τέλος της ζωής του.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ, η Πανελλήνια Ενωση Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ και ο Δήμος ΝΙΚΑΙΑΣ συνδιοργανώνουν τις καθιερωμένες χρονιάτικες εκδηλώσεις για το Μπλόκο της Κοκκινιάς,που άρχισαν χτες Σάββατο 16 - 8 και κορυφώνονται σήμερα Κυριακή 17 - 8.Καλούνται όλοι οι αγωνιστές και αγωνίστριες, καθώς και οι φίλοι της Αντίστασης, όλος ο κοκκινιώτικος λαός, να πάρουν μέρος σ' αυτές τις εκδηλώσεις.
  • Η Κοινότητα ΣΑΪΔΟΝΑΣ,ο Σύλλογος ΣΑΪΔΟΝΙΤΩΝ και οι αντιστασιακές οργανώσεις Μεσσηνίας ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΕΑΤΑΘ, τελούν σήμερα Κυριακή 17 - 8 - 97 στις 10 π.μ.,στη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης και στο χώρο του μνημείου, το ετήσιο καθιερωμένο μνημόσυνο για να τιμηθούν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ και η Κοινότητα ΠΑΛΙΟΥΡΑ πραγματοποιούν σήμερα Κυριακή 17 - 8 - 1997 στις 11 π.μ. στον Πάλιουρα Ευβοίας, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα, αγωνιστή της Εθνικής αντίστασης Κώστα Τσάκου (Πολικός). Πούλμαν για τον Πάλιουρα θα ξεκινούν από την πλατεία Αγοράς Χαλκίδας στις 10 το πρωί.
  • Το Παράρτημα ΙΘΑΚΗΣ της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος διοργανώνουν από κοινού σήμερα Κυριακή 17 - 8 - 97 στις 8.30 μμ στην πλατεία Εθ. Αντίστασης, εκδήλωση προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης.
  • Το Παράρτημα ΤΡΙΠΟΛΗΣ της ΠΕΑΕΑ οργανώνει την Κυριακή 24 - 8 - 97 στις 11.30 πμ,εκδήλωση στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας προς τιμήν του ΔΣΕ. Καλούνται όλοι οι αγωνιστές και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.
Για τον Σωτήρη Κάππο

λ9

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΑΠΠΟΣ του Αντώνη γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1979. Από πολύ μικρός ακολουθούσε τον πατέρα του σ' όλες τις εκδηλώσεις του Κόμματος. Σε ηλικία 14 χρόνων οργανώθηκε στην ΚΝΕ και ήταν από τα πιο δραστήρια μέλη της. Παράλληλα ασχολιόταν με τον αθλητισμό (μπάσκετ) και ήταν μαθητής του Λυκείου στη Β τάξη. Ηταν σεμνός, φιλότιμος, εργατικός.

Σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, στις 20 Αυγούστου 1996.

Ο πατέρας του Αντώνης πρόσφερε 200.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

  • Ο Μ. Π. προσφέρει 40.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και τον "902".
Μνημόσυνο

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

λ9

Σήμερα Κυριακή, 17 Αυγούστου 1997 και ώρα 9.30, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης

ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

στην εκκλησία της Αγίας Αναστασίας Περισσού. Ο Μιχάλης Καλογερόπουλος γεννήθηκε στη Μικρά Ασία, λίγο πριν την Οχτωβριανή Επανάσταση και έζησε πολλά χρόνια στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ηταν υπόδειγμα οικογενειάρχη με ήθος και σεμνότητα, αλλά και φλογερό πάθος για τα οράματα του σοσιαλισμού. Συμμετείχε στον αγώνα των λαών μας, για να απαλλαγεί η χώρα μας από το φασισμό και την εξάρτηση και δεν έχανε καμιά συγκέντρωση ή πορεία. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ακόμα και από το κρεβάτι του πόνου, που του είχε στερήσει την ομιλία, κάθε φορά που μιλούσαμε για το ΚΚΕ έκλαιγε, γιατί δεν μπορούσε να συμμετέχει. Είχε ζητήσει, και βέβαια η επιθυμία του εκπληρώθηκε, να ταφεί με την κόκκινη σημαία της συνέπειας και του αγώνα. Το κράτος της Αμερικανοκρατίας και του ψευτοσοσιαλισμού, όπως και σε όλους τους αγωνιστές, του στέρησε την αναγκαία γι' αυτόν σύνταξη. Δεν μπόρεσε όμως να του στερήσει το σχετικό δίπλωμα και μετάλλιο που το χαιρόταν με την καρδιά του μικρού παιδιού που τον χαρακτήριζε.

Στη μνήμη του η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Περισσού, 30.000 δρχ.

"Πρόγευση" Ολυμπιάδας

Οι αποικιακές συμβάσεις και τα τεράστια οικονομικά ελλείμματα του "Αθήνα '97" είναι απλά μια "πρόγευση" για το τι πρόκειται να γίνει σε περίπτωση που η χώρα μας αναλάβει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, τονίζει η "Πρωτοβουλία πολιτών κατά της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων", σε σχετική ανακοίνωσή της.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι "οι αποικιακές συμβάσεις, που ξεπουλάνε τη χώρα μας στα πολυεθνικά μονοπώλια των αθλητικών κυκλωμάτων, τα τεράστια ελλείμματα (στις 24.7 ανακοινώθηκε ότι η "Αθήνα 97" θα κοστίσει 4,8 δισ. και ήδη αποκαλύπτεται ένα κατ' αρχήν κόστος 14 δισ. Με το ένα τέταρτο του ποσού αυτού θα αποζημιώνονταν οι αγρότες από την τελευταία θεομηνία), αποτελούν πρόγευση για την ενδεχόμενη ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 από τη χώρα μας". Παράλληλα, η Πρωτοβουλία Πολιτών αναφέρεται και στις γνωστές δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Πρ. Νεμπιόλο σημειώνοντας: "Τις δηλώσεις του τις θεωρούμε σαν θρασεία ομολογία των σκοπών της "Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής" για τον εκμαυλισμό και αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα πραγματικά προβλήματά τους και τίποτα περισσότερο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ